Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czemu Southpark nazwał wybory pomiędzy Hilarią a Trumpem "A giant douche vs. turd sandwich".

Mogli dać po prostu Cartmana.

Jak sobie wyobrażam Trumpa wkurzonego na Europejczyków odmawiających "prośbie" aby pomogli z Iranem, to widzę i słyszę Erica.

Opublikowano

przeglądając youtube znalazłem ciekawą tv trochę przebitek z Iranu, Izraela, komentarze najlepsze, zdaje że Persom prawie wszyscy muzułmanie włącznie z Arabami życzą zwycięstwa

Opublikowano

Zabawne, że Trump zarzucał Bidenowi, że pokazał słabość USA co też wykorzystała Rosja. Teraz to samo zrobił Trump względem Iranu pokazując swoją słabość. Te wszystkie teksty o zwycięstwie to trafiają co najwyżej do jego zaślepionych fanów. 

Opublikowano
13 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Trump mówił że zapamięta odpowiedź sojuszników z nato. 
Putin na całe szczęście chyba nie ma jak sprawdzić słów Trumpa bo zasoby idą na wojnę.

Obraził się jak małe dziecko.

Opublikowano

@Badalamann to widzę, że świeże mięsko z USA płynie na przemiał (chyba przygotuję sobie naczosy i popkorn...) ale zakładam, że i tak te 2k luda zrzucą na wysepkach, a i tam ich dużo polegnie na minach i w zasadzkach.

Czyli co, już jesteś spakowany żeby im pomóc? :hihot:

Kolejny raz ładnie udokumentowane, że Polska powinna inwestować w rozwijanie możliwości asymetrycznych vs ruskie a nie masowo kupować drogie czołgi, samoloty i śmigłowce, gdzie koszty są ogromne, a i tak przy obecnym polu walki ich użyteczność jest ograniczona i uzależniona od bardzo ograniczonych zdolności dostawcy i widzimisię jednego pajaca.

Akcja w Iranie ładnie pokazała, że oprócz dystansowego ostrzeliwania celów naziemnych to USA nie jest w stanie nic zwojować, a już na pewno nie gwarantują bezpieczeństwa swoim sojusznikom. Z wszystkich możliwych źródeł jest już wiadome, że USA leci już na głębokich rezerwach rakiet i jestem ciekaw jak będą uzupełniać zapasy. Z tego, co wiadomo to produkcja lwiej części arsenału USA jest oparta na dostawach surowców z Chin.   

Inwazja lądowa niczego nie rozwiąże, tylko zwiększy problem. Zginą tysiące amerykanów, a koszty amerykańskich zapędów będą ponosić latami wszyscy ale też lwią część tych kosztów poniesie pośrednio Europa. 

Irańczycy przejdą do obrony partyzanckiej i dalej będą zadawać duże straty i amerykanom i wszystkim w koło.

Najlepsze, że jak Iran będzie wspierany finansowo przez ruskich i żółtych, to niewielkim kosztem mogą ciągnąć tą walkę przez dekady.   

Amerykanie powinni uderzyć się w pierś i stwierdzić, że daliśmy ciała, po czym podkulić ogon, zwinąć się na swój kontynent i zacząć myśleć jak łagodzić sytuację. Ich wizerunek i tak już więcej nie ucierpi, a jak wejdą w operację lądowa to będą jechać na tym samym wózku co ruskie. Oczywiście ich gospodarka więcej wytrzyma ale społeczeństwo już nie.

I ten płacz trampka do sojuszników "pomocy, bo.. bo... wygrywamy..." :boink: żenada

uuu... ten największy i najnowocześniejszy lotniskowiec się popsuł, a to niby te chińskie są z kartonu :lol2:  

https://www.reuters.com/world/us-carrier-ford-deployed-war-with-iran-go-port-temporarily-after-fire-2026-03-17/?utm_source=chatgpt.com

@uher200888

To by się nawet zgadzało

"Rozmawiałem z pewnym prezydentem, którego właściwie lubię. Były prezydent, były prezydent, powiedział:"

Trampek lubi tylko siebie, gada do siebie i był prezydentem.

Chyba jedno z niewielu zdań jakie wypowiedział w życiu i przy tym nie skłamał  :smiech:

Opublikowano

@Paarthurnax Płynie doborowa desantowo-szturmowa jednostka marines. Prawie na pewno po to, by udrożnić cieśninę Ormuz.

Ostatniej doby doszło do silnych bombardowań składów pocików przeciwokrętowych oraz ich miejsc wystrzeliwania. Użyto cięzkich, ponad 2 tonowych, bomb penetrujących.

Odblokowanie cieśniny to obecnie priorytet. Spodziewam się że w ciągu miesiąca będzie to zrobione.

Nie wiem co masz na mysli pisząc o możliwościach asymetrycznych ani co "zostało udokumentowane".

USA i Izrael samymi bombardowaniami i atakami pociskami rakietowymi, w kilkanaście dni wybili masę liderów religijno-politycznych oraz wojskowych reżimu irańskiego. Zniszczyli także jego potencjał wojskowy. Pisałem o tym chyba wczoraj. Reżim po tych bombarowaniach jest w stanie wystrzeliwać zaledwie ok 10% ilości rakiet i dornów, które wystrzeliwali na początku.

Akcja, USA i Izraela, w Iranie to do tej pory przecież tylko bombardowania. Nie ma tam jeszcze sił lądowych panstw zachodnich; to będzie drugi etap, mam nadzieję.

I pokazała to co wyżej. Niesamowitą skuteczność lotnictwa opartego o amerykańskie myśliwce i bombowce oraz drony typu reaper. Zniszczono lotnictwo oraz obrone plot reżimu iranskiego, przy znikomych stratach własnych. Mówi sie o może kilkunastu reaperach, trzy F15 zestrzelone przez pilota wojsk sojuszniczych(obstawiam że zdrajcę, ale chyba nie ma jeszcze nic publicznie) poza strefą walk, realizowały obrone sojusznika przez atakami reżimu irańskiego. I jedna latająca cysterna Stratotanker, też w wyniku zderzenia z innym samolotem, chyba tego samego typu.

Kupujemy i budujemy to co potrzebne do wojny tak z ruskimi jak innymi państwami koalicji antyzachodniej. Podobnie jak inne państwa europejskie czy USA.

Inwazja lądowa wszystko rozwiąże. Pozwoli na całkowite pokonanie reżimu i zmianę rządów w Iranie. Tak by panstwo to wyszło z koalicji wrogiej państwom zachodnim.

To od początku cel operacji wojskowych w tamtym regionie. W tym wieloletniej wojny w Syrii, bedącej przygotowaniem do tego co jest realizowane obecnie.

P.S. Trwa też operacja sił izraelskich w Libanie. Są ciągłe bombardownia, ale też operacja lądowa. Ponoć tylko na pograniczu, ale nie zdziwi mnie jak zajmą cały Liban i oczyszczą z terrorystów z hezbollahu.

Mówi się też o możliwe bardzo dużej mobilizacji, nawet 400-500 tys żołnierzy. Takie siły oznaczałoby że biorą na siebie operacje lądową w Iranie, bo nawet na cały Liban nie potrzebują więcej niz teraz mają. Bo już w lutym zmobilizowali dodatkowo 100 000. Ale o tym już pisałem. W najbliższych miesiącach okaże się czy to prawda czy plotki, lub coś z czego sie wycofają.

Opublikowano

@Badalamann  jesteś głosem trampka i łykasz cały przekaz USA i Izraela jako prawda objawiona.

Ataki rakietowe i naloty bombowe będą tylko potęgować napięcie.

1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@Paarthurnax Płynie doborowa desantowo-szturmowa jednostka marines. Prawie na pewno po to, by udrożnić cieśninę Ormuz.

tak mają mopa... 

Od 3 tygodni jakoś USA nie odważyło się na eskortowanie tankowców i trampek oficjalnie wygłaszał, że statki mają się nie bać ale flota USA szybko wycofała się z okolicy cieśniny na bezpieczną odległość.

I teraz tych kilku marines ma opanować całe wybrzeże cieśniny? Wielu z nich wróci do USA w plastikowych workach.

USA i Izrael samymi bombardowaniami i atakami pociskami rakietowymi, w kilkanaście dni wybili masę liderów religijno-politycznych oraz wojskowych reżimu irańskiego. Zniszczyli także jego potencjał wojskowy. Pisałem o tym chyba wczoraj. Reżim po tych bombarowaniach jest w stanie wystrzeliwać zaledwie ok 10% ilości rakiet i dornów, które wystrzeliwali na początku.

Tymi atakami wybili kilka tysięcy ludności cywilnej w tym kobiety i dzieci. Cywile stanowią przynajmniej 1/3 ofiar.

Ataki USA sprowokowały/spowodowały ataki odwetowe Iranu na kraje ościenne i amerykańskie bazy wojskowe a w konsekwencji przełożyły się na globalny problem.

Intensywność dalszych amerykańskich ataków to nie jest sukces, to jest efekt, a nawet jak USA będzie orało ziemię w Iranie, to ataki odwetowe się nie skończą, a będą się nasilać.

Akcja, USA i Izraela, w Iranie to do tej pory przecież tylko bombardowania. Nie ma tam jeszcze sił lądowych panstw zachodnich; to będzie drugi etap, mam nadzieję.

I nie będzie państw zachodnich. USA + Izrael nikt więcej. Ja mam nadzieję, że zgłosisz się na ochotnika i polecisz z nimi w pierwszej linii skoro jesteś taki pro żydowski.

Inwazja lądowa wszystko rozwiąże. Pozwoli na całkowite pokonanie reżimu i zmianę rządów w Iranie. Tak by panstwo to wyszło z koalicji wrogiej państwom zachodnim. To od początku cel operacji wojskowych w tamtym regionie.

Nie jesteś na bieżąco, USA samo nie zna celu w jakim rozpoczęło te ataki, a trampek to już w ogóle zmienia cel co wypowiedź. 

P.S. Trwa też operacja sił izraelskich w Libanie. Są ciągłe bombardownia, ale też operacja lądowa. Ponoć tylko na pograniczu, ale nie zdziwi mnie jak zajmą cały Liban i oczyszczą z terrorystów z hezbollahu.

Mówi się też o możliwe bardzo dużej mobilizacji, nawet 400-500 tys żołnierzy. Takie siły oznaczałoby że biorą na siebie operacje lądową w Iranie, bo nawet na cały Liban nie potrzebują więcej niz teraz mają. Bo już w lutym zmobilizowali dodatkowo 100 000. Ale o tym już pisałem. W najbliższych miesiącach okaże się czy to prawda czy plotki, lub coś z czego sie wycofają.

I sam sobie odpowiedziałeś kto tutaj ma w tym interes. Cała reszta to slogany.

Twierdzisz, że zaraz skończą z Iranem, że marines tam płyną i dalej będą równać Iran ale to nie będzie zakończeni konfliktu tylko jeszcze podkręcenie. Do czego mogą doprowadzić dalsze ataki USA?, ano do tego, że Iran jak stwierdzi, że już nie ma nic do stracenia to będzie wszystko co ma ładował w infrastrukturę krytyczną krajów ościennych, a ostatecznie rozwali systemy odsalania wody i to dopiero zaboli cały rejon, a w konsekwencji pośrednio cały świat.

To Izrael i Iran zarządzają eskalacją i właśnie dlatego trampek nie wygrał wojny w 3 dni, ani 3 tygodnie i nie będą to 3 miesiące ani nawet 3 lata, ponieważ pomarańczowy tylko improwizuje wykorzystując przewagę militarną.

USA nie przygotowało się do tej akcji i liczyli na "Wenezuela bis" nie biorąc pod uwagę innego scenariusza niż najbardziej optymistyczny.

Każdy kto ma chociaż trochę rozumu wiedział, że odwetem Iranu będzie blokada cieśniny. Co do ataku na kraje ościenne to nie było to tak pewne. Patrząc na to z perspektywy Iranu to był jednak najlepszy ruch walki asymetrycznej. 

Iran nie pojedynkuje się z USA bo się nie kopie z koniem tylko wali po klejnotach, tak aby najbardziej zabolało.

I w tym kontekście jeżeli przyjdzie nam się zmierzyć z atakami ruskich, to amerykańskie czołgi nam nic nie dadzą, tak samo padają od dronów. A jak myślisz, że w przypadku jakiegokolwiek ataku rakietowego ruskich na tereny Polski lub krajów Bałtyckich, USA zrobi cokolwiek ze swojej strony to nie masz pojęcia o zarządzaniu eskalacją i szacowaniu ryzyka. 

Co do zakupu uzbrojenia - to właśnie coraz więcej państw dokonuje rewizji swoich zakupów z USA i tylko Polska jako jedyna kupuje czołgi i to na taką wielką skalę, co jest największym idiotyzmem. W żadnym scenariuszu Polska nie będzie walczyć czołgami symetrycznie z ruskimi. Za to w przypadku ataku ruskich to w 99,99% będą nas ostrzeliwać zdalnie i nie wtedy nie mamy żadnej możliwości odpowiedzi na takie działanie.

obraz.thumb.png.c920ae60e8f65ed3c32f7c42fc8355ee.png

Opublikowano
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Nie ma tam jeszcze sił lądowych panstw zachodnich; to będzie drugi etap, mam nadzieję.

wciągnięcie zachodniej Europy do wojny? na co ty człowieku liczysz?

Niech Trump sam sprząta syf, który zrobił.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Inwazja lądowa wszystko rozwiąże. Pozwoli na całkowite pokonanie reżimu i zmianę rządów w Iranie. Tak by panstwo to wyszło z koalicji wrogiej państwom zachodnim.

To od początku cel operacji wojskowych w tamtym regionie. W tym wieloletniej wojny w Syrii, bedącej przygotowaniem do tego co jest realizowane obecnie.

Mam nadzieję, że USA i Izrael raz na zawsze zrobią porządek z islamistami w tamtym rejonie bo to zakała ludzkości.

- Dziewczynki 8 lat oddawane starym dziadom.

- Kobiety traktowane jak kozy.

- Edukacja jak w XVIw.

- Mózgi zmanipulowane wiarą

- Wylęgarnia terrorystów

Oczywiście nie mam na myśli WSZYSTKICH islamistów i wszystkich krajów islamskich. Iran na tym tle nie jest jeszcze najgorszy. Ale Iran stał się niebezpieczny.. Jest też wielu islamistów - porządnych, ciężko pracujących ludzi. Ale niestety to co władze wyrabiają w tych republikach islamskich to jest niebywałe jak na XXIw.

Bardzo mnie dziwi "oburzenie" prawaków od Brauna. Chcecie strzelać do migrantów islamskich przy naszej granicy, ale jak Amerykanie i Żydzi chcą już ich utemperować to źle. Konające z głodu, zmęczenia i zimna kobiety i dzieci przy naszej granicy (ciała wciąż są odnajdywane) wam nie przeszkadzają, ale pomstujecie nad atakami na strefę gazy i Iran. Islamiści czy to u nas czy tam często zasłaniają się kobietami i dziećmi. W strefie gazy na górze były przedszkola, a na dole w piwnicy konstruowali bomby. U nas na 1 linii kobiety i dzieci, a za nimi migranci uzbrojeni w maczety. Prawda jest taka Panie braun i jego wyborcy, że macie tak naprawdę wywalone na islamistów czy Żydów, ale sens waszego życia to nienawiść do drugiego człowieka! 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Jest jeszcze mocny i doskonały news: USA i Izrael dokonały nalotów na największe zakłady gazowe Iranu, mowa o 70% całej ich produkcji gazu ziemnego :D 

Nie będą mogli go eksportować, co oznacza brak pieniędzy. Ale też niedługo zabrkanie im gazu na rynku wewnątrzkrajowym. A o gaz i ropę, w większości opierają się ich elektrownie.

To kolejny cios mający doprowadzić do szybszego załamania i zapaści reżimu. Ale może świadczyć że zmiast szybkiej interwencji lądowej będzie zniszczenie kraju z powietrza by zamienić Iran w tzw państwo upadłe.

Liczę że w ciągu kilku miesięcy wyjaśni się na jaki scenariusz zdecydowały sie USA i Izrael.

P.S. Mniejsze kraje NATO, państwa bałtyckie konkretnie, deklarują gotowość do wsparcia USA w walce o ile stany się o nie do nich zwrócą, a przynajmniej w działaniach na wodzie w cieśnienie Ormuz. Dają dobry przykład i pokazują tchórzostwo wielu innych państw europejskich. Polska też powinna przygotowywać się do wysłania jednostek marynarki do walki z minami, mamy sporo jednostek do tego celu.