Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, eNeSik napisał(a):

Czekaj, mi sie przewinela dzis jakas informacja, ze Budapeszt i Bratyslawa nie wyrazily poparcia z czyms zwiazanym z Rosja (stanely po strone rosyjskiej) ale nie pamietam o co to chodzilo. Wiec takie to 2 bratanki. Zaktualizuje post jak przypomne sobie co to bylo :)

Embargo na rosyjską ropę. Oni dalej ciągną oficjalnie i strasznie płaczą jak dron wpadnie w rurociąg i są przestoje.

Opublikowano

Wszyscy się solidaryzują z nami, jak z Ukraina w 2022

Pamiętacie te memy ? nie mogę już ich znaleźć :E

1 minutę temu, eNeSik napisał(a):

przypomina mi sie film "Suma wszystkich strachów" i proba zachowania zimnej glowy. Gdzie tam sie udalo

Zreszta podczas kryzysu kubanskiego i Defcon 2 - tez mocno zostala zachowana zimna krew. Ciekawe co teraz sie wydarzy. I czy to bedzie zimna krew, strach czy niekompetencja

Shahed wleci w pałac kultury:

naked-gun-the-naked-gun.gif

A w internetach będą pisać.. I tak był ruski... :E

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wszyscy się solidaryzują z nami, jak z Ukraina w 2022

Pamiętacie te memy ? nie mogę już ich znaleźć :E

jak ja sobie przypomne ten szał pipki na socjalach - cala Polska rusza na granice wozic rozne rzeczy, pomagac. Smiac mi sie chcialo
Ja pracujac w transporcie widzialem jak przewoznicy postawili sobie za punkt honoru zawiezc jak najwiecej i jak najszybciej. A branzowe gieldy ladunkow - wprowadzily opcje zglaszania towaru do przewiezienia z opcja "pomoc humanitarna" zeby przewoznicy wiedzieli, ze to nie jest typowy fracht za pieniążki a za darmo bo pomoc biednym uchodzcom
Juz nie wspomne, ze tymi uchodzcami niejednokrotnie byli mezczyzni w wieku poborowym lub mieszkancy zachodnich, przygranicznych miast :E 

Cytat

A w internetach będą pisać.. I tak był ruski... 

Bo sie okaze, ze Ahmed Detonator mial przodkow w Rosji w XVII wieku :E 

Opublikowano
3 minuty temu, eNeSik napisał(a):

przypomina mi sie film "Suma wszystkich strachów" i proba zachowania zimnej glowy. Gdzie tam sie udalo

No tam jest taka fajna scena na pokładzie Air Force One ale nie mogę jej w całości znalesc na YT...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No tam jest taka fajna scena na pokładzie Air Force One ale nie mogę jej w całości znalesc na YT...

Ja juz sobie Fallouty pobieram zeby sie wczuć w nadchodzącą "zmiane klimatu w Europie" :E 

• Haha 1
Opublikowano

Pytanie do forumowych ekspertów.

Jest jeszcze jakaś opcja dania czegoś Ukraińcom, żeby uderzyli w fabryki tych dronów w Russji?

Jakieś uzbrojenie, które wcześniej było poza czerwoną linią? (która teraz się przesunęła) 

Opublikowano
12 minut temu, eNeSik napisał(a):

Ciekawe co teraz sie wydarzy. I czy to bedzie zimna krew, strach czy niekompetencja

Nic się nie wydarzy, bo nie ma ofiar w ludziach i infrastrukturze. Trzy czy cztery trupy też by zresztą nic nie zmieniły. Sposób podejścia NATO jest widoczny.

Ukraina będzie próbować wyeskalować to, ale nic to nie da.

Jestem dumny z tego jak wiele państw przekazało nam wyrazy solidarności 

• Upvote 1
Opublikowano

Ogólnie NATO teraz powinno trochę powarczeć i patrolować granice itd.

Oni na bank spróbują jeszcze raz.

Dobrze ze jest "solidarność" teraz trzeba to pokazać w działaniach. Aby ruski mir wyraźnie rozumiał ze nie wlatuje na teren Polski tylko na teren NATO.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, krukkpl napisał(a):

Pytanie do forumowych ekspertów.

Jest jeszcze jakaś opcja dania czegoś Ukraińcom, żeby uderzyli w fabryki tych dronów w Russji?

Jakieś uzbrojenie, które wcześniej było poza czerwoną linią? (która teraz się przesunęła) 

Ja bym napisał co mozna im dać ale niestety, zakonczylaby sie moja historia na tym forum :E 

2 minuty temu, adashi napisał(a):

Nic się nie wydarzy, bo nie ma ofiar w ludziach i infrastrukturze. Trzy czy cztery trupy też by zresztą nic nie zmieniły. Sposób podejścia NATO jest widoczny.

Ukraina będzie próbować wyeskalować to, ale nic to nie da.

Wlasnie - to jest problem, ze w mojej opinii - to Ukrainie jest na reke ten atak aby moc wciagnac jak najwiecej "osob" w ten konflikt. Jest im to mocno na reke

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ogólnie NATO teraz powinno trochę powarczeć i patrolować granice itd.

Oni na bank spróbują jeszcze raz.

Dobrze ze jest "solidarność" teraz trzeba to pokazać w działaniach. Aby ruski mir widział ze nie wlatuje na teren Polski tylko na teren NATO.

Ah ta solidarnosc. "NATO jest gleboko zaniekopojone", "NATO mocno potępia", "NATO tak mocno pokiwalo palcem w strone kremla ze sobie ten palec zwichnelo" :E 

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, eNeSik napisał(a):

Wlasnie - to jest problem, ze w mojej opinii - to Ukrainie jest na reke ten atak aby moc wciagnac jak najwiecej "osob" w ten konflikt. Jest im to mocno na reke

Jest im bardzo mocno na rękę, przy każdym pretekście próbują i będą nadal próbowali. NATO za wszelką cenę chce natomiast deeskalować, a my jako Polska nie mamy nic do powiedzenia. Znaczy oprócz podziękowań za wyrazy solidarności.

Federacja nie poprzestanie na nieuzbrojonych dronach.

Opublikowano
9 minut temu, adashi napisał(a):

Jest im bardzo mocno na rękę, przy każdym pretekście próbują i będą nadal próbowali. NATO za wszelką cenę chce natomiast deeskalować, a my jako Polska nie mamy nic do powiedzenia. Znaczy oprócz podziękowań za wyrazy solidarności.

Federacja nie poprzestanie na nieuzbrojonych dronach.

Nie mamy nic do powiedzenia bo nie mamy środków by się odwinąć. Jesteśmy na garnuszku USA a ukraińskie rakiety, drony złe bo się jeszcze Trump zdenerwuję.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj na Pomorzu w godzinach nocnych dało się usłyszeć dźwięki przypominające odgłos lecącego myśliwca. Sam je słyszałem a później na WP się dowiedziałem, że drony wleciały w polską przestrzeń powietrzną 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, adashi napisał(a):

Nie chce być zgorzkniały i cyniczny, ale 01.09.1939 to niemal cały cywilizowany świat wyraził nam wyrazy solidarności... Niestety okazało się na długie lata, że to były wyłącznie wyrazy... :) 

I na marginesie - mamy coś pecha z tymi wrześniami i z rosją.

W tym momencie pewno bardzo dużo osób w Polsce zastanawia się nad wyborami życiowymi. Nie mówię o tych co mają dzieciaki, dobry etat itp bo oni są uwiązani, ale wiele osób może np. zastanawiać się nad przeniesieniem DG albo wręcz wyjazdem do innego kraju, przestaniem płacenia kredytu albo jak ktoś nie ma zadłużeniem się na maxa... Bo jak za rok czy 2 ma wszystko pier....ć to przynajmniej można sobie pożyć teraz na luzie te 2 lata :) 

Szczerze to myślałem, że jednak zamrozi się ten konflikt na UKR, ale po tej nocy i pierwszym teście widać, że może tak nie być. Oby 10.09.2025 nie był w podręcznikach historii nazwany nieformalnym rozpoczęciem IIIWŚ. Bo teraz to jest ewidentnie próba sprawdzenia reakcji NATO i jak w praktyce radzi sobie nasza obrona przeciwartyleryjska. Ale skoro sprawdzili na grubo to mogą się powoli przygotowywać. I podejrzewam, że będzie tego jeszcze do końca roku więcej. 

Piszę od 2 lat żeby całą kasę lub niemal całą rzucić na tarczę antyrakietową, ale chyba smutna prawda jest taka, że tak jak korpo mają w d. zwykłych ludzi tak i rządy. Bo idzie ogromna kasa do MON na  dozbrajanie rodzajów wojsk zajmujących się ofensywą, a powinno się chyba głównie postawić na obronę ludności cywilnej; szczególnie, że widać na przykładzie UKR, że rosja atakuje dronami cele cywilne i to jest jej główna metoda działania. POPiS przespał 3 lata?

Edytowane przez hubio
Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

Szczerze to myślałem, że jednak zamrozi się ten konflikt na UKR, ale po tej nocy i pierwszym teście widać, że może tak nie być. Oby 10.09.2025 nie był w podręcznikach historii nazwany nieformalnym rozpoczęciem IIIWŚ. Bo teraz to jest ewidentnie próba sprawdzenia reakcji NATO i jak w praktyce radzi sobie nasza obrona przeciwartyleryjska. Ale skoro sprawdzili na grubo to mogą się powoli przygotowywać. I podejrzewam, że będzie tego jeszcze do końca roku więcej. 

Następny nawiedzony, który myśli że będzie z tego 3 wojna. Już ostatnio tak twierdziliście i guzik z tego wyszło. 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, eNeSik napisał(a):

Odnosze wrazenie, ze juz obie strony konfliktu staraja sie wciagnac w to jak najwieksza ilosc panstw. A stronie ukrainskiej to chyba najbardziej na tym zalezy i jest im to na reke

Na szczęście są ludzie, którzy myślą logicznie, brawo. 😌

Opublikowano (edytowane)

@hubioMy po prostu potrzebujemy rakiet w tym balistycznych jak i dronów, które będziemy u siebie produkować w tysiącach sztuk i od nas będzie zależeć decyzja jak i gdzie ich użyć. 

Dopiero jak będziemy mieli środki by sami eskalować, prowokować to dopiero wtedy będziemy traktowani poważnie. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Następny nawiedzony, który myśli że będzie z tego 3 wojna. Już ostatnio tak twierdziliście i guzik z tego wyszło. 

A nie będzie? :) Oj bardzo bym chciał się mylić :) 

@Kadajo jak piszę głupoty i nie będzie z tego IIIWŚ to biorę w ciemno Perma tutaj byleby nie było tego czego się obawiam.;D

Edytowane przez hubio