Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

@bleidd Po co chcesz się pozbywać łatwej kasy. Startuj od 1600 i czekaj. Ta oferta zeszła w 3 lub 4 dni. 

Drugi zszedł parę minut temu xD

Screenshot_2025-11-11-16-10-50-39_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.6ed83889b88c27a44834874498784772.jpg

Mówiłem, że ja bym startował za 1700 obecnie, szczególnie jak jest gwarancja ;) Zaczynam żałować że puściłem swojego za 1600zl. 

Opublikowano

No zobaczymy, ja z reguły sprzedaje niżej niż typowe ceny jakie ludzie wołają, wolę sprzedać szybko, sprawnie i bez wiadomości od januszy, że za połowę bierze od ręki,ze za tyle to nikt nie kupi albo zamieni się za podkaszarkę.

Opublikowano
22 minuty temu, nalewator napisał(a):

Ja pier... kto to kupuje za taki hajs:boink:. Te procki chyba podzielą los starych i7 gdzie też ceny były chore.

image.thumb.png.fd4bfbe7aaa8b55b4b5f53d3042aed26.png

Cóż można powiedzieć :D Taki ram ddr4 + 5800X3D wyjdzie 2400zł.  Warto taki zakup zrobić aby zatrzymać swoją płytę główną wartą 200zł :rodzinka: Jest świadomość wtedy że mamy podstawkę legendę.

Opublikowano
2 godziny temu, nalewator napisał(a):

Ja pier... kto to kupuje za taki hajs:boink:. Te procki chyba podzielą los starych i7 gdzie też ceny były chore.

Ludzie są leniwi to idą po najniższej linii oporu%-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tymczasem 7800x3d znowu bez łaski za 980zł, w tym tempie to i do 700 dojdzie..

sprzedać to am4 w pizdu, złożyć coś nawet na 7500f za 400zł póki co... 

płyty co chwile na promocjach, nawet poniżej 400zł, albo outlety/uzywki

tak ram podrożał, ale dd4 też można drożej sprzedać...

przekalkulować..

• Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, miro napisał(a):

tymczasem 7800x3d znowu bez łaski za 980zł, w tym tempie to i do 700 dojdzie..

sprzedać to am4 w pizdu, złożyć coś nawet na 7500f za 400zł póki co... 

płyty co chwile na promocjach, nawet poniżej 400zł, albo outlety/uzywki

tak ram podrożał, ale dd4 też można drożej sprzedać...

przekalkulować..

Gdyby nie ten ram to faktycznie AM4 już kompletnie do kosza.

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

o rany julek, jakie timingi

lepszy rydz niż nic

7 minut temu, lukadd napisał(a):

w tej cenie przez chwilę było parę sztuk w takiej cenie i to z dostawą na styczeń

no tak, bo styczeń to bardzo odległy termin, ja tam wziąłem, raczej nie stracę ;)

Opublikowano (edytowane)

Dlatego swojego 5700x3d sprzedałem za 800, i teraz koczuję na Ryzen 5 3600_4.2,GHz_1.2V za 120pln😉. Hmmm całkiem, całkiem śmiga ten CPU z rtx 3080. A przecież za 1000 to już można mieć 7500f z mobo.

Edytowane przez Daryzda67
Opublikowano (edytowane)

Ja w październiku pogoniłem 5800x3D + 32gb 3600 16-19-19-39 + X570 Aorus Elite za 2100

Kupiłem 9800x3D + 32gd 6000 30-36-36-76 + X870E Tomahawk za 3200 

Mogłem pójść w niższe mobo - np jakąś B850, ale ta co kupiłem była za 1080, więc z ceny końcowej mógłbym zejść pewnie koło 300 zł jeszcze. 

Z mojej perspektywy przesiadka wyszła opłacalnie. Gdybym celował w niższy segment - 7800x3D + coś na B650/B850 nowe graty mogłyby się zamknąć spokojnie poniżej 2500 PLN. Teraz jak patrzę na to co dzieje się z cenami ramu to absolutnie nie żałuję przesiadki. Przedwczoraj impulsywnie zdecydowałem się jeszcze na zmianę GPU i zamówiłem RTX5080 (ASUS Prime OC) za 4513 zł - ale tu zobaczę jak się zacznie sytuacja z cenami kart na rynku kształtować. Narazie karty nie będę montował, dziś odbiorę i za 2 tygodnie zdecyduję czy idzie na zwrot 14-dniowy i zostaję na RTX4070ti który jeszcze mi spokojnie wystarcza, czy pogonię starą grafę póki jeszcze ma ponad pół roku gwarancji żeby za jakiś czas nie żałować że nie wykorzystałem w miarę jeszcze przyzwoitych cen na GPU. 

Pociąg na w miarę komfortową (cenowo) przesiadkę z AM4 na AM5 chyba już odjechał. Polowanie na DDR5 z kiepskimi timingami w horrendalnej cenie to bardziej przepalenie kasy jak dobry upgrade.

Edytowane przez lechoo84
Opublikowano

No to ja bardzo podobna historia, 5800X3D + 32 GB DDR 4000 CL16 + Strix B550-F sprzedałem za 2000 a 9800X3D + 32 GB DDR5 6000 CL30 + B850-Plus wyszło mnie 3100.

Przejście na 7800X3D z jakimś B650 wyszło by jakieś 2400 więc przesiadka z używanego AM4 na nowe AM5 jak za darmo. Wolałem jednak wrzucić 9800 i nie myśleć o wymianie CPU przez najbliższe 4-5 lat :P

RTX4070 Ti jeśli to nie jest -SUPER na 5080 to IMO można by zmienić, tam będzie solidne z ~45% szybciej i 16 GB VRAM zamiast 12. Z Supera to bym się już zastanawiał.

Opublikowano

Zwykła RTX4070ti. Dziś jeszcze pojawiła się w NEONET RTX5080 Windforce OC (za 4649, akurat mam kod rabatowy na 200 zł, więc też nie tragiczna cena - ale ASUS czeka już w paczkomacie). Wzrost wydajności - z recenzji wychodzi ok. 35-40%. Nie jest źle, ale też o jakieś rewelacji mówić nie można. Narazie zmiana GPU to dla mnie sytuacja pół na pół - jakby się udało w niezłych pieniądzach puścić 4070ti, albo początkiem grudnia ceny GPU zaczęły pikować to wrzucam 5080. Jak nie to płakać nie będę - suwaki w lewo, DLSS, kupka wstydu i będzie w co grać.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze mogę zrobić rezerwację z odbiorem osobistym w NEONET;) akurat salon mam 200 m od roboty, więc w każdej chwili można podejść odebrać. Ale nawet jak mnie wyjdzie 4449 za GB a za ASUS dałem 4513 - to już nie jest jakaś kolosalna różnica. Nie chcę mi się już kombinować i ewentualnie brać kolejną kartę z założeniem że może dwie oddam i na ok. miech zamrożę 9 klocków. 

Edytowane przez lechoo84