Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2025 o 21:01, LeBomB napisał(a):

DeepSeek ma faktycznie spore możliwości, komunikuje się też po Polsku. Jedyny zgrzyt dla mnie, to fakt, że jest chińskim produktem więc pod jakie standardy ochrony danych podlega. 

Czemu ludzie nie zastanawiają się nad tym, jakim standardom ochrony podlegają ich dane w przypadku AI z USA? Amerykański soft (i sprzęt) też ma backdoory, które dają dostęp ichniemu rządowi do informacji o nas, gdyby sobie tego zażyczył. Firmy z grupy FAANG wielokrotnie były karane za niezgodne z prawem przetwarzanie i handel danymi PII. Zielona kłódka w przeglądarce mówi tyle, że dana witryna jest bezpieczna, bo jej właściciel za to zapłacił. Amerykanom w większości przypadków. Istnieje jakieś dziwne przekonanie, że USA są dobre, a ich produkty bezpieczne i uczciwe, podczas gdy realia są zupełnie inne.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Media się podniecają (już nieco zużytym) tematem placu Tiannanmen vs chińskie ej aj, a ignorują fakt, że po drugiej (jakoby naszej, więc z definicji jakoby tej lepszej) stronie też wałki odchodzą. Big data to złoto, bez względu na to pod jakiego koloru flagą jest zbierane.

A wczoraj? No, dzisiaj to można by było już sobie darować to sianie paniki. Wprawdzie wczorajszy poranek wyglądał grubo i miał potencjał na zapisanie się w historii, ale z drugiej strony, to co się działo, było oparte jedynie na sentymencie. A sentymenty zazwyczaj na giełdzie wyparowują szybko. I tak też było: na chwilę obecną, już w pre market hours, rynek jest zielony. Można być pewnym że wielu z tych, którzy wczoraj panicznie sprzedawali tanio, dzisiaj ze wstydem kupią to samo drożej. Lud po raz kolejny dał się wy******, grube ryby Wall Street po raz kolejny poczekały aż motłoch panicznie się wyprzeda i następnie odpaliły zakupy z promocją.

Tak więc spokojnie z tym miażdżeniem USA ;) Pomarańczowy z bogatymi kółeczkami dostali co najwyżej plaskacza na pobudzenie. 

Edytowane przez jagular
Opublikowano

No, być może lepiej się tulić do USA, niż do Chin, ale USA to "partner" kryształowy to nie jest. Przecież mają całą historię manipulacji, wykorzystywania własnych obywateli, prowokacji wojen, wymuszeń gospodarczych, itd. Jeżeli w USA osiągasz sukces, to ludzie nie patrzą w jaki sposób to zrobiłeś. W Chinach przynajmniej są egzekucje tych, którzy kombinowali i kradli (no chyba że oni należą do właściwego odłamu partii, wtedy oni wykonują egzekucje i płomienne przemowy jak to trzeba ku chwale partii bla bla bla...:D ).

Deepseek wydaje się nie tyle miażdżyć, co pokazywać inną drogę. Jak jest jednak naprawdę? Na razie mamy deklarację że za kilka milionów dolców i na kilku starych akceleratorach znalezionych pod śmietnikiem zbudowali model bardzo efektywny energetycznie i ekonomicznie. Pojawiły się już głosy, których nie da się zweryfikować (min. głos chyba samego Muska, który przecież ikoną prawdomówności nie jest) że tak naprawdę to Deepseek ma w serwerowniach nielegalnie (wbrew embargu) zakupione piękne, najnowsze chipy nvidii. Może to tylko plotka, ale fakt jest taki, że bez względu na to, ile jakich akceleratorów potrzebujesz, to dalej będzie to sprzęt nvidii.

Ogólnie nie możemy zakładać że sytuacja na rynku będzie stabilna. To początek rynku. Do tego to gra o tak duże pieniądze, że warto zaryzykować również duże pieniądze do walki o swój kawałek tortu. 

Potrzebujemy ubicia monopolu nvidii.

Opublikowano
9 godzin temu, Karister napisał(a):

Czemu ludzie nie zastanawiają się nad tym, jakim standardom ochrony podlegają ich dane w przypadku AI z USA?

Teoretycznie to kwestia ustroju danego państwa, więc i innych wymagań co do dostępu rządu do takich danych. 

Opublikowano (edytowane)

Ta, i jakiż to ustrój mówi o restrykcyjnym dostępie do poufnych danych dla rządu? Może amerykańska demokracja z backdoorami w Microsoft, Apple, Google, Yahoo!, Facebooku i kilku innych?

Edytowane przez Karister
Opublikowano

nikt  nie myśli  żeby  lokalnie to postawić?

32B pięknie działa,  nawet 70b znośnie na moim domowym. 20-30k pln to chyba nie jakiś abstrakcyjny entry level

wydawało  mi się, że teraz to AI  pod strzechy  wjedzie a model big7 i  big data claster właśnie został  zakwestionowany (swoją drogą straszna theta/amortyzacja - więc i  wyceny)

Opublikowano

ROBOTY.....

Dożyłem takich czasów o jakich czytałem u Lema :) Dzwoni telefon... 6 w ciągu dnia, 87 od początku roku.... :) Tym razem odebrałem... Kuracja kolagenowa... Czy mam problemy z kręgosłupem czy stawami... Mówię z niczym nie mam... I znów beznamiętny głos się przełączył i mówi, że nic mi nie musi być... Czerwony przycisk telefonu.... :)

I ja głupi... W przyszłości każdą taką rozmowę zacznę pytaniem czy rozmawiam z człowiekiem czy robotem... :)

Opublikowano
4 godziny temu, hubio napisał(a):

ROBOTY.....

Dożyłem takich czasów o jakich czytałem u Lema :) Dzwoni telefon... 6 w ciągu dnia, 87 od początku roku.... :) Tym razem odebrałem... Kuracja kolagenowa... Czy mam problemy z kręgosłupem czy stawami... Mówię z niczym nie mam... I znów beznamiętny głos się przełączył i mówi, że nic mi nie musi być... Czerwony przycisk telefonu.... :)

I ja głupi... W przyszłości każdą taką rozmowę zacznę pytaniem czy rozmawiam z człowiekiem czy robotem... :)

Oni używają szablonów. Do mnie dzwoniła jakaś kobieta i chciała zaprosić na badanie wzroku, jeszcze do miasta leżącego 400 km dalej. Na odpowiedź, że nie potrzebuję tego, mówią dokładnie to co Ci, czyli że nic być nie musi, ale warto zbadać. Potrafią te boty/ludzie tak trajkotać, że przez 40s nie da się dojść do słowa. I kompletnie nie reagują na odmowę, że nie znaczy nie. Ja wtedy gadam jakieś bzdury, czyli że mieszkam w Australii i nie mam jak dojechać (miało być w Austrii, ale mi się pomyliło :E) albo że mam super wzrok, bo jestem snajperem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Áltair napisał(a):

Oni używają szablonów. Do mnie dzwoniła jakaś kobieta i chciała zaprosić na badanie wzroku, jeszcze do miasta leżącego 400 km dalej. Na odpowiedź, że nie potrzebuję tego, mówią dokładnie to co Ci, czyli że nic być nie musi, ale warto zbadać. Potrafią te boty/ludzie tak trajkotać, że przez 40s nie da się dojść do słowa. I kompletnie nie reagują na odmowę, że nie znaczy nie. Ja wtedy gadam jakieś bzdury, czyli że mieszkam w Australii i nie mam jak dojechać (miało być w Austrii, ale mi się pomyliło :E) albo że mam super wzrok, bo jestem snajperem.

Ja mam na to zawsze ten sam patent. Gdy przekonam się po zdaniu, że gadam jednak z człowiekiem, który nie przyswaja, że nie jestem zainteresowany, to po prostu mówię, żeby skończył, bo to nie ma sensu, bo ja sam też jestem... ubezpieczycielem, kolporterem garnków ceptera, proponuję badania wzroku (w zależności kto dzwoni) na Dolny Śląsk, tylko skończyłem pracę 2h temu. Zwykle działa i rozmowa kończy się za 5 sekund. ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Moim zdaniem tzw. AI dzisiaj uderzy najbardziej tam gdzie malo sie tego spodziewamy, programowanie i ogólnie IT, Tak dzis AI nie potrafi jeszcze kobinowac tak jak doswiadczeni z branzy ale dajmy mu troche czasu.

Opublikowano
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

I cyk, DeepSeek już zablokowany we Włoszech :)

https://spidersweb.pl/2025/01/deepseek-blokada-europa.html

I? Ma to dowodzic jedynie glupoty wloch czy kogo?

W dniu 22.01.2025 o 19:05, GordonLameman napisał(a):

Mam lepszą edukację biznesową niż ty dziecko.

Liczba ludności się nie zmienia a zamożność europy jest wciąż duża. Zupełnie inaczej niż się uroiło w twojej główce.

Generalnie zauwazylem ze kazdego kto przedstawi jakis inny poglad niz Ty to wyzywasz. Jakies kompleksy masz? Moze psycholog pomoze?

W dniu 28.01.2025 o 15:35, GordonLameman napisał(a):

Właśnie wysłałem kilku klientom wytyczne dot. wdrażania AI w firmie. Nie sądzę :) 

I jakie to wytyczne?

Opublikowano
3 godziny temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

I? Ma to dowodzic jedynie glupoty wloch czy kogo?

To ma dowodzić tego, że są poważne zastrzeżenia co do tego jak przetwarzane są dane uzytkowników DeepSeeka. 

Głupotą jest nie pomyśleć o takich kwestiach. No, nie dziwi mnie, że nie pomyślałeś.

Generalnie zauwazylem ze kazdego kto przedstawi jakis inny poglad niz Ty to wyzywasz. Jakies kompleksy masz? Moze psycholog pomoze?

Ty to chyba lubisz wracać po bęcki tutaj. Dopiero co wszystkich, którzy się z Tobą nie zgadzają wyzwałeś od lewaków, fajnopolaków, motłochu etc. Może jednak powineneś podleczyć psychę trochę, co? :) 

I jakie to wytyczne?

Moi klienci płacą za nie po kilkanaście tysięcy czy kilkadziesiąt - nie dostaniesz ich za darmo :) 

Opublikowano
16 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

I cyk, DeepSeek już zablokowany we Włoszech :)

https://spidersweb.pl/2025/01/deepseek-blokada-europa.html

A czy to nie jest troszkę spowodowane tym, że premierka Włoch jest dogłębnie zafascynowana Pomarańczą, który z kolei nie lofcia konkurencji dla amerykańskich korporacji AI?

No i kwestia detali: interfejs sieciowy Deepseek to jedno, a możliwość ściągnięcia kodu i odpalenie go lokalnie to inna sprawa. Czy Włosi zablokują wszystko?