Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postęp w muzyce AI jest ogromny. Na YT jest zalew kanałów z muzyką stworzoną w całości przez AI. Czasem coś tam sobie szukam w tym temacie. Głównie w gatunku synth-coś-tam i.. tego się już całkiem dobrze słucha.
To jest fajne do czytania jakiegoś fantasy (cały kanał):

A tutaj głos, muzyka i tekst - 100% AI. Niedługo będą wyspecjalizowane profesjonalne algorytmy do muzyki w danym gatunku. Z czasem pewnie do filmów, gier itd.

Opublikowano

Dawno nie używałem Claude AI. Dzisiaj go odpaliłem i za nić w świecie nie mogę się z nim dogadać. Piszę jakieś zdanie to są pozmieniane wyrazy. Niby pisze po polsku ale ciężko to przeczytać. Zauważyłem że w momencie pisania zdania jest poprawnie napisane ale zaraz to poprawia tak że właśnie nie idzie tego zrozumieć. Kiedyś miałem z tym problem ale wystarczyło mu napisać że są źle zdania pisane i potem już normalnie pisał, a teraz za nic nie chce. Ktoś wie o co z tym biega?

Opublikowano

Claude ma kilka modeli więc nawet nie wiadomo o którym piszesz ale pisać poprawnie po Polsku potrafią nawet najmniejsze modele które odpalisz lokalnie na telefonie  ;)

Ostatnio była premiera dwóch gigantów: Opus 4.6 i GPT 5.3-Codex.

W video ostra jazda będzie za tydzień, globalna premiera chińskiego modelu seedance 2.0 :D

Opublikowano
13 godzin temu, Sidr napisał(a):

Chiński Nowy Rok. Jestem ciekaw modeli w laboratoriów wojskowych.

To Boston Dymanics też już okradli z know-how? Czy to może tylko AI albo montaż filmu? Bo aż za dobrze to wygląda, choć w sumie od osiągnięcia niemal ludzkich ruchów w Boston Dymanics, minęło dobre kilka lat.

Opublikowano (edytowane)

A cholera wie, nie pierwszy to filmik z takimi robotami, robiły już salta (no ale tu akurat także te z Boston Dynamics), ćwiczyły kung-fu... może faktycznie ten poziom ruchów dla obecnych zminiaturyzowanych silników i siłowników nie stanowi już problemu - co jest, jakby nie patrzeć, cholernie imponujące, bo niecałą dekadę temu wciąż była to domena filmów s-f, na takim s-f wychowało się pokolenie dzisiejszych 30-40 latków (dwudziestolatki załapały się już na pierwsze pokazy Boston Dynamics w młodości) - i wcale nie musimy czekać na miomery rodem z DeusEx :E - natomiast problem polega na tym, że to niekoniecznie jest sterowane autonomicznie ;), tylko zaprogramowane od A do Z. No i wiadomo, bez baterii jądrowych, to taki robot podziała sobie godzinę, niczym odkurzacz bezprzewodowy, a potem pa-pa do ładowarki. 

Ciekawe, czy jakieś AI może tym sterować w real-time, i czy DARPA albo inny chiński odpowiednik ma już takie nieautonomiczne oddziały robocopów, sterowane przez AI z pomocą dronów z nieodległego stanowiska dowodzenia umieszczonego na jakiejś wojskowej ciężarówce... :P 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

https://www.unitree.com/g1

Z różnych materiałów na duży plus stabilność robota i płynność ruchów. Na minus bateria wystarczająca na 2 godziny.

Podejrzane rzeczy? Pomijając że to chiński produkt posiadający lidar i mikrofony, to w specyfikacji napisano, że posiada manualny kontroler i teraz nie wiadomo czy jako akcesorium, czy właśnie na tym polega działanie robota, że trzeba nim sterować.

Cena? Od 13,5 tysięcy dolarów pewnie plus przesyłka, podatki, cła itd. więc końcowo zamknie się do 20 tysięcy i z gwarancją tylko na 8 miesięcy. No chyba żeby dołożyć do dodatkowych akumulatorów, żeby tylko wyjąć rozładowany, włożyć naładowany.

Edit: chociaż w sumie są w pewnym stopniu autonomiczne.

Flexion Robotics (firma szwajcarska) chce wykorzystywać roboty G1 do pewnych prac

https://flexion.ai/

Edit 2:

Jakby ktoś chciał to jest nawet całość :D Dużo efektów, dużo różnych innych sztuczek i bajerów. Sekwencja z robotami mam wrażenie że jest dodatkowo montowana w przeciwieństwie do kilku innych występów które zerknąłem (w tym Lionel Richie i Jacke Chan "śpiewający" We Are The World :P )

Jak grzebnąłem trochę to można znaleźć materiały z urywkami zza kulis i prawdopodobnie całość to dokładnie zaprogramowana sekwencja, do której użyto manualnych kontrolerów. Sekwencja potem poszła do pamięci robotów i one ją odtworzyły ponownie na scenie być może z lekkim wspomaganiem manualnego steorwania.

Edytowane przez LeBomB