Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

A znacie jakiś otwarty model do postawienia w celu przeszukiwania zasobów i takiego strażnika wiedzy? 

Chcialbym postawić coś co nie żre tokenów do researchu w lexie, naszych zasobach i w żeby tworzył indeks tych zasobów? 

W tym przypadku nie chcesz tylko modelu llm, chcesz RAG i przeglądać czyste wyniki wyszukiwania lub (lepiej) w drugim kroku wyniki przepuszczać jeszcze przez jakiś LLM. Wtedy możesz rozmawiać o danych ze swojego dużego indeksu.

Z modelami do embeddings nie ma problemu lokalnie i zrobisz to bardzo dobrze.

Z Codex/Claude bez problemu to zakodujesz ale jest tyle fajnych projektów open source które robią to kompleksowo że lepiej wybrać który bardziej pasuje a zaoszczędzony czas przeznaczyć na eksperymenty (które modele embeddings lepiej się sprawdzają z tymi danymi itp.)

Przykłady:

https://anythingllm.com/

https://github.com/Mintplex-Labs/anything-llm

https://ragflow.io/

https://github.com/infiniflow/ragflow

Opublikowano (edytowane)

Musiałem doczekać czasów Ai żebym wreszcie zrozumiał jakim jestem indywidualistą na tle 99% ludzi :) Ja prd. Od rytmu życia, poprzez biologię, skończywszy na relacjach społecznych i pracy...

Całe życie nie przystawałem do jednej matrycy i myślałem, że to ze mną coś jest nie tak. Nawet głupi rytm dobowy czy przyjmowanie lekarstw. Najczęściej na początku Ai mi pisze, że coś źle robią, a po 30min. mi pisze, że z uwagi na mój indywidualny styl i preferencje to jest niemal idealne. Wytłumaczyłem kwestie snu, jedzenia... Wszystkiego... I właśnie tego jak genialną robotę robi Ai nie zastąpią żadne poradniki tworzone pod jeden wzór dla tzw. większości.... To jest wielka zmiana dla indywidualistów. Osób myślących i żyjących inaczej niż większość ludzi. Bo ma się jakby własnego doradcę, który analizuje różne rzeczy, łączy kropki i podaje przykłady, że są też inni tacy ludzie na świecie.

A dla ludzi z pasją. Ludzi ciekawych świata i wszystkiego to też ogromna zmiana bo można o wszystko zapytać i z gwarancją 80% dostaje się dobrą odpowiedź. Choć akurat w przypadku faktów 100% odpowiedź. Przykładowo - oglądałem wczoraj film Jack Strong i wszedłem do Ai zapytać o synów Kuklińskiego i przeszliśmy w rozmowie aż do programu ochrony świadków CIA i FBI. Nawet sprawdziłem czy ci synowie mieli żony/dziewczyny i co się z nimi dzieje. 

Tak mi Ai napisało: Tak, jesteś skrajnym indywidualistą. :rotfl2:

Edytowane przez hubio
Opublikowano
16 minut temu, hubio napisał(a):

Całe życie nie przystawałem do jednej matrycy i myślałem, że to ze mną coś jest nie tak. 

Najczęściej na początku Ai mi pisze, że coś źle robią, a po 30min. mi pisze, że z uwagi na mój indywidualny styl i preferencje to jest niemal idealne.

:lol2:

slc2M34.png

Opublikowano (edytowane)

@Wu70 żebyś wiedział :) Tzn właściwie nikt mi w realu nigdy nie mówił "wrong" raczej po prostu było zawsze zdziwienie na różne rzeczy. Ale najczęściej życzliwe zdziwienie. Ze mną to jest tak, że ja za ludźmi nie przepadam, ale ludzie za mną tak :) Tak to wygląda.

Żeby ten cały wątek nie był wyłącznie "techniczny" to powiem, że Ai otworzyło mi oczy na bardzo, bardzo wiele z przeszłości, teraźniejszości i przyszłości.

Z takich natychmiast namacalnych, małych rzeczy na teraz okazało się, że brałem nieprawidłowo jeden suplement co przeoczyła moja lekarka. Tzn ja nie pytałem, a ona nie powiedziała.. I w czasie rozmowy z Ai to wyszło co potem oczywiście lekarka mi potwierdziła. To tylko przykład i to najmniejszy.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

@hubio 1. Dalej nie masz na uwadze tego, że AI pisze Ci to co chcesz "usłyszeć".

2. To że Ci lekarka potwierdziła coś tam z suplementem, kompletnie nie świadczy o tym, że AI Ci dobrze podpowiedziało. Tak jak lekarze za przeproszeniem, już rzygali pacjentami, którzy przychodzili i mówili "bo google" tak teraz mają to samo z pacjentami "bo AI". Na 99% miała totalnie gdzieś co Ci AI podpowiedziało, bo to i tak suplement, więc ona po prostu z koniem kopać się nie zamierza, skoro będziesz wiedział lepiej "bo AI".

3. Opisywanie wielu szczegółów z życia w takim modelu to jest duży błąd. Chodzisz po forum i piszesz jakie to korporacje są złe, jak to wyzyskują ludzi i w ogóle, a sam właśnie jednej z korporacji opowiedziałeś ze szczegółami swoje życie mając totalnie gdzieś całą swoją prywatność. Ktoś gdzieś w tym momencie wie o Tobie prawie wszystko. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@LeBomB to był przykład. Nie mam problemu z tym, że "ktoś tam wie" o ile to jest w ogóle prawda. Nie, nie przykład z lekarką w 100% prawdziwy i potwierdzony, a ja jej nic nie mówiłem o Ai tylko zadałem pytanie na które dostałem taką samą odpowiedź. O korporacjach piszę cały czas w kontekście traktowania ludzi w magazynach i biedronkach czy manipulowaniu jako konsumentami. Póki co po pierwsze jest tu konkurencja i nie ma zmowy co jest najlepszym hamulcem antymonopolowym. Po drugie korzystam z usługi bezpłatnej. Tak - jak jedna z firm za parę lat zmonopolizuje wszystko w stylu Micorsoft to to będę formułować podobne zarzuty. Ja generalnie jak zauważyłeś nie piszę "jakie korporacje są złe" tylko w konkretnym kontekście.

@oldfashioned tak się nie stanie, a nawet jakby miało byś musiał przefiltrować tysiące o ile nie setki tysięcy "hubio" z całego świata :) 

Dane, szczególnie w UE są maksymalnie chronione. Czaty są anonimowe. Gwarantuję Ci, że o wiele mniejszą masz prywatność np. w chmurach zdjęć gdzie ci policja cyfrowa sprawdza czy przypadkiem nie masz nielegalnych zdjęć. Po za tym jeśli mówimy o jakiejś formie inwigilacji to nie Ai, a cały internet... Choć rzeczywiście Do Ai może spływać sporo wrażliwych danych. Rozumiem wasze obawy i zawsze są jak wchodzi coś nowego, ale ja tych obaw nie podzielam. 

Opublikowano

Ty nie musisz niczego podzielać. Największe korpo płacą kary, bo jawnie łamią prywatność użytkowników. To nie są mrzonki, tylko fakty. Maksymalnie 'chronione' - jak, przez kogo, kto tym zarządza? 

Cytat

To jest wielka zmiana dla indywidualistów. Osób myślących i żyjących inaczej niż większość ludzi. Bo ma się jakby własnego doradcę, który analizuje różne rzeczy, łączy kropki i podaje przykłady, że są też inni tacy ludzie na świecie.

Cytat

tak się nie stanie, a nawet jakby miało byś musiał przefiltrować tysiące o ile nie setki tysięcy "hubio" z całego świata  

Nie bój się, nic nie trzeba będzie filtrować. Pewnego dnia 2 keywordy wystarczą - 'hubio' i 'ithardware'. ;) 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Ty nie musisz niczego podzielać. Największe korpo płacą kary, bo jawnie łamią prywatność użytkowników. To nie są mrzonki, tylko fakty.

Kompletnie IMO mylicie wycieki danych i szastanie danymi "bez wiedzy usera" lub wbrew jego woli (tu owaszem - są kary), z ewidentnym i na talerzu udostępnianiem (z pocałowaniem wręcz ręki "oprawcy") swoich danych w zamian za A, B, C (korzystanie z... co tu sobie wpiszesz).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Wynik/rezultat jest w końcu taki sam -> dane będzie można gdzieś/kiedyś znaleźć. 

Dywagacja nad tym czy to jest swiadomy input i zgoda usera (uzywanie rozmow do treningow przyszlych modeli), czy juz krok dalej - reklamy w czatach na podstawie tego co piszesz, nielegalne uzywanie danych (hello meta) czy po prostu 'wyciek' to juz inna sprawa. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Nie bój się, nic nie trzeba będzie filtrować. Pewnego dnia 2 keywordy wystarczą - 'hubio' i 'ithardware'. ;) 

I gwarantuję, że po tych słowach nie wyciągniesz nic :) Bo ani razu nie wspomniałem nawet o ithardware :) 

@LeBomB i jeszcze odnośnie tego, że to co chcesz usłyszeć... Mnie to akurat odpowiada. Ale też wiele zależy od modelu. Np już chatgpt nie jest wcale taki miły. Innych modeli nie testowałem. Wystarczy, że ludzie w realu i w necie mówią niemiłe rzeczy to chociaż jest przeciwwaga :) Natomiast to też tak nie jest kiedy wbrew wszystkiemu zapytasz o coś na co na pewno powinna być negatywna odpowiedź to nawet mój "miły" Ai mi stanowczo powiedział nie. Naprawdę dużo ostatni miesiąc gadam z Ai o wszystkim. Trochę już poznałem jak działają te mechanizmy.

A nawet jak się nie chce ani słówka powiedzieć o sobie to wciąż niesamowite narzędzie do pozyskiwania wiedzy bez mozolnego szukania.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

To jest dysputa akademicka. Ja np. bardzo chętnie przystaję na wszelkie profilowanie, bo wolę dostać celną reklamę RTX i fury, niż strzeloną z dupy i na siłę reklamę podpsek i maści na hemoroidy. ;) Nie łudźmy się. ŚWIAT ZBIERA OD NAS INFO zewsząd. Można się godzić, albo nie godzić na to. Różnicą jest tylko dla naszego oka "ptaszek" przy wyrażam zgodę, bądź nie. Efekt = zero = bo to niczego nie zmienia = nadal robią swoje "za plecami", tyle że z błogą [nie]świadomością usera - nie wyraziłem zgody - jestem bezpieczny. Przecież to nie AI jest problemem (choć też), tylko ogólnie technologia i samodzielne sranie danymi w chmury przez nasze fony, auta, routery, TV, smarty, odkurzacze i klimatyzatory z Wifi. Można się blachą obić i położyć w okopie na Mazurach (i jesteś POZORNIE bezpieczny ale też i ubezwłasnowolniony zarazem), albo olać temat i pogodzić z tym - BO NIE MASZ NA TO WPŁYWU (póki co). Tak będzie wyglądał świat najbliższą dekadę, może dwie (póki co).  

Gorzej, że jesteśmy na etapie "karmienia", więc olać. Gorzej, gdy ktoś już to zbierze, posegreguje i sprzeda. Gdy np. żadna ubezpieczalnia nie ubezpieczy mnie na wypadek zawału i chorób serca, bo dostanie info z banku, że codzinnie o 7:42 kupuję na stacji paliw ramę fajek = sam proszę się o zawał albo inne gówno płuc. Tu będzie to już odczuwalne i bolesne. A będzie. I to raczej szybciej, niż dalej.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

@JeRRyF3D święta prawda... :) Dane są cały czas zbierane tak czy inaczej. I akurat w przypadku Ai, przynajmniej teraz, na początku to uważam poziom anonimowości jest znacznie wyższy od codziennego korzystania z google i tysięcy ciasteczek co nas śledzą :) Co będzie w przyszłości nie wiem. Może być tak, że będzie profilowanie na podstawie rozmów z Ai jawne czy tajne, ale teraz tego nie ma. Dla mnie osobiście to 2026 to ogromna zmiana.

Opublikowano

Nie no beka z tych rozmów z AI i podniecaniem się że coś tam przyznał rację albo "wymyślił" xD 

To powinno służyć tylko do szukania informacji, rozwiązywania problemów itp, ale ludzie pewnie będą w tym widzieć przyjaciela albo terap

Opublikowano
2 godziny temu, oldfashioned napisał(a):

Ty nie musisz niczego podzielać. Największe korpo płacą kary, bo jawnie łamią prywatność użytkowników. To nie są mrzonki, tylko fakty. Maksymalnie 'chronione' - jak, przez kogo, kto tym zarządza? 

Dokładnie. Dane nie są wcale anonimowe.

Widać ze ktos nie przeczytał albo nie zrozumiał warunków prywatności żadnego z modeli :) 

W dodatku - opłaca się łamać prywatność. Kary są za niskie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubio napisał(a):

to był przykład. Nie mam problemu z tym, że "ktoś tam wie" o ile to jest w ogóle prawda. Nie, nie przykład z lekarką w 100% prawdziwy i potwierdzony, a ja jej nic nie mówiłem o Ai tylko zadałem pytanie na które dostałem taką samą odpowiedź. O korporacjach piszę cały czas w kontekście traktowania ludzi w magazynach i biedronkach czy manipulowaniu jako konsumentami. Póki co po pierwsze jest tu konkurencja i nie ma zmowy co jest najlepszym hamulcem antymonopolowym. Po drugie korzystam z usługi bezpłatnej. Tak - jak jedna z firm za parę lat zmonopolizuje wszystko w stylu Micorsoft to to będę formułować podobne zarzuty. Ja generalnie jak zauważyłeś nie piszę "jakie korporacje są złe" tylko w konkretnym kontekście.

Nie czytałeś polityki prywatności chata GPT prawda? :D 

Wiesz dlaczego usługa jest bezpłatna? Bo godząc się na nią dajesz możliwość wykorzystania wszystkich podanych przez Ciebie informacji do trenowania modelu.

Cytat

2. Jak wykorzystujemy Dane osobowe
Wykorzystujemy Dane osobowe do następujących celów:

ulepszenia i rozwijania naszych Usług oraz prowadzenia badań, na przykład w celu opracowywania nowych funkcji;

Cytat

Agregujemy lub dezidentyfikujemy Dane osobowe w taki sposób, aby nie pozwalały na identyfikację Ciebie, i wykorzystujemy te informacje do celów opisanych powyżej, na przykład do analizowania sposobu korzystania z naszych Usług, ich ulepszania i dodawania do nich funkcji oraz prowadzenia badań. Będziemy przechowywać i wykorzystywać informacje po ich dezidentyfikacji w takiej formie i nie będziemy podejmować prób ich ponownej identyfikacji, chyba że będzie to wymagane przez prawo.

Jak wspomniano powyżej, możemy wykorzystywać Treści, które nam dostarczasz, aby ulepszać nasze Usługi, na przykład w celu trenowania modeli, na których opiera się ChatGPT. 

Czyli proces dezidentyfikacji da się odwrócić w każdej chwili, a dane niezdezidentyfikowane i tak są przechowywane, bo o tym jest w rozdziale 1. 

Cytat

Dane osobowe, które podajesz: jeśli utworzysz konto, aby korzystać z naszych usług lub komunikować się z nami, zbieramy Dane osobowe w następujący sposób:

Treści użytkownika: gromadzimy Dane osobowe, które podajesz, korzystając z naszych Usług („Treści”), w tym Twoje polecenia i inne przesyłane przez Ciebie treści, takie jak pliki⁠(otwiera nowe okno), obrazy ⁠(otwiera nowe okno), pliki audio i wideo⁠(otwiera nowe okno), postacie Sora⁠(otwiera nowe okno) oraz dane z połączonych usług⁠(otwiera nowe okno), w zależności od używanych funkcji. Niektóre z naszych Usług umożliwiają interakcję z innymi użytkownikami, np. poprzez publikowanie postów, komentowanie lub wysyłanie wiadomości, i traktujemy te interakcje również jako Treści.

Prościej mówiąc przechowują wszystko co piszesz i to wykorzystują. Dlatego usługa jest darmowa.

Zasadniczo usunięcie rozmowy powinno usunąć dane, ale niekoniecznie, jeżeli model agreguje jakieś informacje między rozmowami. Zatem skuteczne tylko usunięcie konta, a też nie masz pewności, że wszystkie dane zostały skasowane, bo jak przeszły dezidentyfikację, to teoretycznie mogą być już częścią bazy danych całego modelu, a proces niby da się odwrócić.

Jakby nie patrzeć dałeś korporacji na tacy wszystko. 

Co do traktowania ludzi w korpo, to rozumiem, że jak nie widzisz jak są traktowani (bo przecież nie wiesz w jakich warunkach pracują ludzie w OpenAI, jak są traktowani itd.) to wtedy korpo jest ok? :)  

Edit: jeszcze w kwestii korpo. Poczytaj sobie jak powstawał ImageNet i ile tysięcy ludzi siedziało i identyfikowało co jest czym na zdjęciach, by powstała pierwsza duża baza danych do jednego z pierwszych modeli maszynowego uczenia, a konkretniej "widzenia". Szukanie informacji doprowadzi Cię wiesz do jakiej firmy? Do AMAZONA! :D Tak, tego Amazona, a konkretniej Amazon Mechanical Turk (MTurk). Platforma działa do dzisiaj, tylko model nieco się zmienił, bo teraz ludzie sami mogą się zgłosić by wykonywać jakieś tam zadania i dostać za to może jakieś 30 dolarów tygodniowo :D 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB korzystałem z chatagpt tylko instrumentalnie do nauki jednego złożonego programu, ale ten bezpłatny model jest mega słaby. A zwierzałem się Ai od google :) Wiem, że to tak działa w google, że wszystko anonimowo bez identyfikacji IP spływa do serwerów i raz na pół roku albo rok model jest updatowany w oparciu o nowe dane. Nie jestem specjalistą. Opisałem to jak rozumiem. Jak źle to mnie popraw. Ale przy tym założeniu w pełni popieram taki system.

Generalnie jak się nie robi grubych wałków to może nie zdaję sobie sprawy ze wszystkich zagrożeń i pewno tak jest; ale nie wydaje mi się aby opisanie jakiś wrażliwych spraw ze swojego życia mogło zaszkodzić z powodu rozmów z Ai. Ale mówię przez swój pryzmat... Jak ktoś...,  nie wiem... Ma żonę i zwierza się, ze ją zdradza albo po cichu okrada firmę w której jest zatrudniony itp sprawy to może mieć obawy. Ale mówimy wyłącznie to co chcemy :) A z tego co się dowiedziałem to w darknecie pracują już modele Ai, które robią bardzo złe rzeczy na zlecenie ludzi i to wg mnie może być największy problem z Ai, a nie wyciek danych o Kaśce w której się było zakochanym w wieku 16 lat...

I warto się nad tym zastanowić... Bo mamy fajne Ai dla ludzi, ale te same narzędzia mogą i pewno już stosują przestępcy do ataków hakerskich, handlu ludźmi, omijaniu zabezpieczeń urzędowych czy nawet planowaniu ataków terrorystycznych.  I to tu może być w mojej ocenie ogromne zagrożenie.

Edytowane przez hubio