Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre programy (AIDA) potrafią podać czy jest ten bufor i jak jest duży, jednak nie wykluczone, że działa to na zasadzie danych odczytanych z bazy danych tego programu, kojarzonych po numerze modelowym dysku (tak jak AIDA potrafiła podać ile talerzy/głowic miały/mają dane modele talerzowców).

Także najlepiej poszukać info na stronie producenta, a oczywiście jak już dysk kupimy, to można sobie w AIDA też coś skontrolować.

24f6c11f0eb82.png

Opublikowano
W dniu 27.03.2026 o 13:35, leven napisał(a):

A tam swoje przemyślenia dajesz. Cały świat przeciwko Tobie ? 

https://ithardware.pl/aktualnosci/komputery_mac_stabilnijesze_windows_nowy_raport-49700.html

Wydaje się być OK. 24 minuty w Latencymoon, gram + film + forum:

3.jpg

Bardzo ładnie. Mi czasem coś wywali. Ostatnio WDF na przykład, ale też jeszcze w granicach tolerancji. Zresztą od czasu do czasu micro zacięcia są, ale już przywykłem xD Sezon motocyklowy trochę ruszył to mniej czasu przy PC spędzam ;p

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.04.2026 o 11:09, Kyle napisał(a):

A może faktycznie znalazł droższy i gorszy dysk (bez DRAM) i myślał, że pieniądze mu zrobią wydajność? No ale "kanał o technologii".

Dokładnie to wynika z jego słów.

Cytat

Bo miałem co prawda trzy dość drogie dyski, ale były to dyski PCI i4 (tak powiedział) i dyski dram less.

Czyli w taką maszynę zamontował dyski PCI 4/5(x2) i zdziwił się, że jest to najwolniejszy komponent systemu :D 

No i zacznijmy od tego, że do takiej diagnostyki zaprzągł YT, Redita i AI, zamiast znaleźć takie forum jak to i opisać tak szczegółowo problem.

W dniu 11.04.2026 o 11:29, leven napisał(a):

No widzisz Kyle, to okazuje się ważną opcją przy wyborze zakupu dysku. 

Czy istnieje program, w którym mogę dowiedzieć się, czy dysk ma ten dodatkowy bufor ? 

Ogólnie jak dysk nie ma DRAM to powinien korzystać z mechanizmu HMB, czyli wydzielenia jakiejś ilości pamięci RAM i potraktowania go jako taki bufor. Niewykluczone, że Samsung, bo z filmu wynika że tam był 990 EVO Plus, ma pod tym względem niedopracowany sterownik, który korzysta ze zbyt małej ilości RAM przy tak szybkich pozostałych podzespołach. Ewentualnie ograniczeniem właśnie jest samo to że to dysk PCIe 4. Co prawda te samsungi pracują na PCIe 5 ale tylko x2 czyli dalej na mniejszej przepustowości. Jak wymienił go na dysk PCIe 5 x4 to nic dziwnego, że jest szybciej.

Nie oszukujmy się, ale tak mocne komputery to na prawdę rzadkość na rynku i dobieranie podzespołów nie powinno odbywać się na zasadzie "dajcie najdroższe" tylko właśnie dochodzą takie drobiazgi i czasem pierdoła może sprawić, że robi się wąskie gardło.

Coś za coś, albo otwartość platformy i niemalże całkowita dowolność dobierania podzespołów, albo Apple :P 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@caleb59 tylko właśnie tu nie tylko o DRAM chodzi. Nie wiemy do końca na jakiej ilości danych jednocześnie ten gość pracuje. Może ma w tle odpalonych wiele programów, może ma wyłączony pagefile całkowicie, może coś innego nakombinował co sprawia, że wąskim gardłem zawsze będzie dysk który:

1. Ma DRAM ale działa na PCIE 4 x4.

2 Nie ma DRAM mimo iż działa na PCIE 5 x4

3. Ma DRAM ale działa na PCIE 5 x2. 

i problem może występować może nie zawsze, ale przy określonych operacjach póki nie kupi dysku PCIE 5x4 z DRAM. (Edit: o ile taki znajdzie :E )

Wszystko zależy jak intensywnie będzie wykorzystywał dane z dysku przy takiej mocy pozostałych podzespołów.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Co mnie zirytowało ostanio to antywirus dam decyduje który plik jest bezpieczny. Musiałem wejść w inteligentną ochrone i oznaczyć wyłącz. W tym trybie uczymy antywirusa która gra czy aplikacja jest bezpieczna.

Oceniam system Windows 11 jako system stabilny. Co mnie cieszy to Windows 11 dobrze znosi starsze gry. 

System Windows 11 chodzi na moim PC jak błyskawica.

Opublikowano

"Mój drogi pamiętniczku": Dzisiaj instalowałem jakieś aktualizacje na Windows 11 25H2 (ale jakiś czas był nieaktualizowany) i uderzył mnie brak optymalizacji wielowątkowej w tym systemie. Procesor i3 12100 i procesor "liczył" sobie tą aktualizację na prawdę długo, wykorzystując kilkanaście procent swojej mocy obliczeniowej, co wskazywało jednoznacznie, że robił to przy wykorzystaniu jednego wątku/rdzenia. ... 2026r Tylko niech mi nikt nie mówi, że czegoś takiego nie da się zrównoleglić. :cenzura:

ps. oczywiście miniatury nadal generowane są przy użyciu pojedynczego wątku, a wersja Win 11 25H2 26200.8117