Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

A tak z ciekawości

Na uj to ma być ciągle na pulpicie?

To nieco związane jest z moją pracą, gdzie muszę nadzorować dziesiątki parametrów, więc czemu mam w domu sobie tak systemu nie "podglądać", co aktualnie i jak go obciąża ;)

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem aktualizację z Win10 do Win11 i jak na razie to mam mieszane odczucia. Dam mu szansę, ale wdać że kolejny system obiera drogę mobilnych urządzeń, a nie wygody desktopowej :heu:

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Wczoraj zrobiłem aktualizację z Win10 do Win11 i jak na razie to mam mieszane odczucia. Dam mu szansę, ale wdać że kolejny system obiera drogę mobilnych urządzeń, a nie wygody desktopowej :heu:

Nie było już tak że MS chciał zrobić system do wszystkiego Win 8.1 a wyszedł do niczego ile osób siedziało na Win 7 aż do czasu wydania Win 10 . A co do Win 11 już wszędzie go wciskają na siłę np CHUWI HeroBook Pro tak wiem że to made in china ale co na takim sprzęcie robi Win 11 :( 

Opublikowano

@ChudyXp działa, a co ma robić? 

Będzie działał tak samo jak wersja z win10. Ktoś kto kupuje takie urządzenie nie liczy przecież na super wydajność, bo to i tak sprzęt do internetu, pisania w wordzie czy jakichś innych prostych rzeczy.

Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

@ChudyXp działa, a co ma robić? 

Będzie działał tak samo jak wersja z win10. Ktoś kto kupuje takie urządzenie nie liczy przecież na super wydajność, bo to i tak sprzęt do internetu, pisania w wordzie czy jakichś innych prostych rzeczy.

Właśnie nie za bardzo procek cały czas na 100% nawet na pulpicie i mieli dyskiem też 50% do 90%  , ja go nie kupiłem jest u mnie na czyszczeniu itp . Pewnie wsparcie dla Win 10 się skończyło a z nim licencja na instalowanie Win 10 w nowych laptopach nie ważne z jakiej półki cenowej . 

Opublikowano

@ChudyXp Win10 w sprzedaży razem z nowymi sprzętami nie ma już rok jak nie więcej. Jeśli coś jest sprzedawane z win10 to jakiś leżak magazynowy.

To mielenie to już po czyszczeniu, czy przed? Ponadto kwestia co mu działa w tle.

Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@ChudyXp Win10 w sprzedaży razem z nowymi sprzętami nie ma już rok jak nie więcej. Jeśli coś jest sprzedawane z win10 to jakiś leżak magazynowy.

To mielenie to już po czyszczeniu, czy przed? Ponadto kwestia co mu działa w tle.

Jeszcze się za niego nie zabrałem czeka w kolejce odpaliłem tylko na 5 minut zobaczyć jak się zachowuje  . Ten laptop też nie był kupiony wczoraj ma już chyba ze 2 lata albo i więcej . 

Opublikowano
27 minut temu, LeBomB napisał(a):

To po tym nie wnioskowałbym, że przyczyną nadmiernej pracy dysku i procesora jest samo zestawienie tego celerona z win11. 

W wolnej chwili na niego zerknę i na razie są komunie w rodzinie i brak czasu na takie rzeczy mamy takie samo zdanie Win 11 nie jest dla niego :D

Opublikowano

Jak takie samo zdanie? Ja twierdzę, że win11 na tym procesorze może działać. Demon prędkości toto nie będzie, ale ktoś kto bierze taki sprzęt musi się z tym liczyć, że idzie na mocne ustępstwa w kwestii wydajności.

Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@PaVLo na przykład przy czym?

- kolejne ograniczenia ustawień paska menu
- zrypane skalowanie interfejsu
- ograniczenie ustawień folderów
- menu Start jak z tableta, więc użyłem programu do powrotu jak w Win7

Głównie rozchodzi się o kwestie wizualne, bo jeśli chodzi o inne rzeczy, to widzę i plusy.
Na razie system zostaje, ale jestem ciekaw kiedy zostaną usunięte dane starego systemu, bo leży tego ponad 10GB, a nie miałem informacji o opcji powrotu lub ich wcześniejszego skasowania :hmm:

Opublikowano
46 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jak takie samo zdanie? Ja twierdzę, że win11 na tym procesorze może działać. Demon prędkości toto nie będzie, ale ktoś kto bierze taki sprzęt musi się z tym liczyć, że idzie na mocne ustępstwa w kwestii wydajności.

No chyba nie po to się kupuje tanio laptopa żeby się grzał i cały czas chodził na 100 % tylko dlatego ze ktoś mądry zainstalował na nim Win 11 . To tak jak by kupić stary smartfon i na siłę zainstalować tam najnowszego Androida  . Sam pisałeś że to Win 11 męczy procesor i dysk bo cały czas coś tam mieli w tle . 

Opublikowano (edytowane)

Zamiast takiego nowego Chuwi, lepiej kupic zadbana uzywke z np. Ryzen 3 5300U z Vega 6 i 16GB. Mozna takie znalezc za ok. 800zl, wiec po co rozwazac nowgo laptopa Chuwi, na ktorym praca bedzie koszmarem.

5300U nawet dzisiaj super dziala do pracy na Win 11, a i pojdzie na tym Wiedzmin 3 i wiele gier dla casuali typu Farming Simulator, Minecraft, czy Simsy. A byc moze z FSR nawet cos wspolczesnego jak Diablo IV i Fortnite.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano
4 minuty temu, daerragh napisał(a):

Po prostu zamiast takiego nowego Chuwi, lepiej kupic zadbana uzywke z np. Ryzen 3 5300U z Vega 6 i 16GB. Przeciez to nawet dzisiaj super dziala do pracy na Win 11, a i pojdzie na tym Wiedzmin 3 i wiele gier dla casuali typu Farming Simulator, Minecraft, czy Simsy. A byc moze z FSR nawet cos wspolczesnego jak Diablo IV i Fortnite.

Nie mój sprzęt ja go nie wybierałem tylko ktoś z rodziny (kobieta) kupiła w ciemno bo chciała coś małego, lekkiego i taniego (160 Funtów) z czym może jechać samochodem lub lecieć samolotem , jak bym przy tym był to była by inna bajka nawet w PL można kupić coś porządnego za te 800 zł po leasingu :cool: . 

Opublikowano

@ChudyXp przeczytaj jeszcze raz :D 

3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

To po tym nie wnioskowałbym, że przyczyną nadmiernej pracy dysku i procesora jest samo zestawienie tego celerona z win11. 

Czyli. Dostałeś laptopa do oczyszczenia, odpaliłeś go na chwilę, procek działał na 100%, dysk mielił 50-90% i po tym wnioskujesz że winowajcą jest win11. Ja natomiast twierdzę, że to za mało danych by tak wnioskować, tym bardziej że nie wiesz, co jest zainstalowane na tym laptopie

Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

@ChudyXp przeczytaj jeszcze raz :D 

Czyli. Dostałeś laptopa do oczyszczenia, odpaliłeś go na chwilę, procek działał na 100%, dysk mielił 50-90% i po tym wnioskujesz że winowajcą jest win11. Ja natomiast twierdzę, że to za mało danych by tak wnioskować, tym bardziej że nie wiesz, co jest zainstalowane na tym laptopie

Każdy rozumie słowo na chwilę inaczej działał na samym pulpicie bo się ładował tylko był włączony menadżer zadań i cały czas procesor 100 % i dysk to samo 50-90% nic nie było robione i nie było w tle żadnego programu to co może być przyczyną, aktualizacji nie pobierał a procek i dysk cały czas pod obciążeniem . To co dla ciebie jest tego przyczyną ??