Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

Chłopie Ty sie produkujesz, a do nieprzekonanych i tak nie trafisz, wiem bo sam to mam.

Oboje winni, jesli faktycznie bmw przyspieszyło, najbardziej jednak winny Marszalek i tyle.

To stwierdzenie to... PRAWDA. 

Opublikowano

Dla osób broniacych superba - poganiacze W 90% sami nie zjeżdżają na prawy jak jest wolny. 

Jak ktoś siedzi z tyłu na zderzaku to najniebezpieczniejsza rzecz jaką można zrobić to zmienić pas na prawy. W takiej sytuacji najlepiej kontynuować jazdę lewym pasem ze stałą prędkością aż nas typ z tyłu wyprzedzi prawym lub zwiększy odstęp. Właśnie potencjalna gwałtowna zmiana pasa na prawy I przyspieszanie przez gościa z tyłu uniemożliwia wykonanie bezpiecznej zmiany pasa na prawy. 

Gość w bwm nie powinien przyspieszać. To jest zabronione niezależnie od pasa i rodzaju drogi. 

Trafił głupi na głupiego. Niech sąd oceni który winny spowodowania wypadku, a który dostanie jedynie grzywnę za złamanie przepisów. Obaj czemuś winni. 

Najlepiej jakby obaj dostali zakaz prowadzenia na jakiś czas, ale dobrze wiemy, że nie sprawi to, że przestaną prowadzić. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, michasm napisał(a):

Czy Ty masz prawo jazdy? 

Od 1989 r.

12 minut temu, michasm napisał(a):

Nie masz prawa przyspieszać gdy jesteś wyprzedzany. 

Widziałeś ten film? Widziałeś kierunkowskaz wyprzedzającego?
Skąd mam wiedzieć i wpaść na to, kiedy jestem wyprzedzany przez debila, jadąc.. szybkim pasem?
Chyba, że to ja mam uważać (?!?), przy czyimś debilnym szarżowaniu i zamiast skupiać się na drodze przede mną, powinienem cały czas patrzeć we wsteczne, bo może ktoś jednak zechce mnie wyprzedzić prawym?

Jadę lewym. Szybszym. Nie ma przede mną nikogo. Mogę sobie przyspieszyć, kiedy uznam za stosowane (chyba, że nagle znikąd pojawi sie kretyn, który zajedzie mi drogę - choć wtedy nie ma to znaczenia czy ja przyspieszam, czy nie - zajechał mi drogę).

Zjechał sobie na prawy - i super - mógł na nim pozostać nawet tydzień bez uszczerbku dla kogokolwiek. Ale on świadomie zjechał na lewy ponownie.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 godziny temu, michasm napisał(a):

Czy Ty masz prawo jazdy? Nie masz prawa przyspieszać gdy jesteś wyprzedzany. 

No ja tu widzę próbę zajechania drogi, staranowania a nie wyprzedzanie. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, michasm napisał(a):

Dla osób broniacych superba...

Nikt nie broni superba. Jego wina jest bezdyskusyjna. natomiast toczy się decyzja o współwinę kierowcy BMW.

4 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Na bazie czego to wnosisz?
Odkąd zabronione jest przyspieszanie?

Przepisów na litość boską. 

Opublikowano
2 godziny temu, lokiju napisał(a):

No ja tu widzę próbę zajechania drogi, staranowania a nie wyprzedzanie. 

Jeśli ktoś jest za Tobą, a chce Ci zajechać drogę, to chyba najpierw musi Cię wyprzedzić, więc jak tutaj miało by nie być wyprzedzania? Widziałeś film? 

Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

No ja myślę. 

Przytoczysz taki przepis?

Najlepiej o wyprzedzaniu z prawej. 

Art 24 ustęp 6 ustawy Prawo o ruchu drogowym:

"Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości." 

A co do wyprzedzania z prawej to bez wyjątku jest to dozwolone na każdej drodze dwujezdniowej, czyli m. in. każdej autostradzie i drodze ekspresowej

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, michasm napisał(a):

Jeśli ktoś jest za Tobą, a chce Ci zajechać drogę, to chyba najpierw musi Cię wyprzedzić, więc jak tutaj miało by nie być wyprzedzania? Widziałeś film? 

Art 24 ustęp 6 ustawy Prawo o ruchu drogowym:

"Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości." 

A co do wyprzedzania z prawej to bez wyjątku jest to dozwolone na każdej drodze dwujezdniowej, czyli m. in. każdej autostradzie i drodze ekspresowej

Baaardzo, baaardzo STRONNICZA INTERPRETACJA - jak bym REPUBLIKĘ oglądał.
Niby prawda, ale co najwazniejsze - ominięte / przemilczane.

To o czym piszesz DOTYCZY klasycznego manewru wyprzedzania w PL - czyli wyprzedzania z lewej strony.
Przyspieszając utrudniasz wyprzedzanemu, gdy on jest na przeciwległym pasie kolizyjnym. To jest oczywiście karygodna (!) postawa i groźna sytuacja!

Przy wyprzedzaniu z prawej... i dwóch pasach w jedną stronę, nawet jak wyprzedzany przyciśnie, nie ma żadnego zagrożenia, najwyżej będą się 10km ścigać.
O taki przepis mi szło. Gdzie napisane jest (?), że jadąc prawym, szybkim pasem nie wolno mi przyspieszyć.

Zadaj pytanie googlowi, i w co drugiej odpowiedzi przeczytasz: "przez wzgląd na to, że w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, a zatem w 99,9% przypadków wyprzedzamy z lewej strony, wyprzedzanie z prawej - pomimo że dozwolone, obarczone jest sporym ryzykiem, ponieważ jest to manewr, którego może nie spodziewać się wyprzedzany z prawej kierowca, może bezwiednie zmieniać pas na prawy, itp. w związku z tym wyprzedzający musi wykazać się SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚCIĄ przy wykonywania manewru wyprzedzania z prawej strony" itp.

Na filmie widziałem kwintesencję takiej ostrożności.
EOT.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

@JeRRyF3D wyssałeś sobie jakieś wyobrażenie o prawie o ruchu drogowym z palca i niepotrzebnie się ich trzymasz. 

Skoro superb był za BMW, a potem próbował zajechać mu drogę to jak mógł się tam przemieścić bez rozpoczęcia wyprzedzania? 

Superb Musiał Wtedy wyprzedzać, a bmw nie miał prawa wtedy przyspieszać. To jest niepodważalne, a przepis jest jednoznaczny. 

Tak samo jak prawo do wyprzedzania prawym pasem na autostradzie I drodze ekspresowej. To, że Ci się coś wydaje nic nie znaczy. Przepis jest jednoznaczny I niepodważalny. 

Nie można przyspieszać jak ktoś nas wyprzedza. 

Można wyprzedać prawym pasem na każdej autostradzie i drodze ekspresowej. 

Twoje porównanie do tv republika nie ma żadnego sensu, bo ja się odnoszę do faktów podając konkretne przepisy. 

Co do wyprzedzania prawym pasem spójrz art 24 ustęp 10

"Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku."

Edytowane przez michasm
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A sygnalizował zmianę pasa ruchu? O wyprzedzaniu w ruchu drogowym mówimy wtedy kiedy następuje zmiana pasa w celu minięcia innego pojazdu jadącego w tym samym kierunku co należy odpowiednio zasygnalizować. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
Teraz, lokiju napisał(a):

A sygnalizował zmianę pasa ruchu? O wyprzedzaniu w ruchu drogowym mówimy wtedy kiedy następuje zmiana pasa w celu minięcia innego pojazdu co należy odpowiednio zasygnalizować. 

To, że ktoś tego nie sygnalizuje nie znaczy, że to nie jest wyprzedzanie, a jak sam wiesz 90% kierowców na autostradzie I drodze ekspresowej nie sygnalizuje wcale zamiaru zmiany pasa. Włączają kierunkowskaz w momencie rozpoczęcia manewru, co nie ma najmniejszego sensu, bo każdy już widzi, że zmieniają pas. Nie potrzeba wtedy kierunkowskazu. 

Opublikowano

Ty wiesz swoje, ja swoje.
My ścieramy się o nic, a sam kierowca skody WIE, że dał dupy po całości - i pomimo swojej pozycji społecznej i politycznej - błyskawicznie złożył natychmiastową rezygnacje ze struktur PO, bo wie że będzie z tego smród.
Będąc taką persona polityczną, mającą za sobą tylu mądrych i wiedząc, że jednak nie nie dał dupy, bo winny jest wyprzedzany, tak chętnie papierem by nie rzucił. A rzucił. Po prostu wie, że to on jest winien. 

Opublikowano

przyśpieszanie przy wyprzedzaniu jest zabronione to nawet na logikę ale tutaj ciężko powiedzieć czy kierujący bmw zdawał sobie sprawę że jest wyprzedzany bo skodziarz nie użył kierunku a w Polsce mamy ruch prawostronny

• Upvote 3
Opublikowano

Jak dla mnie dwie kluczowe kwestie - nagranie zaczyna się od momentu, kiedy Skoda najeżdża na zderzak. Ale dlaczego? Czy BMW zajechało drogę w ostatniej chwili czy marszałek jest po prostu dzbanem, który uważa, że nawet jeśli ktoś mu wjedzie na lewy pas 100m przed nim jadąc przepisową prędkością, a on lecąc np. 180km/h jest zmuszony do hamowania, to powinien się zrewanżować "brake check-iem"? Tego się nie dowiemy. Ale nawet jeśli BMW wjechało mu przed maskę w naprawdę ostatnim momencie, to jakie nerwy ma typ na takim stanowisku, żeby go to od razu wyprowadzało z równowagi? Pomijam już totalny brak umiejętności, bo nie potrafił ocenić odległości od BMW w lewym lusterku wracając na lewy pas. Ale będąc marszałkiem chyba trzeba jednak trzymać nerwy na wodzy, czyż nie? Tylko pokazuje jacy imbecyle są na samej górze.

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Dimazz napisał(a):

przyśpieszanie przy wyprzedzaniu jest zabronione to nawet na logikę ale tutaj ciężko powiedzieć czy kierujący bmw zdawał sobie sprawę że jest wyprzedzany bo skodziarz nie użył kierunku a w Polsce mamy ruch prawostronny

Przecież on celowo, nagle, gwałtownie przyspieszył gdy skoda zaczęła go wyprzedzać. Nie twoerdze, że chciał przyczynić się do spowodowania kolizji. Po prostu nie chciał dać się wyprzedzić. 

Opublikowano
6 minut temu, michasm napisał(a):

Przecież on celowo, nagle, gwałtownie przyspieszył gdy skoda zaczęła go wyprzedzać. Nie twoerdze, że chciał przyczynić się do spowodowania kolizji. Po prostu nie chciał dać się wyprzedzić. 

Ja nie widzę tam „gwałtownego przyspieszania”.

Dwa - chciał uniemożliwić brake check ;) 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja nie widzę tam „gwałtownego przyspieszania”.

Dwa - chciał uniemożliwić brake check ;) 

Bez oglądania, na podstawie samego dźwięku - ostra redukcja i gaz do dechy. 

Ja nie bronię kierowcy superba. Zaznaczam jedynie, że głupi trafił na głupiego. 

Edytowane przez michasm
Opublikowano
4 minuty temu, michasm napisał(a):

Bez oglądania, na podstawie samego dźwięku - ostra redukcja i gaz do dechy. 

Ja nie bronię kierowcy superba. Zaznaczam jedynie, że głupi trafił na głupiego. 

Ja tego tam nie słyszę. Auto prawie na pewno w automacie.

Slychac silnik, ale to jest autostrada - co ma być słychać? 

Ja dalej uważam, że tam nie za bardzo jest współwina. Ew. kierowca BMW do ukarania odrębnie za to przyspieszenie.

Opublikowano (edytowane)

Przepisy przepisami. Możemy się tutaj przerzucać "interpretacjami". Zostawmy to. Podejdźmy zdroworozsądkowo. Załóżmy, że to spotyka nas. Zawalidroga na lewym. Na wkurwie, kierunek, zmiana na prawy, pedał.
Ilu z Was wraca tak agresywnie na lewy (i w jakim celu?). No właśnie.

Pewnie żaden. Po prostu cisnę dalej prawym, klnąc pod nosem na debila na lewym. Ale tylko tyle.
Sytuacja powstała przez agresję i brak umiejętności typa w skodzie. 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 5
Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 14:13, krukkpl napisał(a):

Abstrachując... polscy zwolennicy hasła "lewy pas to nie kółko różańcowe" by się tam nieźle zes*ali :D 

[po napisaniu tej odpowiedzi zdałem sobie sprawę jak bardzo jest offtopowa, ale nie chcę tego kasować, więc uprzedzam, że offtop] Wracając do odpowiedzi: Tam ogólnie chyba nie ma takich zasad jak w Europie i wątpię, by się nam tam jeździło dobrze. Nie byłem w USA i coraz mniej odczuwam potrzebę zwiedzenia tego kraju, jeździłem natomiast po wielu krajach w Europie - głównie na wakacjach topowymi autami klasy A z wypożyczalni, czyli Yaris, Panda i inne pierdzikółka (swoją drogą idealne na wąskie kręte drogi + spalanie max 5L :D ) i powiem tyle, że we Włoszech (+wyspy), Grecji (też +wyspy), Czarnogórze i wielu innych miejscach kierowcy jeżdżą o wiele bardziej dynamicznie. U nas też jest zróżnicowanie i właśnie na południu, głównie w Małopolsce, gdzie kierowcy są przyzwyczajeni do węższych, krętych dróg z licznymi zmianami wysokości jeżdżą o wiele dynamiczniej. Dynamiczniej nie równa się łamaniu przepisów na każdym kroku, tylko nie zwalniają do 50km/h przed byle zakrętem, wiedzą jak te zakręty pokonywać. W zdecydowanej większości naszego kraju, gdzie teren jest płaski, a drogi szersze, kierowcy nie nabierają takich umiejętności, a szkoda ;)