Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale jak to. Toż temu jakiemuś konfiturze chodzi ponoć o poprawienie bezpieczeństwa ruchu. No to kierowcy otrzymali pouczenia.

Chyba nie chodzi mu o złośliwe donoszenie w celu takim, aby inni otrzymali mandaty, aby rozładować konfiturową frustrację?

Opublikowano

Pouczenie jest słabą metodą gdy ktoś z premedytacją łamie prawo a tutaj mamy z tym doczynienia. Jak ci kierowcy mają przestać tak robić jeżeli z góry wiedzą, że nic im nie grozi? 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To że było pouczenie z donosu konfitury nie oznacza przecież, że kolejnym razem też tak będzie, tym bardziej że funkcjonariusze są w jakiś sposób premiowani w funkcji kwoty nałożonych mandatów, przynajmniej pośrednio.

Masowe pouczenia mogły wynikać z oceny wartości postępowania tego konfitury.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jest ogólne przyzwolenie na tego typu zachowania jak jazda wzdłuż chodnika, jazda po pasie zieleni itd. Gdyby było inaczej to policjanci by się wręcz rwali do wystawiania mandatów by dostać większą premię. Jednak tego nie robią i nie są to jednostkowe przypadki. Gdyby służby działały poprawnie to taki konfitura niemiałby co robić. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

Zapewne jest przyzwolenie, jeśli realnie nie narusza to bezpieczeństwa pieszych, a nie ma innych, wygodnych sposobów zaparkowania.

Przepis to nie jest byt samodzielny. On zazwyczaj ma jakiś nadrzędny cel.

Nie oglądałem filmiku konfitury, więc się nie wypowiadam na temat tego przypadku. Widziałem jednak jego trzy czy cztery inne filmiki. Sprawił na mnie wrażenie psychola.

Edytowane przez adashi
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, adashi napisał(a):

Nie oglądałem filmiku konfitury, więc się nie wypowiadam na temat tego przypadku.

XDD a jednak się wypowiadasz i nawet stajesz po stronie kierowców którzy z premedytacją najeżdżali na ludzi na chodniku. 

W tym kraju nigdy nie będzie dobrze, jeśli permanentnie będzie społeczne przyzwolenie na bylejakość/ łamanie przepisów/premiowanie złodziejstwa*

*niepotrzebne skreślić 

Edytowane przez huudyy
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Najwyraźniej konfiturowe działania są niedostatecznie żarliwe. Za mało filmików, za mało zgłoszeń. Trzeba więcej jeździć albo chodzić i pilnować przestrzegania. Pilnować. Szeryfować bohatersko.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Za mało filmików, za mało zgłoszeń.

a żebyś wiedział - mnie osobiście bardzo cieszy że coraz więcej ludzi reaguje na takie dziadowanie. Dzięki działaniom konfitury ZDiT w Łodzi zamierza osłupkować chodniki przy giełdzie by banda jełopów nie jeździła po ścieżkach i nie parkowała na chodniku trawnikach.

Jego działania mają sens.

Godzinę temu, adashi napisał(a):

Szeryfować bohatersko.

śmiej się śmiej, Janusz. Nie rozumiem jak można nie popierać działań takich osób jak Konfitura.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Najwidoczniej w Polsce trzeba wszędzie postawić słupki bo inaczej niektórzy to wjadą samochodem do środka sklepu (takie przypadki już u nas miały miejsce). Chyba nie ma innego sposobu. 

• Upvote 4
Opublikowano

@lokiju w Szczecinie przy jednej ulicy od lat był problem z parkowaniem aut równolegle na chodniku. Regularnie ludzie stawali tak krzywo, że blokowali tramwaje na kilka godzin. Nie brakowało chodnika. Po prostu jak 2 auta miały między sobą za mało miejsca na duży samochód to stawali po skosie, byle jak. Miasto od lat kombinowało z oznakowaniem całej ulicy, ale nic to nie dawało. W końcu na długości całej ulicy postawili słupki. Nie potrafili parkować tak, aby nie blokować tramwajów to już nie mają w ogóle nie parkować. Raz na kilka dni trafiał się jeden idiota, a teraz cierpią wszyscy mieszkańcy. 

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Camis napisał(a):

Brawo konfitura!.

jak ktos dobrze zauwazyl, do jego filmikow potrzebny za chwile bedzie tlumacz ;) niby krecone w naszym kraju, a wiekszosci przypadkow nie idze zrozumiec

Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 17:28, Suchy211 napisał(a):

Poza tym te kilka cm więcej w prześwicie też potrafi zrobić ogromną różnicę. Przy projektowaniu wszelkich wystających elementów przy drodze nikt się za bardzo nie zastanawia jaki prześwit będą miały auta parkujące przy tym krawężniku. Efekt jest taki, że suw praktycznie parkuje bez ryzyka, a klasyczne auto nierzadko potrafi przyszorować, albo wręcz uszkodzić zderzak. To samo dotyczy wszelkich nierówności i załamań na drodze. Te kilka cm najczęściej robi kolosalną różnicę.

Taką, że przez progi można lecieć co też pozytywnie na bezpieczeństwo nie wpływa. Łatwiej zaparkować w miejscach do tego nieprzeznaczonych, co porządku nie poprawia.

Jak ludzie wiedzą, ze ryzykują przytarcie, to jakoś ostrożniej jeżdżą.

W dniu 31.07.2025 o 17:28, Suchy211 napisał(a):

Przede wszystkim kabina w środku jest wyższa, pozycja na kierownicą inna, co rodzi dużo więcej miejsca.

Możesz nie wiedzieć, ale różnica w ustawianiach siedziska dla dwóch kierowców, których dzieli tylko 10 cm jest ogromna.

Co z tego że dach wyżej, fotele wyżej, jak podłoga też wyżej. Będzie wrażenie wygodniejszego wsiadania ale generalnie przestrzeń będzie bardzo podobna.

Za kierownicą nie siadałem ale jako pasażer nigdy mi miejsca na głowę nie brakowało. Na nogi to już kwestia poszczególnych modeli, niektóre ciasne (np. wspomniany Yaris) inne całkiem ok, jeszcze inne niby na długość ok ale deska kiepsko wyprofilowana, że ciągle się kolanem opierało (np. Renault Fluence).

Tak jak patrzę co stoi po parkingach, co jeździ po ulicach, to większość wygląda jak napuchnięte, wyżej zawieszone osobówki.

Jak w temacie Hondy, to te CR-V, HR-V w środku wyglądają na równie ciasne co Civic. Widać też, że walą gdzieś na poziomie miednicy czy nawet pasa, gdzie Civic bardziej kolana, udo.

19 godzin temu, lokiju napisał(a):

Chyba nie ma innego sposobu.

Laweta i konsekwentne holowanie. Jak ludzie będą musieli odbierać z dziwnych miejsc, to może następnym razem się nauczą.

Jeżeli nikt nie pilnuje prawidłowego parkowania, to ludzie zastawia wszystko.

Jeden z moich ulubionych przykładów, bo mogłem obserwować jak to się działo.
Kiedyś nie było parkingu, ludzie stawali równolegle na chodniku. Potem zrobili zatoczki, to po chwili zaczęli parkować skośnie. Obecnie prostopadle i niektórzy to by wjechali pod sam blok.

https://www.google.pl/maps/@54.3948551,18.6134143,3a,75y,201.47h,70.86t/data=!3m7!1e1!3m5!1s_dpKoTMfjLuknIqFwRfm1A!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D19.138910958595787%26panoid%3D_dpKoTMfjLuknIqFwRfm1A%26yaw%3D201.46749627672688!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDczMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Z innej perspektywy (jak się rozwinie menu podkładu, to można popatrzeć na inne daty, z 2008 jest przed zmianami): https://mapa.trojmiasto.pl/#/map/-86.11,89.38,8,o,0;1;24;37

A słupkami niestety ale trzeba wszystko obstawiać.
Tutaj kiedyś wysyłałem zgłoszenie do SM, odpowiedź była że parkowanie i jazda po chodniku/ddr zdarzają się incydentalnie :E Tylko jakimś trafem potem miasto słupki postawiło.

https://www.google.pl/maps/@54.38027,18.6164708,3a,75y,230.26h,74.67t/data=!3m8!1e1!3m6!1sKDXs89IhOIak5oBloGOb0g!2e0!5s20110901T000000!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D15.331701399704244%26panoid%3DKDXs89IhOIak5oBloGOb0g%26yaw%3D230.25504828582532!7i13312!8i6656?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDczMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Opublikowano

Problem z parkowaniem dotyczy całego Trójmiasta. Jakoś trzeba sobie radzić i nic na to nie poradzimy, podałbym jeszcze kilka przykładów takich miejsc ale nie będę sobie wkładał kija w szprychy bo sam tam parkuję. Ogólnie stare polskie miasta nie są zaprojektowane pod auta. Zawsze daje przykład Koreii gdzie parkingi buduje się pod budynkami i to jest najlepsze rozwiązanie. Tam gdzie ich nie ma, jest stare budownictwo, to jest dokładnie tak samo jak u nas, zastawione wszystko. 

Opublikowano

To jest najbardziej patologiczny model na świecie. Państwo zrzuca całą odpowiedzialność na ludzi i umywa ręce. Jak się dobrze nie urodzisz to ci się nie należy. Płacimy te chore podatki od paliwa to chociaż powinno się coś z tego robić.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

To jest najbardziej patologiczny model na świecie. Państwo zrzuca całą odpowiedzialność na ludzi i umywa ręce. Jak się dobrze nie urodzisz to ci się nie należy. Płacimy te chore podatki od paliwa to chociaż powinno się coś z tego robić.

W sensie, że mają zrobić 28 mln miejsc parkingowych?

Edytowane przez GordonLameman