Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i przygotowania pod PS6 i dystrybucję cyfrową, ale w sumie czy jest sens dla 25% produkować płytki?

Sprzedaż Cyfrowa (PS Store): Szacuje się, że około 75% – 80% wszystkich sprzedawanych gier na konsole PlayStation (PS4/PS5) to wersje cyfrowe. W pierwszym kwartale 2025 roku odsetek ten osiągnął nawet 83%.

Sprzedaż Fizyczna (Płyty): Wersje pudełkowe stanowią obecnie mniejszość, wynoszącą około 20% – 25% rynku. Analizy wskazują, że fizyczne nośniki generują około 24% całkowitej sprzedaży jednostkowej gier.

Opublikowano

Obejrzałem ten materiał Yungyeah do końca i tam jest jakiś exploit z licencji zakupionej gry.

Ludzie którzy maja PS4 z jailbrake sa w stanie wyciągnąć taka licencje i po zwrocie gry oszukać konsole ze maja ta gre nadal na koncie.

I ten DRM ma temu zapobiec bo "pernamenta" licencja zostanie ci przekazana dopiero po 30 dniach jak nie będziesz mógł już zwrócić gry.

Powiem ze nie śledziłem tematu złamania zabezpieczeń ale myślałem ze tam po prostu klasycznie można uruchamiać pirackie wersje gier.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

Przecież i tak każdy ma konsolę podpiętą do internetu... Tu chodzi zapewne o to co wyżej @kanon7 pisał, czyli walkę z piractwem po wycieku kodów. 

Nie, ja trzymam na działce w domku letniskowym.

Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Obejrzałem ten materiał Yungyeah do końca i tam jest jakiś exploit z licencji zakupionej gry.

Ludzie którzy maja PS4 z jailbrake sa w stanie wyciągnąć taka licencje i po zwrocie gry oszukać konsole ze maja ta gre nadal na koncie.

I ten DRM ma temu zapobiec bo "pernamenta" licencja zostanie ci przekazana dopiero po 30 dniach jak nie będziesz mógł już zwrócić gry.

Powiem ze nie śledziłem tematu złamania zabezpieczeń ale myślałem ze tam po prostu klasycznie można uruchamiać pirackie wersje gier.

To wszystko wyjasnione ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Elvis79 napisał(a):

Już oficjalnie, z dużej chmury....

Tak, tak, akurat:

1. Logowanie na Twitterze na chwilę (trwającą już ze 2 lata)

2. Ustawa antyterrorystyczna śledząca powyżej 15 000 euro (a realnie 500 zł w rok czy 1500 gotówką na konto).

I wiele innych.

Co do śmierdzącego oszusta rzecznika Sony z twojego linka: "Wymagana jest jednorazowa weryfikacja online w celu potwierdzenia licencji gry". Super że takiej weryfikacji nie ma przy zakupie - już uwierzę. W każdej chwili mogą to rozszerzyć niczym Twitter i codzienne logowanie z podaniem kodu przysłanego na maila.

Tu też po cichu to rozszerzą, nie dziś, ale może np. w jakiegoś dnia 2028 i bez logowania nie pograsz w gry PS3 czy PS4, w każdej chwili będą mogli je ukraść. UBI Soft już ukradł. Póki co akcja Stop Killing Games się rozszerza i ma mocne poparcie w PE więc nie tak łatwo będzie dalej kraść (to że drobnym druczkiem jest zakup licencji bez żadnej gwarancji to bez znaczenia, ważne że ogromnym drukiem sprzedają czy wyprzedają gry, zapisy regulaminu są bez znaczenia, także akceptacja pod przymusem).

Edytowane przez sino
Opublikowano
W dniu 30.04.2026 o 09:06, Kadajo napisał(a):

Temat na bank wróci za minimum miesiąc xD

Już wrócił! Co tak tu cicho? Bandziory z Sony kręcą na maxa: https://ithardware.pl/aktualnosci/sony_playstation_drm_oficjalne_stanowisko-50580.html

"Po pierwszym uruchomieniu i potwierdzeniu legalności zakupu licencja staje się trwała i przypisana do konta oraz urządzenia".

1. Czyli biorą kasę a licencji nie dają! To kryminał najwyżej próby! Dlaczego niby muszę uruchomić grę? W 100% przypadków nie uruchamiam gry po zakupie!

2. Legalność zakupu jest znana po pobraniu kasy z karty! To znaczy, że ktoś kto chce zrobić zwrot (wyłudzenie) dostaje licencję bo uruchamia od razu, zaś ktoś kto kupił normalnie dostaje obietnicę że ją kiedyś może dostanie.

Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Jak zaczniesz ściągać to już zwrotu nie można zrobić.

Można, jeżeli jeszcze gra nie miała premiery, tak miałem przy Horizon2, kupiłem wersję ps5 i zassałem, zaraz się okazało, że taniej kupić wersję na ps4 i upgrade do ps5 (jakoś 40zł wyszło lepiej), więc poleciał zwrot wersjji ps5 ;)

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

@galakty Zależy jak na to paczeć :E Bo jeszcze relatywnie nie dawno przed podwyżkami w promkach szło to wyrwać za ~1500 nawet, no, ale dzisiaj to dzisiaj :E 

Tak patrzę że digital bez napędu używkę idzie za 1200-1300 zł dostać... I to chyba lepsza opcja jak chcę głównie GT7 i może coś innego ograć :E 

Ciekawe jak GTA VI by na niej działało... To byłby główny motywator :E 

Opublikowano
30 minut temu, lukadd napisał(a):

A do GTA 6  to raczej bez prosiaka bym nie podchodził, a najlepiej czekać na wersje PC :E 

PS5 Pro też za słabe będzie (głównie CPU) więc czy ja wiem czy warte dopłaty... W sumie zawsze GTA ogrywałem na PC, nie chciałem nawet PS5 kupować ale jak widzę promocje to mnie od czasu do czasu korci :E 

30 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Sprzedałem z napędem niedawno za 1500zł także warto dołożyć bo gry które kupisz możesz później sprzedać i zwróci Ci się z nawiązką.

Noo właśnie widzę że digital ceny nie trzymają kompletnie, a potem gier nie odsprzedam i na co mi to. 

Opublikowano
46 minut temu, galakty napisał(a):

Tak patrzę że digital bez napędu używkę idzie za 1200-1300 zł dostać... I to chyba lepsza opcja jak chcę głównie GT7 i może coś innego ograć :E 

Ciekawe jak GTA VI by na niej działało... To byłby główny motywator :E 

Na używce zakręcisz GTA6 bez żadnej straty, opchniesz za tyle samo albo 50zł mniej i to będzie cały koszt sprzętu 8:E

Z pro może być gorzej ale może może 

• Upvote 1
Opublikowano

Muszę się zastanowić czy będę dalej PC trzymał i rozwijał czy nie. Coraz mniej gram i więcej raczej grzebię/piszę, a do tego nowego CPU/GPU nie potrzeba i może lepiej sobie prosiaka kupić. 

Do GTA6 to raczej zwykłe PS5 nie ma sensu, pewnie więcej jak 30FPS nie zobaczę :E