Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Pisze w imieniu brata. Brat po latach na ps4, która już powoli nie daje rady chciałby przesiąść się na ps5.

Wiem ze ceny są wyższe niż kiedyś ale niestety w życiu jak ma się rodzine, dzieci,kredyt nie zawsze są pieniądze na spełnienie swojego marzenia wtedy gdy jest ono tanie

Znalazł dwie wersje niby podobne a inne i chciałby się spytać która według was będzie lepsza. Gra czasami sam, czasem z synem w ea fc ale pewnie pograłby tez w inne gry ale na ps4 to jest katorga granie w coś ;)

Podsyłam wam dwa produkty i chciałbym prosić o opinię która lepsza, która wy byście wybrali. Z góry dziękuję za odpowiedzi

https://www.mediaexpert.pl/p/8219699
https://www.mediaexpert.pl/p/8219697

Opublikowano
W dniu 30.07.2026 o 16:59, Spychcio napisał(a):

Właśnie zostały zapowiedziane kolejne podwyżki GPU o 20-30%:heu:

Minimalna cena PS5 PRO przebije 5000zł jeszcze przed premierą GTA6.

excited-fuego.gif

Opublikowano
6 minut temu, Kris napisał(a):

Witam wszystkich.Pisze w imieniu brata. Brat po latach na ps4, która już powoli nie daje rady chciałby przesiąść się na ps5.

Wiem ze ceny są wyższe niż kiedyś ale niestety w życiu jak ma się rodzine, dzieci,kredyt nie zawsze są pieniądze na spełnienie swojego marzenia wtedy gdy jest ono tanie

Znalazł dwie wersje niby podobne a inne i chciałby się spytać która według was będzie lepsza. Gra czasami sam, czasem z synem w ea fc ale pewnie pograłby tez w inne gry ale na ps4 to jest katorga granie w coś ;)

Podsyłam wam dwa produkty i chciałbym prosić o opinię która lepsza, która wy byście wybrali. Z góry dziękuję za odpowiedzi

https://www.mediaexpert.pl/p/8219699
https://www.mediaexpert.pl/p/8219697

Ta droższa ma napęd i większy dysk. Zalet chyba nie trzeba tłumaczyć. Jeśli kupujesz dużo gier z drugiej ręki to ta róznica cenowa szybko się zwróci.

Opublikowano
56 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Ta droższa ma napęd i większy dysk. Zalet chyba nie trzeba tłumaczyć. Jeśli kupujesz dużo gier z drugiej ręki to ta róznica cenowa szybko się zwróci.

On właśnie raczej cyfrowo ale w teorii do tej tańszej można dokupić dysk i wyszłaby ta sama cena? Wiem mniejszy dysk

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kris napisał(a):

On właśnie raczej cyfrowo

Szach mat - użytkownicy tego forum znaleźli winowajce wycofania się Sony z płytek z grami :E :E :E 
BTW. Bierz konsolę z napędem. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
33 minuty temu, kanon7 napisał(a):

Szach mat - użytkownicy tego forum znaleźli winowajce wycofania się Sony z płytek z grami :E :E :E 
BTW. Bierz konsolę z napędem. 

Ktoś na innym portalu napisał mi ze ta z napędem ma poprawione chłodzenie. Prawda to?

Opublikowano
8 godzin temu, Kris napisał(a):

Ktoś na innym portalu napisał mi ze ta z napędem ma poprawione chłodzenie. Prawda to?

Obie E-chassis mają "poprawione" chłodzenie, o ile to cokolwiek da.

Też chcąc nie chcąc kupiłem ten zestaw z dwoma padami. Burza zabrała moje ps4 :( [*] 

• Sad 2
Opublikowano (edytowane)

Przy normalnej burzy może by przetrwała, ale to co u mnie się działo to był armagedon. Nie pamiętam żeby kiedyś tak waliło. Do tego się okazało że to u sąsiadki srogo walnęło i musiało przejść po linii albo światłowodzie. Tam ponoć wszystko się zjarało.

Mam coś takiego https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/zasilacze-awaryjne-ups/zasilacz-ups-volt-sinus-pro-1000e-1000va-700w?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=searchprod&utm_content=%2Fkomputery-i-tablety%2Fakcesoria-komputerowe%2Fzasilacze-awaryjne-ups%2Fvolt i listwa pod to jakaś zwyczajna która była wyłączona.

Poza tym jeszcze poszła mikrofala i drugi tv, jakieś ledy i inne oświetlenia aż powyskakiwały.

Dam znajomemu z roboty żeby ją sprawdził, ale szczerze wątpię że coś z tego będzie. Szkoda i tym bardziej że jeszcze miałem 500GB ssd w niej.

Edytowane przez Gonzo3211
  • Sad 2
Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Jakbym miał wydać 3k na nową z napędem, to już bym wolał dopłacić do Pro. 

Są jeszcze promocje na PS5 golasa Digital za 1999 zł, lub PS5 napęd za 2399-2499 zł.
Pro to mamy już ceny 4500-5000 zł :E 

Opublikowano (edytowane)

promocje masz co tydzień (zobacz sobie chronologie) w jakimś sklepie: non stop, lub rusz 4 litery do carreofur stoją. 
Lenistwo twoje jest na wysokim poziomie. 
PS. Jak gracze co chcą pod nos dostać Pro za 2999 zł. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)

Obecne ceny na slimke bez napedu i sobie o 2k mozesz pomazyc ;)

obraz.thumb.png.1aaee4a0ca6060331c3a9bc05a69bfd9.png

3 minuty temu, kanon7 napisał(a):

promocje masz co tydzień w jakimś sklepie:

Jasne, szkoda ze sledze te sklepy i tych promocji jak nie bylo tak nie ma, a to ze gdzies sobie stoi jakas sztuka w sklepie z wystawy to #nikogo.

3 minuty temu, kanon7 napisał(a):

Lenistwo twoje jest na wysokim poziomie. 

Twoja glupota mnie przeraza i zaklinanie rzeczywistosci oraz faktow po ile one sa ;) 

Jak promocje beda szeroko dostepne w internecie w kazdym duzym markecie, a nie tylko w wybranym sklepie gdzie trzeba jechac pol polski zeby trafic sztuke z gazetki to pogoadamy :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gonzo3211 napisał(a):

Przy normalnej burzy może by przetrwała, ale to co u mnie się działo to był armagedon. Nie pamiętam żeby kiedyś tak waliło. Do tego się okazało że to u sąsiadki srogo walnęło i musiało przejść po linii albo światłowodzie. Tam ponoć wszystko się zjarało.

Mam coś takiego https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/zasilacze-awaryjne-ups/zasilacz-ups-volt-sinus-pro-1000e-1000va-700w?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=searchprod&utm_content=%2Fkomputery-i-tablety%2Fakcesoria-komputerowe%2Fzasilacze-awaryjne-ups%2Fvolt i listwa pod to jakaś zwyczajna która była wyłączona.

Poza tym jeszcze poszła mikrofala i drugi tv, jakieś ledy i inne oświetlenia aż powyskakiwały.

Dam znajomemu z roboty żeby ją sprawdził, ale szczerze wątpię że coś z tego będzie. Szkoda i tym bardziej że jeszcze miałem 500GB ssd w niej.

Nic te listwy i UPSy nie dadzą jeśli nie masz poprawnie zrobionej instalacji odgromowej w domu/budynku i ochrony przepięciowej w rozdzielnicy w budynku. Zresztą przy bezpośrednim uderzeniu pioruna i to może nie wystarczyć bo w ułamek sekundy może się wytworzyć takie pole elektromagnetyczne, że każdy kawałek przewodu staje się zagrożeniem czego ty i sąsiadka właśnie doświadczyliście.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
Godzinę temu, kanon7 napisał(a):

Są jeszcze promocje na PS5 golasa Digital za 1999 zł, lub PS5 napęd za 2399-2499 zł.
Pro to mamy już ceny 4500-5000 zł :E 

Wciąż.

To lepiej kupić bez napędu używkę za 1500-1600 zł. 

Opublikowano (edytowane)

Ta cała sytuacja z Sony pięknie pokazuje największą patologię współczesnego kapitalizmu. Po wybuchu afery, Sony w social mediach siedziało cicho i dopiero od niedawna nieśmiało wrzucają jakieś newsy. Nie odnieśli się w żaden sposób do sytuacji, po prostu grają na przeczekanie. Ale za to CFO tłumaczyła się przed inwestorami że w sumie to ta cała afera nie wpływa jakoś widocznie na ich wyniki finansowe :E 

Firmy coraz częściej opluwają swoich klientów, ale leżą na czworaka przed inwestorami. Produkty czy usługi są robione pod dyktando inwestorów, czyli krawaciarzy oderwanych od rzeczywistości, których jedyną życiową pasją jest patrzenie na wykresy w Excelu i jak ich 'portfele' puchną do absurdalnych wartości. Inwestorzy nie muszą się znać dobrze na danej branży. Często nie znają się na niej w ogóle. I nie czują do niej sentymentów. Wszystko w imię krótkoterminowych zysków. To właśnie od długiego czasu dzieje się z branżą gier. Ja przez długi czas zastanawiałem się czemu firmy często podejmują tak głupie decyzje, że zamiast starać się udobruchać swoich odbiorców, to robią czasem wszystko na przekór. Ale potem zrozumiałem co jest źródłem takiego stanu rzeczy. No i różnice widać nawet w obrębie tej samej branży. Wystarczy spojrzeć na podejście do konsumenta Sony i Microsoftu, a potem porównać np. z Valve, które przed inwestorami nie musi odpowiadać... Valve mimo że jest praktycznie monopolistą na rynku PC, to nie ma jakichś rażących monopolistycznych i antykonsumenckich praktyk.

Ostatnio jeszcze bardziej polubiłem się z wydaniami fizycznymi. Mam coraz większą kolekcję gier na półce na Switcha/Switcha 2 i sporo starych pudełek na peceta. Naprawdę przyjemnie się na to patrzy. Może jestem nadmiernie sentymentalny, ale zaznaczam że to raczej żadna nostalgia, bo ja za dzieciaka nie mogłem sobie pozwolić ani na konsole, ani na zbieranie jakichś pokaźnych kolekcji gier. Zacząłem się nawet zastanawiać czy nie kupić sobie PS5, żeby zrobić kolekcję gier z 4 i 5, które mnie najbardziej interesują - w tym na multiplatformy. Ale niestety ceny i dostępność są teraz chore, a jak już to brałbym PS5 Pro. Jeśli PS6 nie będzie mieć napędu na płyty, to raczej nigdy jej nie kupię. ;) 

Edytowane przez Isharoth
  • Like 3
  • Upvote 1