Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Isharoth Zostaje Ci ustawienie alertu na pepperze i spokojne czekanie na okazje. Sony co roku organizuje spore wyprzedaże w listopadzie/grudniu. Do tego chętnie dołączają elektromarkety ze swoimi promocjami np. 2 ratami gratis.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Alerty ustawione na pepperku i ceneo. Jeszcze jakiś czas temu pytałem na Sony Centre czy spodziewają się jakichś dostaw, to podobno na początek września ma coś wpaść. No ale zaraz po tym jak mi dali odpowiedź to podwyższyli cenę w swoim sklepie o 1000 zł mimo że towar cały czas niedostępny :E Najlepiej jakby coś na raty 0% wpadło.

@lukadd A co tam dziś o 21 ma być? ;) Edit: Już chyba wiem :E 

Jakby ktoś był ciekaw to tak wykres na samym Ceneo wygląda. Ostatnie pół roku.

obraz.png.a76c1d0cbb6cd3e831e8bcc42ac13a30.png

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano

Jutro premiera Tsubasa2, ktoś czeka na swoją kopię ? Zamówiłem 2szt (sobie i kumplowi) na początku lipca po 239zł, paczka w drodzę, patrzę i ten sam sprzedawca ma za 205zł, to by wyszło niecałe 70zł taniej jakbym teraz brał, myślę czy nie odbierać i skorzystać z 14dni zwrotu i zamówić znowu w lepszej cenie ;)

Opublikowano

Ceny straszne, PS6 raczej droższe od Pro już nie będzie. Na pewno pojawi się wsteczna kompatybilność i miejmy nadzieję, że graczy pudełkowych całkowicie na lodzie nie zostawią tzn. zaoferują odczepiany napęd (tak było w plotkach).

Imo lepiej czekać na PS6, do premiery został +- rok.

Opublikowano

Jeśli PS6 ma dostać doczepiany napęd, to rzeczywiście lepiej już na nią poczekać. Trudna sytuacja i ciężko cokolwiek przewidzieć żeby mieć pewność że podjęło się dobrą decyzję. Myślę że dziś to nawet sami producenci sprzętu mają z tym problem.

Kupno PS5 Pro nie zrujnuje mnie finansowo, ale chciałbym chociaż nie żałować tego zakupu. Mogliby już chociaż coś zapowiedzieć. Myślicie że kiedy mogą pojawić się pierwsze konkretne informacje o PS6?

Opublikowano

Też w to wątpię, ale jednocześnie nie chce mi się wierzyć że Sony sobie tak mocno strzeli w stopę i sprawi że ludzie którzy mieli głównie fizyczne biblioteki gier, nie będą mogli ich odpalać na PS6. Albo że odpowiednik disc to digital (o ile będzie :E), będzie możliwy jedynie na PS5.

No nic, ja raczej na 6 i tak nie będę czekał, tylko poczekam na jakieś promki na 5 Pro. Za dużo czasu, a znając życie to jeszcze się opóźni z powodu problemów z dostępem do niektórych komponentów i ich cenami.

Opublikowano

Nadal będą powstawały płyty do gier, które zadebiutowały przed 2028 rokiem. Poza tym napęd jako funkcja legacy, właśnie dla ludzi, którzy mają spore biblioteki pudełek. Sony jest chciwe, ale kompletny brak napędu to byłby nowy poziom zła :D

Sytuacja na rynku jest trudna i obsuwa jest jak najbardziej możliwa. Z drugiej strony, MS chyba mocniej naciska na szybki debiut next genów. Jakiś czas temu prezentowali wybrane funkcje Project Helix i ogłosili, że devkity będą rozsyłali w 2027 roku. W najnowszym programie wstecznej kompatybilności pojawił się zakres dat 2027-2028 jako moment wdrożenia na nowym Xboxie. Pytanie, czy Sony czuje jakąkolwiek presję w związku z działaniami Microsoftu.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Isharoth napisał(a):

Sony sobie tak mocno strzeli w stopę i sprawi że ludzie którzy mieli głównie fizyczne biblioteki gier, nie będą mogli ich odpalać na PS6

Myslę że ten 5-10% graczy ich nie zbawi, a więcej zaoszczędzą na braku napędu i płyt. To jest biznes, nie sentyment. Robienie dobrze graczom to było w czasach Sega :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co by musiało się stać żeby Microsoft odzyskał zaufanie i przeciągnął jakiś znaczny procent graczy konsolowych na swoją stronę.

To by musiało być chyba jednoczesne połączenie wielu różnych zdarzeń:

- Dalsza produkcja nośników fizycznych na nowego Xboxa

- Sony musiałoby całkowicie zrezygnować z disc to digital

- Ludzie którzy utracili swoje biblioteki tj. nie będą mogli z nich korzystać na nowych konsolach, musieliby z jakiegoś powodu wybrać Xboxa zamiast PC. A pewnie jakaś część tego nie zrobi.

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Myslę że ten 5-10% graczy ich nie zbawi, a więcej zaoszczędzą na braku napędu i płyt. To jest biznes, nie sentyment.

Skąd info że to 5-10%?

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Robienie dobrze graczom to było w czasach Sega :E 

Teraz niestety robi się dobrze jedynie inwestorom, a klienci konsumenci to tylko krowy do dojenia kasy.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano

Może w PS6 będzie napęd tylko do odtwarzania filmów Blu-ray :E Myślę, że z opcjonalnego napędu nie zrezygnują, pytanie jakie on będzie miał funkcje. No chyba, że filmów Blu-ray na nowym plejaku już nie będzie można oglądać

Opublikowano

@Isharoth  Tak jak się spodziewałem, Prosiaki wyczyszczone z sklepów po trailerze. 

Głównie patrze rynek niemiecki i wszystkie Media Markty itp, preordery czy resztki co jeszcze gdzieś były za 899euro wyleciały. Obecnie jedynie Amazon ma preordera na Prosiaka za 899 z deklarowaną datą wysyłki od 3 do 7 miesięcy :E 

Pewnie jakieś strzały jeszcze będą przy dostawach i wrzutach na magazyny w innych sklepach, ale raczej już do minimum wiosny/lata będzie problem, aby złapać w przyzwoitej cenie.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Od paru miesięcy już jest problem z stanami magazynowymi Prosiaków :E Mimo podwyżki cen przez Sony schodziły dalej jak ciepłe bułeczki.

Nie bez powodu. Jedno to ceny to the moon podzespołów, drugie to premiera gry 10 lecia :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
46 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Może w PS6 będzie napęd tylko do odtwarzania filmów Blu-ray :E Myślę, że z opcjonalnego napędu nie zrezygnują, pytanie jakie on będzie miał funkcje. No chyba, że filmów Blu-ray na nowym plejaku już nie będzie można oglądać

Ani gier ani filmów na płytach nie będzie, tylko cyfra i streaming. Obudźcie się :E 

Opublikowano (edytowane)

@galakty Gry jak gry, tu moim zdaniem opcja istnieje, że dadzą możliwość podłączenia nawet przez USB dla starszych gierek napędu.

Ale jeśli chodzi o filmy to nie ma co, nikt dla filmów Blu-ray nie kupuje konsoli. To bardziej opcja, że od bidy można sobie odpalić na konsolce płytkę z filmem. A realnie to słabo działa dla entuzjasty filmowego co chce bulić za płytki z filmami i mieć max jakość + personalizacje ustawień. Tam nawet Dolby Vision nie działa w filmach przez konsole.

Przepaść vs stacjonarny prawdziwy Blu-ray np. od Panasa. 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

Zakładam że jak sprzęt dalej będzie tak drożeć, to ludzie niestety zaczną się przerzucać na chmurę. Wyobraźcie sobie jak nawet Playstation czy Xbox to nie będą już skrzynki które faktycznie renderują nam gry, a po prostu jakieś apki wbudowane w system w TV, które będą służyły do streamingu. I to co się odwala obecnie przy Sony, to będzie nic w porównaniu do chmury. Tam dopiero pojawią się antykonsumenckie praktyki jeśli uda się temu zdominować rynek gier. Może PC będzie jeszcze przez jakiś czas ostoją wolności i konkurencji, ale obstawiam że jeśli spełni się taki czarny scenariusz, to i PC będzie szybko zmarginalizowany. Tym bardziej że rynek PC oberwie najmocniej podwyżkami cen. Już oberwał.

Nie rysuje się wesoło przyszłość giereczkowa. Ja za nic w świecie nie chciałbym grać w chmurze. A tym bardziej z dzisiejszymi jej problemami.

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Mówię wam jesteśmy trolowani na poziomie historycznym LOL

Tak samo mówili jak było crypto popularne. Później za covida, a teraz znowu AI :E 

Świat się zmienia i dostosowuje po prostu do zmian, nie ma tu nic nadzwyczajnego. 

9 minut temu, Isharoth napisał(a):

Nie rysuje się wesoło przyszłość giereczkowa. Ja za nic w świecie nie chciałbym grać w chmurze. A tym bardziej z dzisiejszymi jej problemami.

Dla nas tak, ale dla Kowalskiego z czasem te usługi w chmurze będą jeszcze lepsze. Tak realnie to 5-10% graczy to jacyś entuzjaści co będzie im to przeszkadzać. Reszta będzie mieć wywalone. Aby było przystępne, większość to nawet będzie się cieszyć, że nie musi wydawać 1k zielonych na sprzęt, a wystarczy tylko pakiet startowy z padem za np. $100 :E