Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Za gotówkę, auto którym jeździ ta para byłoby warte maks 15000-35000zl więc mniejszy koszt niż wpłata własna, ubezpieczenia i dalsze raty na auto po całce 
    • Dobra, chyba wystarczająco popatrzyłem na temat z lotu ptaka i wyciągnąłem wnioski. Fakty: Mamy łącznie 4 przypadki wypaleń MO27Q28G na forum - dwa moje, dwa kolegów.   Przypadek 1. (mój) z 13 kwietnia 2026. Przebieg - 1068h w około 168 dni. HDR z jasnością formatu SDR na 40%, praca na jasnych motywach (na oko biały na poziomie 120 cd/m2). Egzemplarz przeznaczony na rynek europejski "EK"   Przypadek 2. (mój) z 27 września 2026. Przebieg 1519h w około 139 dni. HDR z jasnością formatu SDR na 40%, praca na jasnych motywach (na oko biały na poziomie 120 cd/m2). Egzemplarz przeznaczony na rynek azjatycki "AP"     Przypadek 3. (kolegi @Raiven) z 28 września 2026. Przebieg 2837 godzin, nie wiem ile dni dokładnie posiadanie. Tylko SDR, jasność na 30% (praca), 53% (rozrywka), egzemplarz zgaduję, że na rynek europejski "EK". Brak grafiki z painta - @Raiven proszę Cię, obrysuj i zamieść. Przypadek 4. (kolegi @CajraX) z 29 września 2026. Przebieg i dni posiadania nieznane. Ustawienia nieznane, jednak takie co na innym oledzie przez 2 lata bez zarzutu chodziły. Domyślam się, że SDR lub SDR+HDR. Egzemplarz zgaduję, że też na rynek europejski - Retencja na środku ekranu @CajraX proszę Cię, obrysuj tą retencję w paincie jak ja zrobiłem w "przypadek 2" i zamieść 1:1.  Na bazie dostępnych danych na chwilę obecną - moje wnioski i spostrzeżenia: - analizując przypadek 1, 2 i 3 wspólny mianownik to długi czas pracy (dane pod tym kątem odnośnie przypadku nr 4 jeszcze nieznane, mogą też się pokrywać) - analizując przypadek 1, 2 i 4 wspólny mianownik to retencja zaczynająca się w obrębie środka monitora (dane pod tym kątem odnośnie przypadku nr 3 jeszcze nieznane, mogą też się pokrywać) - porównując przypadek 1 i 2 do 3 i 4 odrzucam wpływ samych trybów HDR i SDR (różne scenariusze, nie pokrywające się). Sam działałem na dużych oknach w jasnych trybach, gdzie punktowo żadne piksele nie były mocniej fatygowane długotrwale. - dokonując pomiaru organoleptycznego (ręką , z tyłu obudowy monitora) potwierdzam, że najcieplej jest przy środku monitora na maskownicy, co by się pokrywało z przypadkiem 1, 2 i 4 (brak danych pod tym kątem z przypadku nr 3) - patrząc na konkurencyjne modele na tej samej matrycy LG RGB Tandem WOLED 4gen, które posiadają osoby na forum - m.in. LG UltraGear 27GX700A-B i ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG brak zgłoszeń występowania retencji. Wszystkie 4 przypadki to Gigabyte MO27Q28G - brak zgłoszeń w przypadku posiadaczy Gigabyte MO27Q28G, którzy używają monitorów nieporównywalnie krócej godzinowo i ciągiem. Wzorzec: miejsce występowania retencji + wyższa temperatura w tym miejscu + dłuższy czas pracy wadliwych monitorów Jedna rzecz stoi pod znakiem zapytania - czy LG dostarcza TYLKO matryce czy też komponenty elektroniczne do niej. scenariusz a) LG dostarcza tylko matryce, a Gigabyte używa wadliwych, przegrzewających się oraz jednocześnie własnych komponentów - posiadacze monitorów ASUS i LG mogą spać spokojnie scenariusz b) LG dostarcza tylko matryce, a Gigabyte używa dobrych komponentów ale przez błędy projektowe (odprowadzanie ciepła, umiejscowienie) matryca i tak się przegrzewa - posiadacze monitorów ASUS i LG mogą spać spokojnie  scenariusz c) LG dostarcza matryce i dobre komponenty, a Gigabyte zrobił złe odprowadzanie ciepła i rozmieszczenie tych komponentów - posiadacze monitorów ASUS i LG mogą spać spokojnie scenariusz d) LG dostarcza matryce i złe komponenty, a Gigabyte zrobił dobre odprowadzanie ciepła i rozmieszczenie tych komponentów - posiadacze monitorów ASUS i LG mogą czuć zimny pot na plecach i dreszcze Ew. może coś jeszcze, co przeoczyłem. Hipoteza? Screen z "Przypadek 2." pokazuje dokładnie w jakim obszarze znajduje się źródło przegrzania, które jest przyczyną problemu. Przed chwilą przykładałem nawet rękę z przodu monitora i ewidentnie w tym miejscu z "Przypadek 2." jest zauważalnie cieplej względem reszty.    
    • Akurat w Wiedźminie 3 ten DLSS 5 wygląda dobrze. Sprawdzałem różne presety i na A właśnie tak to wygląda na OLEDzie ☺️
    • Ciocia Gosia znowu ma wolne, pewnie jak by kupili za gotówkę to by wypadku nie było?
    • A jakbyś kupił za gotówke to by zadziałało?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...