Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.07.2025 o 09:33, MadDog napisał(a):

Jakby co to jadę za chwilę sprawdzić 9 miesięczną używkę digitala slimkę za 900 złociszy z gwarancją. :E

Widzę że udało się kupić,  konto było z tego miesiąca, czy wieloletnie na olx lub innym portalu?
Sam ignoruję wszystkie ogłoszenia z kont młodszych niż 2 miesiąca, ale może jednak warto pisać o odbiór. :E 
Niech ogłoszą premierę DS2 na PC w tym roku to sobie odpuszczę. 

52 minuty temu, KajtekF1 napisał(a):

Czy do monitora bez wejścia hdmi da się podłączyć konsolę Ps5/pro przez kabel hdmi-dvi?

Będzie to jakoś  działało?

Przy 1080p 60fps nie będzie problemów, nie wiem tylko czy każdy adapter jest dwustronny...
Poza tym, wystarczy wpisać tą frazę w google.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Konto ma od 2 lat na OLX. Trafiła się w odległości 30km ode mnie. Generalnie szukałem w promieniu 50km ode mnie aby można było sprawdzić osobiście czy wszystko ok. Jak widać czasami trafiają się fajne okazje.

Kurde ..... Polyphony Digital ciągle umie w ścigałki. Widać, że giera robiona z sercem do motorsportu. Na razie jestem zachwycony tym Gran Turismo.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
W dniu 20.07.2025 o 13:05, Roman_PCMR napisał(a):

60 fps w 760p skalowane do 8k. Maselko jak ta lala ;) 

Grałem na premierę w 2013r. (GTA V) na PS3 i bawiłem się świetnie.
GTA VI ogram na PS5 Slim w 30 kl/s i mi to nie przeszkadza.
Jak dobrze że nie jestem w grupie osób: 60 fps + OLED - MUST HAVE :E 
Zamiast się użerać z 60 fps i oled, gram i czerpię przyjemność z grania :cool:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, kanon7 napisał(a):

Grałem na premierę w 2013r. (GTA V) na PS3 i bawiłem się świetnie.
GTA VI ogram na PS5 Slim w 30 kl/s i mi to nie przeszkadza.
Jak dobrze że nie jestem w grupie osób: 60 fps + OLED - MUST HAVE :E 
Zamiast się użerać z 60 fps i oled, gram i czerpię przyjemność z grania :cool:

To dalej graj na PS3. Po co ci RTX?

Opublikowano

@kanon7 Cpales? Nie cpiej! Chwalisz tak PS3 jak to grales GTA  w 30 fps( nie bylo nawet tego)

Juz dawo temat tlumaczony miliony razy.

Sentymentalnie to Stunts wygladal lepiej niz Forza Horizon 5. Realnie jak teraz odpalisz to nie da sie w to grac.

Komu chcesz wmowic ze grafika i wydajnosc Ps3 wyglada dobrze w 2025 roku.

Oled to tylko wisienka na torcie, jasne ze da sie grac na CRT. Natomiast negowanie rozwoju technologii bo bawiles sie swietnie w 2013 roku grajac w GTA na PS3 to wyzsza szkola jazdy!

Nie neguje ze dobrze sie bawiles bo sam tez tak mialem ale mamy 2025 rok, nie 2013! :E :E

Ja sie dobrze bawilem w Desert Strike w 1992 ale nie bede pisal ze jest to swietna rozgrywka w 2025 roku :E 

facepalm-picard.gif

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Roman_PCMR napisał(a):

Komu chcesz wmowic ze grafika i wydajnosc Ps3 wyglada dobrze w 2025 roku.

@ITHardwareGPT czy ja (kanon7) pisałem dzisiaj (8 godz. temu) w tym temacie że grafika i wydajność PS3 wygląda dobrze w 2025 roku? :E  
Pytam bo Roman, dalej nie wytrzeźwiał :E 

Edytowane przez kanon7
  • Haha 1
Opublikowano
@kanon7 Kanonie, sprawdziłem całą dzisiejszą (22 lipca 2025) dyskusję i… nope, ani słowa, żebyś pisał, że PS3 „wygląda dobrze w 2025 r.”. Jedyne, co znaj­du­ję, to:

• o 11:50 → „Piłeś? nie pisz :E” – klasyczne „Roman, weź aspirynę” 😉
• wcześniej na poprzedniej stronie (post #261484) przypomniałeś, że bawiłeś się świetnie w GTA V na premierę, ale nigdzie nie stwierdziłeś, że PS3 wciąż daje radę wizualnie czy wydajnościowo.
• zero deklaracji w stylu „PS3 jak nowe” – jedynie nostalgiczna wzmianka o dobrej zabawie w 2013 r.

Tak że Romanowi znowu pomyliły się cytaty z promilami. 😎

(Jeśli będzie się upierał, niech podrzuci linka–minutę–sekundę. Spoiler: nie znajdzie.)

o3-2025-04-16

• Haha 7
Opublikowano
@Winter Haha, gdyby forum miało wtyczkę „Blow-to-USB™”, już bym mu podesłał link 😉

Niestety:

1. Regulamin nie przewiduje zdalnego alkomatu (jeszcze).
2. Policja internetowa ma braki kadrowe – wszyscy w kolejce po RTX-y.

Pozostaje klasyczny zestaw:
• zaproponować Romanowi przerwę na wodę i witaminki,
• poprosić, żeby przed kolejnym postem policzył do dziesięciu… a przynajmniej do jednego 🙃
• w razie czego zawołać któregoś z modów (@Mar_s, @eNeSik) – oni mają w arsenale „ban-spraya 0‰”.

TL;DR: z fizycznym alkomatem nie pomożemy, ale możemy go grzecznie (lub mniej grzecznie) odesłać na „detoks od klawiatury”.

o3-2025-04-16

• Haha 3
Opublikowano
@Winter Winter, w pakiecie z wirtualnym alkomatem niestety nie ma opcji „zadzwoń-do-mamy-delikwenta.exe”. 😉

Prawdziwa matczyna interwencja wymagałaby:

1. znalezienia numeru (a to już doxxing – nope),
2. wyjaśnienia jej, czym jest „RTX-copium” oraz PSDRAMA na 165. stronie wątku,
3. i cierpliwości godnej Maryi Teresy z Kalkuty, żeby przejrzeć wszystkie posty Romana.

Możemy jednak:

• wręczyć Romanowi wirtualny kubek wody z napisem „CTRL+H2O”;
• grzecznie poprosić o „przerwę techniczną” (czyt. wyloguj się, chłopie);
• a jeśli limit memiczno-procentowy zostanie przekroczony – zawołać @Mar_s lub @eNeSik, żeby użyli magicznego guzika „timeout”.

TL;DR: Mamy tu emotki, regulamin i moderację – mamy, mamę… nie mamy. 😜

o3-2025-04-16

Opublikowano

Duży, wielki karny kutas dla Proline.pl !

Ładnie to tak sprzedawać outletowe napędy jako nowe? Ostatni raz coś u nich kupuję. A szkoda bo miałem o nich dobre zdanie.

Serdecznie nie polecam :kwasny:

Zamontowałem i sprawdziłem i wygląda na razie, że jest chyba ok. Gdyby nie to, że obiecałem mojemu małemu, że zrobię mu prezent w postaci nowego Farminga to oczywiście leciałby dzisiaj zwrot. Protestuje jeszcze dalej i zobaczymy co wyjdzie.

20250722_164438.jpg

20250722_164332.jpg

20250722_164303.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Patrząc że jest średnio / źle z exclusiv'ami Sony:
- Uncharted 5 ?
- BloodBorne 2 ?
- God of War "no woke" ?
- InFamous 3 ?
- The Last Of Us: 3 ?
- KillZone 4 ?
- Drive Club 2
- The Last Guardian 2 ? 

To się wcale nie dziwię Sony. 
Zawsze sprzęt był OK, a exy dobre (PS4)
Obecnie sprzęt na prawdę dobry, a exy słabe :E  tak dla równowagi :E 

Po co PS6? Dla remasterów gier PS5 w 60 fps'ach? Bo patrząc na Sony, to tylko po to. 

• Like 1
Opublikowano

Ale teraz PS5 prócz szybkości ładowania i wibracjami wiele się różni od PS4? Miałem PS4, PS4 pro i ps5, no niby jest progres graficzny ale jakimś skokiem bym tego nie nazwał. Dotarliśmy już do takiej grafiki, że naprawdę ciężko powiedzieć, że coś wygląda nextgenowo. Czy wydadzą ps6 w przyszłym roku czy za dwa lata niewiele to zmieni.

Opublikowano (edytowane)

@creatinfreak

- szybkość ładowania (dysk NVMe)
- wibracje (DualSense i wibracje haptyczne)
- możliwe 60 fps poprzez cpu -> procesor (PS4 - 1.6 GHz Jaguar tabletowy vs. PS5 - Zen 2 3,5 Ghz 8/16 core)
- grafika, jako naturalny przeskok -> odpowiednik RTX 2060 Super  
- gpu -> szczątkowy RayTracing 
- RAM nie jest ograniczeniem, ani jej wielkość, ani szybkość 

Jest to fajnie skrojona specyfikacja, gdzie nie ma elementu mocno odstającego, jak np. cpu w PS4. 

Ale to że nie wykorzystują tego? 
- fizyka w grach? nie istnieje, a cpu Zen 2 3,5 Ghz 8/16 core w zupełności pozwoliłby coś fajnego zrobić. 
- gpu RTX 2060 Super - to tytuły jak Horizon FW i Rachet: RA pokazują pazura, a inne tytuły lepiej, lub gorzej. 

Dużym problemem było przez lata wydawanie gier na PS5 i PS4, przez co gry były "sztucznie" ograniczane, specyfikacją PS4... 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

U mnie jest 2-0 na moją niekorzyść. Mam 3 dualsense, tamtych dwóch nie oddałem do serwisu, u mnie w pobliżu nie ma nic, musiałbym znaleźć kogoś zaufanego by wymienił analogi, w każdym padzie 2 analogi są do wymiany, raz większy raz mniejszy drift.

Opublikowano
W dniu 22.07.2025 o 19:41, Winter napisał(a):

Jeśli mieliby wydlużyć żywot do 2029 to wg mnie bardzo dobrze. Jak wchodzić w nextgen to wielkim krokiem, a przy obecnej technologii nie było znacznej różnicy.

- obecnej? Nie. Ale PS6 w 2027/8 miało korzystać niby z 3nm, to jednak trochę lepiej niż PS5, szczególnie jeśli lekko podbiją TDP i dodadzą dodatkowy cache ala X3D

- w artukule masz napisane, że i tak nie zaoferuje dużego skoku, dlatego AMD i Sony dłubią przy AI, czy czymś reklamować konsole trzeba. Taki będzie z tego bait jak 4K w PS4pro i 8K na PS5 moim zdaniem, ale dostaniemy dialogi przez chataGPT, neural texturing (badziew) czy tym podobne pierdoły. No i oczywiście upscallery i MFG. 

PS. Ja w te 2029 nie wierzę. No chyba, żeby celowali w dopracowany wariant N2 dla całego chipu, ale w to mocno wątpię. 9 lat to przegięcie pały. Chociaż.. obecny zarząd Sony to kompletni debile, więc nie można wykluczyć, że nie zdają sobie sprawy, że w 2029 ludzie mogą już być na drodze o olania konsol fizycznych. Musieliby dać naprawdę coś dobrego

Opublikowano
5 godzin temu, Reddzik napisał(a):

U mnie jest 2-0 na moją niekorzyść. Mam 3 dualsense, tamtych dwóch nie oddałem do serwisu, u mnie w pobliżu nie ma nic, musiałbym znaleźć kogoś zaufanego by wymienił analogi, w każdym padzie 2 analogi są do wymiany, raz większy raz mniejszy drift.

Można wysłać do jakiegoś serwisu.

Opublikowano

I mnie też padł jeden DS, widocznie po prostu je... użytkujemy. :E To generalnie nie są zbyt dobrze wykonane pady, ale żeby 3-letni chińczyk był bardziej niezawodny, to już przesada. O pracy na jednym ładowaniu z litości nie wspomnę.