Skocz do zawartości

Gry indie, niezależne, niskobudżetowe - temat oficjalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ograne w EA, bardzo eleganckie, polecam.

Parkour jeden z lepszych w historii, nie wiem czy nie najlepszy, wliczając AAA.

Kurcze w samym trailerze widzę trochę nowości. Możliwe że wrócę jeszcze do tej gry.

Opublikowano (edytowane)

https://store.steampowered.com/app/1043810/Tactical_Breach_Wizards/

Idealna do mobilnego grania. Śmieszne wymagania, nie wymaga precyzji w sterowaniu i jedna misja per posiedzenie. No i turówek nigdy za wiele. Jest demo.

Albo dostępny za psie pieniądze (był w Choice) https://store.steampowered.com/app/601840/Griftlands/ 

Rogalikowa, mocno fabularna karcianka, w której również i słowne potyczki to karciana partyjka.

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano

Kurdę, w sumie obie wyglądają ciekawie. Pierwsza zalatuje na pierwszy rzut oka XCOM'em bez resource management, choć z tego co czytam, to jednak trochę inna bajka. No, ale uwielbiam turówki. Drugą już wziąłem, bo faktycznie groszowe sprawy na Keyshopach. Wrzuciłem też tego Księcia z GP.

Opublikowano

Chyba się skuszę, obczaiłem kilka filmików na YT i wygląda sympatycznie.

Tak, Dredge znam i mam w bibliotece, ale jak wiele gier tam wiszących, jeszcze nie odpalałem.

Odpaliłem za to The Rogue Prince of Persia. Po godzinie grania zapowiada się zachęcająco, ale... jest kilka ale. Wizualnie gra nie powala, design poziomów wydaje się mocno uproszczony, choć może później się rozkręci. Za to parkour pierwsza klasa, bardzo dobre animacje. Quality wise gry o tej mechanice zawsze będę porównywał do serii Hades i zwłaszcza po świeżym "ukończeniu" Hadesa 2, trochę ciężej się wbić w coś, co nie oferuje takiej jakości. Pomijając już różnice konstrukcyjne. 

Muszę chwilowo odetchnąć od mainstreamu, trochę się przejadłem "dużymi" produkcjami.

Opublikowano

Jeśli podoba Ci się Prince, to ogarnij sobie Dead Cells - też od tych samych twórców. Wizualnie super się prezentuje, chociaż to pixel-art. Sam w tego nowego Princa pograłem jakieś 2 godziny i… no nie wiem, czegoś mi brakuje. Nie jest taki płynny jak DC, o którym wspomniałem. Przydałby się jakiś dash pod nogi przeciwników albo blok/parry jak w kozackim Prince of Persia: Lost Crown (polecam!). To bieganie po ścianach też średnio mi leży - zamiast tego wolałbym normalnego double jumpa. Ale dobra, zobaczę jeszcze jak pogram dłużej…

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak nie grałeś to bardzo mi się podobało F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch

Albo z innej beczki całkiem fajna giereczka na mobilne granie to DREDGE.

Nie grałem, obczaję.

O Dredge już była wyżej mowa. ;)

Opublikowano
10 minut temu, Jaycob napisał(a):

@lukaddUkończyłeś DREDGE? Kiedyś pisałeś, że się znudziło.

Ta ukończyłem. Z perspektywy czasu całkiem spoko wspominam tą gierkę.

Nie pamiętam o co tam chodziło i czy o tą gierkę, ale jak patrzę w logi to zacząłem 9 maja i skończyłem 18tego, sporo właśnie na Steam Decku w nią grając.

Opublikowano

Skończyłem Sea of Stars i szczerze - trochę się zawiodłem, zwłaszcza po tych wszystkich pozytywnych opiniach na Steamie. 

Pixel-art przepiękny, muzyka fantastyczna, naprawdę czuć klimat klasycznych RPG. Eksploracja i proste, ale satysfakcjonujące łamigłówki też dają frajdę.

Ale walka… przez prawie 30 godzin korzystałem z kilku tych samych skilli i po prostu zaczęła mnie nudzić bardzo szybko. Momentami gra wydawała się niezbalansowana, a fakt, że poziom trudności można modyfikować runami, tylko pokazuje, że sami twórcy nie potrafili sami dobrze to zbalansować.

Rozwój postaci też praktycznie nie istnieje - awanse na wyższe poziomy nie dają prawie nic w stosunku do włożonego czasu.

Fabuła niestety, momentami sprawiała wrażenie pisanej na kolanie - strasznie chaotycznie poprowadzona.

Świetna oprawa i muzyka, ale gameplay i historia zostawiają spory niedosyt.

Opublikowano

Czyli odpowiednik medium prawdopodobnie

A jak to wygląda w wyższym klatkarzu? Nie wiem, ile jest na PS5, ale wydawało mi się że z 30. Może dlatego, że na PCMR przyzwyczaiłem się do 120 :hihot: (aktualnie karta w serwisie).