Paw79 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Temat o odkryciach naukowych, przełomach technologicznych, osiągnięciach technicznych, itp. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag_zbc Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s ITER znów opóźniony Pierwotne plany mówiły o zakończeniu budowy w 2018 i kosztach 6 miliardów Euro. Mamy 2024 i w czerwcu tego roku poinformowano, że (wielokrotnie przesuwane) rozpoczęcie pracy nie nastąpi jednak w 2025, ale najwcześniej w 2035. Koszty już sięgnęły 22 miliardów Euro, a szacuje się że do zakończenia budowy wzrosną do między 45 a 65 miliardów Czyli jednak żart, że do fuzji jądrowej zawsze będzie brakować ok. 20 lat jest wciąż na czasie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przesunięcie o 10 lat…. W takim razie albo elektrownie będą budowane w fazie beta testów, albo przesunięcie technologii będzie do 2050-2060 roku. Ewentualnie, sama technologia to wydmuszka do ciągnięcia kasy i nic z tego nie będzie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag_zbc Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ostatecznie okaże się, że zanim dokończą ITER to będzie już całkowicie przestarzały. Obecnie istnieją dziesiątki startupów które pracują nad dużo bardziej obiecującymi metodami osiągania fuzji, jak stellaratory czy uwięzienie bezwładnościowe. Np. takie Commonwealth Fusion Systems zebrało prawie 2 miliardy dolarów finansowania m.in. od Google czy Billa Gatesa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grandal Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Skoro to OFF technologiczny to chyba dobre miejsce żeby napisać, że nienawidzę ASUSa. Dlaczego? Bo tak i już. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 14 godzin temu Cewki na gpu za mocno graly hejnal i uraz do konca zycia? 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grandal Napisano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) W dychę trafione. Piszczały jak rozkapryszone podlotki w RTX 3090 Strix. Oddany bez żalu. Na Aorusie Master 3090 na szczęście tylko popiskują troszeczkę, a to już się żonka z tym męczy. Kiedyś, dawno temu też miałem ostre przeprawy z serwisem ASUSa przy płycie Sabertooth 900FX. Sama płyta genialna, ale były problemy z dwoma bankami pamięci. Co ja się z tymi gamoniami z ASUSa nagimnastykowałem. W końcu dostałem inną sztukę i na tych Sabertooth skończyła się moja przygoda (płyty główne) z ASUSem. Ja nie ufam kompletnie ASUSowi, inny Gigabyte, a jeszcze inny psiooczy na MSI. Rzecz normalna. Edytowano 11 godzin temu przez Grandal Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 11 godzin temu Dlatego do grafik Asusa zgoda, lecz z plytami glownymi, to jedyne pozytywne doswiadczenia mam wlasnie z Asusem MSI/GBT bardzo ale to bardzo zle wspominam w roznych scenariuszach uzytkowania. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się