Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, aerial napisał(a):

Na olx w kilka sekund po wystawieniu, natychmiast przychodzi wiadomość z tym kodem QR do zapłaty od oszusta, ciekawe ile ludzi się na to nabrało.

Generalnie system jest wyjątkowo niekorzystny dla sprzedającego, opcja używania przedmiotu przez 24h przed podjęciem decyzji czy się go chce zatrzymać.

Z wysyłką już wolę doliczyć prowizję i wystawić na allegrolokalnie.

4,9% prowizji na lokalnie, nie trzeba drukowac etykiet, darmowe wystawianie wiekszej ilosci przedmiotow

a na olx, nie dosc ze kasy nie widzisz, a jak  kupujacy nie odbierze to przedmiot ci wroci i stracisz 2 tygodnie, w dodatku prowizje (oplate serwisowa) placi kupujacy ktora wychodzi wiecej niz na te 4,9%

plusem lokalnie jest tez to ze wystawiasz raz i zapomniasz na rok nie trzeba odswiezac co 30 dni, dodatkowo po sprzedazy nie da sie ogloszenia edytowac i jeszcze go widac w systemie jakis czas, jak kupisz na olx i usuniesz to pozniej nawet nie wiesz czy tak mialobyc czy jakies uszkodzoenie sprzedawca zatail

Opublikowano (edytowane)

Na OLX też można wysyłać bez drukowania etykiety. Rzeczywiście jest coś takiego jak 24 godziny na potwierdzenie odbioru ale na takim Vinted jest to 48 godzin. Więc jeszcze więcej a portal i tak cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Teraz gdy Vinted wprowadził możliwość sprzedaży elektroniki to schodzi ona tam szybciej niż na takim allegro.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
2 godziny temu, lokiju napisał(a):

Na OLX też można wysyłać bez drukowania etykiety. Rzeczywiście jest coś takiego jak 24 godziny na potwierdzenie odbioru ale na takim Vinted jest to 48 godzin. Więc jeszcze więcej a portal i tak cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Teraz gdy Vinted wprowadził możliwość sprzedaży elektroniki to schodzi ona tam szybciej niż na takim allegro.

to nawet nie widzialem,
kolejny minus olx-a dla kupujacego, cos padnie po 10 dniach i gosc do dawal gwarancje rozruchowa 7 dni powie ci zebys spadał bo u niego dzialalo, na allegro zglosisz po miesiacu i oddadza ci kase 

Opublikowano
3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

No. Ale gdzie tu wina sprzedającego? 

to do mnie? kupisz wygrzewana karte w piekarniku - padnie nawet po tym okresie ochronnym w 25 godzinie i kasa pojdzie do sprzedawcy a sprzedawca juz nie odpisze i zniknie - nic nie zrobisz

Opublikowano (edytowane)

No do Ciebie, do Ciebie.
Odwrotna sytuacja. Kupujesz w sklepie nówkę GPU. Jesteś świadomym userem. PCMR świrem. UV od pierwszego dnia. Karta chuchana / dmuchana. Raz wsadzona do kompa. Złoto.
Sprzedajesz (nie wiesz komu) i jakiś gimbazer z gilem podkręca ją grubo, albo dojeżdża, albo popełnia jakiś błąd montażowy (wybierz sobie) i... po 10 dniach katowania nagle stwierdza, że karta "nie działa".
Moja to wina?

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Przyszedł dysk SSD z Amazon (sprzedawany bezpośrednio przez Amazon, nie jakiś pośrednik). 

2025-02-1917_26_43.thumb.jpg.cef23d547c02a33ae1433087d6ce0fa1.jpg'

To już jest scam level hard. Pudełko zamknięte, plomby na swoim miejscu, a w środku przyklejone odważniki, żeby waga się zgadzała. 

Zamówiłem drugi, zobaczymy, czy też taki przyjdzie :D

• Haha 8
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, some1 napisał(a):

Przyszedł dysk SSD z Amazon (sprzedawany bezpośrednio przez Amazon, nie jakiś pośrednik). 

2025-02-1917_26_43.thumb.jpg.cef23d547c02a33ae1433087d6ce0fa1.jpg'

To już jest scam level hard. Pudełko zamknięte, plomby na swoim miejscu, a w środku przyklejone odważniki, żeby waga się zgadzała. 

Widzę dalej to robią. Ja zadzwoniłem wtedy kazali odesłać i wysłali drugi.

P_20210212_084021_1.jpg

• Haha 3
  • Sad 1
Opublikowano

lol dobre wałki widzę, z Amazona kupiłem ogrom rzeczy, z ta różnica ze ja kupuje w UK. Nie wiem, jaka jest różnica miedzy Amazon PL i Uk

Zawsze bylem pewny ze jak jest sold by Amazon to nie ma szans, żeby było coś nie tak, no chyba ze paczka zostanie uszkodzona w transporcie co akurat mi się przytrafiło.

Opublikowano
2 godziny temu, MAKU napisał(a):

lol dobre wałki widzę, z Amazona kupiłem ogrom rzeczy, z ta różnica ze ja kupuje w UK. Nie wiem, jaka jest różnica miedzy Amazon PL i Uk

To akurat zamówione na niemieckim, ale paczka i tak szła z polskiego centrum dystrybucji. :)

Opublikowano
8 godzin temu, some1 napisał(a):

To mogę napisać, że jak miałem podobną sytuację z Amazon.de,  to mi  odesłali kasę z powrotem. 

Ja zamówiłem zegarek, garmina fenix 7,  w pudełku od niego otrzymałem Vivoactiv 2. Gdzieś czytałem, że z Amazon.de zdarza się to coraz częściej. Jak widać trzeba uważać.

Opublikowano
33 minuty temu, abudabi napisał(a):

To mogę napisać, że jak miałem podobną sytuację z Amazon.de,  to mi  odesłali kasę z powrotem. 

Tak, mi też już na czacie napisali, że w ciągu tygodnia dostanę refund. Nawet zdjęć nie chcieli.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.02.2025 o 12:23, duniek napisał(a):

6-pak roznych itemów za 63zł wysyłka smart 0zł

gosc chciał jeden item ktory wyceniłem na 22zl

zgodził sie, zaplacił 22 + 11,5 wysylka

wyslalem sprawa zamknieta
jeden dzien po pisze ze jeszcze wzialby dwa itemy i daje 2x15zł
wysytawilem, kupił 30 + 11,5 wysylka

wydał 75zł na 3 itemy

kolejny (inny)

4 wentyaltory - 13zł/szt - wystawilem po 1 ale liczylem ze ktos kupi wzsytkie naraz i wyjdzie 52zl i nie zaplaci za wysylke

gosc kupil jeden :E
placac 13 + 11,5 = 24,5

po czym 15min po zakupie pisze wiadomosc ze doplaci blikiem 26zl za kolejne dwa

mialby 52 za 4 a tak to ma 50,5zl za 3 :D

200445030885b64zawsze_mialem_leb_do.jpg

BONUS:
wczesniej mialem wystawiona obudowe z tymi 4 ma wentylatorami  +dodatkowo jeden jakis zwykly 120mm za 70zl (bez wysylki)
to mi jeden proponowali 50zl z wysylka (obudowa cube wiec wysylka wyjdzie z 22-24zl pewnie) :E

EDIT//
gosc nie mial smarta wiec w sumie rozgrzeszony

Edytowane przez duniek
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

To akurat jakiś "ziomek" z discorda co szukał wentyli. Podesłałem mu link jeśli nie chce brać z ali i czekać, bo widzę miałeś tanio, a chyba 3 czy 4 chciał.

Zrobiłem sobie kawę, chciałem zamknąć okno z ofertą, a tu patrzę, z 4 zostały 3. Piszę do gościa czy brał, bo widzę, że ktoś już kupił i niech się spieszy, a ten mi, że tak... no to mu piszę ale 1?:rotfl:  Nie wiem czy on myślał, że kupuje 4szt czy co ale myślę sobie, sprzedaje duniek, walnij mu pw to się pewnie zgodzi na dorzucenie do paczki kolejnych :E

I jak teraz zobaczyłem, że coś dodałeś w temacie to pierwsza myśl - na bank wentyle :E

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
3 godziny temu, blabla123 napisał(a):

To akurat jakiś "ziomek" z discorda co szukał wentyli. Podesłałem mu link jeśli nie chce brać z ali i czekać, bo widzę miałeś tanio, a chyba 3 czy 4 chciał.

Zrobiłem sobie kawę, chciałem zamknąć okno z ofertą, a tu patrzę, z 4 zostały 3. Piszę do gościa czy brał, bo widzę, że ktoś już kupił i niech się spieszy, a ten mi, że tak... no to mu piszę ale 1?:rotfl:  Nie wiem czy on myślał, że kupuje 4szt czy co ale myślę sobie, sprzedaje duniek, walnij mu pw to się pewnie zgodzi na dorzucenie do paczki kolejnych :E

I jak teraz zobaczyłem, że coś dodałeś w temacie to pierwsza myśl - na bank wentyle :E

okazalo sie ze smarta nie ma wiec w sumie rozgrzeszony :E 

• Haha 1
Opublikowano

@AndrzejTrg Zalezy po co idziesz do sklepu :) Jak potrzebujesz chlebek, to wiadomo, ze najlepiej codziennie swiezy kupic. Ale jest masa innych produktow bezterminowych lub z dlugim terminem, ze 2+1 wezme nawet jak "teraz" potrzebujesz jeden :E Na kraftowe piwko taka promka, to sam bys bral :D