Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie Amazon ma własną logistykę, z czego jestem mega zadowolony. Absolutnie zero problemów. Co się da, to do skrzynki pocztowej, co większe to najpierw dzwonią do drzwi, a jak nikogo nie ma to zostawiają paczkę pod drzwiami. W apce mam dokładne zdjęcie, gdzie leży moja paczka. Jak coś wartościowego, to w dniu dostawy dostaję specjalny PIN. Przyjeżdża kurier, podaję PIN i mam paczkę. Nie ma mnie w domu, to kurier przyjeżdża jeszcze raz tego samego dnia. 

Do tego dokładne śledzenie, gdzie aktualnie jest kierowca i ile paczek jeszcze do dostarczenia. 

DHL jest też spoko i też ma śledzenie. Reszta to masakra 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gang napisał(a):

ja też nie mam problemu z żadnym, wszyscy dzwonią przed zapytać czy jestem. 

my z larrym to kuj-pom. 

w kazdym razie czy nasz przykład czy Wasz, to zobaczycie jak pandemia to zmieniła, kiedyś bez podpisu ni chu chu, a teraz da sie inaczej na luzie. 

Swoją drogą Gang w końcu kiedyś po sąsiedzku na browara trzeba wyskoczyć :V 

Zadzwoniłem do Ariston, ta funkcja offsetu to zwiększenie temperatury podanej na podłogówkę (jeśli jest domyslna 29st to +3 daje 32 na wejsciu w obwód).

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pytanie kulinarne, znowu. :D 

Potrzebuję patelni. Żona zażyczyła sobie żeliwną. Płacić tyle siana za stauba trochę mi się nie widzi więc pytanie - czy kupię jakąś dobrą polską, żeliwną patelnię za ułamek ceny stauba? 28 cm, a nawet większa, do indukcji. Widziałem Gerlach natur (ale to chyba nie jest 100% żeliwo), Zwieger ale nie wiem sam. Emalia Olkusz jest cenowo fajna i chętnie wsparłbym polskiego producenta. Ktoś coś?

Drugie pytanie - mam stalową z Ikei, nie wysezonowałem jej i trochę mi przywiera, widziałem kilka metod sezonowania, można to zrobić już jak się jej używało? Widziałem jakiś motyw z gotowaniem obierków z ziemniaków.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

To ja teraz motoryzacyjne.

Ładować akumulator w takiej temperaturze jak dziś? Jest 0*C I bez chmury a Aku przydałoby się podładować. Mam prostownik z Lidla. Normalnie otworzyć maskę i pod plus i minus podpiąć? Ile ładować i jakim programem?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

To ja teraz motoryzacyjne.

Ładować akumulator w takiej temperaturze jak dziś? Jest 0*C I bez chmury a Aku przydałoby się podładować. Mam prostownik z Lidla. Normalnie otworzyć maskę i pod plus i minus podpiąć? Ile ładować i jakim programem?

A co zrobisz jak nie masz innej opcji? Ładuj i tyle, ja na mrozie ładowałem.

@trepek, wielkie dzięki. Używałeś może już żeliwnej patelni? Bo wyczytałem, żeby kwaśnych rzeczy na nich nie robić typu pomidory. Mam patelnie z tefala teraz ale zaczyna przywierać i chętnie ją wywalę bo miejsca nie mam. Ale jak nie należy sosu bolońskiego robić na żeliwnej no to pewnie zostawię... A kociołki widzę, że są ;)

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
14 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Używałeś może już żeliwnej patelni?

Moja babcia używała żeliwnej przez 20-30 lat. Ale nie pytałem się o wrażenia bo to były czasy jak na chleb mówiłem "pep" :E 

23 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Mam prostownik z Lidla.

Wywal to. Miałem prostownik z Lidla to on bardziej psuł niż ładował a w ogóle działał jak chciał. Posłuchałem się kolegi @bergercs odżałowałem i kupiłem polskiego StefPola Stef-pol

Doprowadził mi do ładu akumulator, który myślałem, że pójdzie na szrot. A ładowałem go właśnie w minusowych temperaturach jak teraz, po prostu podpinałem i włączałem prostownik. On sobie sam dobierał prądy ładowania. Mega dobry zakup.

Opublikowano (edytowane)

Czy podczas ładowania Stefpolem odłączacie akumulatory? Choć ten podlinkowany przez Was model, niby też jest automatyczny.

W tej cenie można kupić Victrona 15A. :D

Edytowane przez Derdi
Opublikowano (edytowane)

Ja odłączam. Tak jestem nauczony aby tak robić. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie :)

Ten Victron to wygląda jak jakaś smart zabawka :D Ile to waży? Chociaż z 3kg? Czy 1kg?

Edytowane przez trepek
Opublikowano

Ciekawe jak ten proace w tabelkach rentowności wypada. 
u nas większość z nowym silnikiem śmiga ;) 
a zastępczaki, które dostajemy to w jednym rekordowo ponad 80 000 zrobiliśmy ;) już się raczej jako demówka kierownika salonu nie sprzeda ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.02.2025 o 10:37, bleidd napisał(a):

U was też kurierzy rzucają paczki pod drzwi nawet nie dzwoniąc dzwonkiem? Wychodzę przed dom a tu paczka :D I to tak za każdym razem, jedynie DPD zadzwoni, reszta rzuci i pójdzie. Trochę patola, zwłaszcza jak to coś droższego albo za chwilę rozpada się deszcz a tam ci moknie paczka o której nawet nie wiesz.

Od jakiegoś czasu zostawiają na schodach wejściowych, albo co gorsza zostawiają przy bramie. 

DPD w tym roku mnie niesamowicie zawiodło. 

Paczka wysłana przed świętami nie dotarła. Wróciła do nadawcy, bo okazało się, że połowa listu przewozowego się rozdarła, czy coś.

Dziwna historia, ale ok pal licho... Sprzedający paczkę wysłał ponownie już w styczniu. Nagle pisze do mnie, czemu jej dwukrotnie nie odebrałem, bo właśnie dostał maila, iż paka do niego wraca po nieudanych próbach doręczenia. 

Najzabawniejsze, że byłem wtedy nieprzerwanie w domu i żadnego kuriera nie było, nikt też do mnie nie dzwonił w celu próby dostarczenia owej paczki. Lipa na całego. 

Trzecia próba odbywała się już za pomocą paczkomatu inpost. 

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano
20 godzin temu, trepek napisał(a):

Ja odłączam. Tak jestem nauczony aby tak robić. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie :)

Ten Victron to wygląda jak jakaś smart zabawka :D Ile to waży? Chociaż z 3kg? Czy 1kg?

Myślę, że przy większym woltażu ma ogromne znaczenie. Victron waży 900g :D i jest bodaj najbardziej renomowaną ładowarką automatyczną.

Opublikowano (edytowane)

Jeden i drugi spełnia swoje zadanie, więc nie ma się o co spierać.  Osobiście nie mam potrzeby podglądu na telefonie czy już mam naładowany akumulator, więc te bajery w victronie są mi totalnie zbędne, nie przeszkadza mi też gabaryt stefpola, który jednak wizualnie i gabarytowo jest typowym prostownikiem. Ktoś inny będzie chciał mieć te bajery, czy możliwość wrzucenia ładowarki do szuflady i będzie mu bardziej pasowało coś innego.

Edytowane przez Krzysiak