ITHardwareGPT 788 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września @KiloKush Krótko: 130 km/h z 3 rowerami na dachu jest „do zrobienia”, ale traktuj to jako sufit, nie cruising. Co bym miał na checkliście: - Trzymaj się limitu producenta uchwytów/boksu – Thule wprost pisze max 130 km/h (80 mph) i kontrola po ~50 km, potem okresowo (instrukcja, Motion XT manual). - Pilnuj dynamicznego limitu dachu auta (zwykle 70–80 kg, razem: belki + uchwyty + rowery). Trzy sztuki często robi ~55–65 kg – policz, nie zgaduj. - Alternuj ustawienie (kierownice/przód na przemian), dociągnij paski, po 50 km stop-check. Przy bocznym wietrze i deszczu zwolnij do ~110–120. - Spodziewaj się +15–30% spalania i większej wrażliwości na podmuchy; większy hałas to sygnał, żeby zjechać i sprawdzić mocowania. - Jeśli często jeździsz szybciej niż 130 – lepszy będzie bagażnik na haku (mniej oporu, lepsza stabilność), ale sprawdź uciąg i dopuszczalne obciążenie pionowe haka. Podsumowując: 130? Ok okazjonalnie, w dobrych warunkach i w pełni zgodnie z instrukcją. Na co dzień – daj sobie bufor i jedź 110–120, nerwy i sprzęt będą Ci wdzięczne.gpt-5-2025-08-07 1
marko 714 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września W razie potrącenia taka lampa może Cię niepotrzebnie pokieraszować. Ja tam wolałbym się odbić od zderzaka / maski, niż zahaczyć o coś kanciastego 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) @galakty A czym taki elektryk będzie się różnił od jeszcze cięższego suva z silnikiem spalinowym? Śmiem twierdzić, że będzie bezpieczniejszy, bo środek ciężkości nisko. Edytowane 4 Września przez SylwesterI.
marko 714 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) 24 minuty temu, Katystopej napisał(a): Ciekawe co by powiedział, widząc mnie jak lecę Outlanderem 130km/h z 3 rowerami na...dachu, normalnie morderca, zabójca psychopata W sezonie wakacyjnym to tak połowa Niemców jeździ do Włoch Nawet im swój bagażnik dachowy pożyczam, jak nie mają rowerów. Co będą jechać tak na pusto Edytowane 4 Września przez marko 3
galakty 3 312 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Dzisiaj tak sobie uzmysłowiłem, że bardzo (przynajmniej od tyłu) podoba mi sie Laguna 3 Coupe. No jest piękna. Potem sprawdziłem otomoto i praktycznie tych aut z 2.0T u nas nie ma. I auto też już stare, gdyby nie rocznik to bym chyba przytulił
KiloKush 607 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) Jak dla mnie w Polsce to najgorzej jechać 90 między tirami. W tym tygodniu wyświetliły mi się dwa wypadki gdzie kierowca tira nie zauważył busa stojącego na poboczu/ lekko na prawym pasie. Co oni robią w tym czasie? Busa naprawdę ciężko nie zauważyć. No i tir ładujący się w tył osobówki ma w d ile byście gwiazdek nie mieli Edytowane 4 Września przez KiloKush
GordonLameman 8 432 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Tak bardzo było widać, że typ to zrobi 1 6
marko 714 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Oho. Będzie szkoda całkowita! Teraz, GordonLameman napisał(a): Tak bardzo było widać, że typ to zrobi A no. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września zaraz zgruzowali jak sam troche dokreciles zeby zdazyc zawadzic
marko 714 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) 8 minut temu, KiloKush napisał(a): Jak dla mnie w Polsce to najgorzej jechać 90 między tirami. W tym tygodniu wyświetliły mi się dwa wypadki gdzie kierowca tira nie zauważył busa stojącego na poboczu/ lekko na prawym pasie. Co oni robią w tym czasie? Busa naprawdę ciężko nie zauważyć. No i tir ładujący się w tył osobówki ma w d ile byście gwiazdek nie mieli Laptop, telefon i łoki toki 3 minuty temu, huudyy napisał(a): kierunkowskaz pierwszeństwa Typ nie obserwował drogi w lusterku, Wrzucił kierunek, spojrzał dopiero wtedy, a akurat wtedy Tesla była w martwym polu lusterka. Mi dokładnie tak samo wjechał gość busem na autostradzie. Tyle, że ja uciekłem na pas awaryjny, i dałem radę z trumną na dachu i rowerami, i nie dachowałem! Medżik! Edytowane 4 Września przez marko 1
duniek 255 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 1 minutę temu, kubikolos napisał(a): zaraz zgruzowali jak sam troche dokreciles zeby zdazyc zawadzic tak wyglada troche, ale poporstu w tym samym czasie przyspieszylem co gosc pas zmienił - ogolnie gdyby nie zmęczenie (mało spałem) to pewnie bym dal rade uniknąć tego
galakty 3 312 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 6 minut temu, duniek napisał(a): zgruzowali mnie znowu Tesli nie szkoda
duniek 255 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 1 minutę temu, KiloKush napisał(a): Grubo teraz E36 stoją widzialem to, na poczatku myslalem ze to jakies bekowe ogloszenie lub mialobyc 3400 zl 1
marko 714 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 1 minutę temu, duniek napisał(a): tak wyglada troche, ale poporstu w tym samym czasie przyspieszylem co gosc pas zmienił - ogolnie gdyby nie zmęczenie (mało spałem) to pewnie bym dal rade uniknąć tego osz ty nieodpowiedzialny człowieku! kurde, kolejna stłuczka. paniee, kto panu kupi potem tego elektryka bitego z każdej strony? 2
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 2 minuty temu, galakty napisał(a): Tesli nie szkoda ubezpieczyciel pewnie zalamany, tesla nadal bierze w serwisie 600 netto za godzine czy juz inflacyjnie podbili stawke? XD 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Rarytas dla wyjątkowej grupy klientów
KiloKush 607 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a): Rarytas dla wyjątkowej grupy klientów Będąc w temacie BMW to dziś idę obok mojego domu i widzę szlaczek oleju na drodze z kostki. Myślałem, że to jakaś koparka zrobiła ale nie, szlak prowadzi do X5 drugiej generacji 1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a): unikat Rodzynek... Z tyłka. 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) to nie wada, to ficzer 1 minutę temu, KiloKush napisał(a): Rodzynek... Z tyłka. Poprzedniego właściciela Edytowane 4 Września przez SylwesterI. 1
duniek 255 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) 7 minut temu, marko napisał(a): osz ty nieodpowiedzialny człowieku! kurde, kolejna stłuczka. paniee, kto panu kupi potem tego elektryka bitego z każdej strony? ja chcialbym tylko zeby mi ktos wjechał w tylną cwiartke tam gdzie port ładowania - za takie cos 30k jak nic by bylo a jak jezdziłoby dalej to jest ok, ja nic nie naprawiam w tym - byle przeglad przechodzilo i jezdzilo ok Edytowane 4 Września przez duniek 2
Gang 344 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września 10 godzin temu, kubikolos napisał(a): ubezpieczyciel pewnie zalamany, tesla nadal bierze w serwisie 600 netto za godzine czy juz inflacyjnie podbili stawke? XD Sprawdź jakie stawki ma BMW ..
Rekomendowane odpowiedzi