LYCONE 220 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) 9 minut temu, GordonLameman napisał(a): Nie, o tą zmianę z naliczeniem podatku po darowiźnie. Uwazam ze to powinno dotyczyć leasingów rozpoczętych po wejściu w życie przepisów. Ale projektu ustawy nie widzę - chyba tylko założenia są dopiero. Pewnie problem w tym (dla nas), że wykup jest traktowany jako odrębna od leasingu transakcja. Więc nie ważne kiedy umowa podpisana, bo wykup wyjdzie po wprowadzeniu nowych przepisów... Co do tych zmian to znalazłem jedynie takie coś: Cytat 1. Brak opodatkowania w określonych przypadkach nieodpłatnego przekazywania najbliższej rodzinie rzeczy ruchomych – proponuje się opodatkowanie przychodów z odpłatnego zbycia rzeczy ruchomych otrzymanych przez najbliższą rodzinę przedsiębiorcy, który wykupił tę rzecz do majątku prywatnego po zakończeniu leasingu operacyjnego, a którą wcześniej wykorzystywał w działalności gospodarczej, jeżeli rodzina korzysta ze zwolnienia z podatku od spadków i darowizn i odpłatnego zbycia dokona przed upływem 3 lat od otrzymania. Źródło: https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-podatku-dochodowym-od-osob-fizycznych-ustawy-o-podatku-dochodowym-od-osob-prawnych-oraz-niektorych-innych-ustaw6 To co dotyczy leasingów to jeden z wielu podpunktów "łatania" przepisów. Schemat taki powinien ciągle działać: 3 lata leasingu, darowizna, 3 lata od darowizny, sprzedaż bez podatku. Sam zmieniam samochód co 5 lat średnio to ten rok dłużej wytrzymam Edytowane 17 Września 2025 przez LYCONE
GordonLameman 10 156 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) . Edytowane 25 Czerwca przez GordonLameman
KiloKush 900 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 20 minut temu, LYCONE napisał(a): Pewnie problem w tym (dla nas), że wykup jest traktowany jako odrębna od leasingu transakcja. Więc nie ważne kiedy umowa podpisana, bo wykup wyjdzie po wprowadzeniu nowych przepisów... Co do tych zmian to znalazłem jedynie takie coś: Źródło: https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-podatku-dochodowym-od-osob-fizycznych-ustawy-o-podatku-dochodowym-od-osob-prawnych-oraz-niektorych-innych-ustaw6 To co dotyczy leasingów to jeden z wielu podpunktów "łatania" przepisów. Schemat taki powinien ciągle działać: 3 lata leasingu, darowizna, 3 lata od darowizny, sprzedaż bez podatku. Sam zmieniam samochód co 5 lat średnio to ten rok dłużej wytrzymam Zawsze można przed czasem wykupić. tzn. po upyłwie 2 lat jeśli chodzi o auto osobowe.
GordonLameman 10 156 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 3 minuty temu, KiloKush napisał(a): Zawsze można przed czasem wykupić. tzn. po upyłwie 2 lat jeśli chodzi o auto osobowe. ALe i tak musisz 3 lata trzymać u członka rodziny na darowiźnie
LYCONE 220 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) 8 minut temu, GordonLameman napisał(a): Jak co 5 lat to nawet za gotówkę można rozważyć, bo amortyzacja wejdzie. U mnie 3-4 lata, więc bez sensu. Tak, ale sprzedaż ciągle z podatkiem. Superba sprzedałem za 101k zł, musiałbym oddać 23% VAT i 23,9% dochodowego wraz ze składka zdrowotną (wtedy jeszcze trzeba było składkę płacić przy sprzedaży, teraz już nie). 6 minut temu, KiloKush napisał(a): Zawsze można przed czasem wykupić. tzn. po upyłwie 2 lat jeśli chodzi o auto osobowe. Pewnie, że można, ale nie za 1%, a wtedy cały myk traci sens. Edytowane 17 Września 2025 przez LYCONE
KiloKush 900 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 1 minutę temu, LYCONE napisał(a): Tak, ale sprzedaż ciągle z podatkiem. Superba sprzedałem za 101k zł, musiałbym oddać 23% VAT i 23,9% dochodowego wraz ze składka zdrowotną (wtedy jeszcze trzeba było składkę płacić przy sprzedaży, teraz już nie). Pewnie, że można, ale nie za 1%, a wtedy cały myk traci sens. kaszel kaszel kup GAP kaszel kaszel walnij w drzewo 1 1
GordonLameman 10 156 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 5 minut temu, LYCONE napisał(a): Tak, ale sprzedaż ciągle z podatkiem. Superba sprzedałem za 101k zł, musiałbym oddać 23% VAT i 23,9% dochodowego wraz ze składka zdrowotną (wtedy jeszcze trzeba było składkę płacić przy sprzedaży, teraz już nie). Pewnie, że można, ale nie za 1%, a wtedy cały myk traci sens. Zostaje wynajem, witaj w moim smutnym świecie cebuli
KiloKush 900 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 Teraz, GordonLameman napisał(a): Zostaje wynajem, witaj w moim smutnym świecie cebuli W tym kraju to się nie opłaca być uczciwym. Znam cwaniaków co biorą drogie Porsche/BMW/Merce na zasadzie max 1% wkładu, max wykup, max okres, minimalna rata. I po paru latach szkoda całkowita z GAP umowa zamknięta i dowidzenia. Tymczasem uczciwy kowalski jak chce kupić SuperB'a i go uczciwie sprzedać to musiał jeszcze wspierać podwójne wynagrodzenia dla lekarzy i pielęgniarek bo COVID.
GordonLameman 10 156 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 6 minut temu, KiloKush napisał(a): W tym kraju to się nie opłaca być uczciwym. Znam cwaniaków co biorą drogie Porsche/BMW/Merce na zasadzie max 1% wkładu, max wykup, max okres, minimalna rata. I po paru latach szkoda całkowita z GAP umowa zamknięta i dowidzenia. Ale jak robią szkodę całkowitą? Ja po prostu oddaję auto. Uczciwym zawsze wiatr w oczy 6 minut temu, KiloKush napisał(a): Tymczasem uczciwy kowalski jak chce kupić SuperB'a i go uczciwie sprzedać to musiał jeszcze wspierać podwójne wynagrodzenia dla lekarzy i pielęgniarek bo COVID. W jakim sensie wspierać te wynagrodzenia? Zgubiłem kontekst
Krzysiak 3 141 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 Ta zwłaszcza że covid wraca...bo Dowbor pokazał
KiloKush 900 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) 18 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ale jak robią szkodę całkowitą? Ja po prostu oddaję auto. Uczciwym zawsze wiatr w oczy W jakim sensie wspierać te wynagrodzenia? Zgubiłem kontekst No jak ubezpieczenia wypłaca odszkodowanie, a Tym nie jesteś właścicielem pojazdu no to to nie jest Twój przychód. Te przepisy że składka zdrowotna weszły gdy był Covid. Nie poszło na sprzęt za to poszło na wynagrodzenia. Byłem na oddziale w szpitalu jak był Covid to mnie wzięli na 3 dni i porządnie zbadali bo chyba od 3 dni NFZ im wtedy wypłacał kasę. Na oddziale było więcej pielęgniarek jak pacjentów (4 pacjentów było i 6 pielęgniarek non stop) a na obchodzie było ponad 10 lekarzy. A no i to był oddział covidowy więc 2x do wynagrodzenia mieli wszyscy ale nikogo z covid tam nie widziałem Edytowane 17 Września 2025 przez KiloKush
GordonLameman 10 156 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 6 minut temu, KiloKush napisał(a): No jak ubezpieczenia wypłaca odszkodowanie, a Tym nie jesteś właścicielem pojazdu no to to nie jest Twój przychód. No spoko, ale jak zrobić szkodę całkowitą i nie zginąć 6 minut temu, KiloKush napisał(a): Te przepisy że składka zdrowotna weszły gdy był Covid. Nie poszło na sprzęt za to poszło na wynagrodzenia. Byłem na oddziale w szpitalu jak był Covid to mnie wzięli na 3 dni i porządnie zbadali bo chyba od 3 dni NFZ im wtedy wypłacał kasę. Na oddziale było więcej pielęgniarek jak pacjentów (4 pacjentów było i 6 pielęgniarek non stop) a na obchodzie było ponad 10 lekarzy. A no i to był oddział covidowy więc 2x do wynagrodzenia mieli wszyscy ale nikogo z covid tam nie widziałem Powtarzasz jakieś covidowe mity z internetu. Mnie też podwyższyli składkę i nie płaczę I tak mam na JDG lepsze warunki niż ludzie na etacie (to oni sa narpawdę ru****i...).
LYCONE 220 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 12 minut temu, GordonLameman napisał(a): No spoko, ale jak zrobić szkodę całkowitą i nie zginąć Normalnie... 4
KiloKush 900 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) 14 minut temu, GordonLameman napisał(a): No spoko, ale jak zrobić szkodę całkowitą i nie zginąć Powtarzasz jakieś covidowe mity z internetu. Mnie też podwyższyli składkę i nie płaczę I tak mam na JDG lepsze warunki niż ludzie na etacie (to oni sa narpawdę ru****i...). W Porsche dość łatwo bo silniki się palą, a BMW tak tracą wartość, że jak masz noktoeizje i inne bzdety na zderzaku to wystarczy stłuczka "Dodatek covidowy wynosi 100% wynagrodzenia, które wynika z umowy o pracę lub z umowy cywilnoprawnej, należnego za każdą godzinę pracy osoby, która (kryteria poniżej muszą być spełnione łącznie): wykonuje zawód medyczny.4 lis 2021" A no to jest skur.... Dla mnie przy 2 dzieci tak na dobrą sprawę dopiero przekraczając drugi próg zostaję jakaś kasa na oszczędności... Edytowane 17 Września 2025 przez KiloKush
trepek 1 926 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) Oho, Omody mają problemy ze zbieżnością i stabilnością: https://www.facebook.com/groups/411024074673880/permalink/801714242271526/ Porąbane te samochody. Elektronika musi korygować tor jazdy aby samochód jechał prosto A w deszczu podobno dramat. Ciekawe co będzie zimą na lodzie. Edytowane 17 Września 2025 przez trepek 1
Krzysiak 3 141 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): No spoko, ale jak zrobić szkodę całkowitą i nie zginąć Wbrew pozorom wcale dużo nie trzeba 😁 Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): No spoko, ale jak zrobić szkodę całkowitą i nie zginąć Wbrew pozorom wcale dużo nie trzeba 😁
baQus 26 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): No spoko, ale jak zrobić szkodę całkowitą i nie zginąć Przycierka całego boku, nawet przy małej prędkości. Do tego odłączyć jakąś wtyczkę, że niby silnik kuleje po zdarzeniu 1 1
GordonLameman 10 156 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) . Edytowane 23 Czerwca przez GordonLameman 1
Krzysiak 3 141 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 (edytowane) 21 minut temu, baQus napisał(a): Przycierka całego boku, nawet przy małej prędkości. Do tego odłączyć jakąś wtyczkę, że niby silnik kuleje po zdarzeniu Dokładnie tak wyglądała całka mojego wtedy prawie 5 letniego C5 w Danii... przytarty błotnik przedni, obydwoje drzwi i błędy na blacie związane z faktem, że drzwi nie idzie zamknąć 😁 Edytowane 17 Września 2025 przez Krzysiak
baQus 26 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Dokładnie tak wyglądała całka mojego C5 w Danii... przytarty błotnik przedni, obydwoje drzwi i błędy na blacie związane z faktem, że drzwi nie idzie zamknąć 😁 Znam przypadek zakupu auta z ubezpieczalni - lekko uszkodzony narożnik zderzaka i mocowanie lampy. Do tego 1 świeca zapłonowa wykręcona
LYCONE 220 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 Znajomy miał małą stłuczkę w rocznym X3, reflektor zbity, zderzak i błotnik. Naprawa w ASO 38k
huudyy 3 405 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Kurła, panowie. CZY WSZYSCY TAK ROBIĄ?! Może nie wszyscy, ale proceder jest niestety popularny.
Krzysiak 3 141 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 Chyba faktycznie sporo, bo znajomy też planuje całkę 1
Gret 1 019 Opublikowano 17 Września 2025 Opublikowano 17 Września 2025 W sumie po co szukać kupca? Lepiej pojeździć po rondzie
Rekomendowane odpowiedzi