Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, SuLac0 napisał(a):

mniej emocji wiecej skupienia :)

Mniej chłopskiego rozumu, więcej wiedzy o temacie :) 

Na początek polecam: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4910215/chiny-5-0-jak-powstaje-cyfrowa-dyktatura

wlasnie glownie chodzi o zbieranie danych.  

Bzdura. :) 

za przeproszeniem :kupa: mozesz sobie laczyc, profilowac jak nie masz konkretnych danych. a to jak one sa wykorzystywane, przez kogo i jak to sie nazywa, to juz kwestia danego ustroju, kultury, mentalnosci i integracji techologicznej. w chinach skrajnie ograniczaja prawa czlowieka, w EU w ten czy inny sposob "scoring" ogranicza dostep do np. uslug  bankowych, zdrowotnych, ubezpieczeniowych, SCT  :E   . inna skala , inny cel, zwal jak zwal, ale to zrodlem sa wlasnie dane

Nie możesz profilować, jeśli jest to zabronione prawem. A w UE scoring społeczny jest Zabroniony. 

UE nie ogranicza dostępu do usług bankowych, zdrowotnych i ubezpieczeniowych  ze względu na ocenę społeczną. Podobnie z SCT - jest tylko jedno obiektywne kryterium. I to uchwalana na poziomie samorządu, a nie UE. I nie wiąże się ze zbieraniem dodaktowych danych. To co piszesz to są serio bzdury. 

20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Z tobą samo rozpoczęcie dyskusji to mentalne poniżenie i przegrana, więc staram się tego unikać, a za każdą głupotą, którą wypisujesz i tak daje się podpuścić, życie

Fajna projekcja, ale to właśnie z tych względów, który wyżej opisałeś spora część działu ignoruje.... Ciebie :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Petru, Walec, tyle jest warta wbudowana nawi xD

i jeszcze dla Ciebie Petru, że nie da się sterować funkcjami samochodu przy włączonym AA

Jak będę jechać to nagram co potrafi wbudowana navi. Tak jak pisałem nawet bez uruchamiania nawigacji mapy cały czas są aktualizowane online ze wskazaniem korków wypadków więc wiesz co się dzieje "na mieście". Mało tego samochód sam Ci mówi że jak dalej pojedziesz daną drogą to szykuj się na opóźnienie 10min

Nawet w mojej Hondzie z 2016 na nawigacji Garmina takie rzeczy jak korki, opóźnienia itp się wyświetlają 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

@GordonLameman ale wiesz, ze piszemy o dwoch roznych kwestiach? zafiksowales sie na samym "scoringu", a nie o to tutaj glownie chodzilo

Nope. Piszemy o tym samym. 

UE zbiera ograniczoną ilość danych i ich nie wykorzystuje do profilowania czy odmawiania świadczeń.

Chiny zbierają nieograniczoną ilość danych i wykorzystują do odmawiania świadczeń, usług, produktów. 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Fajna projekcja, ale to właśnie z tych względów, który wyżej opisałeś spora część działu ignoruje.... Ciebie :) 

Tak samo jak ty? %-)

Na moje nieszczęście forumowe miekiszony dużo piszą i sami z swoich postanowień śmieci robią.

Opublikowano
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

UE zbiera ograniczoną ilość danych i ich nie wykorzystuje do profilowania czy odmawiania świadczeń.

bzdura . w samym RODO masz definicje "profilowania", wiec mozna pisac o ograniczonym, ale nie o calkowitym braku profilowania. to utopia. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Jak to się nie da? W Fordzie jedno wyklucza drugie?

Nie wiem jak to działa w innych, ale w koncernowych markach VAG głosowo wywołujesz asystenta pojazdu lub Google / Siri. Z przycisku obsługi głowowej podobnie - krótkie nadciśnienie to asystent pojazdu, dłuższe Google / Siri.

Nie wykluczam, że ja mogłem czegoś nie ogarnąć już po prostu niewiedza z działania systemów się kłania. Przedlift miał wcześniejsza wersję sync. Tu mam tak, że jak załączy się android auto to dominuje nad funkcjonalnością. Zastępuje mi wbudowana navi itp sokami Googla co mnie irytuje niekiedy.

Elektrociepłowni Będzin SYNC nie ogarnął niestety :E ale z głosowego wybierania. Podanie adresu działa ;)

Nie wiem czemu taka dyskusja. Walec ma takie przekonania i tyle, analogowy chłop. Ale sami narzekacie na wyzbycie się pokręteł z obsługi, automatyzacji asystentów i ich nadgorliwości. Walca to wszystko zaczęło irytować na wielu poziomach niżej bo już od android auto ;) mnie również denerwuje kilka kwestii i wyłączam często różne wspomagacze itp ale też androida. Używam kiedy chce a nie że wymusza. Nawet jak wyłączę wifi i bt w telefonie to nie da się korzystać ani z systemu - wola co chwilę że nie może podłączyć ani z telefonu, bo wola co chwilę że się ford nie może połączyć. Android auto w firmie mam zaimplementowane i nawet pobawić się opcjami nie mogę spod poziomu apki.

Nie wiem jak jest w VAG, wiecie sami jaki mam stosunek do koncernu. 

Szkoda tylko, że kolejny raz pokazujecie, że jeśli ktoś ma odmienne zdanie to po prostu urządzacie sobie pośmiewisko z niego. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak samo jak ty? %-)

Na moje nieszczęście forumowe miekiszony dużo piszą i sami z swoich postanowień śmieci robią.

Hmm, przecież jakiś czas temu ty napisałeś, ze zakończyłeś temat. A jednak wróciłeś ;) 

7 minut temu, SuLac0 napisał(a):

bzdura . w samym RODO masz definicje "profilowania", wiec mozna pisac o ograniczonym, ale nie o calkowitym braku profilowania. to utopia. 

No mam w RODO definicję profilowania. I co z tego? Wiesz jakie to profilowanie? Wiesz, że masz prawo się mu sprzeciwić? I, że trzeba zapewnić obsługę człowieka w miejsce profilowania? 

A zakazy profilowania pod scoring społęcnzy wynikają z innych aktów prawnych. Nawet w AI Akcie masz zakaz scoringu społecznego.

Serio, nie masz pojęcia o temacie, to nie kłóć się z kimś kto na ten temat pisze profesjonalnie ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ja tam smart home lubię, ale bez przesady. Rolety, sterowanie ciepłem i piecem (+ sterownik w każdym pokoju), smart zamek, bramy garażowa i wjazdowa sterowana z poziomu CarPlay czy sterowanie światłem - to są bardzo spoko rzeczy. 

Ciekawe kiedy zaczną do domów wchodzić jak do samochodów - na walizkę ;)

Opublikowano
6 minut temu, Petru23 napisał(a):

Szkoda tylko, że kolejny raz pokazujecie, że jeśli ktoś ma odmienne zdanie to po prostu urządzacie sobie pośmiewisko z niego. 

Jest pewne różnica pomiędzy:
"To skandal, że coś jest....." albo "to jest bezsensu, że....", 

napisaniem:

"ja nie lubię jak ....." albo "ja nie widzę w tym problemu".

:) 

1 minutę temu, Petru23 napisał(a):

Ciekawe kiedy zaczną do domów wchodzić jak do samochodów - na walizkę ;)

Po co? Mogą wybić szybę w każdej chwili. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Hmm, przecież jakiś czas temu ty napisałeś, ze zakończyłeś temat. A jednak wróciłeś ;) 

hmm, jak zwykle mało kumaty, pisze coś o autach wyłączanych na odległość, albo o funkcjach radia?

Przecież wiesz, że kończę tylko te tematy, w których włącza ci się jamnik i szarpiesz nogawki :cool:

jak ten teraz, wykop sobie kostkę i się pobaw, bye 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

hmm, jak zwykle mało kumaty, pisze coś o autach wyłączanych na odległość, albo o funkcjach radia?

Przecież wiesz, że kończę tylko te tematy, w których włącza ci się jamnik i szarpiesz nogawki :cool:

Jak zwykle wycieczki osobiste z powodu kompleksów :) 

Na takich jak ty to wystarczyłby yorkshire terrier, ma pewną przydatną do tego specjalizację. Możesz wygooglać o co chodzi :) 

Godzinę temu, wallec napisał(a):

Tak działa wbudowana navi:

Glosowa informacja o korkach:

Bez telefonu.

Skodowska nawigacja jest kiepska. Przydała mi się chyba tylko w Pradze i we Włoszech. Tak pzoa tym to zawsze Applowska lepsza. W dodatku trasa zaplanowana wcześniej i wchdoząc do auta już ją miałem na ekranie - wystarczyło kliknąć "start". 

A Laurę wyłączyłem od razu. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jest pewne różnica pomiędzy:
"To skandal, że coś jest....." albo "to jest bezsensu, że....", 

napisaniem:

"ja nie lubię jak ....." albo "ja nie widzę w tym problemu".

:) 

Po co? Mogą wybić szybę w każdej chwili. 

Można też wszystko z czym się nie zgadzamy nazywać bzdurą itp... aż kiedyś spadniemy z piedestału.

A i o wycieczkach osobistych to chyba masz najwięcej do powiedzenia, jako doświadczony weteran prywaty w dyskusji 🫣

No kto jak kto ale że Ty podnosisz taki zarzut... No komedia :E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No mam w RODO definicję profilowania. I co z tego?

nie obrazajmy nawzajem swojej inteligencji. wiem jak "dziala" GPDR/RODO. nie tylko jako jego beneficjent. profilowanie, to profilowanie i nie ma co tworzyc jego nowej definicji. a sposob w jaki  jest wykorzystywane i zarzadzane, to zupelnie inna kwestia, o ktorej juz wspominalem. EU, to nie chiny i ngdy nimi nie beda 

Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Można też wszystko z czym się nie zgadzamy nazywać bzdurą itp... aż kiedyś spadniemy z piedestału.

Mhm, a jak nie spadniemy? :) 

Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

A i o wycieczkach osobistych to chyba masz najwięcej do powiedzenia, jako doświadczony weteran prywaty w dyskusji 🫣

No kto jak kto ale że Ty podnosisz taki zarzut... No komedia :E

W naszej ostatniej dyskusji to ty uciekałeś to wycieczek osobistych, a nie ja. Od dłuższego czasu robię to wyłącznie reaktywnie, co chyba widać po tym, że bany dostają ludzie wokół mnie, a nie ja :) 

Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

nie obrazajmy nawzajem swojej inteligencji. wiem jak "dziala" GPDR/RODO. nie tylko jako jego beneficjent. profilowanie, to profilowanie i nie ma co tworzyc jego nowej definicji. a sposob w jaki  jest wykorzystywane i zarzadzane, to zupelnie inna kwestia, o ktorej juz wspominalem. EU, to nie chiny i ngdy nimi nie beda 

Nie obrażam Twojej inteligencji. Uwazam, że nie masz za bardzo pojęcia o temacie. Profilowanie w RODO jest skorelowane z zakresem materialnym RODO i dlatego ZUPEŁNIE NIE DOTYCZY TAKICH SPRAW JAK SCORING SPOŁECZNY. Tamto profilowanie dotyczy przede wszystkim prywatnoprawnego użytku danych. A to o oczym piszemy to publicznoprawne wykorzystanie danych. 

Opublikowano

Każda Navi ma swoje wady. Która lepsza, to kwestia wymagań. 

Google w miarę dobrze prowadzi, ale potrafi też wywalić srogiego babola. Np. jedna z dróg była zamknięta, od 2 tygodni jest otwarta, a Google Maps nadal wyświetla tę drogę jako zamkniętą. Podobnie znam wiele adresów, których na próżno szukać w Google Maps. Garmin nie ma z nimi żadnych problemów.

Co do korków, to imo Google Maps dużo lepiej reaguje, przede wszystkim szybciej.

Navi od Apple za mało używałem, żeby coś napisać

Opublikowano

Ja Google używam ale i tak ręcznie sprawdzam trasę xD Ostatnio zaufałem i tak mnie poprowadziło, drogą dojazdową z takimi dziurami że sam współczułem zawieszeniu. Ale zaoszczędziłem 8 minut w korkach, szaleństwo.

Testowałem trochę Waze i niby ok, ale wiele tras i tak się pokrywało z Google.

Apple nie testowałem. 

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Król śmietnikowych potyczek w akcji :hahaha:

Widzę, że Pan ładnie przedstawił się przed milionami słuchaczy 

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Testowałem trochę Waze i niby ok, ale wiele tras i tak się pokrywało z Google.

Waze jest imo dobre na korki, sporo złotów na tym jeździ - inna sprawa, że to też należy do googla więc taka se alternatywa 

Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Król śmietnikowych potyczek w akcji :hahaha:

Zawsze lepiej król niż błazen :) 

4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Waze jest imo dobre na korki, sporo złotów na tym jeździ - inna sprawa, że to też należy do googla więc taka se alternatywa 

Ja Waze czasem używam za granicą :)