Katystopej 1 385 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu W Ducato mam ledy na odbłyśnikach, więc się da zrobić dobrze bez soczewki
Digger Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu I gdzie te łokropne mrozy, rano było -11, zima miliardlecia a rok i dwa lata temu było zimniej.
Katystopej Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Nie było zimniej. Styczeń był prawdopodobnie najzimniejszy od kilkunastu lat, luty też zapowiada się na zimniejszy niż zazwyczaj. Centrum kraju, północ i północny wschód dzisiaj i jutro mrozy w okolicach 20-25°, więc "ić stont" ze swoimi bredniami. BTW gdzie zniknęły reakcje?
Gret Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Patrząc całościowo to tak, lokalnie może u niego się trafiło że zimniej jednej nocy było w tamtym roku czy dwa lata temu.
huudyy Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 7 minut temu, Katystopej napisał(a): BTW gdzie zniknęły reakcje? Kilka dni temu zniknęły w offtopie, potem się przeniosło na wszystkie działy offtopa niestety.
Digger Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 minuty temu, Katystopej napisał(a): więc "ić stont" ze swoimi bredniami Ale to ty się zbulwersowałeś kilka dni temu i bredziłeś że będzie u mnie -17 w dzień bo jakaś śmieszna stronka taką temperaturę przewidywała.
larry.bigl Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Dziś po raz pierwszy od kiedy mam jakikolwiek samochód nie odpalił mi zima musiałem wepchnąć do garażu i teraz nagrzewa się. 3h już siedzi w cieplejszym i nadal nic 😆
Kyle Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 minuty temu, larry.bigl napisał(a): Dziś po raz pierwszy od kiedy mam jakikolwiek samochód nie odpalił mi zima musiałem wepchnąć do garażu i teraz nagrzewa się. 3h już siedzi w cieplejszym i nadal nic 😆 Hajbryda? Diesel? Benzina? Heklektryk? HibridaPhief?
Katystopej Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 27 minut temu, Digger napisał(a): Ale to ty się zbulwersowałeś kilka dni temu i bredziłeś że będzie u mnie -17 w dzień bo jakaś śmieszna stronka taką temperaturę przewidywała. Tam była temp odczuwalna, przy -11 i wietrze zawsze jest te 5 stopni mniej ODCZUWALNE. Czytanie ze zrozumieniem było w podstawówce, ominąłeś te lekcje. A ta śmieszna stronka to ventusky, ma dane ze wszystkich modeli pogodowych. Gdybyś nie był takim ignorantem umysłowym to sprawdziłbyś sam i moooże wyciągnął wznioski, choć w to wątpię. Edytowane 5 godzin temu przez Katystopej
larry.bigl Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 minuty temu, Kyle napisał(a): Hajbryda? Diesel? Benzina? Heklektryk? HibridaPhief? Stary Diesel MB OM642. Myślę że winowajcą jest pompa ciepła obok domu, stał blisko i całą noc dodatkowo na niego dmuchało powietrze z pompy ciepła potęgując mróz.. No nic, stoi w garażu, spróbuję za godzinkę, dwie. Plus jest taki, że spialem dupę i po roku od wprowadzenia zrobiłem ekspresowo miejsce na auto w garażu 😄
GordonLameman Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu @larry.bigl to teraz zrób miejsce na drugie auto
Gret Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, larry.bigl napisał(a): Stary Diesel MB OM642. Myślę że winowajcą jest pompa ciepła obok domu, stał blisko i całą noc dodatkowo na niego dmuchało powietrze z pompy ciepła potęgując mróz.. No nic, stoi w garażu, spróbuję za godzinkę, dwie. Plus jest taki, że spialem dupę i po roku od wprowadzenia zrobiłem ekspresowo miejsce na auto w garażu 😄 Jak aku martwy to stanie w cieple coś da?
Kyle Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 4 minuty temu, Gret napisał(a): Jak aku martwy to stanie w cieple coś da? Raczej nie sądzę, by kolega miał martwy aku, bo pierwsze co by zrobił, to go wyciągnął i naładował. Może ma jakieś paliwo nieoptymalne na zimę - Diesle na to czułe.
larry.bigl Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Paliwo jest git. On stał ostatnie 24h w odległości 1m od wentylatora pompy ciepła i to go zmroziło jeszcze bardziej niż bezwietrzny mróz. Akumulator zdrowy jest.
Gret Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu jak paliwo ok i aku ok to co olej mu zamarzł ile tam miałeś na -?
galakty Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Albo aku, albo świece, albo paliwo - musi coś być nie tak i wiaterek z pompy nie ma nic do tego lol. Mi stary Ceed po 1.5 tygodnia postoju i mrozie -13 w nocy odpalił jak masełko.
larry.bigl Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 6 minut temu, Gret napisał(a): jak paliwo ok i aku ok to co olej mu zamarzł ile tam miałeś na -? W nocy -18 i jak mówiłem, stał zaraz przy dmuchawie. W sumie całą noc i pół dnia waliło w niego zimnym powietrzem z nadmuchu. Z tego co wyczytałem przy takim wietrze to temperatura realna jest jak -30. No powiem Wam, że samochód stoi już 4h w garażu i jak się wejdzie do kabiny to nadal zimno w cholerę w środku (mimo że w garażu ciepło dość, ok 13 stopni).
SuLac0 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 13 minut temu, larry.bigl napisał(a): W nocy -18 i jak mówiłem, stał zaraz przy dmuchawie. W sumie całą noc i pół dnia waliło w niego zimnym powietrzem z nadmuchu. Z tego co wyczytałem przy takim wietrze to temperatura realna jest jak -30. No powiem Wam, że samochód stoi już 4h w garażu i jak się wejdzie do kabiny to nadal zimno w cholerę w środku (mimo że w garażu ciepło dość, ok 13 stopni). bez przesady z tymn -30 pare st roznicy to max. jak nic ropa, albo "miod" na pompie w baku
bergercs Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, larry.bigl napisał(a): Paliwo jest git. On stał ostatnie 24h w odległości 1m od wentylatora pompy ciepła i to go zmroziło jeszcze bardziej niż bezwietrzny mróz. Akumulator zdrowy jest. Depresator dodany do paliwa? Bo jeśli nie i paliwo "zwykłe" zimowe (do -20) to -18 już jest totalna kasza. A jeśli ponadto dawno nie zmieniony filtr paliwa to abba ojcze.
Gang Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @bergercs dobrze że przypomniałeś. Rok temu mi Citan zamarzł w trasie 3km od domu ;p Jutro muszę go odpalić jak wstane
galakty Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, bergercs napisał(a): Depresator dodany do paliwa? Bo jeśli nie i paliwo "zwykłe" zimowe (do -20) to -18 już jest totalna kasza. A jeśli ponadto dawno nie zmieniony filtr paliwa to abba ojcze. Tylko tyle i aż tyle. Zakładając że świece żarowe sprawne.
NotQuite Opublikowano 6 minut temu Opublikowano 6 minut temu Czy przy takich mrozach odpalenie auta wieczorem na 1-2minuty coś da?
larry.bigl Opublikowano 2 minuty temu Opublikowano 2 minuty temu 2 godziny temu, bergercs napisał(a): Depresator dodany do paliwa? Bo jeśli nie i paliwo "zwykłe" zimowe (do -20) to -18 już jest totalna kasza. A jeśli ponadto dawno nie zmieniony filtr paliwa to abba ojcze. No właśnie nie był dodany. A paliwo z Orlen, nie wiem tydzień temu lałem? Zbiornik pełny. W każdym razie odpalił. Po 5h w garażu i podgrzaniu filtra paliwa przez dłuższy czas.
bergercs Opublikowano 1 minutę temu Opublikowano 1 minutę temu 5 minut temu, NotQuite napisał(a): Czy przy takich mrozach odpalenie auta wieczorem na 1-2minuty coś da? Bez sensu. Wyciągniesz tylko energię z aku. Jeśli już odpalać to na minimum kilkanaście minut, żeby "odzyskać" to co poszło na odpalenie - natomiast jeśli o podtrzymanie ciepła (żeby rano miał łatwiej) to te kilkanaście minut również nic nie da - więc jedynym celem może być sprawdzenie, czy rano jest szansa na start silnika.
Rekomendowane odpowiedzi