Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Cappucino napisał(a):

W moich ostatnich autach jeszcze się nie zdażyło bym wymieniał jakąkolwiek część zawieszenia poniżej 100 tys. km.

Ja musiałem wymienić przednie sprężyny w Opel Corsa D, przy przebiegu gdzieś w rejonach ~50 000 km (i faktycznie to dosyć wcześnie).

Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jaka walka? Do Polski paliwo nie idzie przez zablokowaną cieśninę więc nie ma żadnych braków, masz urojoną erekcje.

W moich ostatnich autach jeszcze się nie zdażyło bym wymieniał jakąkolwiek część zawieszenia poniżej 100 tys. km.

jedz do norwegii na przeglad :E

Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Jaka walka? Do Polski paliwo nie idzie przez zablokowaną cieśninę więc nie ma żadnych braków, masz urojoną erekcje.

Przecież widzę co się dzieje na stacjach benzynowych - praktycznie na każdej kolejki.

Wczoraj wieczorem brakło paliwa na Orlenie w Grodzisku Mazowieckim. Dwa dni temu zabrakło PB95 na Orlenie w Żyrardowie. Siostra ostatnia zatankowała i pod koniec już z dystrybutora nic nie leciało. Wyszła obsługa i obkleiła dystrybutory. 
Wczoraj również zabrakło paliwa na Orlenie w Sochaczewie. To 3 małe miasta 30-60tys więc co się dzieje w dużych miastach ? 

IMG_6612.png

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Przecież widzę co się dzieje na stacjach benzynowych - praktycznie na każdej kolejki.

Wczoraj wieczorem brakło paliwa na Orlenie w Grodzisku Mazowieckim. Dwa dni temu zabrakło PB95 na Orlenie w Żyrardowie. Siostra ostatnia zatankowała i pod koniec już z dystrybutora nic nie leciało. Wyszła obsługa i obkleiła dystrybutory. 
Wczoraj również zabrakło paliwa na Orlenie w Sochaczewie. To 3 małe miasta 30-60tys więc co się dzieje w dużych miastach ? 

To są pojedyncze przypadki spowodowane sianiem paniki. Dla kontrastu można dodać przypadki w ograniczeniu ładowania aut jakie były w niemczech czy holandi bo brakowało prądu.To tylko przejściowe drobne incydenty więc się nie podniecaj.

W moim regionie nie ma żadnych nadmiarowych kolejek, jedynie paliwo podrożało o 20gr.

9 minut temu, SuLac0 napisał(a):

W jakim celu?? Czy ja tam mieszkam? Dbam o swoje auta i jak coś jest nie tak to zaraz wymieniam jak jest potrzeba.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

Tak co do tych przeglądów, to w Niemczech też więcej aut generalnie nie przechodzi przeglądu niż w PL. Może mamy zbyt luźne podejście diagnostów do aut (czasem widzę na ulicy na prawdę trupy, które przy przyśpieszeniu zostawiają za sobą czarną chmurę ... i raczej nie była to chwila wypalania filtra cząstek stałych).

Z drugiej strony jeden diagnosta przyczepił się kiedyś do barwy światła mojego kierunkowskazu i coś mu się nie podobał kształt snopu światła reflektorów (i nie chodziło tu wysokość świecenia). ... mechanik jak mu zgłosiłem, by usunął te "usterki", to nie widział problemu/o co chodzi temu diagnoście. ¯\_(ツ)_/¯

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Cappucino napisał(a):

To są pojedyncze przypadki spowodowane sianiem paniki. 

Tylko że FB jest zalany takimi przypadkami z różnych części Polski. 
Pamiętam jak sam miałem problem zatankować auto w 2022r jak Rosja zaatakowała Ukrainę. Gdzie nie pojechałem brak ON :E 

10 minut temu, Cappucino napisał(a):

W moim regionie nie ma żadnych nadmiarowych kolejek, jedynie paliwo podrożało o 20gr.

A u mnie dzisiaj już prawie 1zł więcej i dalej rośnie :E 

Diesel w hurcie w 24h zdrożał o 43grosze

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

... a ma GPF?

Ma :)

11 godzin temu, Kyle napisał(a):

Bo istnieją hybrydy z tak czysto spalającym silnikiem, że nie mają GPF (przynajmniej modele wyprodukowane w 2025r takowe można było spotkać).

Które? Już nawet Toyota ma wszędzie GPFy od kilku lat.

Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ty ogarniasz na co odpisujesz?

"W moich ostatnich autach jeszcze się nie zdażyło bym wymieniał jakąkolwiek część zawieszenia poniżej 100 tys. km."

ale masz swiadosmoc, ze jezeli czegos nie wymieniasz, nie oznacza to , ze wg samego producenta auta/elementu ta wymniana jednak powinna byc zrobiona? biorac pod uwage jak to dziala w naszym kraju/ogolnie, wrecz mam pewnosc, ze nie masz tej swiadomosci...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, trepek napisał(a):

Które? Już nawet Toyota ma wszędzie GPFy od kilku lat.

Chery Tiggo 4 - a ma pełną homologację. Nie wiem jak inne auta z hybrydą i silnikiem z wtryskiem pośrednim, bez turbo (czyli wolnossące) - trzeba by przeanalizować. Toyota np. Yaris z silnikiem wolnossącym, wersja hybrydowa, przyznaję nie sprawdzałem dokładnie.

... chyba Skoda Fabia z silnikiem 1.0 MPI, wolnossącym (bez turbo) nie ma GPF.

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

"W moich ostatnich autach jeszcze się nie zdażyło bym wymieniał jakąkolwiek część zawieszenia poniżej 100 tys. km."

ale masz swiadosmoc, ze jezeli czegos nie wymieniasz, nie oznacza to , ze wg samego producenta auta/elementu ta wymniana jednak powinna byc zrobiona? biorac pod uwage jak to dziala w naszym kraju/ogolnie, wrecz mam pewnosc, ze nie masz tej swiadomosci...

Dopisałem wyraźnie, że dbam o swoje auta i na przeglądach zwracam szczególna uwagę na te elementy. Patrzysz przez pryzmat Polski, a czy w Niemczech czy Danii spalinowe też nie przechodzą przeglądów z powodu usterek zawieszenia?

6 minut temu, DjXbeat napisał(a):

A u mnie dzisiaj już prawie 1zł więcej i dalej rośnie :E 

Diesel w hurcie w 24h zdrożał o 43grosze

Tylko ropa tak podrożała. To są chwilowe problemy które sa z nami od lat, taki urok. Energia przez tą wojenkę też może podrożeć.

Opublikowano
12 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tylko ropa tak podrożała. To są chwilowe problemy które sa z nami od lat, taki urok. 

Tak tylko ropa. 

26.02 Orlen Żyrardów 

PB95 - 5.97zł/l

05.03

PB95 - 6.69zł/l 

i dalej rośnie :E 

Mam świadomość, że to incydent ale spadek cen do normalnych poziomów trochę potrwa.

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Tak tylko ropa. 

26.02 Orlen Żyrardów 

PB95 - 5.97zł/l

05.03

PB95 - 6.69zł/l 

U mnie PB95 wczoraj 6,34. Dzisiaj sprawdzę jak jest w sąsiednich miastach. Nie zmienia to faktu, że takie sytuacje były i nie są niczym nowym. Rząd nas dyma kolejny raz wykorzystując byle okazję, ale to samo mogą zrobić z energią. Posiadanie jednego auta na prąd ma jak najbardziej racje bytu, temu nie zaprzeczę.

Opublikowano (edytowane)

W DE też dźwigneli ceny, ale tutaj potrafi skakać o 15centów w ciągu 3 godzin. 

Co do DPF / GPF: liczy się bilans strat. Większość aut jednak nie musi robić ekstra wycieczek w celu wypalenia filtra. Trzeba jednak patrzeć trzeźwo na to, że jak się robi 2 kilometrowe odcinki, to może jednak lepiej byłoby ruszyć dupę i pojechać np. rowerem? I nie, nie jestem przeciwnikiem aut, ale ludzie są często tak leniwi, że 500metrów po bułki jadą autem. @Kyle I nie zaczynaj dyskusji, że nie każdy ma zdrowie / siły. 

Z przeglądami już totalnie bez komentarza: dzisiaj wszyscy chórem "dbam dbam!", a tydzień później "moje auto jest tak dobre! Od 5lat nic nie robiłem, tylko olej!". 

PS: ktoś raportował mój poprzedni post, że zniknął?

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tak tylko ropa. 

26.02 Orlen Żyrardów 

PB95 - 5.97zł/l

05.03

PB95 - 6.69zł/l 

i dalej rośnie :E 

Mam świadomość, że to incydent ale spadek cen do normalnych poziomów trochę potrwa.

Tymczasem brent z 77 do 80-82 czyli niewielka różnica :E

1.03 widziałem PB95 za 5.81 zł, obecnie 6.29 zł a ON 6.97 zł :)

Warto odnotować również cenę dolara która skoczyła z 3.57 do 3.69 zł :)

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
13 minut temu, Cappucino napisał(a):

U mnie PB95 wczoraj 6,34. Dzisiaj sprawdzę jak jest w sąsiednich miastach. Nie zmienia to faktu, że takie sytuacje były i nie są niczym nowym. Rząd nas dyma kolejny raz wykorzystując byle okazję, ale to samo mogą zrobić z energią. 

Ja mam tego świadomość natomiast jestem w 100% przekonany że każdy z Nas mając swój własny biznes w handlu przy kilkukrotnym wzroście sprzedaży z dnia na dzień podniósł by cenę produktu. Popyt-podaż zawsze działa w takiej sytuacji szczególnie wtedy gdy zbliżamy się do wyczerpania zapasu ;) 

15 minut temu, Cappucino napisał(a):

Posiadanie jednego auta na prąd ma jak najbardziej racje bytu, temu nie zaprzeczę.

Słowa nie wspomniałem o elektryku i nie widzę tu żadnego powiązania z ceną paliw.

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Słowa nie wspomniałem o elektryku i nie widzę tu żadnego powiązania z ceną paliw.

Niee, a ta szydercza dziecinada to w jakim kontekście?

Cytat

BTW

Jak u Was sytuacja na stacjach paliw ? Ludzie walczą o paliwo ? :E 

Opublikowano
4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Popyt-podaż zawsze działa w takiej sytuacji szczególnie wtedy gdy zbliżamy się do wyczerpania zapasu ;) 

Ale u nas nie ma zagrożenia wyczerpania zapasów. Mamy inne źródła zaopatrzenia, przynajmniej oficjalnie.

Opublikowano
25 minut temu, Cappucino napisał(a):

Rząd nas dyma kolejny raz wykorzystując byle okazję

Poprzedni nas dymał bez żadnej okazji, sprzedał za grosze dla inwestora  węgierskiego MOL, który kupił stacje benzynowe Lotosu.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

No właśnie nowe nie są, zwłaszcza mniejsze modele. 

Nie będę się sprzeczał z tymi co mam styczność są super wygłuszone chyba że w nówkach zaczęli ciąć koszta-oszczędzać.