Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dannykay napisał(a):

Taka porządna z demontażem zawiechy itp, to kilka tysięcy. Sam sobie odpowiedz.

To tak jak z malowaniem Twojej Alfy czy grzebaniem w moim Golfie. Kwestia indywidualna czy warto. Zależy jakie plany co do auta

Edytowane przez marko
Opublikowano
8 minut temu, marko napisał(a):

To tak jak z malowaniem Twojej Alfy czy grzebaniem w moim Golfie. Kwestia indywidualna czy warto. Zależy jakie plany co do auta

Po prostu widziałem na FB post z reklamą, że ktoś to robi za 1500 zł. Ale na zdjęciu amortyzatory i wszystkie ruchome elementy zawieszenie były machnięte :E

Opublikowano

W GP/EVO/2012/Punto jak było kombinowane to progi od środka też podje i ew. zerknąć solidnie na przednie sanki zawieszenia - z czasem też je rdza gruzuje;

O! Podkarpackie, Leon, poniżej 10k, poniżej 440tys nalotu i więcej niż jedno zdanie opisu!
https://sprzedajemy.pl/seat-leon-sport-1-6b-105km-2005r-klima-przemysl-4-6bea9f-nr68051270

A to że cena z czapy a fotele sugerują co najmniej stanie parę msc w wilgoci to detal :E 
No i reprezentacja Francji:
307 1.6 16v: https://sprzedajemy.pl/peugeot-307-quicksilver-1-6-16v-2005r-alufelgi-klimatyzacja-5-drzwi-jaslo-4-6bea9f-nr70575957
I Megane w sedane w automacie z końca produkcji MK2: https://sprzedajemy.pl/renault-megan-1-6-automat-pb-krosno-4-6bea9f-nr70535322

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, KiloKush napisał(a):

Po prostu widziałem na FB post z reklamą, że ktoś to robi za 1500 zł. Ale na zdjęciu amortyzatory i wszystkie ruchome elementy zawieszenie były machnięte :E

W konserwacji najdroższe jest przygotowanie samochodu. Za 1500zł, o ile to nie jakaś głęboka wioska, to Ci co najwyżej umyją podwozie i popsikają jakimś woskiem na to co jest. Czyli bez demontażu elementów, usunięcia ognisk korozji. To ja już bym wolał samemu pędzlem posmarkać, przynajmniej nie będzie upierdzielone wszystko dookoła.

• Upvote 1
Opublikowano

Myślałem, że z fazowaniem płytek na zabudowę geberitu to będzie za dużo roboty i wybrałem listwy. O ile z PCV się fajnie robi tak padło na alu bo pcv wyglądały słabo. Nie polecam. Ile z tym jest rzeźby...

• Like 1
Opublikowano
W dniu 3.12.2024 o 21:45, marko napisał(a):

Co prawda w DE, ale to chyba wszędzie działa podobnie. W serwisie dali mi kwity do podpisania, że chcę hajs a nie auto zastępcze. Jest tam jakaś tabelka z klasami aut. Ubezpieczalnia ma jednak także swoją tabelkę i dają swoją wycenę. Ja dostałem ok. 65€ za każdy dzień. Kasę dostajesz na konto, jak naprawa jest zakończona 

bylem dzis w warsztacie autoryzowanym - i zapytalem jak to wyglada w praktyce, przy limicie 153zł na dzien tak, jak sobie wezme i pokaze faktury to tyle oddadza, ponoc jak bede chcial gotowke to przeleja 50-60% z tego  wiec dla 400-500zl to sie nie bede bawil w szczegolnosci ze maja tesle y na zastępcze

Opublikowano

To słabo. U mnie wszystko przejął serwis. Na koniec dostałem jedynie maila z wysokością odszkodowania i moje kluczyki do naprawionego samochodu. Nad całą papierologią czuwała kancelaria prawna współpracująca z serwisem.

Opublikowano
6 godzin temu, marko napisał(a):

No przecież to samo napisałem... Sam musi zdecydować, czy chce to zrobić. Ani Ty, ani ja tej decyzji nie podejmiemy.

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Myślałem, że z fazowaniem płytek na zabudowę geberitu to będzie za dużo roboty i wybrałem listwy. O ile z PCV się fajnie robi tak padło na alu bo pcv wyglądały słabo. Nie polecam. Ile z tym jest rzeźby...

Znacznie mni j byś się narobił szlifując ładnie na 45 stopni płytkę na rancie. I płytka do płytki. W obecnyn mieszkaniu robiłem na listwę. Żałuję do tej pory. W domu teraz już zrobiłem po bożemu na 45 stopni płytka do płytki :) dobra tarcza ścierna do szlifowania gresu i trochę cierpliwości.

Opublikowano
1 godzinę temu, marko napisał(a):

Nie każdą płytkę tak łatwo i bezproblemowo zetniesz pod kątem

Te akurat to ceramika nie gres. Więc miękkie w porównaniu do gresy. Łatwo się je szlifowało.

10 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Znacznie mni j byś się narobił szlifując ładnie na 45 stopni płytkę na rancie. I płytka do płytki. W obecnyn mieszkaniu robiłem na listwę. Żałuję do tej pory. W domu teraz już zrobiłem po bożemu na 45 stopni płytka do płytki :) dobra tarcza ścierna do szlifowania gresu i trochę cierpliwości.

No właśnie pluję sobie w brodę :E

Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

Nie każdą płytkę tak łatwo i bezproblemowo zetniesz pod kątem

Tak, masz rację. Chociaż akurat gres który mam w dolnej łazience i którego przewiercenie graniczy z cudem (otwornicami za kilkaset złotych), o tyle ranty szlifem poszły ładnie. Szlifowanie łatwiejsze niż otwornice w twardym jak diabel gresie. 

Opublikowano
3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Tak, masz rację. Chociaż akurat gres który mam w dolnej łazience i którego przewiercenie graniczy z cudem (otwornicami za kilkaset złotych), o tyle ranty szlifem poszły ładnie. Szlifowanie łatwiejsze niż otwornice w twardym jak diabel gresie. 

No właśnie teraz zauważyłem różnicę gres vs ceramika. Otwór w ceramice w 15 sekund, w gresie z 5-15 minut :E

Opublikowano
6 minut temu, KiloKush napisał(a):

No właśnie teraz zauważyłem różnicę gres vs ceramika. Otwór w ceramice w 15 sekund, w gresie z 5-15 minut :E

15 minut? W gresie jaki mam w dolnej łazience 3 dziury robiłem 4h :E I to wiertłami za gruby hajs a nie marketówką :E 

A mam jeszcze do zawieszenia szafkę, lustro, lampę i kabinę prysznicową :E 

Może łatwiej pójdzie bo to małe otwory. Ale duże otwory na podtynkówkę albo WC...no szło ciężko.

Nawet w sklepie pokazałem płytkę i powiedziałem "Panie, udowodnij mi że dziura bedzie zrobiona bez problemu to biorę wiertło niezależnie od ceny". Sprzedawca odpuścił po 30 minutach wiercenia :E 

Opublikowano
15 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Jak masz sprzęt to płytki się fazuje całkiem szybko.

Opublikowano

Dobre wiertło z koroną diamentową i przede wszystkim chłodzenie wiertła (!). 

Co do cięcia płytek, to kiedyś znajomemu pomagałem ciąć płytki właśnie pod kąt. Nie wiem z czego dokładnie były że płytki, ale były mega drogie. Profesjonalna maszyna stołowa do cięcia pod kątem, z natryskiem wody, jeden fałszywy ruch i krawędź uszczerbiona... 

Osobiście uważam, że łączenie bez profili jest spoko, dopóki nie walniesz dwa razy jakimś stołkiem.

Opublikowano

Wiercić można na sucho i mokro (zaleznie od otwornicy/wiertła). Oczywiście na sucho może skrócić żywotność sprzętu ale generalnie wielu producentów sprzedaje jako sprzęt do wiercenia w obu warunkach. 

A inna sprawa - co płytka to inna historia. Moje serio są jakiegoś innego sortu bo zrobić w nich otwory wymaga czasu (iść idzie ale zdecydowanie nie jest to 15minut). 

Opublikowano
12 minut temu, marko napisał(a):

Profesjonalna maszyna stołowa do cięcia pod kątem, z natryskiem wody, jeden fałszywy ruch i krawędź uszczerbiona... 

No tak to dokładnie wygląda :) Ale jak jest maszyna to reszta zależy od precyzji rąk i samozaparcia. U siebie zrobiłem tak płytki na całą łazienkę.