Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, trepek napisał(a):

Podrabianie podpisów przez kobietę jest etycznie niemoralne (tego nie popieram) i teoretycznie niedozwolone ale nie ma na to kar (który sąd skaże ciężarną?). 

Można się o to burzyć, można kręcić nosem, można przeklinać ale podpis pod dokumentem o in-vitro jest, który obliguje podpisującego do wykonania z zarodkami czynności A lub B. I ten podpis składa się zanim zacznie się całe in-vitro. Trzeba mieć to na uwadze.

A to nieprawda. Śmiało dostanie karę za to :)

2 minuty temu, dannykay napisał(a):

Chciałbym jeszcze wiedzieć, czy sprawę o alimenty rozpatrywał facet czy kobieta :) 

Faceci rzadko orzekają w rodzinnych, bo babranie się w tych gównianych sprawach jest dla nich zazwyczaj karą :E 

Opublikowano
21 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Całkiem niedawno na jednej z grupek na fb było pytanie o coś takiego i w komentarzach wyczytałem, że jest taka możliwość. Jak? Nie mam pojęcia.

Wolę nie wiedzieć ;-)

@all

Ziomki, opisałem Wam pod czym się człowiek podpisuje zanim zacznie się cała procedura in-vitro. Jak już są zarodki to możliwości są dwie - A i B. Te możliwości wynikają wprost z dokumentu, pod którym się podpisało przed rozpoczęciem procedury.

Ale jak napisał kolega @lesiu155 jest jeszcze 3 opcja.

Nie mniej - ciekawy przypadek i będę czekał na werdykt sądu.

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A to nieprawda. Śmiało dostanie karę za to

Jak duża kara jest przewidywana?

Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

miesiąc w reichu na budowie i grzywna zapłacona

Albo kilka miesięcy alimentów...

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Do 5 lat,

A przez te 5 lat dziecko pod opieką ojca?

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

Albo kilka miesięcy alimentów...

A przez te 5 lat dziecko pod opieką ojca?

Może być pogotowie opiekuńcze :) 

Kiedyś robiłem (daaaawno temu) sprawę matki, która dźgnęła ojca prosto w serce. Niby przypadkowo, ale już wczesniej wyrzucała go z domu (mieszkał w piwnicy przez jakiś czas przed zdarzeniem) i jak był pijany sprokurowała awanturę, a potem wygodnie nożem prosto w serce. Dziecko miało wtedy rok. 

On nie miał już żadnej rodziny - najbliższa rodzinie to była chyba moja osoba - jako sąsiada, bo jego rodzice się mną opiekowali jak byłem dzieciakiem. On był wtedy już dorosły.

I udało nam się ogarnąć działanie w imieniu poszkodowanej małoletniej - to ona była oskarżycielem posiłkowym wobec matki. Matka dostała 9 lat odsiadki za to. Ale zanim wyrok zapadł zdążyła sobie zrobić dwójkę dzieci, bo nei chciała iść do więzienia.

Wszystkie dzieci trafiły na adopcję. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

I tylko dzieci w tym wszystkim szkoda z powodu skrajnej głupoty dawcy życia - bo matką tego nazwać nie można. Z drugiej strony przynajmniej mają szanse na normalne życie bo mieć taki wzór to nic dobrego nie byłoby z tych dzieciaków. Skąd się taki parszywy element bierze to ja nie mam pojęcia...

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 2
Opublikowano

Trepek przesadzasz
Ja też jestem na biężaco i uważam że to chore postępowanie. 
Może zaczniemy karać kobiety za poronienie co? bo zarodek się nie przyjął? 

A druga sprawa, skoro sąd wydał decyzje to ona powinna być obarczona zgodą matki, że się zrzeka alimentów. 

Opublikowano
19 minut temu, Gang napisał(a):

Trepek przesadzasz
Ja też jestem na biężaco i uważam że to chore postępowanie. 

Mówisz, że przesadzam a później dodajesz, że to chore postępowanie :boink:Takie papiery do podpisu są. Opisuję jak jest (a przynajmniej stan na rok 2024, bo wtedy dokumenty podpisywałem).

21 minut temu, Gang napisał(a):

A druga sprawa, skoro sąd wydał decyzje to ona powinna być obarczona zgodą matki, że się zrzeka alimentów. 

No tak powinno być. Jak ojciec nie wyraża zgody to z automatu odbierane są mu prawa rodzicielskie i wszelakie płacenie alimentów. Bo przy obecnym stanie prawnym blokowanie transferu zarodków przez jednego z rodziców jest słabe i jak kobiecie cyka zegar biologiczny to nie będzie na nic czekać, będzie to kończyło się podrabianiem podpisów i hockami-klockami jak wyżej.

21 minut temu, Gang napisał(a):

Ja też jestem na biężaco

Powodzenia!

28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jest takie miasto na Śląsku :E 

To wymagające paszportu? :E 

Opublikowano
19 minut temu, trepek napisał(a):

Bo przy obecnym stanie prawnym blokowanie transferu zarodków przez jednego z rodziców jest słabe i jak kobiecie cyka zegar biologiczny to nie będzie na nic czekać, będzie to kończyło się podrabianiem podpisów i hockami-klockami jak wyżej.

Tak jak słabe jest wykorzystywanie czyjegoś materiału genetycznego bez jego zgody.

20 minut temu, trepek napisał(a):

No tak powinno być. Jak ojciec nie wyraża zgody to z automatu odbierane są mu prawa rodzicielskie i wszelakie płacenie alimentów.

Dosłownie, tak powinno być, a nie jest - i w tym momencie się bardzo zgadzamy.

• Upvote 1
Opublikowano

Czy tylko ja sie na to denerwuje? ;d

Do Sejmu trafił projekt o ratyfikacji umowy między Polską a Indiami o zabezpieczeniu społecznym, podpisanej 25 listopada, która pozwoli 20 tys. Hindusom pracującym w Polsce pobierać polską emeryturę z uwzględnieniem okresu pracy w Indiach.

Dostaną wyrównanie do 1,9 tys. zł emerytury minimalnej, jeśli spełnią warunki (staż pracy liczony w obu krajach, a w samej Polsce wystarczy miesiąc). Powrót do Indii = utrata dopłaty.

Umowa działa w 2 strony, ale w Indiach zatrudnionych jest tylko 200 Polaków.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Najpierw napisz na czym będziesz robił?

Gazowka? Kamień do pizzy? Palnik tylny? piecyk do pizzy?

Najwazniejsze to dobre rozgrzanie - jak bym rozgrzewał godzinę. U mnie grill może trzymać ok. 350 -400 stopni - trochę za mało do prawdziwej neapolitańskiej, ale jest i tak dużo lepsza niż 99% pizzerii oferujących pizzę w Polsce :E 

A, ja na grilla robię nieco bardziej wilgotne ciasto :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano

Poczekajcie jeszcze trochę, to się ekoświry dobiorą do Waszych grillów. 

Jedyną słuszną opcją będzie grill elektryczny. A jak będziesz chciał dodatkowych "palników", to będą dodatkowe elektrody wbijane w mięso. 

Wasze dyskusje sprowadzą się do "na jakim prądzie smażysz kurczaka?". A na YT będą poradniki jak za pomocą starej spawarki transformatorowej przerobić grill gazowy!

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Się wkurzyłem - zawór w butli z Orlenu uszkodzony. Oddałem im go właśnie, ale mam jakieś 30 minut opóźnienia w grillowaniu. Zły jestem :E 

Niech ktoś puści smutną muzyczkę :E

U mnie kolejna tura przeprowadzki, człowiek nie zdaje sobie sprawy ile gratów ma dopóki nie trzeba je spakować XD 

• Haha 1