leven 630 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 No i Nasz Admin przeskoczył wszystkie biosy na świecie
tomcug 2 788 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Niewiele ma to wspólnego z BIOS-ami, oprócz faktu, że RTX-y 3000 wymagały aktualizacji VBIOS-u, żeby móc odpalić ReBAR
Phoenix. 5 170 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Te filmy czasem sa tak durne, mamy 2025, a tworcy YT nadal robia kontent na takich prostych rzeczach. Jutro gosciu wylaczy game mode w windows i bedzie kolejny film
wallec 1 003 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Godzinę temu, tomcug napisał(a): @wallec Wiedza o tym, że NVIDIA ma ReBAR włączone tylko dla wybranych gier z automatu, jest wiedzą dostępną od 2021 roku Nie wiem, ja jestem mega specjalista komputerowym, fachura od optymalizacji i wielkim wyznawca NVIDIA+ Intel i nie przyszłoby mi do głowy, że NVIDIA wyłącza rebar z poziomu sterowników nawet jak mam włączony w biosie. Gpuz pokazuje rebar on a on jest wyłączony. Jak mały Tomuś lub babcia Zosia ma się skapowac? Obstawiam że 3/4 użytkowników itgardware mające Intel+NVIDIA nie wie, że ma wyłączony rebar pomimo że mają włączony rebar w bios. 1
Alai_de_Loin 34 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 5 minut temu, Phoenix. napisał(a): Te filmy czasem sa tak durne, mamy 2025, a tworcy YT nadal robia kontent na takich prostych rzeczach. Jutro gosciu wylaczy game mode w windows i bedzie kolejny film Zapomniałeś o najważniejszym, ten i jemu podobni z tego żyją, a ty i tobie podobni macie poziom wiedzy podobny jak nie przebijacy jego kilka razy. Wiec po co on ma się męczyć, skoro co chwila jakiś dzieciok zaczyna cos więcej kumać i sila rzeczy staje się jego klientem. Dziecioki rodzą się co sekundę, i co sekundę jakiś dzieciok zaczyna szukać jakiś informacji zeby zabłysnąć w swoim dzieciokowym towarzystwie. Posłuchaj gościa z zle przystrzyżoną broda i reklama sklepu za plecami, przecież on qrwa prowadzi narracje jak dla pięciolatków, podobnie typ od herbaty i jeszcze taki jeden wymakijazowany tak ze zaczynam się zastanawiać czy nie jest to CGI podobnie jak jeden taki od VW, i jest ich pewnie jeszcze sporo, ale nie szukam bo mi się slabo robi. Normalnie jak bym qrwa oglądał domowe przedszkole. I to tylko polskie podwórko, a mamy jeszcze cały świat pelen dziwnych typôw. Oczywiście nic nie przebije kilku francuskich techyoutuberow, ale to generalnie jest specyficzny rejon internetu. To taka królicza nora, tego się nie da odzobaczyc, a mieszkam we Francji blisko trzydzieści lat, nie przyzwyczaję się do tego nigdy.
tomcug 2 788 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 17 minut temu, wallec napisał(a): Nie wiem, ja jestem mega specjalista komputerowym, fachura od optymalizacji i wielkim wyznawca NVIDIA+ Intel i nie przyszłoby mi do głowy, że NVIDIA wyłącza rebar z poziomu sterowników nawet jak mam włączony w biosie. Wallec, na AMD + NVIDIA to działa dokładnie tak samo. Po prostu różnice między ReBAR włączonym a wyłączonym są trochę inne dla proców AMD oraz Intela.
wallec 1 003 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Kiepsko, nie powinno tak być, że w dwóch widocznych miejscach masz rebar on (bios i gpuz), a trzecie niewidoczne miejsce i tak wyłącza rebar i nawet o tym nie wiesz. Bez sensu
sert 89 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Żeby mieć wszędzie tak samo.... wyłączyłem Rebar w biosie...
sideband 2 061 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Dla tych tak czy inaczej grają na limicie GPU spokojnie mogą wyłączyć RB. To samo tyczy się HAGS jeżeli ktoś nie gra z FG może wyłączyć i pozbędzie problemów w niektórych grach.
sideband 2 061 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Nic nie pisałem o pamięci tylko o wąskim gardle ze strony karty Wreszcie miałem trochę czasu potestować wreszcie Intel ogarnął się i powyżej 21H2 na Win10 wydajność już nie spada od strony CPU i nie ma żadnego świrowania po wyłączeniu E-Core. 21H2 i 22H2 już jest identyczna wydajność od strony CPU i nie jest to zasługa sterów od NV. Bo nowe stery jak psują wydajność od strony CPU to niezależnie od buildu systemu Później przyjdzie czas na testy Win11 , ale i tak na tym systemie nie zostanę ten system to tragedia.
areczek1987 1 000 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Do której wersji nie psuły? 29 minut temu, sideband napisał(a): Nic nie pisałem o pamięci tylko o wąskim gardle ze strony karty Wreszcie miałem trochę czasu potestować wreszcie Intel ogarnął się i powyżej 21H2 na Win10 wydajność już nie spada od strony CPU i nie ma żadnego świrowania po wyłączeniu E-Core. 21H2 i 22H2 już jest identyczna wydajność od strony CPU i nie jest to zasługa sterów od NV. Bo nowe stery jak psują wydajność od strony CPU to niezależnie od buildu systemu Później przyjdzie czas na testy Win11 , ale i tak na tym systemie nie zostanę ten system to tragedia. Mam kilka starszych tytułów do ogrania na już prawie znośnej z mhz/rdzenie karcie to będzie raczej tego cpu brakować. Ten skręcony u ciebie 13900k z wyłączonymi ecores dalej będzie brylował ponad nowe cacuszka z x3d jak na limicie czysto cpu? W starociach... Ewentualnie jakieś fpsy online...
leven 630 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 No to sobie nagrabiłeś. Teraz czerwoni patrzą na "czy socket im się nie pali" 13900 ? to martwa podstawka. Na tapecie jest słomiany ogień.
SebastianFM 373 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Opublikowano 21 Czerwca 2025 (edytowane) 3 godziny temu, sideband napisał(a): Nic nie pisałem o pamięci tylko o wąskim gardle ze strony karty Wreszcie miałem trochę czasu potestować wreszcie Intel ogarnął się i powyżej 21H2 na Win10 wydajność już nie spada od strony CPU i nie ma żadnego świrowania po wyłączeniu E-Core. 21H2 i 22H2 już jest identyczna wydajność od strony CPU i nie jest to zasługa sterów od NV. Bo nowe stery jak psują wydajność od strony CPU to niezależnie od buildu systemu Później przyjdzie czas na testy Win11 , ale i tak na tym systemie nie zostanę ten system to tragedia. Pisałem ci już kiedyś o tym, że nie ma potrzeby wyłączania rdzeni E a podając wyniki z jakiejś gry na różnych konfiguracjach rdzeni i HT sam potwierdziłeś, że włączenie rdzeni E może nawet zwiększyć wydajność. Jeżeli chodzi o Windows 11 to według mnie nie ma takiej możliwości, żeby uzyskać w grach taką wydajność ze strony CPU jak w Windows 10 22H2. W niektórych grach różnica jest minimalna jednak czasem dochodzi do 5% lub nawet do 10%. Sprawdzałem wiele razy m. in. w Cyberpunk 2077, benchmark Monster Hunter Wilds, Stellar Blade. Sprawdzałem różne konfiguracje, również wyłączone rdzenie E i wyłączone HT. Sprawdzałem oczywiście w niskiej rozdzielczości tak, żeby to procesor ograniczał ilość FPS a nie karta graficzna. W Windows 11 wyłączone Memory Integrity. Jak według ciebie można znaleźć, co za to odpowiada? Edytowane 21 Czerwca 2025 przez SebastianFM
areczek1987 1 000 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 (edytowane) . Edytowane 22 Czerwca 2025 przez areczek1987
Dziarson 326 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Jezeli chodzi o 13XXX i 14XXX wyłaczenie ecors daje wyzsze zegay ram , wyłaczenie HT daje niższe temp i mozliośc wyzszej częstostliwości corów P Max mem https://hwbot.org/benchmarks/memory_frequency/submissions/5600106 wyłaczenie HT robi robote w grach . Co do systemu ZEN5 11 must have
Alai_de_Loin 34 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 49 minut temu, Dziarson napisał(a): Jezeli chodzi o 13XXX i 14XXX wyłaczenie ecors daje wyzsze zegay ram , wyłaczenie HT daje niższe temp i mozliośc wyzszej częstostliwości corów P Max mem https://hwbot.org/benchmarks/memory_frequency/submissions/5600106 wyłaczenie HT robi robote w grach . No dobra, załóżmy ze tak jest, ale dlaczego tak jest, co powoduje ze wyłączenie E-cores pozwala podbić zegar pamieci? Jakas teoria? I czy to samo będzie z DDR4, bo mój 13900 za cholerę nie chciał odpalić DDR 4400, jak zszedłem do 4000 to oczywiście proszę pana, dziękuje proszę pana. Wiec sprzedałem te 4400 i zostałem przy 4000, zdaje sobie sprawę ze różnica pomiędzy jednymi i drugimi jest pomijalna ale ja lubie cyferki.
Dziarson 326 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Jaka teoria to są lata praktyki i tak jest zbudowany procesor P maja bliżej do MC E maja budowe klastrową .A ze twoj 13900 nie odpala 4400 to twoja wina . A tak na serio nie wiem nie znam twojej platformy potrzeba by było wiecej informacji mi też mówili że na 4dimm 8K nie odpale . https://valid.x86.fr/6eyxaj 8240
tomcug 2 788 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 23 godziny temu, wallec napisał(a): Kiepsko, nie powinno tak być, że w dwóch widocznych miejscach masz rebar on (bios i gpuz), a trzecie niewidoczne miejsce i tak wyłącza rebar i nawet o tym nie wiesz. Bez sensu Po raz kolejny brak wiedzy wallec. ReBAR jak najbardziej działa bez żadnych kombinacji, tyle że w wybranych grach. Co zresztą ma swoje podstawy, bo w niektórych grach po włączeniu ReBAR z wydajnością CPU dzieje się tak: 2
JacekRTX 279 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Więc jak jest z tym ReBARem? Warto go wogóle włączać? Ja mam włączony i wydaje mi się że jest trochę lepiej, ale to może tylko pozory.
Phoenix. 5 170 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Włączony powinien być zawsze ale na kartach nvidia nie włącza się na siłę w grach w których nvidia rbar wyłączyła Traktuj tą opcję jak automat.
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Dopiero teraz przyszła u mnie pora na sprawdzenie stabilności w OCCT. Jak na chłodzenie powietrzne w zamkniętej obudowie - dla mnie lepiej być nie mogło, a wyniki benchmarku z OCCT - daję jako punkt odniesienia do ew. własnych porównań. (Nie samym CPU-Z żyje hobbysta )
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Jak puścisz swój procek na 1 godzinę - to obiecuję, że i ja to zrobię.... 9 minut temu, Karro napisał(a): o ile to powietrze Masz podstawy żeby wątpić?
sert 89 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 (edytowane) 11 minut temu, Karro napisał(a): Ja głównie siedzę na prockach non k więc nie muszę. Ale możesz, co Ci szkodzi sprawdzić stabilność pod obciążeniem. A nuż jej nie masz... 11 minut temu, Karro napisał(a): w occt był kiedyś test small data. Domyślnie jest large Nie ma już dosłownie "small" jest "extreme" albo w opcji testu cpu+RAM "medium". 11 minut temu, Karro napisał(a): Po prostu robisz to nieprawidłowo. Co robię nieprawidłowo? 11 minut temu, Karro napisał(a): Podstawy testowania occt ma tyle co skały Nie rozumiem co chcesz powiedzieć. Ty siebie rozumiesz? Edytowane 22 Czerwca 2025 przez sert
Rekomendowane odpowiedzi