Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja wgrywałem na Gigabyte Gaming X Z690 DDR4 i Gigabyte Gaming X B760m DDR4 (chyba tak się to nazywało) najnowsze BIOSY (miesiąc temu wyszły?) i ku mojemu zdziwieniu dawało te 4KW na dzień dobry (ta wartość nie jest napisana w BIOS, bo w BIOS zobaczysz tylko napis "AUTO").

Wystarczyło po załadowaniu systemu sprawdzić w HWinfo i było PL1=4095 i PL2=4095W (bo w BIOS oczywiście nie było napisane, że jest 4KW, tylko "AUTO").

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
19 minut temu, Kyle napisał(a):

ps. dziwne że przy tym "Intel Default Settings" (które jest domyślnie niby obecnie podobno wymagane na dzień-dobry) płyta ustawia limity na te 4KW.

Nie powinna, jeżeli tak robi, to Gigabyte ma jakieś cyrki z BIOS-ami.

Opublikowano
33 minuty temu, Karro napisał(a):

juz ktoryś raz z rzedu piszesz tą glupote.Nie nie ustawia tak.By tak było musisz to ustawić

Sam piszesz głupoty. W ogóle nie mam takiego ustawienia, więc przestań już spamować.

14 minut temu, Karro napisał(a):

bez roznicy,z ta roznica ze właśnie teraz limity zmniejszyli w gigabyte np

a zeby mieć unlock Pl to od zawsze wybierałeś czy chcesz

Przestań pisać kłamstwa, jak nie wiesz jak jest.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.07.2025 o 04:16, Pentium D napisał(a):

Uwaga na podróbę 13900K

https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-core-i913900k-zy7

Kod Data Matrix nieczytelny przez różne apki. ATPO invalid według intel warranty check. Dziwna literka K. Podejrzany kolor pcb. Spód proca dziwny, niewygląda jak inne 13900K. Brak kropek i bardziej jasnych pól jak w oryginale poniżej.

2817-back.jpg

Tu też podróba 

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i9-13900k-socket-1700-3-0ghz-24-rdzenie-wof-uszkodzony-16778980344

Dziwna litera K, dziwny spód. Czyta kod data matrix, ale nadrukowany batch jest niezgodny z data matrix. Powinno być X323M075.

Batch Number (FPO) has been updated due to invalid Batch/Serial Number combination.

UWAGA NA OSZUSTA

Patrzyłem właśnie na olx i w sugerowanych mignęła mi tania i9. Spojrzałem na batch i wydał mi się znajomy. To ta sama sztuka z linku do allegro lokalnie, ale już w rękach kogoś innego i tym razem chłop który wjebał się na minę celowo próbuje kogoś oszukać dając foty z neta sugerujące, że proc działa. Na screenach CPUz z października 2022 i bios na płycie z 2022. Na takich to chyba tylko pałka teleskopowa. 

https://www.olx.pl/d/oferta/procesor-intel-core-i9-13900k-CID99-ID16W6C8.html

Edytowane przez Pentium D
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak pewnie wiele osob tutaj, rozwazam zamiane mojego i5-12600KF na i5-14600K. Plyta glowna to Asus TUF Z690 PLUS (DDR5, najnowszy BIOS), chlodzenie to Fortis 5 Dual Fan. W zwiazku z tym mam pare pytan:
- czy ten procesor bedzie sensownie dzialal na defaultowych ustawieniach BIOS i moim chlodzeniu (bez zadnego grzebania w ustawieniach BIOS)?

- wiele osob jako must have robi undervolting 14 generacji. Szukalem w sieci informacji jak to zrobic, ale ASUS w BIOS pozmienial nazewnictwo i ustawienia, co powoduje ze ciezko sie polapac co i jak trzeba ustawic poprawnie. Czy ktos moglby podac jakie sa zalecane ustawienia poczatkowe do undervoltingu i5-14600K na ASUS TUF Z690?

Opublikowano

czy limity mocy wykluczaja undervolting? czy sa niezalezne? Undervolting chcialbym mimo wszystko tez sprobowac, wiec jezeli ktos dysponuje ustawieniami w BIOS to prosze o podeslanie :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, carver napisał(a):

Jak pewnie wiele osob tutaj, rozwazam zamiane mojego i5-12600KF na i5-14600K. Plyta glowna to Asus TUF Z690 PLUS (DDR5, najnowszy BIOS), chlodzenie to Fortis 5 Dual Fan. W zwiazku z tym mam pare pytan:
- czy ten procesor bedzie sensownie dzialal na defaultowych ustawieniach BIOS i moim chlodzeniu (bez zadnego grzebania w ustawieniach BIOS)?

- wiele osob jako must have robi undervolting 14 generacji. Szukalem w sieci informacji jak to zrobic, ale ASUS w BIOS pozmienial nazewnictwo i ustawienia, co powoduje ze ciezko sie polapac co i jak trzeba ustawic poprawnie. Czy ktos moglby podac jakie sa zalecane ustawienia poczatkowe do undervoltingu i5-14600K na ASUS TUF Z690?

Działać będzie ale temperatury będą wysokie tak myślę. Mam ten sam model mobo ale na ddr4 z chłodzeniem Fortis5 Single fan i przeszedłem na 14600k. Ustawiłem PL1=PL2=125W, Vcore offset -0,15, z CEP na off z Load Line 3 i chodzi to jakoś. Przed tym na stocku dławienie termiczne w Cinebench'u wskakiwało po 20 sec

Mógłbym ustawić PL2 na te 181W ale na razie nie potrzebuje związanego z tym kopa

Jeżeli ktoś coś wyłapie z chęcią przyjmę info

Bez tytułu.png

Edytowane przez Shnitzell
Opublikowano
54 minuty temu, carver napisał(a):

czy limity mocy wykluczaja undervolting? czy sa niezalezne? Undervolting chcialbym mimo wszystko tez sprobowac, wiec jezeli ktos dysponuje ustawieniami w BIOS to prosze o podeslanie :)

Nie wykluczają, limity mocy co najwyżej mogą ograniczyć maksymalny zegar, żeby pobór prądu nie przekroczył wpisanej wartości. Limity mocy i UV można łączyć.

@Shnitzell Spoko to wygląda na 125 W, temperatura CPU niska. Nie ma sensu go żyłować dalej.

Opublikowano (edytowane)

5 godzin temu, carver napisał(a):

Już same limity mocy działają w praktyce na zasadzie obniżenia taktowania i napięcia, by się zmieścić w zadanej mocy. Czyli im niżej ustawiony limit mocy, tym niższe taktowanie, jak też jednocześnie niższe jest ustawiane napięcie.

Natomiast przez UV można po prostu bardziej ograniczyć napięcie (przy danym taktowaniu), jednakże zmniejszając też margines pomiędzy pracą stabilną a niestabilną (wywołaną np. wahaniami napięcia, temperaturą ... czy innymi zdarzeniami losowymi).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
37 minut temu, Kyle napisał(a):

Już same limity mocy działają w praktyce na zasadzie obniżenia taktowania i napięcia, by się zmieścić w zadanej mocy. Czyli im niżej ustawiony limit mocy, tym niższe taktowanie, jak też jednocześnie niższe jest ustawiane napięcie.

Tyle ze to w teorii obniza wydajnosc. Stad bardziej by mnie interesowalo UV, bo moznaby obnizyc napiecie zachowujac obecne taktowanie. 

Opublikowano
10 godzin temu, Shnitzell napisał(a):

Działać będzie ale temperatury będą wysokie tak myślę. Mam ten sam model mobo ale na ddr4 z chłodzeniem Fortis5 Single fan i przeszedłem na 14600k. Ustawiłem PL1=PL2=125W, Vcore offset -0,15, z CEP na off z Load Line 3 i chodzi to jakoś. Przed tym na stocku dławienie termiczne w Cinebench'u wskakiwało po 20 sec

Mógłbym ustawić PL2 na te 181W ale na razie nie potrzebuje związanego z tym kopa

Jeżeli ktoś coś wyłapie z chęcią przyjmę info

Bez tytułu.png

Tak to wygląda u mnie po przełączeniu jednej opcji w bios tj. ia cep na disabled

image.thumb.png.34195cd9b5dfb150d3cd41fe31a563ca.png

Opublikowano (edytowane)

No widzisz. U mnie tylko wyłączenie IA CEP nadal dławi  termicznie i nawet nie obniża AC/DC. (bios Stock z wyłącznonym CEP)

122.png

123.png

Edit: Dobra nvm. W drogę wchodziła niesamowita opcja "Svid Behaviour" Ustawiona na intel fail safe trzymała za kołnierz całe napięcie. Wystarczyła zmiana na worst case scenario i zbiło do 0.6 i nagle sam 14C mniej

(Bios stock z wyłączonym CEP i Svid Behaviour na worst case scenario)

image.png.cb26ae2a016b599c673fe91206e276ea.png

image.thumb.png.8209e98a746cc01ab23db4ab88d5baa6.png

Edytowane przez Shnitzell
Opublikowano
19 godzin temu, wallec napisał(a):

Tak to wygląda u mnie po przełączeniu jednej opcji w bios tj. ia cep na disabled

image.thumb.png.34195cd9b5dfb150d3cd41fe31a563ca.png

Svid Behaviour ustawiony na Worst case  i Cep Disabled i nic więcej. To jest niesamowite że sam bios Asusa ma ustawione by docelowo dawać 1.7 mOhm bez względu na wszystko

123.png

Opublikowano
19 minut temu, Shnitzell napisał(a):

Svid Behaviour ustawiony na Worst case  i Cep Disabled i nic więcej. To jest niesamowite że sam bios Asusa ma ustawione by docelowo dawać 1.7 mOhm bez względu na wszystko

123.png

I bardzo ładny wynik.

Daj sobie teraz jeszcze voltage offset na -0.05v