TurlamProcka 16 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Dobra, udało mi się w końcu załadować proca. Wszystko wygląda dobrze, z IA CEP utrzymuje znacznie niższe taktowania w Prime/CB przy zadanym TDP (ustawiłem na sztywno 120W bo i tak tylko gram, a mam chłodzenie powietrzne) niż bez, w grach wyniki w zasadzie takie same w obu przypadkach. Temperatury wydają się ok (~75 stopni) w obu opcjach, poza temperaturą VR na procku - ta z IA CEP ma 92/93 stopnie, bez rośnie powoli aż przekracza 100 stopni i wykrzacza system. W grach jest stabilnie, ale też już powyżej 90 stopni. Na I5 12600KF (przy tym samym TDP) ta wartość nie przekraczała 85 w syntetykach. To po prostu za słabe chłodzenie, czy coś mam nie tak skonfigurowane/źle nałożoną pastę? EDIT: Chłodzenie to Freezer 36, buda to stary Fractal Define (chyba R5). EDIT2: Ściągnąłem Hwinfo zamiast HWmonitor i teraz już nie wiem, czy to temperatura regulatora napięcia w CPU, czy po prostu VRM z płyty. Zaraz się przeszukam, może mam gdzieś wentyl, który puszczę bezpośrednio na VRM żeby zobaczyć, czy to nie kwestia płyty, a nie CPU. Sama zmiana dała mi całkiem dużo w Helldivers, a to w sumie tam najbardziej odczuwałem dropy na starym procu, także jak ogarnę temperatury to będę zadowolony. Edytowane 1 Września przez TurlamProcka Dodanie chłodzenia i budy
JacekRTX 253 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @TurlamProcka jakie masz chłodzenie na cpu?
Kartofel 35 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Cześć, Zastanawiam się czy takie napięcia w iddle oraz obciążeniu single core są ok. Pacjent 13500 + asus b760m-a wifi d4. Przy teście prime95 small FFT single core otrzymuję: Vcore 1,2V a 1,35V VR VOUT 1,275V a 1,41V - raz nawet 1,425 pokazało. Przy teście prime95 small FFT multi core otrzymuję: Vcore około 0,977V VR VOUT około 1,05V A po dłuższej chwili, small FFT około 2 minut (PL2 tau time jest ustawione na 5 sekund, więc to nie to) przy teście prime95 multi core otrzymuję: Vcore około 0,87V VR VOUT około 0,97V W iddle napięcia są bardzo zmienne: Vcore od 0,2V do 1,25V VR VOUT od 0,705V do 1,35V I tak do końca nie wiem czy powinienem patrzeć na vcore czy VR Vout. Bo jeśli to pierwsze to napięcia ok, ale VR Vout sięgają ponad 1,4V co mnie niepokoi. load line domyślne - 1,7mohm LLC domyślne "1". Ustawiony intel default setting. Bios najnowsze 1820 0x12F fix. Stabilność wzorowa.
ket_rab 227 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Mam 13700k. Podczas R23 1.191 CoreVID 1.190 Vcore LLC3 Edytowane 1 Września przez ket_rab lepiej widać
wallec 800 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Bardzo ładne temperatury i wynik milordzie. AM5 nie ma podjazdu. Miesiącustawiania ryzena 7700 by ledwo dobić do 20k https://forum.ithardware.pl/topic/11262-ryzen-7700-i-cinebench-r23/#comments Ps. przyglądnij się vddq tx - 1.45v to sajgon Edytowane 1 Września przez wallec
SebastianFM 344 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @Kartofel, VR VOUT się nie przejmuj, to jest napięcie na sekcji zasilania a procesor działa na niższym napięciu (jak kogoś interesuje czemu tak jest, to niech sobie poczyta o prawie Ohma i rezystancji sekcji zasilania). 1
Kyle 200 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września 44 minuty temu, wallec napisał(a): Bardzo ładne temperatury Prze teście trwającym ... kilkanaście sekund? (tyle trwa wyrenderowanie jednej sceny w Cinebench R23 Multicore) To bym się na temat temperatur na Twoim miejscu nie wypowiadał.
ket_rab 227 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @Kyle Temperatura w pokoju 23,5. Pełne 10 min 1
Kyle 200 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) No, po 10 minutach można już powiedzieć, że jest dobrze ps. tam max pobór widzę 208,5W, a limity masz na 253 - biorąc pod uwagę, że z użytecznych obciążeń nic bardziej nie grzeje, niż Cine R23 multi, to limit bym ustawił na 210W Edytowane 1 Września przez Kyle
ket_rab 227 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września PL się ciachnie w dół. Jest ktoś chętny na nowego 14600k z xkoma bo będę wystawiał. Cena bardzo uczciwa ja biorę klucz BF6 i cepa oddam za 500 zł ?
Tornado3 327 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września 17 minut temu, Kyle napisał(a): że z użytecznych obciążeń nic bardziej nie grzeje, niż Cine R23 multi W wielu grach nawet połowy tego poboru nie zobaczy
carver 1 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września U mnie po paru wstepnych probach (wielkie dzieki dla @Shnitzell za bazowe ustawienia) wyglada to tak jak na screenie ponizej. LLC ustawione na 4, AC_LL - 0,20, DC_LL - 0,98. PL1 = PL2 = 181W, IaMax=240A, Actual VRM Voltage - Offset (-) 0.050. Wszelkie sugestie zmian (co i jak) mile widziane
wallec 800 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września (edytowane) Z mojej strony sugeruje skorygować ustawienia biosu, żeby odczyty vcore pokrywały się z vid. Z mniej ważnych rzeczy, to upewnij się czy masz włączony profil xmp ponieważ pamięci pracują na 4800MT. A z jeszcze mniej ważnych, mając chipset z to zamiast bawić się w undervolting itp. sugeruje ustawić pcores n 5500mhz, ecores na 4500mhz ring na 4500mhz a napięcie 1.175-1.205v :-) Edytowane 3 Września przez wallec
tomcug 2 440 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Raczej z bardziej ważnych rzeczy, bo ustawienia RAM ziemniak bolą 1
wallec 800 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Teraz jest moda na vid=vcore więc chciałem wpisać się w trendy:-)
carver 1 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września (edytowane) 5 minut temu, wallec napisał(a): Z mojej strony sugeruje skorygować ustawienia biosu, żeby odczyty vcore pokrywały się z vid. Mozna prosic o jakies wskazowki jak to zrobic? DC_LL jest ustawione zgodnie z LLC. Czyli trzeba obnizac AC_LL? Odnosnie RAMu to tak, XMP bylo wylaczone, jak CPU bedzie stabilnie dzialac to XMP zostanie wlaczone Edytowane 3 Września przez carver
wallec 800 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Przecież jak włączysz xmp to cała stabilność może powiedzieć nara bo się pozmieniaja napięcia od imc. Ustaw najpierw ram i imc a dopiero na końcu takie banały jak limit power i amper:)
carver 1 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września (edytowane) XMP wlaczone, zmienilem jeszcze LLC na 3 (1,1mOhm) bo tyle Intel sugeruje, w zwiazku z czym DC_LL jest tez 1.1, a AC_LL jest teraz 0.25. Wyniki sa ponizej. W trakcie testu vcore wynosil ok 1.137, natomiast core vid 1,144. Trzeba cos zmieniac? Edytowane 3 Września przez carver 1
Kyle 200 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Napięcie na RaptorLake w IDLE (tam przeglądarka w tle i ściąga powoli jeden plik) jest dosyć dynamicznie zmienne. Średnia razem z tymi szpilkami wychodzi blisko 0,82V: Na starym CPU (i3 8100) widziałem, że taktowania też skaczą, ale napięcie Vcore już nie tak wyraźnie jest wówczas podbijane. Na i5 12400 chyba też ta zmienność była niższa.
wallec 800 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) Wyłącz pstates / cstates i pozostałe tryby oszczędzania energii to przestanie skakać napięcie i będzie stabilnie wyższe. Edytowane 4 Września przez wallec
wrobel_krk 851 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Może ktoś chce, Intel Core i9-14900K + BF6 za 1 679zł https://www.pepper.pl/promocje/procesor-intel-core-i9-14900k-bf6-1108784 Wiadomo do gier nie ma sensu brać tylko starczy 14600k ale jakoś siedzi już na LGA1700 i potrzebuje mocy wielowątkowej i ma czym go schłodzic to cena spoko.
tomcug 2 440 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Niezłą wyprzedaż Intel robi Raptorów. Jakby nie patrzeć, to wciąż topowe procesory.
JacekRTX 253 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Czy ja wiem - pod ścianą? Raczej czyści magazyny
Rekomendowane odpowiedzi