Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@ITprospector, na twojej płycie głównej VR VOUT to jest odczyt napięcia z sekcji zasilania. Sekcja zasilania ma określoną impedancję (czy tam rezystancję), więc napięcie na procesorze jest niższe a różnica rośnie proporcjonalnie do poboru mocy. Wynika to z prawa Ohma.

Też mam płytę główną Gigabyte z OnSemi NCP81530.

Przykładowo, przy poborze mocy 206 W napięcie procesora wynosi 1,25 V a VR VOUT wynosi 1,39 V.

Edytowane przez SebastianFM
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak wiem to dobrze skąd są odczyty, dlatego właśnie pytam o które Vcore chodzi w tym powiedzeniu Vid = Vcore, jeśłi ktoś dąży w kalibracji ACLL_DCLL_LLC  (offsety)  do wyrównania Vida z Vcore. 

Elektronikiem nie jestem, ale są dwa napięcia w HWINFO i min dwa  pomiary amper w HWInfo podawane, gdzie najważniejsze są od czujników, a nie obliczeniowe zależne. 

Sęk cały w tym, że mi się wydaje, że większość ludzi bazuje na nieprawdziwym napięciu procesora, czyli tym obliczeniowym Vcore, dlatego też pytam. Widać problem jest z odpowiedzą skoro jej nie ma. A więc coś jest na rzeczy. 

Bo moim zdaniem pod względem ochrony choćby CPU najważniejsze jest napięcie jakie faktycznie dostaje procesor z sekcji zasilania, czyli VR VOUT (i też ma nazwe Vcore) a to jest inne napięcie i jest zazwyczaj wyższe w kierunku CPU.

Jak i najważniejszy jest prąd z sekcji zasilania podawany na CPU, czyli VR IOUT i z tych dwóch mamy wzór dopiero na prawdziwą moc samego procesora jaką pobiera z sekcji zasilania, przynajmniej najbardziej zbliżone napięcie z poziomu HWINfo do odczytania. 

A samej mocy HWInfo nie podaje, a trzeba samemu wyliczać. 

CPU Moc (W) = VR VOUT × VR IOUT   = xxxxx Wat, a tu właśnie tak amper i tak napięcie są inne od tych wyliczeń z pola, gdzie jest Vcore obliczeniowe podawane przez CPU.

I wszelkie nastawy OC / offsety, zmiany DCLL, czy zabezpieczeń A i napięć itd powinny być chyba robione z uwzględnieniem właśnie tego napięcia i mocy jakie idzie z sekcji zasilania na CPU  VR VOUT (bo są istotne różnice w mV), oraz Amper VR IOUT, a nie zaniżonym i czasami znacznie obliczeniowym Vcore od CPU, które tak na prawdę nie jest prawdziwe.

Szkoda tylko, że niektórych nie stać na konstruktywne informacje i odpowiedzi. 

7 godzin temu, wallec napisał(a):

Będziesz tak uprzejmy żeby porównać wskazania hwinfo z miernikiem?

Niestety ale nie, bo oscyloskopem nie dysponuję, a miernik do mV powinien również być dobrej klasy, a nie zakłamany 30zł.

Tu nie chodzi mi o to ile napięcia idzie do CPU (bo ja się kieruję nie Vcore, a właśnie VR VOUT napięciem z czujnika płyty jakie podaje sekcja na CPU) 

Mi cały czas chodzi jakie napięcie ludzie na tym forum mają na myśli  VID = Vcore  kierując się w domu OC/UV lub podając na jakim napięciu pracuje CPU. 

Edytowane przez ITprospector
literówka
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@ITprospector, nie masz racji i robisz błędne założenia. Vcore to jest właśnie napięcie, jakie dostaje procesor i ono jest mierzone przez procesor.

Czyli mogę od Ciebie uznać, że Twoim zdaniem VId = Vcore to napięcie  Vcore które podaje CPU, a nie VR VOUT. 

I nie z VR VOUT powinno się celować w kalibracji napięć ACLL-DCLL.  - nie jestem przekonany.

Mierzone może tak, ale napięcie jakie dostaje na swoje piny CPU i krzem moim zdaniem jest raczej z VR VOUT, czyli z sekcji zasilania.

I to chyba raczej ono wtedy, czyli  VR VOUT jest bardziej wiarygodne pod względem zagrożenia dla CPU.

Edytowane przez ITprospector
Opublikowano

@ITprospector, powtórzę, nie masz racji w tej kwestii. To jakie jest napięcie na wejściu sekcji zasilania nie ma znaczenia. Jeżeli impedancja sekcji zasilania wynosi np. 0,9 mOhm to przy natężeniu 200 A będzie spadek napięcia aż o 0,18 V. Jak nadal się upierasz przy swoim to obejrzyj sobie filmy Buildzoid'a albo podepnij miernik do nóżki odpowiedniego kondensatora z tyłu płyty głównej.

Opublikowano
57 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@ITprospector, powtórzę, nie masz racji w tej kwestii. To jakie jest napięcie na wejściu sekcji zasilania nie ma znaczenia. Jeżeli impedancja sekcji zasilania wynosi np. 0,9 mOhm to przy natężeniu 200 A będzie spadek napięcia aż o 0,18 V. Jak nadal się upierasz przy swoim to obejrzyj sobie filmy Buildzoid'a albo podepnij miernik do nóżki odpowiedniego kondensatora z tyłu płyty głównej.

No właśnie sęk w tym, że sama nazwa VR VOUT wskazuje, że jest to napięcie wyjściowe (a nie wejściowe jak piszesz) 

Więc dlatego ja rozumiem, że to jest napięcie z sekcji zasilania, które otrzymuje procesor.

Skąd ta pewność, że pomiar VR VOUT jest jeszcze przed wszelkimi spadkami napięcia itd, który opisujesz.

Rozumie, że mogą być błędy pomiarowe sensorów, długość ścieżek (jakoś)  czujników itd, ale to samo można wtedy powiedzieć o Vcore czy na pewno jest z samego cpu, czy z płyty, bo to może już zależy od płyty, tego nie wiem.

A na forach właśnie różnie o tym piszą, dlatego tutaj zadałem pytanie VId = Vcore jakie to napięcie. 

Masz może jakieś źródło w formie dokumentu, co to opisuje itd? będę wdzięczny z góry dziękuję. 

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Vcore to rzeczywiste napięcie na CPU podepnij miernik to się przekonasz. W przypadku Vcore błąd pomiarowy na płytach jest znikomy.

VR OUT czy VID jest nieistotny.

Dziękuję za informację. Czyli tzw. VID = VCore to nie jest to VR VOUT tak ? 

bo takie moje pytanie jest początkowe o które Vcore tu chodzi i nic więcej.

Opublikowano

VID to napięcie żądane przez CPU, ale to nie jest rzeczywiste napięcie na CPU;) Powiem tak na sofcie różnych producentów nawet tego VR OUT nie znajdziesz, ale na płytach innych producentów na serii 7xx pokazuje te same bzdury względem Vcore w Hwinfo.

Tak samo na kartach graficznych masz monitorowany tylko VID, a rzeczywiste napięcie może sporo odbiegać od VID-u zwłaszcza w pod pełnym obciążeniem jeżeli LLC jest ustawione by występował spory vdroop.

Opublikowano

Wiem czym jest VID ja się tylko pytałem jak interpretujecie tutaj na forum Vcore do Vida

Bo na forach overclock wielu ma właśnie zdanie, że to VR VOUT jest najistotniejszy.

A jak dotąd też nie znalazłem również dokumentu potwierdzającego, niemniej podobno są stare dok intela o VR VOUT, ale nie wiem jakie ma to odzwierciedlenie do dzisiejszych płyt z cpu.

Opublikowano

Tak wygląda zarządzanie napięciem w RaptorLake w IDLE z przeglądaniem od czasu do czasu www i przez pewien czas coś się tam w tle powoli ściągało:

53f1757c53e2c.png

- widać że to napięcie jest mocno zmienne (tutaj wyskoczyło do 1,356V, a zaliczyło też spadek do 0,444). Średnie napięcie wyszło dosyć niskie (0,679V). Przy AlderLake te wahania były mniejsze, ale średnie napięcie powiedzmy porównywalne.

Opublikowano (edytowane)

@wallec Że rano będzie do odbioru z automatu :E

Chociaż jak ten BF6 wychodzi to kilka dni będzie gnił w kartonie. 

Tak się teraz zastanawiam czy mam jedną czy dwie płyty na lga 1700 :hmm:

Eee no, luksus, są dwie. MSI PRO H610M-G WIFI DDR4 i Asus PRIME B760M-A WIFI D4

Na tej msi odrazu sprawdzę czy śmiga karta WiFi którą ostatnio dostałem. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
17 godzin temu, leven napisał(a):

Jak 1.356 Vcore ? Masz bios na automacie ?

Tak, ustawienia standardowe.

17 godzin temu, wallec napisał(a):

Przy jakim napięciu została zaobserwowana maksymalna temperatura 52 stopni a przy jakim najnizsza 27 stopni?

Niestety nie mam takiego logu. Przy 23 godzinach monitorowania, to zrobiłby się swoją drogą duży plik.

Opublikowano (edytowane)

Gdzie Bartlett ?  Pozwę Intela za cudzołóstwo, wprowadzanie w błąd użytkowników i że.. coś wymyślę :hihot:

Co kurde ? Wallec ? zrób coś, bo mnie już zaczynają dopadać depresje :uklony:

Edytowane przez leven