Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Post pod postem, ale trzeba. 

14700k wsadzone z nowym biosem i chodzi. Jak mu puściłem CPUz to się nagle wyłączył i myślałem, że coś z płytą jednak, ale to wina zasilacza. Stary typ z podziałem na 4 linie 12V po 18A. Dałem limit mocy krótki 175W i stały 150W i CPUz działa, ale jak chciałem Cinebench odpalić znowu światło zgasło. Dałem limit krótki na 165W i przeszło. Wynik 30399 pkt. 

IMG_20251017_142630.thumb.jpg.530e2bb86b28e814e63e924e0bd02649.jpg

IMG20251017150023.thumb.jpg.29c7ca274aa11b3637def84a7b003b71.jpg

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Post pod postem, ale trzeba. 

14700k wsadzone z nowym biosem i chodzi. Jak mu puściłem CPUz to się nagle wyłączył i myślałem, że coś z płytą jednak, ale to wina zasilacza. Stary typ z podziałem na 4 linie 12V po 18A. 

Błagam męczysz dzisiaj sprzęt na 15-20 letnich konstrukcjach typu chieftec 14 CS/C albo Modecom vulcano 🤣🤣tam kondensatory skończyły się dekadę temu 😆

Edytowane przez janek25
Opublikowano

@janek25 zasilacz to zamknij mordę 700W z +-2011 roku. Konstrukcja pod sprzęt z dawnej epoki. Jak się robił test CPU w Time Spy na limicie 175W to zasilacz aż kwiczał bo jeszcze rx 580 był wpięty. Rx 580 to też już się "kończy". Niby UEFI a jak się wejdzie do bios to nic nie widać :E

32 minuty temu, wallec napisał(a):

Coś 20% za niski ten wynik?

A czytałeś co napisałem? Ograniczony do 165W. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

@janek25 zasilacz to zamknij mordę 700W z +-2011 roku. Konstrukcja pod sprzęt z dawnej epoki. Jak się robił test CPU w Time Spy na limicie 175W to zasilacz aż kwiczał bo jeszcze rx 580 był wpięty. Rx 580 to też już się "kończy". Niby UEFI a jak się wejdzie do bios to nic nie widać :E

A czytałeś co napisałem? Ograniczony do 165W. 

Po co dzielisz się wynikami uwlaszcajacymi godności człowieka? 30k w cb23 to można mieć na AMD a nie na 29 rdzeniowej besti 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

200W vs 90W

Intel go home you are drunk 

xD

Wystarczyło tylko zerknąć na kanał tego gościa. Pełno patologicznych clickbajtowych tytułów notorycznie jadących po AMD i faworyzujących CPU i GPU Intela xD I wszystko jasne Wallec to lubi xD

image.png.cabd6742df016347746304b278c30ab5.png

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 4
Opublikowano

Raczej żaden nowy kanał nie wybije się na tym co już robią duże kanały więc musi być clickbait i kontrowersja. Namnożyło się robaczków twierdzących, że intel lepszy a to bujda. Intel daleko w tyle nie jest, ale ile to musi prądu żreć aby się zbliżyć to głowa mała. Kiedyś modne było "I switched to AMD GPU" teraz modne jest negowanie rzeczywistości w CPU. Kilka dni temu przewinął mi się short z Framechaserem który gadał, że amd w zen 6 ma zamiar spapugować bliskość kafelków pod ihs i zrobić tak jak jest w nowych intelach, ale chłop chyba zapomniał, że było coś takiego jak VEGA 10 i RDNA3.

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Spokojnie, ludzie powoli odkryją jeszcze blackbird'a, eteknix i zaczną weryfikować Panów, których praca to włączyć xmp i 50 razy nacisnąć przycisk benchmark.

Zaraz by było gadanie, że za małe OC bo moja sztuka robi 300 MHz więcej. Test OC można robić jak ma się parę sztuk proca a nie 30 - 40.

Opublikowano
44 minuty temu, Pentium D napisał(a):

ile to musi prądu żreć aby się zbliżyć to głowa mała.

Ryzen 7 9700X @stock (pobiera tutaj 80W) ma taką samą wydajność w Cinebench 2024 multicore, jak i7 14700 przy 65W. Po prostu Intelom leci Wydajność/W jak się je pałuje ... a Intel wyżyłował ich standardowe parametry pracy (wysokie zalecane limity mocy, szczególnie PL2, np. dla i7 14700K to 253W)

Opublikowano

To nie ma znaczenia - liczy się efekt końcowy (wydajność i wydajność/W, a to wszystko w stosunku do ceny). W ogóle ciężko liczyć jedną sztukę "Ecore" tak samo jak rdzeń z Ryzen.

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Kiedy ogarniecie, że porównujecie pobór prądu 8 rdzeniowego cpu vs 20 rdzeni?

Jak tylko wyszły. Trochę beka, że 8 core objeżdza 20 core xD Gdyby zamiast pakować do 16 E(waste) cores dali kolejne 4 P core byłaby inna gadka.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Pentium D napisał(a):

Gdyby zamiast pakować do 16 E(waste) cores dali kolejne 4 P core byłaby inna gadka.

No ciekawie by było. Może nawet cena byłaby nieco niższa, bo 16 Ecores zajmują odrobinę więcej miejsca w "DIE" niż 4 Pcores.