Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, czyli masz pokazane nawet na AMD 5530Mhz z 6120 CL 26 i wszystko zacisniete na max, VS 5025Mhz i 8000CL34

Różnica  5530 ma 62 vs 66 ma 5025. Weź skończ chlopie bo sie wtrącasz do dyskuji a nie masz pojecia. 

Dodam tylko, żeby nie wprwadzac innych w blad jak Ty, że to nie jest tak w kazdej grze. Tylko niektore gry maja waskie gardlo z tyt pamieci 

Opublikowano (edytowane)

@ju-rek bez licznika myślę że nawet +1000mhz

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Rozumiem, czyli masz pokazane nawet na AMD 5530Mhz z 6120 CL 26 i wszystko zacisniete na max, VS 5025Mhz i 8000CL34

Różnica  5530 ma 62 vs 66 ma 5025. Weź skończ chlopie bo sie wtrącasz do dyskuji a nie masz pojecia. 

Dodam tylko, żeby nie wprwadzac innych w blad jak Ty, że to nie jest tak w kazdej grze. Tylko niektore gry maja waskie gardlo z tyt pamieci 

napisałeś że ta gra kompletnie nie reaguje na wzrost zegara tylko na RAM

dlaczego kłamiesz ?

aaa i temat jest o Intelu, bo widzę, że już Ci się pomysły kończą

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano
34 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak zwiekszenie taktowanie nie ma akurat w HL znaczenia, wąskim gardłem jest pamiec, Podobnie jest w Starfield.

Ale Ty pewnie tego nie wiesz i sie podnieciłeś :) 

Różnica zegara między 8000 a 7200 to 11%. Różnica wydajności w wykresie, który wrzuciłeś, to też 11%, co jest zwyczajnie niemożliwe z tytułu samej pamięci, bo to by oznaczało skalowanie liniowe. Wyjdź się przewietrzyć, bo bredzisz już kolejny raz. Może nie tak spektakularnie, jak wtedy, kiedy sugerowałeś, że 10% OC potrafi dać 40% kopa, ale bredzisz.

Zresztą sam się zaorałeś wklejając wcześniej link, gdzie różnica w Hogwarcie między 7000 a 8000 to 3%. Cała reszta to OC proca.

• Like 2
Opublikowano

Nie kompletnie, ale główne skrzypce i boost do wydajnosci daje pamiec. Zreszta sam z ciekawosci przed mom zrobilem porownanie jak to wyglada juz na pamieci 8000 raz jeszcze
Pamiec te same ustawienie, tylko jest roznica zegara CPU

Screenshot(1077).thumb.png.6f464b484d7bcc083bbb2da0dcfb70d9.png5425Mhz

Screenshot(1073).thumb.png.aec10d0d9fdc99414d575ce7b0d62b6e.png5025Mhz

Screenshot(1081).thumb.png.ad8687d5b8d095a6c3e6c0f70c24d2c6.png4725Mhz

Screenshot(1079).thumb.png.296db54b3825a81b606502ddaaddb081.png4225Mhz

Widac, że w zasadzie 8000Mhz wykarmia prawie całkowicie 5Ghz, potem różnice sa nieznaczne 1-2Fps. Chociaz to jest akurat taka scena gdzie wystepuje bootleneck pamieci. No ale wlasnie z tego co mi wiadomo pure testuje w takich miejscach

Opublikowano

Sam wrzuciłeś parę postów temu linka z tego samego portalu, gdzie są testy porównawcze 7000 vs 8000 bez ruszania ustawień CPU i w Hogwarcie jest 3% przyspieszenia (podobnie jak w innych grach, same grosze). A jak masz jeszcze sensownie zoptymalizowane timingi dalszych rzędów, to tym bardziej zyski z taktowania się zacierają. Z tym nie ma co dyskutować, bo tak po prostu jest. 7000 + pełna optymalizacja i masz optymalną wydajność na Raptorze, wyższe MHz to groszowe zyski, po które nie warto się nawet schylać poza AIDĄ, w którą namiętnie grają overclockerzy RAM xD

Opublikowano
7 minut temu, tomcug napisał(a):

Sam wrzuciłeś parę postów temu linka z tego samego portalu, gdzie są testy porównawcze 7000 vs 8000 bez ruszania ustawień CPU i w Hogwarcie jest 3% przyspieszenia 

Ale to nie ma kompletnie znaczenia. Ja juz rozumiem. Chodzi Tobie o to, że nie ma takiej różnicy duzej. Niech Ci bedzie. Ja to wrzuciłem tylko i wylacznie po to, zeby pokazac ze 8000 jednak jest szybsze od 7200. A nie jak side twierdzi, że jest wolniejsze. Czy to jest 1% czy 100% mnie to juz rybka. Po prostu 8000 jest szybsze niz 7200. Tyle w temacie. A Ty czepiasz sie jakis tam pierdół że zegar i takiej roznicy by nie bylo. Byc moze i nie. Ale nie ma szans ze 6000cl nawet 26 na intelu bedzie szybsze niz 8000 cl 36. Na pewno nie w HL czy w starfieldzie, gdzie tam pamiec robi waskie gardło. Podobnie bylo w MSF2020 i New York launchpad waskim gardłem była tam pamiec. i procek mielił na 1-2rdzeniach. Taktowanie troche dawało, ale główne skrzypce robi wysoka przepustowosc pamieci

Opublikowano (edytowane)

No bo mówisz o XMP, a jakbys tak samo zrobił nawet na CL 36 pełną optymalizacje to juz zupełnie inna para kaloszy. 

Możesz z reszta zrobic takie porównanie, chętnie przeczytam taki artykuł szczególnie na Intelu gdzie jest ten sam stały dzielnik 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

No jeżeli robiłeś przy zaciesnionych timingach to tak moze byc, że 800Mhz gdzie tu i tu jest zaciesnione przeklada sie na 3-4% wydajnosci. Z tym. że miedzy 6000 a 8000 jest jednak spora roznica i zysk w niektorych grach bo to tez nie w kazdej, moze byc dwucyfrowy. 

Podobnie maja te nowe Intele jednak cos tam daje ustawienie pamieci na 8800 czy 9200Mhz jezeli kontroler podoła. I procesor nagle robi sie całkiem przyjemny.

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Podobnie maja te nowe Intele jednak cos tam daje ustawienie pamieci na 8800 czy 9200Mhz jezeli kontroler podoła. I procesor nagle robi sie całkiem przyjemny.

Guzik prawda. Procesory robią się przyjemne, jak się im konkretnie wykręci uncore/NGU/D2D :) Optymalizacja timingów identycznie jak na LGA 1700 prawie wymazuje różnice między megahercami na RAM. Kiedyś, jak wyszedł 24H2 w nowej wersji z poprawkami pod Arrowa, to zrobiłem testy przy okazji testów RAM. 8600 MHz + optymalizacja średnio dało 2% przyrostu względem 7000 z optymalizacją xD

5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No jeżeli robiłeś przy zaciesnionych timingach to tak moze byc, że 800Mhz gdzie tu i tu jest zaciesnione przeklada sie na 3-4% wydajnosci.

Na tyle, to się przekłada bez optymalizacji timingów (co potwierdza wrzucony przez Ciebie test) :) Z optymalizacją to raczej 1-2% albo i nie.

Opublikowano

No to wlasnie obejrzelm film na Extreme Hardware, tam rzeczywiscie wykrecone mocno Uncore i D2D, najwyrazniej nowe procesory juz nie sa tak wrazliwe na czestotliwosc pamieci.

No ale tu była mowa o wczesniejszej generacji
Zaciesnienie timingów daje sporo, zwieksza tez czesto juz sama przepustowosc. Wiec to juz od gry zalezy czy brakuje przepustowosci i czy responsywnosci.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

rzeczywiscie wykrecone mocno Uncore i D2D

Nom, to jest klucz do maksymalizacji Arrowa w grach. Ale to tylko dla największych zapaleńców, każdy normalny wkłada Raptora czy Zena 5 z X3D i ma wysoką wydajność bez grzebania.