Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mnożnik 55 dla P core nie chciał dobrze działać bo na jednym rdzeniu wskoczyło 55 a reszta była na 54. Teraz dałem P 55, E 44 i z hwinfo w tle 26300 pkt poniżej 160 Watów :P

image.thumb.png.91fc53ced091d09eef7a365591f049be.png 

Pardą, nawet pod 26500 podchodzi LOL

image.thumb.png.5e746ae49d75675735719afe21f14295.png

image.thumb.png.7bca16d4cd7edc827e9e96f76a481e69.png

Wynik z promocji, 26699 pkt bez hwinfo___________________________________________ :E 

image.thumb.png.146885d6ad6877acf1495d4987b6a8c0.pngimage.thumb.png.b2f8f558bfbf518236e8714185a93370.png

Edytowane przez Pentium D
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pentium D napisał(a):

@Grolshek Jakbyś mógł kręcić tego 7800X3D to też byś grał.

7800X3D nie trzeba kręcić jak Intele żeby mieć wydajność. Ustawiasz raz i korzystasz. Nie musisz naprawiać tego co zepsuł producent.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nasprawdza tyle, co wcześniej już sprawdzaliście. GPU load 100% :) Jestem niemal pewny, że nie zauważy różnicy.

Z jednej strony po to kupuje się kompa do gier, żeby był wydajny w grach na ultra i 4k albo 2k a nie w 1080p . Jeśli śmiga praktycznie tak samo wydajnie na cpu o 1000zł tańszym to po co przepłacać .  A bottleneck jeśli jakiś czasami będzie może nie być zauważalny . :) 

@Pentium D Sprawdź teraz te ustawienia cpu w OCCT w teście LINPACK 2019/2021 . W CB23 może przechodzić, ale tam się wyspie. A jeśli tam się sypie, to przy kompilacji shaderów też będzie .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
37 minut temu, Grolshek napisał(a):

7800X3D nie trzeba kręcić jak Intele żeby mieć wydajność. Ustawiasz raz i korzystasz. Nie musisz naprawiać tego co zepsuł producent.

Intel jest fajny dla grzebaczy. Ile tu jest rzeczy do ustawienia, ile zmiennych.  2 lata minęły od pożegnania 13700KF i już sporo mi z głowy wyparowało. Na Ryszardzie jest prościej, jak auto w automacie.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Sprawdź teraz te ustawienia cpu w OCCT w teście LINPACK 2019/2021 . W CB23 może przechodzić, ale tam się wyspie. A jeśli tam się sypie, to przy kompilacji shaderów też będzie .

Sypie sie na dwóch ostatnich najlepszych ustawieniach z Cine.

Tyle się zachowało

image.thumb.png.0a8afc07b6dfc77dbe783f20f71a8704.png

image.thumb.png.0842ecf2ef322f82a02eb646f746374e.png

image.thumb.png.f9022668c1f0234081b733a9583f48fa.png

Edit

Jako tako przeszło na ustawieniach z Cine 26700 po zmniejszeniu uv CLR Voltage z -50 na -35 mV. Zaraz zobacze na -20 mV.

image.thumb.png.478b6c488e911eb858aa2c74a518ae7e.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Intel jest fajny dla grzebaczy. Ile tu jest rzeczy do ustawienia, ile zmiennych.  2 lata minęły od pożegnania 13700KF i już sporo mi z głowy wyparowało. Na Ryszardzie jest prościej, jak auto w automacie.

Ja jak brałem AMD to się zastanawiałem ile będzie w tym grzebania i trochę mi się nie chciało, bo się nastawiałem na godziny w biosie. A mi się już nie chce jak kiedyś grzebać i ustawiać.

Ale jak wziąłem w łapy to jakie było moje zdziwienie, że wszystko już przy expo lata od strzała :E Poprawki to w zasadzie wystarczy zrobić UV czyli dać negative CO + można ręcznie soc trochę obniżyć, ramki wiadomo można zoptymalizować timingi, aczkolwiek i na expo jest spoko wydajność i już nic więcej nie trzeba kombinować w zasadzie jeśli chodzi o wydajność w gierkach.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Post wyżej jakoś przeszło z błędami a kolejne podejście ze zmniejszeniem UV wszystkiego i się sypie w parę sekund. Przecież powinno być lepiej a nie gorzej :hmm:No chyba, że to taki rzut kostką. Bluescreen z watchdog clock czy jakoś tak.

Na dzisiaj koniec grzebania a w nocy wreszcie trzeba pograć w BF6 póki jeszcze jest trochę ludu :P

Opublikowano
54 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Post wyżej jakoś przeszło z błędami a kolejne podejście ze zmniejszeniem UV wszystkiego i się sypie w parę sekund. Przecież powinno być lepiej a nie gorzej :hmm:No chyba, że to taki rzut kostką. Bluescreen z watchdog clock czy jakoś tak.

Na dzisiaj koniec grzebania a w nocy wreszcie trzeba pograć w BF6 póki jeszcze jest trochę ludu :P

Możesz spróbować dać avx2 offset na 2 .

A ja mam pytanie panowie, czy ruszać ustawienia AI AC/DC ? mam na auto.    

Opublikowano
28 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ło kurła jak przeczytałem te doktoraty o ustawieniu tego 14600k...panie jak się cieszę, że mam "członka mi przestawisz x3d" :rotfl2:

To jest hobby i sport : )

Mam intela, to co trzeba było zrobić kiedyś to limity mocy PL1, PL2 i tau. Obecnie jedynie wgranie najnowszego bios, ten już zawiera prawidłowe limity mocy i łata bugi palących się procków. Chociaż sam dodatkowo dostroiłem limity mocy dla własnej satysfakcji.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kartofel napisał(a):

To jest hobby i sport : )

Tak poważnie, to jeszcze 2,5 roku temu gdy przesiadałem się z 12600kf kręconego pod korek na 7800x3d nie mogłem przywyknąć, że tu w sumie nic nie można zrobić...bo od czasów P120 zawsze podkręcałem CPU, na stock chodziły co najwyżej podczas pierwszej instalacji windows :D Choć teraz się rozleniwiłem i x3d to dla mnie w tej kwestii proce idealne, cała reszta odblokowanych ryśków w domu leci tylko na curvie ujemnej i tyle :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
42 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ło kurła jak przeczytałem te doktoraty o ustawieniu tego 14600k...panie jak się cieszę, że mam "członka mi przestawisz x3d" :rotfl2:

A jak prosiłem żeby screena wrzucili z Prime95 Small FTT to usłyszałem "nie chce mi się". Takie to stabilne i chłodne ustawienia :hihot: