Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Tak czytając wszelkie przecieki o barlecie...czyżby broń ostateczna na lga1700 mająca wedle niektórych tu na forum (oczekujących na cudy)  pokonać w gamingu amd spaliła na panewce? :hihot:

Bartlett najprawdopodobniej nie wchodzi na podstawkę LGA 1700. Zresztą nawet, głównym wydarzeniem w tym roku jest i tak Nova Lake. Czekam z niecierpliwością na tego topowego behemota :D 

https://videocardz.com/newz/asrock-confirms-its-z790-and-other-lga-1700-motherboards-will-not-support-bartlett-lake-cpus

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
12 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Szkoda, że w przypadku palenia ryzenów nic ciekawego do powiedzenia nie mają.

Mało realne, że to wina Asrocka ;)

Nawet nie wykluczam, że 9850x3d ma jakieś poprawki w tej kwestii i później pojawią się "poprawione" 9800x3d ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja i tak sobie spokojnie czekam na swoim dziadku 7800x3d do zen 6 x3d (wtedy zdecyduję czy dalej AMD czy Intel). Swoją drogą "dziadek" to będzie chyba najdłużej przeze mnie trzymanym CPU bo już 2.5 roku 🤣

Edytowane przez Krzysiak
Literówka
Opublikowano
54 minuty temu, sideband napisał(a):

Też na obecnej platformie siedzę od końca 2021 nie pamiętam kiedy tyle lat siedziałem na jednej platformie. Ale skoro nie ma sprzętu, który spełniłby moje oczekiwania to nie ma zmiany.

A na czym siedzisz? 

Opublikowano

Czy ktoś z Was badał ile mocy przepuszczane jest przez pojedynczy Pcore w RaptorLake? U mnie przy 5300 MHz @ 1,3V idzie jakieś 20W przy Cinebench R23.

Procedura testowa: odpalasz w Cinebench R23 obciążenie single core, patrzysz na pobór, gdzie w moim przypadku było to 38W, następnie odpalasz obciążenie 2 rdzeni, gdzie w moim przypadku dało to 58W, więc wnioskuję, że pojedynczy sam Pcore pobiera 20W przy 5300 MHz przy standardowym napięciu bez UV.

Opublikowano

@Kyle, pobór mocy zależy od napięcia ale też od częstotliwości, nawet jeżeli napięcie jest takie same. Ja mam ustawione UV, napięcie wynosi 1,25 V przy częstotliwości 5700 MHz. U mnie pierwszy około 25 W a następne po 18 W, przy 8 wątkach pobór mocy 153 W. Przy większej ilości wątków rdzenie E powinny być wyłączone lub po rozpoczęciu testu trzeba ustawić koligację tylko na rdzenie P. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Bartlett najprawdopodobniej nie wchodzi na podstawkę LGA 1700. Zresztą nawet, głównym wydarzeniem w tym roku jest i tak Nova Lake. Czekam z niecierpliwością na tego topowego behemota :D 

https://videocardz.com/newz/asrock-confirms-its-z790-and-other-lga-1700-motherboards-will-not-support-bartlett-lake-cpus

Czytałem i jestem zdegustowany :stukniety:

W poważaniu już mam Intela za te papierkowe zapowiedzi.

Na razie wystarczy, co mam.

Edytowane przez leven
Opublikowano

Na to wygląda :( 

Było napisane, że wyjdą Bartlety, Ja tego nie wymyśliłem.

Lagę kładę na te Intelowskie wypociny.

Zmieniają decyzję, jak Im się podoba.

28 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Też mnie w sumie Bartlett już nie interesuje, jestem ciekaw co pokaże Nova Lake :glodny:

Znowu kaszanka typu: P-core + E-core i żeby już wszytko sprowadzić do konfliktów dodano LP-core :E

AMD widzi, że P-core + HT wystarczy do PC zwykłego użytkownika, a nie jakieś E-core itp.

Opublikowano
5 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Pogubić się idzie w tych nazwach procków i róznych konfiguracjach. Jedne maja P i E a nie mają SMT, inne nie maja E a mają SMT, a jeszcz einnne mają P i E i SMT :P

Dla siebie brałbym model bez e-cores. Najlepsze w grach pewnie będą właśnie same P-cores.

• Upvote 1
Opublikowano

Zgadza się i to nie tylko Ja na to liczyłem.

Brzytwa Ockama: "filozoficzna i naukowa reguła, która mówi, że przy wyjaśnianiu zjawisk należy wybierać najprostsze rozwiązania, wymagające najmniejszej liczby założeń" 

A Intel znowu klepie swoje E-core + dodatkowe LP-core. 

Już się przecież spalili przy Core Ultra ?

Dalej to samo, bez wyciągania wniosków. To :kupa: jest.

Opublikowano

Gram często - gęsto w ryby :P 

Jak mam procesor w pełni uruchomiony (P-core + E-core) to gra mi się wysypuje do pulpitu. 

Za Chiny Ludowe nie mogłem dojść do problemu :E 

Inne gry działają jak należy, a FishingPlanet nie :( 

No i w końcu próby w biosie płyty. E-core OFF i gra lata jak ta lala, dla tego tak ostatnio naciskałem na wyłączenie E-core :)