Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogarnij teorię Pętiak, ja Ci nic udowadniać nie muszę. Drobna podpowiedź, jakbyś chciał to na poważnie zbadać, bo nie wierzysz teorii, są lepsze zamienniki systemowego menedżera zadań, które pokazują wątki tworzone przez dany proces :)

Opublikowano

Panowie ! :) Dziękuje za pomoc przy 14900K. Jest mega stabilnie, ogólnie pracuje mi się naprawdę gładko. 
Ale jak tak was czytam, to chciałem coś jeszcze podłubać bo jak to tak, przecież mogę jeszcze ugrać 1% wydajności xD
Wydrukowałem chłodzenie do ram, dziś mi przyszły dwa wentyle Noctuy i będę działał z pamięciami. 
Obecnie mam takie ustawienia, czy mogę coś tu jescze podziałać ? Co prawda ramy 6000 ale zawsze sypało błędami przy xmp to zagrałem inaczej. 
Tutaj jakby kogoś interesował druk : https://makerworld.com/pl/models/1834180-ram-cooler-dual-60mm-fans?from=search#profileId-1958849

image.thumb.png.23f933b2268174a22691ea1ddcf0bf3c.png

Opublikowano (edytowane)

@Linku, na pewno możesz spróbować obniżyć wartości tRFC2 i tRFCpb. Nie napisałeś na jakim napięciu działają pamięci a wartość pokazywana przez pyhwinfo (DIMM VDD) na pewno nie jest prawidłowa. Możesz spróbować zwiększyć napięcie o np. 0,05 V i zmniejszyć tCL o 2.

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1