Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W listopadzie 2 miesiące łupania w GTA, potem po nowym roku od zera w Wieśmaka, żeby koło marca (strzelam) wbić jak dzik w żołędzie z tym dodatkiem.. Brzmi jak dobry plan.

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Podczas sesji pytań i odpowiedzi z inwestorami, podsumowującej wyniki finansowe za pierwszy kwartał, przedstawiciele CD PROJEKT RED ujawnili zaskakującą strategię dotyczącą nadchodzącej, nowej sagi. Wygląda na to, że wyczekiwany Wiedźmin 4 oraz dwie kolejne odsłony opowiadające o losach Ciri nie otrzymają w przyszłości żadnych rozszerzeń fabularnych. Decyzja ta oznacza rezygnację z tradycji, która do tej pory stanowiła niezwykle ważny element tożsamości tej polskiej serii fantasy.

Powód podjęcia tak radykalnego kroku jest czysto biznesowy i wynika z niezwykle napiętego harmonogramu deweloperów. Zarząd firmy potwierdził, że ich plany są wyjątkowo bezwzględne i zakładają wydanie całej nowej trylogii wiedźmińskiej w zaledwie 6 lat od premiery pierwszej z nich.

Przy tak wyśrubowanym i ambitnym oknie wydawniczym, twórcy zwyczajnie nie będą mieli czasu na rozwijanie dodatkowej zawartości. Autorzy otwarcie przyznają, że jednoczesne utrzymanie zawrotnego tempa prac nad pełnoprawnymi sequelami i równoległe tworzenie dużych rozszerzeń byłoby logistycznie niewykonalne dla zespołu.

Opublikowano (edytowane)

Prawdę mówiąc, też nie widziałem miejsca dla dodatków, przy premierach co 3 lata + Wiedźmin Remake i potencjalnie Wiedźmin 2 Remake. Mimo wszystko tę informację z transmisji wynikowej odbieram negatywnie. Chodzi mi po głowie, że dla Wiedźmina 4, Piątka i Szóstka mogą być rodzajem dużych rozszerzeń. A potencjał sprzedaży W5 i W6 może znacznie odbiegać od potencjału W4.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o jakość opowiadanych historii, CDPR nigdy mnie nie zawiodło. Jeśli chodzi o jakość techniczną ich gier na premierę, pominę milczeniem. Widzę tutaj wielkie, bardzo ambicjonalne plany; ale mam obawy, czy narzucając sobie tak ostry cykl wydawniczy przy tylu różnych projektach, dowiozą to wszystko. Widzę ogromny rozrost wewnętrzny (bardzo szybki, co moim zdaniem nie jest dobre - codziennie na LinkedIn mam po kilka postów "uprzejmie informuję, że właśnie dołączyłem do CDPR"), ale też ogromny narzut prac na zewnętrzne studia. Żeby nie skończyło się jak z Bioware, które w latach 2015-2020 próbowało naraz robić 3 gry i skończyło się to jedną wielką katastrofą. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że o jakość fabularną i spójność trylogii W4-6 możemy być spokojni - mają być tworzone na tych samych narzędziach, co będzie nowością dla Redów i jednocześnie zagwarantuje wyższą jakość techniczną W5 i W6. Liczę jednak, że będzie progres wizualny W6>W4 w ramach Sagi.

Co do podwykonawstwa w zewnętrznych studiach - Krew i Wino stworzył inny zespół niż ten tworzący główną grę. Co prawda był to krakowski zespół CDR jednak powiązania FT z Redami są obecnie także dość solidne (min. zespół od Wiedźmin Remake z FT "praktykuje" obecnie przy Wiedźminie 4).

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)

Nie ukrywam, że jestem zawiedziony taką informacją. Niestety nie wierzę, że będą wydawać kolejne części nowej trylogii co dwa lata a w międzyczasie wyjdzie jeszcze remake pierwszej części. Jeżeli by tak było, to może faktycznie nie byłoby miejsca na dodatki pokroju Krwi i Wina. Ale myślę, że to się nie wydarzy. Wydawanie takich molochów co dwa lata to wielkie obciążenie dla firmy pod każdym względem. Widać to nawet teraz na przykładzie remake'u FFVII, podzielili na trzy części ogromną grę, której nie muszą tworzyć w 100% tworzyć od początku, warstwa fabularna jest zrobiona + oczywiście jakieś zmiany, a nawet z tym nie są w stanie tego wydawać co dwa lata. 

Edytowane przez Pavel87
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, tgolik napisał(a):

Wydaje mi się, że o jakość fabularną i spójność trylogii W4-6 możemy być spokojni - mają być tworzone na tych samych narzędziach, co będzie nowością dla Redów i jednocześnie zagwarantuje wyższą jakość techniczną W5 i W6. Liczę jednak, że będzie progres wizualny W6>W4 w ramach Sagi.

O fabułę i spójność w grach robionych stricte przez CDPR się nie boję - ale o całą resztę tak. Tu jest tyle potencjalnych zagrożeń, że głowa mała. Kontrola nad zewnętrznymi studiami będzie wymagała przypisania na dłuższy okres określonej ilości doświadczonych pracowników, którzy będą musieli upewnić się że prace będą przebiegały zgodnie z ich zaleceniami. Do tego w pewnym momencie - przynajmniej tak to widzę - co najmniej 3 duże projekty naraz będą w pełnym cyklu produkcyjnym, co będzie masakrycznym obciążeniem dla całego studia. Spodziewam się sporej liczby odejść, wypalenia, zmęczenia materiału, sam to widzę na co dzień w naszych zespołach. Do tej pory CDPR chyba w taki sposób jeszcze się nie bawiło. Naprawdę nie zazdroszczę ludziom z zespołów projektowych, to będzie dla nich mega wielkie wyzwanie. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 3
Opublikowano

@tgolik

Masz gdzieś jakąś rozpiskę tych projektów na kolejne lata, jaki jest planowany cykl wydawniczy z wyszczególnieniem ilości planowanych zespołów na projekt/studio/udział zewnętrzny? 

Pamiętam że CDPR kilka lat temu robiło takie fajne podglądowe grafiki, właśnie dla Was - akcjonariuszy. 

Opublikowano

@Element Wojny

Redzi próbowali już robić dwa projekty równocześnie - kończyło się to przeniesieniem "wszystkich rąk na pokład" najważniejszego produktu.

Stąd myślę pomysł utworzenia odrębnego, izolowanego geograficznie studia do prac nad Cyberpunkiem, żeby nie świerzbiły palce. Ważne też, żeby Fools Theory miało wyodrębnioną grupę opiekunów (powiedzmy 20-osobową) z CD Red. Żeby nie były to osoby, które muszą odrywać się od innych prac.

Opublikowano
Teraz, tgolik napisał(a):

Redzi próbowali już robić dwa projekty równocześnie - kończyło się to przeniesieniem "wszystkich rąk na pokład" najważniejszego produktu.

To jest dokładnie to samo na czym się wywaliło Bioware, robiąc DA4 (wersję sprzed resetu), Andromedę i Anthema naraz. W pewnym momencie, kiedy jeden projekt się zawalał, na szybko all hands on the deck i przesuwanie z innych zespołów, gdzie ludzie mieli w głowach kompletnie inne tematy i operowali na innych narzędziach - to NIGDY nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, jakie były skutki wszyscy wiemy, do tego robili sierotami projekty od których ich odsuwano, i Bioware jest dziś wspomnieniem. 

CDPR jest znacznie lepiej zarządzane, ale mam nadzieję że nie porywa się z motyką na słońce. Ciągle jakiś kolejny projekt, ciągle coś nowego w planach, ciągle jakiś nowy zespół. No spoko, rozumiem że są ambitni, ale ryzyko jest ogromne. 

6 minut temu, tgolik napisał(a):

Ważne też, żeby Fools Theory miało wyodrębnioną grupę opiekunów (powiedzmy 20-osobową) z CD Red. Żeby nie były to osoby, które muszą odrywać się od innych prac.

To nigdy nie będzie stały zespół, raczej płynne przesuwanie ludzi, w zależności od tego jakie będą potrzeby w danym momencie. Jeśli uznają, że prace nie przebiegają jak trzeba, że FT nie dowozi jak sobie planowali, to ta grupa może się powiększyć okresowo do dowolnych rozmiarów. Nie wierzę, że CDPR pozwoli sobie na utratę kontroli nad jakimkolwiek aspektem tego projektu. 

• Upvote 1
Opublikowano

Sporo zmieniło się ostatnimi czasy - o tak dużym udziale Fools Theory w pracach CDR dowiedzieliśmy się dopiero w zeszłym roku a i tak mówiło się o 100 osobowym zespole.

Teraz dowiedzieliśmy się, ze nad W3: Pieśni przeszłości pracuje aż 190 osób (łącznie CDR i FT), co oznacza wielką skalę tego przedsięwzięcia. Kiedyś ważnym projektem był Sirius robiony przez wchłonięte ostatnio przez CDR The Molasses Flood z Bostonu. Sirius oczywiście powstaje, mały zespół pracuje też nad Canis Majoris czyli Wiedźmin Remake. Jednak na giganta wyrósł niezapowiedziany wcześniej 3 dodatek do Wiedźmina.

Na podstawie mojej wiedzy wygląda to tak:

2026 2H - jakieś niezapowiedziane popierdółki, żeby zarobić brakujące do programu motywacyjnego (brakuje 418 mln na 2026) dodatkowe 100 mln zysku netto.

2027 1H - W3: Pieśni Przeszłości

2027 2H - W4

2027 - Cyberpunk Edgerunners2

2027/2028 - mobilna gra od Scopely

2028/2029 - Wiedźmin Remake

2028/2029 aktorski serial/film z uniwersum Cyberpunka

2029 - Cyberpunk 2

2030 - Wiedźmin 5

2032 - projekt Hadar

2033 - Wiedźmin 6

Jeszcze kiedyś ukaże się wiedźmińskie multi - Sirius.

Po cichu liczę na Wiedźmin 2 Remake, choć tę grę przeszedłem z przyjemnością ze 2 lata temu, w dobrej jakości na PC.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Molasses Flood wchłonięte przez CDPR? Nie wiedziałem. Pamiętam, jak robili The Flame in the Flood już na swój rachunek, po tym jak Levine zamknął Irrational Games... 

Z tego co kojarzę, zespół Cybera 2 w Bostonie operuje niezależnie od całej reszty, więc tutaj chyba nie ma powodu do obaw. Ale W5 2030? Jeśli nawet jakimś cudem uda im się wydać W4 w przyszłym roku (w co bardzo wątpię), to co - dostaną niecałe 3 lata na kolejną część? Nawet jeśli poprzesuwają ludzi i uwolnią zasoby z innych projektów, powiedzieć że to będzie wyzwanie, to jakby nic nie powiedzieć. 

Opublikowano

CDR kupił 75% udziałów w Molasses Flood parę lat temu. Na początku zeszłego roku Redzi ogłosili wchłonięcie studia przez Cd Projekt odział w Bostonie.

Co do W5. Dlatego napisałem, że W5 może być takim wielkim "rozszerzeniem" do W4. Redzi,  informując o współpracy z Epickiem ogłosili, że planują stworzyć narzędzia wspólne dla Trylogii i Wiedźmin Remake, żeby uprościć procesy produkcyjne. Po premierze W4 zwolni się 500 osób. Z tego 200 ma zasilić zespół Cyberpunka 2 a 300 będzie dalej rzeźbić Nową Trylogię Wiedźmińską. Zakładam, że pewne rzeczy od początku robione są pod kątem całej sagi.

Opublikowano

Jak im uda się dowieść jakościowe gry w takiej ilości to CD Projekt Red wyrośnie na absolutnego giganta i praktycznie studio dominujące w branży :D Nawet taki Rockstar co ma również potężne studio przynajmniej parę lat robi jedną grę.

Ciężki tematem wydają mi się te Wiedźminy 5 i 6 wydawane tak szybko, ale może faktycznie jak już będą mieli ogarnięty silnik to będą one bardziej, jak ogromne DLC z podobnymi mechanikami niż całkowicie odrębne gry tak jak piszecie.

Opublikowano
19 minut temu, maras2574 napisał(a):

Mi też :) Dokładnie rok mi zajęło przejście ;) Steam pokazuje 209 godzin 

ja pierwszy raz również grałem fabułe  rok czasu a na liczniki z gry ze statów było 220h :o to był szok. 

co do posta wyżej, Wiedzmin 4 w 2027 :) bardzo pobożne życzenie, chyba każdy by tak chciał, ale wiemy, że tak dobrze nie będzie 

Opublikowano
W dniu 27.05.2026 o 13:18, Phoenix. napisał(a):

mało tego ja Wieśka nigdy nie przeszedłem, mam kilka godz na liczniki tylko wiec wszystko przede mną i dodatki :D 

Ja startowałem 3 razy, nie podchodziło, ale jak za tym trzecim razem zatrybiło, to nie mogłem się opanować i na rok mnie wcięło ;)

To samo miałem z CP2077, też za 3 razem ;) Tyle że nie na tak długo, dwa posiedzenia, 16 i 14 godzin i po grze ;)

Opublikowano
1 minutę temu, maras2574 napisał(a):

Ja startowałem 3 razy, nie podchodziło, ale jak za tym trzecim razem zatrybiło, to nie mogłem się opanować i na rok mnie wcięło ;)

To samo miałem z CP2077, też za 3 razem ;) Tyle że nie na tak długo, dwa posiedzenia, 16 i 14 godzin i po grze ;)

speedrun w tym CB77 widzę robiłeś. 

Opublikowano
Godzinę temu, tgolik napisał(a):

Po premierze W4 zwolni się 500 osób. Z tego 200 ma zasilić zespół Cyberpunka 2 a 300 będzie dalej rzeźbić Nową Trylogię Wiedźmińską. Zakładam, że pewne rzeczy od początku robione są pod kątem całej sagi.

Papier wszystko przyjmie. Jeśli chodzi o procesy produkcyjne gier, gdzie temat nieco liznąłem z kilku książek czy artykułów na necie, to na ogół po premierze dużego projektu AAA większość zespołów jest przenoszona stopniowo, falami; bardzo często kieruje się ich do mniejszych projektów albo początkowego etapu pre-produkcji innych tytułów żeby - dosłownie - zregenerowali się, nabrali świeżości, odpoczęli po ostatnich 12-18 miesiącach przed wydaniem gry, które zazwyczaj wiązały się z wielotygodniowym/wielomiesięcznym crunchem. Często dochodzi też do sporych rotacji w zespołach, bo wiele osób po ukończeniu dużego projektu nie ma ochoty wskakiwać w kolejny o podobnej skali, lub po prostu chce spróbować czegoś innego (to jest dość częste zjawisko). Proces rekrutacji i szkolenia następców to minimum kilka miesięcy w plecy, co zakłóci proces produkcji i plany z tym związane. 

Bardzo ambitnie, ale wolałbym jednak żeby skupili się na W4 i Cyberze 2, bo wszystko inne wydaje się w tym momencie po prostu mniej ważne. 

Godzinę temu, mazi636 napisał(a):

Nawet taki Rockstar co ma również potężne studio przynajmniej parę lat robi jedną grę.

Bo to jest właściwa droga - kierujesz wszystkie dostępne zasoby na swój flagowy produkt. Ja osobiście GTA nie lubię, ale jestem przekonany że dowiozą. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jako gracza, ze wszystkich projektów Redów, w tej chwili najbardziej cieszy mnie dodatek do Wiedźmina 3. Mimo, w cudzysłowie, opóźnienia jest to jedyny konkret, w który zagrać będzie można już lada moment. Łatwo będzie mając taką gierkę doczekać do premiery W4.

Czyściłem kupkę wstydu czekając na ewentualną premierę dodatku do W3 za kwartał. Po ich ostatnich rewelacjach, kupiłem sobie wczoraj Resident Evil Requiem.

Opublikowano (edytowane)

W ostatnich latach prawie wszystkie duże studia wywróciły się w jakiś sposób. Może poza Capcomem. Czasem trudno uwierzyć w długofalowy sukces CD projektu, w takim otoczeniu rynkowym. Czy młodzi, którzy w tej chwili grają tylko w Fortnite i Minecrafta za 7-8 lat sięgną po prawdziwe gry, które tworzy CD Projekt?

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1