Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Wu70 napisał(a):

To technicznie podobne gry, rozni je głównie moment wydania, dzisiejsze cpu nie mają problemów z 1 ;)

Dokładnie. Nawet powielają te same błędy w mechanice gry. W pewnych aspektach niestety nie dowieźli. Szczególnie w oskryptowaniu gry. Może się wali, palić i pół wsi ciebie goni z widłami ale jak dojdziesz, że ma się odpalić jakaś scenka to się odpali i jedziesz dalej normalnie z fabułą. jak gdyby nic.  Jak bym miał tą grę ocenić to na obecną chwilę 8/10. Generalnie to dobra gra ze specyficznym klimatem i zdecydowanie wyjątkowa. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Isharoth napisał(a):

A jak wasze wrażenia z fabuły do tej pory? Oczywiście bez spoilerów. Ja mam wrażenie że fabuła w KCD2 jest jeszcze lepsza niż w 1. Jedynkę przeszedłem parę miesięcy temu, więc jeszcze całkiem nieźle ją pamiętam.

9 godzin temu, TmK napisał(a):

Bardzo odprężająca gierka. Jeszcze nawet nie znalazłem psa, ani nie byłem u młynarza/kowala, a nabite 12h. Plądruję zielniki, rabuję i kradnę :E póki co jednak walka z 3 bandziorami na trasie to za duże wyzwanie, trzeba niedługo lekko pchnąć wątek do przodu, ale to dla mnie trochę case No Mans Sky pod tym względem, że tu nawet w ogóle fabuły by nie musiało być, a i tak bym sobie wieczorami w to pykał dla odprężenia. W początkowym etapie polecam odwiedzić kamieniołom zaraz na południe od zamku Troski - po zapoznaniu miejscowych dwóch dżentelmenów z moją stalą plus zwiedzeniu najbliższego terenu wpadło koło 800 groszy. Zbawienny zastrzyk kasy na start. To zdecydowanie RPG z gatunku tych bardziej klasycznych. Tutaj trzeba się w pełni wczuć w ten świat i złapać odpowiednią immersję, ale żeby tak się stało trzeba po prostu lubić takie klimaty - wolno, bez wybuchów. 

10 godzin temu, slafec napisał(a):

Wciąga jak bagno. Niezależnie czy to wątek główny, czy zadania poboczne.

Nareszcie jakaś gra po Red Dead Redemption 2 godna uwagi, gdzie widać że devom się chciało i włożyli w to też dużo od serca 👍

13 godzin temu, Godlike napisał(a):

Pamiętam jak jeszcze przed premiera każdy pluł  na CE w tej grze i jakie będzie, jak będzie kiepsko zoptymalizowany a po premierze jest zupełnie na odwrót :)

Nie każdy, przecież to ten sam silnik co w

tylko jego nowsza wersja 😉

Edytowane przez azgan
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, MJRegul napisał(a):

@skunRace no niestety, ta gra lubi grzać proca, nie wiem o co chodzi z tym, mój 5800X3D wydajnościowo jest wszystko jak trzeba ale 80C u niego to norma. 
Sprawdzałem na Navis 240, teraz Navis 280 a po drodze zapasowy Deepcool AK620 i wszędzie takie same (+/- 2C) temperatury. 

Chłodzenie nie robi różnicy na tym procku :E Jedynie UV można zrobić i tyle, taki mamy klimat... 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galakty napisał(a):

mój 5800X3D wydajnościowo jest wszystko jak trzeba ale 80C u niego to norma. 

U mnie jeszcze w zadnej grze temp. na tym procku nie przekroczyla 65C, niewazne jakich ustawien bym nie dal. Zadnych ustawien nie zmienialem, zadnego OC czy UV, reczne ustawienie wiatrakow w obudowie i to w sumie tyle. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

To technicznie podobne gry, rozni je głównie moment wydania, dzisiejsze cpu nie mają problemów z 1 ;)

Tylko teoretycznie podobne. 1ka chyba nie ma żadnych ficzerów - nawet DLSS nie obsługuje, jeżeli się nie mylę (?)
Mój proc w jedynce niedomaga (jedyna gra, na jaką się natknąłem /oprócz chorego stalkera2/, która na 4090 potrafi mi dropnąć do 45 fps!).
Niby 70 fps, niby 90 fps i... chrup do 45.
Nieakceptowalne dla mnie.

Dwójka, póki co płynie. 
Ten sam sprzęt. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

U mnie jeszcze w zadnej grze temp. na tym procku nie przekroczyla 65C, niewazne jakich ustawien bym nie dal. Zadnych ustawien nie zmienialem, zadnego OC czy UV, reczne ustawienie wiatrakow w obudowie i to w sumie tyle. 

Te ale to nie ja pisałem xD

3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ktos probowal grac z RTX HDR? 

Jeszcze nie, może dziś spróbuję. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Tak. Praktycznie to samo co AutoHDR z Win11, różnica taka że RTX HDR ma dodatkowo filtry i możliwość kalibracji z poziomu appki bezpośrednio w grze.

9 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Zaraz, zaraz ta gra nie ma FG i HDR natywnie w 2025?? Mialem ja kupic wlasnie... 

Nie, nie ma oszukanych klateczek 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Zaraz, zaraz ta gra nie ma FG i HDR natywnie w 2025?? Mialem ja kupic wlasnie... 

Jeśli miałeś kupić dla FG i HDR to lepiej nie kupuj ;)

Właśnie do takich graczy trafia teraz kcd2 8:E Jak będą projektować kcd3 to pewnie już jako konsolowy samograj

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale ten brak FG nie boli chyba? Może później się kaszanka zaczyna, ale póki co mam 90-100 FPS i gra śmiga jak złoto, płynnie bez stutteru. 

na otwortych przestrzeniahc mam pod 180fps, jak dojde kiedys to tego miasta pewnie zobacze 80 :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Grasz w grę czy w HDR i FG? ;) Kupuj nie wymyślaj, jeśli tylko umiesz w powolne RPGi to wciąga jak wir w kiblu. 

Panowie, czy to oznacza, że nie odnajdę Orzecha? Bo CHYBA gdzieś po drodze zaciukało mi się gajowego mam wrażenie (ale nie miałem info, że quest failed), mogę się mylić. Ale na mapie nie mam nic z Orzechem związanego i nie wiem co dalej :P 

EDIT: kurna nagle za coś mnie w Żelejowie chcą wsadzić za kratki, nie było mnie tam ze 2 dni, co jest 8:E

KingdomCome_2025_02_10_09_39_39_385.jpg

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak Ci wystarczą, że po prostu świeci to możesz używać. Ale to nie jest natywny HDR, będą babole w zależności od sceny mniejsze lub większe. Przepalone detale w jasnościach, nieodpowiednie poziomy czerni. Jak już pogrzebiesz suwakami i ustawisz dla jednej sceny to w innej znowu będzie nie tak. Itd

No, ale kto co lubi. Ja wolę już dobrze skalibrowany sdr, niż problemy wynikające z emulacji hdr.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale to nie jest natywny HDR, będą babole w zależności od sceny mniejsze lub większe. Przepalone detale w jasnościach, nieodpowiednie poziomy czerni.

Oho, CP2077 by się z tym nie zgodził xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

CP ma natywny hdr, co prawda z pewnymi babolami jeśli chodzi o poziomy czerni, ale to jest do skalibrowania.

No, ale róbta co chceta. Każdy gra jak lubi. Niektórzy grają z dynamicznymi mapowaniami z ustawień tv/monitora co kompletnie rozwala sceny. Ale niektórzy lubią jak mają całość rozjaśnioną.

Edytowane przez lukadd
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak Ci wystarczą, że po prostu świeci to możesz używać. Ale to nie jest natywny HDR, będą babole w zależności od sceny mniejsze lub większe. Przepalone detale w jasnościach, nieodpowiednie poziomy czerni. Jak już pogrzebiesz suwakami i ustawisz dla jednej sceny to w innej znowu będzie nie tak. Itd

No, ale kto co lubi. Ja wolę już dobrze skalibrowany sdr, niż problemy wynikające z emulacji hdr.

No wlasnie probowlem ostatnio rtx hdr w Deus ex mankind divided i jest tak ze wlasciwie to co swieci to wypala galy, wlacznie z HUD, jak jest cos w ogole bialego to w ogole kaszana. Grzebalem z godzine w ustawieniach, moc w nitach, te szarosci itp ale w rezulatcie ustawilem ze wygladalo to prawie tak samo jak bez HDR a tylko srgb wiec wylaczylem... Prawie w kazdej grze rtx hdr to takie swieci ze oczy wypala w bieli a reszta nie wiele sie rozni od sdr przynajmniej na moim oledzie. 

Nie, nie gram w gry tylko dla HDR i FG, pop rostu sie zdziwilem. Uwielbiam dobra grafike w grach wiec zawsze suwaki w prawo tyle zeby nie mniej niz 60 fps bylo a najlepiej minimum 90. Czytam ze dobrze gra zoptymalizowana jest wiec FG nie potrzebne pewnie. Tu jest dlss 4 new transformer? KDC 1 probwalem 3 razy i nie udalo mi sie przejsc bo to taki symulator chodzenia wiasniakiem. Zachwyt taki jest na kdc 2 ze kusi zeby sprobowac. 

Edytowane przez aureumchaos
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

CP ma natywny hdr, co prawda z pewnymi babolami jeśli chodzi o poziomy czerni, ale to jest do skalibrowania.

No, ale róbta co chceta. Każdy gra jak lubi. Niektórzy grają z dynamicznymi mapowaniami z ustawień tv/monitora co kompletnie rozwala sceny. Ale niektórzy lubią jak mają całość rozjaśnioną.

Testowałem RTX HDR w Chivalry 2 i robił robotę, nie było przepaleń czy black crush ;) 

Jak będę miał chwilę to odpalę w KCD2 i sprawdzę, na OLED fajnie jakby to działało. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

No wlasnie probowlem ostatnio rtx hdr w Deus ex mankind divided i jest tak ze wlasciwie to co swieci to wypala galy, wlacznie z HUD

Dodatkowe minusy których nie znoszę w tych autoHDRach. Walące hudy, inventory, text, jakieś listy książki, opisy ciekawostki do czytania, mapa itd. Wszystko świeci, nawet to co nie powinno.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli woda? Mój 5800X3D w BF1 bez problemu 75-80 stopni, w wielu wymagających grach 75+ to norma. Noctua DH15 :) W mniej wymagających, owszem, 59-65 stopni. 

Na KCD2 czekałem, aż tak długo że straciłem zainteresowanie :E Może kiedyś się ogra.

• Confused 1
Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Dodatkowe minusy których nie znoszę w tych autoHDRach. Walące hudy, inventory, text, jakieś listy książki, opisy ciekawostki do czytania, mapa itd. Wszystko świeci, nawet to co nie powinno.

No to jest minus zdecydowanie, ale też nie każda gra mająca HDR pozwala na modyfikację HUD.

W PoE2 z tego korzystam, HUD leci na minus bo nie chcę wypalarki, ale sporo gier nie ma opcji żeby to dostosować.