Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre liczby wydają się nierealne, ale to jest Rockstar, to jest GTA. Żadna inna firma i żadna inna marka nie mogą sobie pozwolić na tak abstrakcyjne koszty produkcji, mając niemal pewność, że już w dzień premiery (lub w okresie 2-3 dni) całość się zwróci, a później będzie już tylko przynosić zysk. A mówimy o sprzedaży wersji na konsole, z czasem dojdzie rdycja PC i przede wszystkim GTA Online, z którego zyski - tak jak w GTA5 - mogą przekroczyć 40% wszystkich dochodów.

Nie wiem co musiałoby się wydarzyć w recenzjach tej gry, żeby ludzie zrezygnowali z kupna. W okresie premierowym wszędzie w mediach, na forach, będzie panować totalna sieczka. Widzieliśmy to dziesiątki razy w przypadku dużo mniejszych produkcji, a w przypadku GTA6, skala będzie minimum kilkukrotnie większa.

• Odpowiedzi 2,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Nauczyłeś się w "gładkie słówka" jak AI ;) Tylko nic z tego nie wynika, ot przyjąłeś za pewnik że AI ma sens dopiero od uzyskania "boskiej nieomylności" ;)

Ludzie mylą się w liczbach i to prostych, zmyślają, halucynują, wierzą w płaską ziemię, kupują preordery crapów, wysyłają donejty patostreamerom, nawet na forach piszą takie głupoty że inni ich potem banują :hihot:

Dlatego AI jest przydatne, nawet dla typowego miłośnika GTA Online.

A co najważniejsze - dla produkcji kolejnych wielkich gier :D

Od pół roku próbuję w firmie wykorzystać Gemini pro do pracy z siecią połączonych arkuszy i plików. Raczej bezskutecznie. Halucynacje słabną gdy dzielę zadania na małe cząstki tyle, że ocieram się o granicę w której potrafię być czasem wydajniejszy od SI. Limity tokenów kończą mi się 5 razy dziennie i wtedy Gemini przełącza się w tryb, z którego korzystamy w darmowych modelach. A wtedy wyniki, które uzyskuję to czyste bajkopisarstwo.

2 godziny temu, Vulc napisał(a):

Niektóre liczby wydają się nierealne, ale to jest Rockstar, to jest GTA. Żadna inna firma i żadna inna marka nie mogą sobie pozwolić na tak abstrakcyjne koszty produkcji, mając niemal pewność, że już w dzień premiery (lub w okresie 2-3 dni) całość się zwróci, a później będzie już tylko przynosić zysk. A mówimy o sprzedaży wersji na konsole, z czasem dojdzie rdycja PC i przede wszystkim GTA Online, z którego zyski - tak jak w GTA5 - mogą przekroczyć 40% wszystkich dochodów.

Nie wiem co musiałoby się wydarzyć w recenzjach tej gry, żeby ludzie zrezygnowali z kupna. W okresie premierowym wszędzie w mediach, na forach, będzie panować totalna sieczka. Widzieliśmy to dziesiątki razy w przypadku dużo mniejszych produkcji, a w przypadku GTA6, skala będzie minimum kilkukrotnie większa.

Plotki mówią o zupełnie abstrakcyjnych kosztach produkcji GTA 6. Ponieważ na razie rynkiem docelowym jest tylko 130 milionów konsol to według mnie na zwrot kosztów produkcji Rockstar będzie potrzebował ładnych kilku miesięcy a być może nawet premiery pecetowej. W czasie premiery GTA V konsol było więcej niż będzie na premierę GTA 6 koszty produkcji natomiast wzrosły 10-krotnie. 25% właścicieli PS 5 będzie musiało kupić GTA 6, żeby zwróciły się koszty. Nigdy żadnej gry, poza Mario, nie kupił tak duży odsetek posiadaczy platformy do grania.

Opublikowano
2 minuty temu, tgolik napisał(a):

Od pół roku próbuję w firmie wykorzystać Gemini pro do pracy z siecią połączonych arkuszy i plików. Raczej bezskutecznie. Halucynacje słabną gdy dzielę zadania na małe cząstki tyle, że ocieram się o granicę w której potrafię być czasem wydajniejszy od SI. Limity tokenów kończą mi się 5 razy dziennie i wtedy Gemini przełącza się w tryb, z którego korzystamy w darmowych modelach. A wtedy wyniki, które uzyskuję to czyste bajkopisarstwo.

Gemini na tą chwilę mocno odstaje od GPT 5.5 i Opusa 4.8, więc może one Ci się sprawdzą dużo lepiej. Jak gadałem z moimi kolegami programistami to oni już praktycznie nie piszą kodu ręcznie tylko właśnie korzystają z Claude'a. 

Opublikowano
13 minut temu, tgolik napisał(a):

Plotki mówią o zupełnie abstrakcyjnych kosztach produkcji GTA 6. Ponieważ na razie rynkiem docelowym jest tylko 130 milionów konsol to według mnie na zwrot kosztów produkcji Rockstar będzie potrzebował ładnych kilku miesięcy a być może nawet premiery pecetowej. W czasie premiery GTA V konsol było więcej niż będzie na premierę GTA 6 koszty produkcji natomiast wzrosły 10-krotnie. 25% właścicieli PS 5 będzie musiało kupić GTA 6, żeby zwróciły się koszty. Nigdy żadnej gry, poza Mario, nie kupił tak duży odsetek posiadaczy platformy do grania.

Zawarta w tych plotkach rozbieżność w rzekomych kosztach produkcji jest tak duża, że nie sposób tego ocenić. Natomiast Rockstar to jedyna na rynku firma, która może sobie pozwolić na takie wydatki. Niech to będzie nawet miesiąc. Dwa miesiące. Niczego to diametralnie nie zmieni. Co najwyżej zmusi do wyciągnięcia wniosków na przyszłość.

Opublikowano
5 minut temu, Vulc napisał(a):

Zawarta w tych plotkach rozbieżność w rzekomych kosztach produkcji jest tak duża, że nie sposób tego ocenić. Natomiast Rockstar to jedyna na rynku firma, która może sobie pozwolić na takie wydatki. Niech to będzie nawet miesiąc. Dwa miesiące. Niczego to diametralnie nie zmieni. Co najwyżej zmusi do wyciągnięcia wniosków na przyszłość.

Wnioski wyciągnęli już inwestorzy - kurs Take Two praktycznie szoruje pod dnie od pięciu lat. W tym roku jest 5% pod kreską.

10 minut temu, mazi636 napisał(a):

Gemini na tą chwilę mocno odstaje od GPT 5.5 i Opusa 4.8, więc może one Ci się sprawdzą dużo lepiej. Jak gadałem z moimi kolegami programistami to oni już praktycznie nie piszą kodu ręcznie tylko właśnie korzystają z Claude'a. 

Jest kilka rzeczy, które SI robi dobrze, między innymi programowanie, tworzenie gładkich wypowiedzi i wszystkie opisowe podsumowania. Kiepsko tylko radzi sobie z liczbami a to w biznesie jest kluczowe.

Opublikowano

To jest gra u podstaw projektowana pod wiele lat zysków (nie chcę ryzykować "dekady" ale pewnie wiele bym się nie pomylił) - "Online" to słowo klucz.

Ale nawet na singlu to są dwie generacje konsol + PC. Tam nie ma znaczenia zwrot w 24h (ja osobiście nie wierzę w dziesiątki milionów sprzedaży w 24h: słaba baza odbiorców).

Ale tak czy siak wykręcą piękne liczby w perspektywie czasu, to będzie po prostu inna jakość, za 7 lat będziemy oglądać filmiki jak Cyberpunk 2078 na RTX9090 nie radzi sobie w porównaniach z GTA.

20 minut temu, tgolik napisał(a):

Gemini nie nadaje się do pracy, największe halucynacje ale przede wszystkim najsłabszy model.

Opus 4.8 / GPT 5.5 to jest minimum i to na wysokim reasoningu, a teraz to już Fable 5 / GPT 5.6. Niżej schodzisz tylko i wyłącznie jeśli potrafisz wydzielać prostsze zadania i wiesz co robisz, darmowych modeli nawet nie warto odpalać w pracy ;)
I mówię to z perspektywy wdrożeń w ogromnej firmie, cała branża już tworzy oprogramowanie z pomocą AI, tu już nawet nikt nie pyta, obecnie próbuje się to już zapinać do projektowania HW.

Jak pomyślę gdzie byliśmy "rok temu" to jest szok.

Opublikowano
6 minut temu, tgolik napisał(a):

Wnioski wyciągnęli już inwestorzy - kurs Take Two praktycznie szoruje pod dnie od pięciu lat. W tym roku jest 5% pod kreską.

Nic nie wyciągnęli, ostatni spadek to normalna korekta po ogłoszeniu daty premiery i rozpoczęciu sprzedaży preorderów. Tak jak kurs jest normalny dla spółki, która od lat karmi swoich inwestorów wizją zysków z tytułu premiery GTA6 czy każdej innej gry o tak długim cyklu produkcyjnym. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tgolik napisał(a):

Przecież Take two to nie tylko Rockstar, a dziesiątki innych studiów :E 

Rockstar i GTA 6 to jest maszynka do robienia pieniędzy, nie na parę miesięcy i wszyscy zapominają o grze, a na spokojnie 10 jak nie kilkanaście lat ciągłego dopływu zielonych i to w grubych miliardach.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Nie przeczę, że GTA VI długoterminowo będzie maszynką do zarabiania pieniędzy. Odnoszę się tylko do tych niesamowitych zwrotów w dzień premiery o których pisze cały internet. Natomiast Take Two od pięciu lat jedzie na stracie i zyski z GTA 6 w pierwszej kolejności będą musiały pokryć zadłużenie spółki matki. 

Nie można też nie brać pod uwagę, że tryb online związany z GTA 6 będzie rósł kosztem obecnego GTA Online, co doprowadzi do częściowej kanibalizacji obecnego biznesu.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
6 minut temu, tgolik napisał(a):

Nie przeczę, że GTA VI długoterminowo będzie maszynką do zarabiania pieniędzy. Odnoszę się tylko do tych niesamowitych zwrotów w dzień premiery o których pisze cały internet. Natomiast Take Two od pięciu lat jedzie na stracie i zyski z GTA 6 w pierwszej kolejności będą musiały pokryć zadłużenie spółki matki. 

Nie można też nie brać pod uwagę, że tryb online związany z GTA 6 będzie rósł kosztem obecnego GTA Online, co doprowadzi do częściowej kanibalizacji obecnego biznesu.

Dlatego tylko sobie radośnie teoretyzujemy. Można jednak założyć, że akurat tak mocna marka jest w miarę bezpieczną inwestycją. Osobiście przewiduję kolejne rekordy sprzedaży, ale jak będzie, przekonamy się w listopadzie.

Opublikowano (edytowane)

^^ 

Jak oni niczym się nie chwalą na temat gry - tylko info - game only digital :E 

A pamiętaj to jest letnia kampania ofensywna gry na niespotykaną skalę :E 

Nawet mnie, zagorzałego fana R* (GTA/RDR2) działania R* w ostatnich tygodniach jest żenujące i :dupa: 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.07.2026 o 18:24, kanon7 napisał(a):

A pamiętaj to jest letnia kampania ofensywna gry na niespotykaną skalę :E 

Pamiętaj

Czyli kampania marketingowa jest gdzie? Na wakacjach :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Spychcio napisał(a):

Dopiero ostatnio zobaczyłem tego szopa na niebieskim śmietniku:D

Ja co oglądam ten trailer to widzę coś czego wcześniej nie zauważyłem :E

Swoją drogą, jak myślicie, doczekamy się w końcu dynamicznej ekonomii w GTA VI?

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
W dniu 11.07.2026 o 12:42, tgolik napisał(a):

W TT trzeba było się zapakować najpóźniej w 2024 roku, po 2 latach spokojne 100%, a po premierze dociągnie prawdopodobnie do 300$. Długoterminowo również odda, lepiej niż jakakolwiek firma z branży, jedynie CDPR może się z nimi równać obecnie, i jest masę osób załadowanych po ~190-200 zł w CDPR z nadzieją na 270-300 zł po premierze IV ;) Jeśli ludzie wierzą w 50% zwrot z inwestycji z głupiego CDPR, nie jestem w stanie nie wierzyć że TT nie zrobi podobnego wyniku. A GTA VI nawet nie kupuje na premierę bo nie mam na czym grać :E 

Opublikowano
Godzinę temu, SmogSmok napisał(a):

To oświetlenie z trailer 2 to chyba na 5090 było puszczone.  🤣

A tak to wygląda na obecnych zdjęciach, góra 2026, dół 2025. 

Zaczyna to zmierzać w tę samą stronę co GTA V, na trailerach cud miód a rzeczywistość swoje.

• Haha 1