Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nigdy nie grałem w tą serię, chyba pora nadrobić zaległości. Rozumiem, że powinienem zacząć od Mafii 1 Definitive Edition? 

Zazdroszczę, Mafia 1 i 2 przechodzę chyba raz na rok, czy dwa lata z żadnymi innymi grami tak nie mam. Zacznij od Mafii 1 Definitive Edition później 2 Definitive Edition.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Czyli jednak dla mnie.

Wszystkie dzieją się po old, więc możesz zacząć od niej.

A nie będzie to tworzyło bariery gameplayowej w takiej kolejności? (wiadomo, że nowa gra lepsza grafa nowe mechaniki bajery szmery itd) 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A nie będzie to tworzyło bariery gameplayowej w takiej kolejności? (wiadomo, że nowa gra lepsza grafa nowe mechaniki bajery szmery itd) 

Ta gra ma mniej mechanik i jest bardziej uproszczona niż stare Mafie :E

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze dwie gry z serii mafia nie są powiązane fabularnie. Jedynie w drugiej części jest jedna misja, która jest puszczeniem oka do fanów jedynki. Poza tym to są inne historie z innymi bohaterami. 

Graj w jakiej kolejności chcesz i będzie git. Moim skromnym zdaniem pierwsza część jest najlepsza, ale dziś jest zjadliwa jedynie w formie remake, dwójka jest świetna i się zaskakująco mało zestarzała. Trójkę bym pominął bo jest do kitu i ma słabą historię. 

6 minut temu, DITMD napisał(a):

Ta gra ma mniej mechanik i jest bardziej uproszczona niż stare Mafie :E

To prawda, ale wciąga pod warunkiem, że lubi się wolne gry. Początek jest bardziej ślamazarny niż w mafii 2 a to już jest wyczyn. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nigdy nie grałem w tą serię, chyba pora nadrobić zaległości. Rozumiem, że powinienem zacząć od Mafii 1 Definitive Edition? 

Old 2 1 3.

Godzinę temu, DITMD napisał(a):

Taa, nikt nigdzie nie chodził, nie jeździł, wszyscy stali w miejscu albo siedzieli w piwnicach, a końskie kopyta nie zostawiały śladów na piasku. Świat tej gry jest fikcyjnym zlepkiem paru miast z Sycylii, jak weźmiesz jakieś zdjęcia, drzeworyty nawet sprzed okresu tej gry, to widzisz na nich konie, dorożki, jakiś ruch uliczny. Tutaj przejeżdżasz przez mapę i nikt cię nie mija. 

No chyba zdjęcie robili specjalnie z czymś ciekawym a nie pustej drogi.

Opublikowano
23 minuty temu, DITMD napisał(a):

Bez przesady, trójka nie była taka zła, choć trochę za bardzo ją rozciągnęli. 

Moim zdaniem nie miała angażującej historii, dlatego mnie nie wciągnęła. Poza tym po pierwszych dwóch częściach miałem duże oczekiwania, których ta gra w ogóle nie spełniła. Miłośnikom dobrych, mafijnych historii polecam przeczytać (koniecznie, nie obejrzeć) ojca chrzestnego zamiast grać w mafię 3. 

Opublikowano
27 minut temu, lukadd napisał(a):

Dla mnie też trójka uszła. Nie jest to żadna wybitna gra, ale grało się całkiem spoko.

Nawet mam screeny jak prowadziłem hodowlę maryśki w Mafii 3 :E  

xX2ZWAu.png

Jakaś samosiejka xd

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Historia była akurat dobra i bez tych pobocznych zapychaczy by się wybroniła.

Kwestia gustu, poza tym liczy się nie tylko jak historia jest napisana ale też jak jest pokazana a niestety w tym przypadku było nudno.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Moim zdaniem nie miała angażującej historii, dlatego mnie nie wciągnęła. Poza tym po pierwszych dwóch częściach miałem duże oczekiwania, których ta gra w ogóle nie spełniła. Miłośnikom dobrych, mafijnych historii polecam przeczytać (koniecznie, nie obejrzeć) ojca chrzestnego zamiast grać w mafię 3. 

Nie no filmy z serii Ojciec Chrzestny zdecydowanie dają radę, nawet po tylu latach. Trójka bardzo odstawała jakością, ale najnowsza wersja filmu CODA - https://www.rottentomatoes.com/m/the_godfather_coda_the_death_of_michael_corleone wydana parę lat temu (według oryginalnej wizji twórcy) jest już naprawdę znośna. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano

Dają, ale pierwsza część jest kiepska jeśli zna się książkę bo jest strasznie wykastrowana. Z luci brasi zrobili jakiegoś marnego cyngla gdzie w książce był brutalnym kozakiem a to co wyczyniał na lotnisku przy użyciu siekiery to poezja. 

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Kwestia gustu, poza tym liczy się nie tylko jak historia jest napisana ale też jak jest pokazana a niestety w tym przypadku było nudno.

Jak długo grałeś by się wciągnąć? 2 misje? :) masa ludzi porzuciła do 60 minut zwrotu na Steam, bo im się murzyn nie podobał, a historii nie poznali.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Keller napisał(a):

Jak długo grałeś by się wciągnąć? 2 misje? :) masa ludzi porzuciła do 60 minut zwrotu na Steam, bo im się murzyn nie podobał, a historii nie poznali.

Ukończyłem grę. Zajęło mi to dużo czasu ale zrobiłem to tylko i wyłącznie z sympatii do serii. 

Opublikowano
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tu już muszą wypowiedzieć się fani poprzednich vs OLD.
Ja, podobnie jak Ty (ze wstyIle czdem przyznaję), nie grałem w żadną Mafię do tej pory.

Ile czasu temu mówiłem, że musisz nadrobić koniecznie :bicz:

1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Dla mnie też trójka uszła. Nie jest to żadna wybitna gra, ale grało się całkiem spoko.

Nawet mam screeny jak prowadziłem hodowlę maryśki w Mafii 3 :E  

xX2ZWAu.png

Ja sobie chyba nawet kiedyś przypomnę Mafie 3, bo grałem tylko raz po premierze. Startu do jedynki i dwójki nie miała, ale nie była taka zła, gdyby nie to idiotyczne czyszczenie dzielnic, żeby fabułę popchnąć do przodu. Przynajmniej tak to zapamiętałem, że nie była tak liniowa jak 1/2 i nie dało się robić po prostu misji za misją.

Opublikowano
6 godzin temu, JeanPepin napisał(a):

Mi gierka siadła, zacząłem 6 rozdział. Na plus na pewno klimat, Sycylia i to jak jej fragment wygląda, ogólnie graficznie i krajobrazowo przypomina mi to mocno Plague Tale Requiem ( w sumie też mediterraneum) , ale optymalizacja i spadki niestety mocno irytują, nie mam najmocniejszego sprzętu, gram w 2k,  ale cienie na średnie, odbicia też, reszta na wysokie ( nie legendarne ) wspomagacz na jakość i niby lata w tych 50 do 60 klatek no ale te spadki nie powinny mieć miejsca. Pierwsze 3 rozdziały zbyt powolne, ale później wygląda to lepiej fabularnie no i Enzo w końcu częsciej otwiera japę. Polecam grać w języku sycylijskim :D

Rozbawiło mnie nawiązanie do wyścigu z jedynki, tutaj prawie taka sama sytuacja, ktoś zaniemógł więc trzeba zostać bohaterem, inna sprawa że ten wyścig banalny, zbyt łatwy imo. No ale dobrze że nie tak denerwujący jak w oryginalnej mafii 1
Ogólnie dobrze wydane 160 zł

K***a, byłem pewny że gram z dlss, a grałem z unreal tsr i narzekalem tutaj że mam spadki duże i ze mam 50-60 fps :E tak to jest ponad 100, na rynku w miescie z 85. Niezłe zaćmienie :E

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Historia była akurat dobra i bez tych pobocznych zapychaczy by się wybroniła.

Też mam podobne zdanie, ogólnie to bardziej mi się podobał klimat Nowego Orleanu i te wszystkie bayou, niż ta pusta, martwa Sycylia. 

• Like 1