Frog67 389 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Porównując do trailerów to nie spodziewałem się że downgrade poszedł tak gruby miejscami.
VRman 2 634 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Jest chyba udany remake kultowej jedynki. Ja się nie wypowiem, bo mi się podobało zupełnie co innego w jedynce niż to, za co 90% fanów uważa grę za wybitną, więc w remake nie chce mi się grać, bo: - nie zaskoczy mnie nową muzyką z tamtych lat, a muza w Mafii z 2002r. to było coś po prostu niesamowitego - nie ma supportu dla kierownic - nie przedstawia fantastycznego świata stylizowanego na lata 20te tylko przedstawia bardziej realistyczną wersję Ameryki tamtych lat. A ja sobie lubiłem podkręcić muzykę w grze, włączyć dźwięk 5.1 i stereoskopowe 3D Vision na monitorze CRT, skonfigurować kierownicę na 900 stopni obrotu i... po prostu sobie jeździć po tym świecie, rekreacyjnie, no z dodatkiem rozjeżdżania budek telefonicznych (świetna imersja jak masz obraz w 3D a potem słyszysz dookoła i za sobą jak się tłucze szkło) Misje i historia oczywiście też były spoko, ale to ten klimacik wizualiów i muzyki tworzył magię. No i gra ogólnie wyglądała super. Na GF2 MX już wyglądała dobrze, ale na GF4 4200 w 3D było czym się zachwycać. Z kolegą jeździliśmy u mnie, jeździliśmy u niego. On sobie tylko do tej gry kupił kierownicę i też jeździł od tak, żeby pojeździć. No i wymyślaliśmy sobie różne głupie zadania, łącznie z od początku skazaną na porażkę próbą przeskoczenia rzeki Dla mnie giera będąca symbolem gry na PC - dev olał konsole. Na nich by się ta gra nie zieściła, czego dowiodły potem nieudolne próby stworzenia portów na PS2/Xbox. Była grą pod mocne PC i to było i widać i czuć - wszystkie nowinki zaimplementowane. Dźwięk przestrzenny, 3D Vision, support dla kierownic z force feedbackiem Gra zrobiona z pasją, z widoczną na każdym kroku miłością do klasyków kina tego typu, z najwyższym poziomem udźwiękowienia i muzyki. Tu słychać było wszystko, a dźwięki piszczących hamulców tramwaju dodawały do atmosfery ile się dało, choć i tak nie miały szans z muzyką, którą do dziś lubię słuchać. Miała swoje wady. Strzelanie nie było wykonane najlepiej, niektóre misje były irytujące. Ale dla mnie miała idealne połączenie ponurego tematu mafii z lżejszym podejściem, na jakim skorzystała gra. W remake'u wszystko się pozmieniało. W opinii większości fanów Mafii na lepsze. Ale nie w mojej. "Cygaro" czy inne cabrio, albo inny rzęch rozpędzający się do 30km w zaledwie 10 minut, 900 stopni obrotu, piwko czy coś innego dla jeszcze większej imersji i sobie można było jeździć i jeździć Edytowane 10 Sierpnia przez VRman 2 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Jestem po 3h gry i bardzo mi się podoba. Dostalem dokładnie to na co liczyłem - historie, klimat Sycylii (polecam zwiedzić), mechaniki Mafii uzupełnione o TLOU. Nie ma rewolucji. Nie ma grafiki wyprzedzającej swoje czasy. Jest tytuł, który się broni. To gra AA. Robi póki co wszystko dobrze i bardzo dobrze, ale nie celująco. 1 1
ODIN85 3 500 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 53 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Nie grałem NIGDY w żadną Mafię. Nadrabiam, zaczynając od The Old (i niestety nie będzie to GOTY IMO). Czy pozostałe są podobne? Lepsze, gorsze? Mam 3h w TO i, do której z poprzedniczek jej najbliżej? Do 1 i 2.
DITMD 787 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Jestem po 3h gry i bardzo mi się podoba. Dostalem dokładnie to na co liczyłem - historie, klimat Sycylii (polecam zwiedzić), mechaniki Mafii uzupełnione o TLOU. Nie ma rewolucji. Nie ma grafiki wyprzedzającej swoje czasy. Jest tytuł, który się broni. To gra AA. Robi póki co wszystko dobrze i bardzo dobrze, ale nie celująco. Gra jest ok, jeśli traktować ją jako osobny tytuł, ale jako część serii to kompletne popłuczyny. 2
luk21pl 42 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Mafia 2 Definitywna edycja wspiera physix 64 bit?
JohnyWol 81 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Nie wiem, ale obstawiam ze raczej nie. Ale jeśli nie masz GPU z serii RTX 5xxx to z tego co pamiętam z newsów to nie będziesz miał problemów z wydajnością. Edytowane 10 Sierpnia przez JohnyWol
GordonLameman 8 426 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 46 minut temu, DITMD napisał(a): Gra jest ok, jeśli traktować ją jako osobny tytuł, ale jako część serii to kompletne popłuczyny. Fajne bzdury, nie pisz więcej 1
tgolik 545 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Gra traci wydajność w miejscach z dużą ilością NPC. Może to jednak procesor jest dociśnięty?
tgolik 545 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Tak. Na legendarnym w 4k ma spadki klatek w tłumnych miejscach. Nie wiem do jakiego poziomu bo wyłączyłem Riva tuner. I nie jest wtedy idealnie gładko nawet z FG i DLSS wydajność. Edytowane 10 Sierpnia przez tgolik
DITMD 787 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 21 minut temu, GordonLameman napisał(a): Fajne bzdury, nie pisz więcej Fajne bzdury to ty tutaj wypisujesz, spuszczając się nad tym arkadowym, w najlepszym wypadku przeciętnym tytułem, "mechaniki mafii wzbogacone o elementy z TLoU." Edytowane 10 Sierpnia przez DITMD 1 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 8 minut temu, DITMD napisał(a): Fajne bzdury to ty tutaj wypisujesz, spuszczając się nad tym arkadowym, w najlepszym wypadku przeciętnym tytułem, "mechaniki mafii wzbogacone o elementy z TLoU." A co było nieprzeciętnego nie arcadowego w Mafiach? Ta gra to „safe bet” dla twórców. I dobrze, bo po trójce seria nie miała już zaufania graczy. Mafia stała historią, a nie rewolucyjnym gameplayem. Magia stała tym, że była świetnym gangsterskim quasi-kinem, a nie klonem GTA. I to tutaj dostaliśmy. No, ale narzekaczy zawsze pełno. Naczęściej takich co nigdy niczego nie stworzyli. Miales w mafii wcześniej „instynkt”? Nie. To zapożyczone z TLOU. To samo ze zużywaniem (tępieniem) noża. no ale wiem, to trzeba myśleć. Edytowane 10 Sierpnia przez GordonLameman 1
ODIN85 3 500 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Był wcześniej Instynkt. 46 minut temu, tgolik napisał(a): Gra traci wydajność w miejscach z dużą ilością NPC. Może to jednak procesor jest dociśnięty? Nic u mnie nie traci.
DITMD 787 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): A co było nieprzeciętnego nie arcadowego w Mafiach? Ta gra to „safe bet” dla twórców. I dobrze, bo po trójce seria nie miała już zaufania graczy. Mafia stała historią, a nie rewolucyjnym gameplayem. Magia stała tym, że była świetnym gangsterskim quasi-kinem, a nie klonem GTA. I to tutaj dostaliśmy. No, ale narzekaczy zawsze pełno. Naczęściej takich co nigdy niczego nie stworzyli. Miales w mafii wcześniej „instynkt”? Nie. To zapożyczone z TLOU. To samo ze zużywaniem (tępieniem) noża. no ale wiem, to trzeba myśleć. A dlaczego nie była klonem GTA? Zaświtało ci to w głowie? Bo była realistyczna i stawiała na autentyczność. To była pierwsza gra, w której musiałem jeździć zgodnie z przepisami, nie ignorować świateł, włączać reflektory w nocy, tankować wóz i dbać o niego, bo postrzelany samochód potrafił się rozkraczyć na środku drogi. Sama mechanika policji, system drobnych wykroczeń, przestępstw była bardziej rozbudowana niż ta z GTA i innych gier. Co z tego dostałeś tutaj? Jaki ułamek tych starych mechanik Mafii jest w tej nowej odsłonie? Tutaj nawet nie da się nikogo z samochodu wywlec i ukraść go, więc o czym my tu w ogóle mówimy? Po pierwsze, to na wuj w Mafii jakiś idiotyczny „instynkt”. Po drugie, TLoU to nie pierwsza gra z instynktem, x-ray vision, czy systemem zużywania się przedmiotów 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 9 minut temu, DITMD napisał(a): A dlaczego nie była klonem GTA? Zaświtało ci to w głowie? Bo była realistyczna i stawiała na autentyczność. To była pierwsza gra, w której musiałem jeździć zgodnie z przepisami, nie ignorować świateł, włączać reflektory w nocy, tankować wóz i dbać o niego, bo postrzelany samochód potrafił się rozkraczyć na środku drogi. Sama mechanika policji, system drobnych wykroczeń, przestępstw była bardziej rozbudowana niż ta z GTA i innych gier. Co z tego dostałeś tutaj? Jaki ułamek tych starych mechanik Mafii jest w tej nowej odsłonie? Tutaj nawet nie da się nikogo z samochodu wywlec i ukraść go, więc o czym my tu w ogóle mówimy? Po pierwsze, to na wuj w Mafii jakiś idiotyczny „instynkt”. Po drugie, TLoU to nie pierwsza gra z instynktem, x-ray vision, czy systemem zużywania się przedmiotów Chciałbyś światła i policję na Sycylii na początku XX wieku? I jeszcze auta kraść? To sobie zagraj w Mafię 1 albo w GTA. Twoje narzekanie na to że zrobili realistyczny setting z XX wieku jest idiotyczne. Narzekanie na to że gra nie jest taka sama jak kiedyś Mafia stała czymś innym niż tobie się wydaje. Wyżej pisałem czym. Edytowane 10 Sierpnia przez GordonLameman
tgolik 545 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 13 minut temu, ODIN85 napisał(a): Nic u mnie nie traci. Masz stałe 120 fps w 4k legendarny? Edytowane 10 Sierpnia przez tgolik
ODIN85 3 500 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Aż tyle to nie ale spadków brak przy tłumach.
DITMD 787 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 23 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Chciałbyś światła i policję na Sycylii na początku XX wieku? I jeszcze auta kraść? To sobie zagraj w Mafię 1 albo w GTA. Twoje narzekanie na to że zrobili realistyczny setting z XX wieku jest idiotyczne. Narzekanie na to że gra nie jest taka sama jak kiedyś Mafia stała czymś innym niż tobie się wydaje. Wyżej pisałem czym. X A gdzie ja niby to napisałem? Chciałem podobnego przywiązania do detali i immersji w grze, tego nie dostałem. Są auta, więc, dlaczego by ich nie móc ukraść? Realistyczny setting z widzeniem przez ściany? Dobry żart Wiem czym stała Mafia, bo ją kilka razy skończyłem. Ty oczekujesz czegoś innego od gry, ja czegoś innego, i nie dojdziemy w tej kwestii do porozumienia. Edytowane 10 Sierpnia przez DITMD 1 1
ODIN85 3 500 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Paczenie przez ściany jest opcjonalne i jak się nie chce to się nie odpala.
lukadd 2 901 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a): Nie grałem NIGDY w żadną Mafię. Nadrabiam, zaczynając od The Old (i niestety nie będzie to GOTY IMO). Czy pozostałe są podobne? Lepsze, gorsze? Mam 3h w TO i, do której z poprzedniczek jej najbliżej? To żałuj, że nie grałeś w mafie 1 i 2 w okolicach premiery wtedy to było coś na tamte czasy. Dzisiaj już te gry się zestarzały, ale sam do nich wracam od czasu do czasu. Remake jedynki jest powiedzmy w miarę dobry, ale niestety pozmieniali, powycinali i ułatwili względem oryginalnej gry. W jedynce jedna z ważnych scen np. kończy się w łóżku pomiędzy bohaterami, w remake nie wiedzieć skąd im wpadło do głowy, aby skończyć scenę przytulakiem na kanapie itd. Osobiście wolę oryginał. 2 1
DITMD 787 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Sam fakt, że to dodali do Mafii, pokazuje, w jaką stronę to zmierza
tgolik 545 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Godzinę temu, DITMD napisał(a): Sam fakt, że to dodali do Mafii, pokazuje, w jaką stronę to zmierza Dla mnie w dobrą. Bez tego podglądania bym sobie nie poradził. Raczej porzuciłbym grę.
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Na moje (i gry) nieszczęście jestem po przejściu TLoU2 i dla odświeżenia TLoU1. No i tu boli. Mafia Old jest IMO całkiem solidną grą (jak dla lamusa niemafiowego), ale niestety po takich klimatach, jak TLoU brak jej, sznytu, "truskawki" na torcie, brak jej... SPEKTAKULARNOŚCI (wiem, nie ten budżet, nie ten wymiar studia), ale żeby nie było - i tak misię podoba. Klimacik - JEST, historia - ma bieg, postaci - dobrze zarysowane, budowanie nastroju i historii przez "tekst gadany" - bardzo spoko. Widzę tu i RDR2 (dużo gadania i budowania gry narracją), widzę troszkę Plague, widzę (graficznie) kawałki Indiany. I jestem ZACHWYCONY oprawą. Fani widoczków RDR2 albo wiedźminowych - będą w siódmym niebie IMO. Tempo, narracja, itd. też iście RDR2. Sprinterzy mogą się znudzić. Fani flaczka RDR2 będą u siebie. No i niestety ma też RDR2ową wadę, która bardzo mi przeszkadzała w RDR2 - i nie jest to wada gry (!) lecz moja - dużo tekstu, mądrości, wyjaśnień (super!)... w trakcie jazdy konnej (!!!), itd - co powoduje, że albo czytam (i tracę "widoczki i smaczki"), albo skupiam się na obrazku i... tracę narrację. No, ale cóż - ten typ tak ma. Graficznie dla mnie sztos. Jak w RDR2 - chcę się tam być. Klimacik terenu świetny. Wszystko super się spina wizualnie. Braki - brak spektakularności i zróżnicowania scen, ujęć kamery - nie mam WOW JEB! Nawet podczas... Spoiler ... ucieczki z kopalni. Wali się, gaz... w takim TLoU albo TombRaiderze, to by było zapired... na pełnej! w obawą - no nie zdążę!!! A tymczasem Enzo... no tak sobie truchta w tej ucieczce. Troszeczkę irytują (minimalnie, ale ja je widzę!) np. Spoiler Ucieka z kopalni, ucieka i... ni z gruch ni z pietruchy... ze stajni wychodzi bezpański koń, na którego może chłop wskoczyć, żeby dalej uciekać! Serio? Po przyjęciu w nowym domu. Pierwsza rozmowa, szef mówi, nakarmcie i dajcie robotę i... w tle za bohaterami, same... podjeżdżają 2 konie - same! Nie 1, nie 3, nie 5. Dwa - tyle, ilu zaraz będzie jeźdźców. Notatki do sejfów, wskazówki itd. mogłyby choć "udawać" że są szukane / chowane / znajdowane. W innej izbie, w innej scenie. Ale na blacie 2m od sejfu? Serio? Loadingi... nie wiem, dlaczego tak kretyńsko długie. M2... zanim załapałem w magazynie, o co biega, i jak grać, na planszy byłem 5 sek. - wtopa i... 20 sek. loading tej samej pozycji, 15 sek grania - 20 sek loading. Więc, jest troszkę niedoskonałości, ale BAWIĘ się fajnie, a OKO wyłazi mi z orbit na oprawę. Zobaczymy, jak dalej. Edytowane 10 Sierpnia przez JeRRyF3D 1
ODIN85 3 500 Opublikowano 11 Sierpnia Opublikowano 11 Sierpnia No właśnie dziwna sprawa z tym wczytywaniem. To powinny być max 3s przy takiej konstrukcji poziomów.
Rekomendowane odpowiedzi