Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Twoje UV jest tak upośledzone na tych przykładach ze karta nawet nie osiąga stockowej wydajności.

Tylko ty sobie ubzdurałeś, że przy UV wydajność musi identyczna jak na stock i jeżeli już to jest upośledzone założenie. Co, niby nie można zrobić UV ograniczając napięcie do innej wartości? Rzeczywiście UV na np. 0,9 V czy 0,95 V jest upośledzone, jeżeli wydajność jest niższa niż na stock? Zastanów się co ty wypisujesz.

Poza tym nie masz racji (znowu), ponieważ u mnie na domyślnych ustawieniach, przy tej samej temperaturze GPU, w Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5, Stellar Blade, na ustawieniach jak wymieniłem wcześniej, częstotliwość wynosi 2820 MHz czyli maksymalnie o 15 MHz więcej niż po moim UV, więc wydajność jest taka sama jak na stock.

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Słuchaj udowodniłem już ci wielokrotnie co jest co a ty dalej albo udajesz, albo nie rozumiesz.

Jak nie rozumiesz to przykro mi lepiej tego nie wytłumaczę.

Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań. Nic nie udowodniłeś. Cały czas lawirujesz i tylko mi coś wmawiasz. Tak jak napisałem wcześniej, zero argumentów z twojej strony. Na moją odpowiedź pokazującą, że obydwie metody dają taki sam rezultat to jedyne co potrafiłeś wymyśleć, że niby źle zrobiłem UV. Po pierwsze, w jednym i drugim przypadku o tyle samo MHz podnoszę częstotliwość więc to nie ma znaczenia. Po drugie nie mogę podnieść o więcej niż 135 MHz, ponieważ wtedy np. Cyberpunk 2077 potrafi się wypłaszczyć. Na TPU jest test dokładnie tego modelu karty graficznej, którą ja mam. Im się udało zwiększyć częstotliwość o 165 MHz tylko, że oni robili test tylko w starym i raczej mało wymagającym Heaven Benchmark. Ja mogę zwiększyć częstotliwość o 135 MHz i karta graficzna działa bez błędów w Cyberpunk 2077 z PT. Ty robisz dramę o 30 MHz, które nie ma znaczenia a odwracasz uwagę od tematu.

Ciekawe dlaczego się tak opierasz przed pokazaniem twojego porównania UV vs zmniejszony PL i zwiększony Core clock. Czy doczekam się takiego porównania czy dalej będziesz mi wmawiać, że już to niby udowodniłeś. Dlaczego milczysz na temat wyników, które pokazał @wallec i ja?

Jeszcze jedno, w Quake II RTX to też mogę sobie podnieść częstotliwość o 195 MHz. Spróbuj natomiast o tyle podnieść np. w Cyberpunk 2077, 1440p, DLAA, ustawienia Overdrive.

Moje +195 MHz.

quake000.thumb.png.cc0ace8b9d4b592a8b26be4fcee39eb0.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

Bylem jedynym tutaj użytkownikiem który próbowałem wam, wielokrotnie jeszcze przemówić do rozsądku i wytłumaczyć na czym polega błąd w waszym rozumowaniu. 

Reszta już dala sobie dawno spokój bo jesteście jak beton który najwyraźniej wynika z waszej niewiedzy. Wiec i ja sobie daje na wytrzymanie.

A odpowiedź na twoje pytania padła też wielokrotnie ale ja ignirujesz albo próbujesz odwrócić kota ogonem.

Opublikowano

@Kadajo, znowu odpowiedź nie na temat, znowu pomijasz niewygodne dla ciebie pytania.

Gdzie to twoje +195 MHz czyli 2895 MHz przy napięciu 1,0 V w Cyberpunk 2077 z włączonym PT?

Mi zarzucasz niewiedzę, chociaż nie masz do tego żadnych podstaw. Przywaliłeś się, że zrobiłem UV niepoprawnie a wszystko jest w porządku i widać to doskonale na zamieszczonych przeze mnie zrzutach ekranu. Domyślnie na napięciu 1,0 V jest 2685 MHz, przy temperaturze 70°C. Ja zwiększyłem częstotliwość o 135 MHz, do 2820 MHz.

• Upvote 2
Opublikowano

Ja niczego nie pomijałem za to ty za każdym razem.

Nadal nie wytłumaczyłeś dlaczego robisz UV do jakiś niskich wartości gdzie karta ma wydajnosc znacznie niższą niż stock pisząc o "loterii krzemowej" a za chwile wrzucasz SS pokazujące ze się "jednak da".

Nadal nie wytłumaczyłeś dlaczego w twoich przykładach za każdym razem zmieniasz PL w metodzie walleca.

Sprawdź sobie jak on kazał ustawiać kartę i tak powinny wyglądać twoje testy. Tak samo z UV a nie za każdym razem inne wartości.

Tak ze skończ już ta szopkę.

Opublikowano (edytowane)

1. Odpowiedziałem. O co ci chodzi, jakich niskich wartości? 2820 MHz to nie jest niska częstotliwość dla RTX 4070 Ti, oczywiście to zależy od temperatury, ale tyle u mnie jest na stock. Potwierdzeniem tego jest ostatni zrzut ekranu zamieszczony przeze mnie na poprzedniej stronie, widać na nim domyślną krzywą napięcia/czestotliwości.

2. Napisałem ci, w Quake II RTX mogę zwiększyć częstotliwość o 195 MHz, ale nie będzie to stabilne w innych grach. To ty założyłeś, że na pewno o tyle da się zwiększyć i miałeś sprawdzić, czy rzeczywiście w Cyberpunk 2077 z włączonym PT ci się nie wywali.

3. A to trzeba tłumaczyć, czemu w drugiej metodzie dostosowuję PL tak, żeby pobór mocy był taki sam jak przy UV. Tylko po to, żeby pokazać, że przy takim samym poborze mocy jest taka sama wydajność. Zresztą wcześniej w tej dyskusji były właśnie takie sugestie, żeby do porównania ustawić tak PL.

Odnośnie punktu 1.

Recenzja MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X czyli dokładnie tego modelu, który ja mam.

clock-vs-voltage.png

ClockFrequenciesVoltage.png.34a5405bfe5b92f25bd554cbb88944e3.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

Undervolting nie ma na celu zwiększenia wydajności tylko poprawę kultury pracy przy jednoczesnym zmniejszeniu poboru prądu . Kadajo zegar,który podajesz (2895mhz) nie będzie stabilny na 1.0v nawet na golden sample. Robiłem undervolting na trzech 4070ti i nawet 2870mhz na 1.0v było nieosiągalne na żadnym testowanym prze zemnie egzemplarzu.

• Upvote 1
Opublikowano

Galakty trzy testowane  sztuki 4070ti pny  bez problemu przechodziły testy stabilności 2805Mhz na 0.975v . Problemy ze stabilnością pojawiają się zaraz po przekroczeniu  zegara 2850mhz , które  wymaga większego napięcia .

profil 4 975  2805.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

A nie chce mi się sprawdzać, wierzę na słowo :E 

Tylko i tak nie widzę sensu by to robić. Dziś albo się robi UV, albo kupuje mocniejszą kartę, zyłowanie nie ma sensu.

Ja to pamietam mialem przez chwilę UV ale stwierdzilem, ze nie ma sensu, bo karta jest cicha wiec lepsze OC, i non stop makymalne OC. Z tego co pamietam PL +15% i tak szła. Sztuka dobra bo w pełni stabilna robiła w timespy 24.400pkt (bo na niestabilnej krzywej to i 25k). Z tego co pamietam to UV jednak zabieralo sporo fps, a jak sie ma dobra sztuke to zysk z tego zaden. Jak ktos ma pazdzieza to tak UV najlepsze z tym ze nie ma co liczyc na dobre UV bo na pazdziezach sa wyzsze temp. A samo UV to zawsze jest bardziej problematyczne niz OC, chociaz na RTX 4000 bylo to lepsze niz na rtx 5000. Ale nie przypominam sobie 1V na 2900mhz stabilnie(chociaz mozliwe ze bylo blisko juz teraz ciezko mi powiedziec jaka byla czestotliwosc przy 1V stabilna). Nawet 0.9V na 2600mhz myslalem juz ze mam stabilnie, ale sie okoazalo ze jak wlaczylem alan wake 2 wywalilo :(  i taka pelna stabilnosc to 2550 chyba bylo. A sztuka byla dobra bo potrafila nawet wejsc na 3075Mhz. Wiec z tym UV to tez tak trzeba z dystansem podejsc, bo to ze ktos ma tak ustawione to nie oznacza ze to ma stabilnie. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

true, z nudów chciałem zobaczyć co  moja 4090 gaming (w końcu) OC potrafi

zdjąłem smycz i kaganiec i  za dodatkowe 200W (500W 1.05 peak) miałem extra 400 pts w steelnomad ca 4%..

a 0,9V z 280-300W do 0,975 - 375/400W różnicy też raptem kilka procent

Edytowane przez bofff
Opublikowano
2 godziny temu, ronaldo864 napisał(a):

Undervolting nie ma na celu zwiększenia wydajności tylko poprawę kultury pracy przy jednoczesnym zmniejszeniu poboru prądu . Kadajo zegar,który podajesz (2895mhz) nie będzie stabilny na 1.0v nawet na golden sample. Robiłem undervolting na trzech 4070ti i nawet 2870mhz na 1.0v było nieosiągalne na żadnym testowanym prze zemnie egzemplarzu.

Dokładnie tak. Po to jest UV.

Warto się tym bawić, jeśli kupujemy kartę ze skromniejszym chłodzeniem. W sumie to zawsze warto to robić bo pudełkowy zegarek lata na max napięciu, a po co? Lepiej poszukać niższego vcore. Ofc nie na żyletki.

Ja jeszcze do UV dodaję OC, jeśli mam dobre chłodzeni na karcie.

W ten sposób, krzywą napięć ustawiłem, że podniosłem +450Mhz w punkcie 0.95v. Teraz zamiast 2780Mhz na def i 1.05v, mam 3045Mhz i 0.95v + 2000Mhz na pamięciach.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Warto się tym bawić, jeśli kupujemy kartę ze skromniejszym chłodzeniem. W sumie to zawsze warto to robić bo pudełkowy zegarek lata na max napięciu, a po co? Lepiej poszukać niższego vcore. Ofc nie na żyletki.

W ten sposób, krzywą napięć ustawiłem, że podniosłem +450Mhz w punkcie 0.95v. Teraz zamiast 2780Mhz na def i 1.05v, mam 3045Mhz i 0.95v + 2000Mhz na pamięciach.

To zalezy jaka masz karte, +450Mhz to nic nie mowi, u jednego bedzie +250 u innego +500 itp a czestotliwosc taka sama 
image.thumb.png.1d3209392ac38a373dc346a69c1fa557.png

Tak samo tutaj, jak maja na 4070Ti jeden ma +180 drugi ma +200 a czestotliwosc maja taka sama. Wszystko zalezy od sztuki

Opublikowano
9 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Włącz Cyberka z PT oraz DLSS tranformer to ładnie zweryfikuje te dzikie nastawy ;) 
Myślałem, że okolice ~+300mhz to max, chyba że w jakiś rzadkich sztukach. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Włącz Cyberka z PT oraz DLSS tranformer to ładnie zweryfikuje te dzikie nastawy ;) 
Myślałem, że okolice ~+300mhz to max, chyba że w jakiś rzadkich sztukach. 

Serio myślisz, że ja to testuję w indykach? :hihot:

Zauważ z jakiego pułapu mhz startowaem ;) Jakbym spróbował dać +450 dalej na krzywej, to przywita mnie zgon.  Podobnie jak OC zrobię klasycznie, czyli samym suwakiem w AF - zgon.

Przy klasycznym OC samym suwakiem mogę dać max +300.

W obu przypadkach ścianą jest 3100Mhz z memkami +2000 i 3150Mhz z memkami na def. I to wszystko. Słaby krzem i bios 450W nic tu nie zmienił.

Edytowane przez MarcoSimone
Opublikowano
44 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Mam dosłownie identycznie na paździerzu 5060ti 16GB Inno3d :E  Wentylator ustawiony dynamicznie na max 45%.

Opublikowano
23 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Serio myślisz, że ja to testuję w indykach? :hihot:

Zauważ z jakiego pułapu mhz startowaem ;) Jakbym spróbował dać +450 dalej na krzywej, to przywita mnie zgon.  Podobnie jak OC zrobię klasycznie, czyli samym suwakiem w AF - zgon.

Przy klasycznym OC samym suwakiem mogę dać max +300.

W obu przypadkach ścianą jest 3100Mhz z memkami +2000 i 3150Mhz z memkami na def. I to wszystko. Słaby krzem i bios 450W nic tu nie zmienił.

To nie jest słaby krzem. YT'ba sie naogladales. Wiesz, ze tam czesto przygotowane sztuki ida wczesniej zweryfikowane pod katem OC... i dlatego Ci recenzenci maja 3220-3250Mhz. Co tez wcale nie oznacza odrazu nie wiadomo czego. Bo Jedno GPU na 3170Mhz moze pracowac z podobna predkoscia co drugie na 3250Mhz. Loteria krzemowa wybija sie nawet ponad same mhz, co prawda roznice to moga byc 1-2% wiec niby nie wiele . Jednak tak jest po prostu. 

Tak samo tutaj jak sie kłócą ktora karta robi np na 1V 2900mhz, to pytanie czy to ustawienie da lepszy FPS, bo moze sie okazac ze jezeli obaj dadza pamieci np +1300Mhz i ustawienie jeden da 2850 drugi 2900 wydajnosc beda mieli praktycznie taka sama. Wszystko zalezy od GPU. 

3100Mhz to jest po prostu normalna przecietna wartosc blackwella tak jak dla ady 2850-2900, taka przecietna wartosc. Dopiero jak sobie uzytkownik takiej karty wymienil paste np na PTM, dostosowal krzywa, wygrzał GPU i cewki, kupił lepszy zasilacz (z tego co pamietam wynik na zasilaczu starym 23.8k pkt, na najnowszym dedykowanym z PCE 5.0 24.400pkt) wiec tego typu rzeczy zaleza od wielu czynnikow. Sproboj sobie kupic dobry PTM wymienic i sprawdz sobie OC wtedy raz jeszcze. 

Opublikowano
49 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Trochę dziwię się tym wynikom, chyba że rzeczywisty zegar jest niższy, tak samo z pamięciami.

O Cyberpunku wspominałem, ponieważ PT z transformer dociska kartę kompleksowo.

Albo to ukryta magia Blackwell :E

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Trochę dziwię się tym wynikom, chyba że rzeczywisty zegar jest niższy, tak samo z pamięciami.

O Cyberpunku wspominałem, ponieważ PT z transformer dociska kartę kompleksowo.

Albo to ukryta magia Blackwell :E

Żadna magia :)

pfeuyQv.jpeg

Wsjo max z PT i dlss dlaa transformer w 3440x1440.

Edytowane przez MarcoSimone