RTXnietylko4060tiUSER 700 Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca (edytowane) @Gret Kup sobie PTM od gelida, latwiej sie go naklada. Ja jak pierwszy raz montowalem PTM, to mialem ten sam problem. Dopiero za drugim podejsciem udalo mi sie zdjac folijke bez rozerwania pada. Mozna tez nalozyc bezposrednio na chlodzenie i pod wplywem docisku samo sie do rdzenia przyklei, @Lameismyname kiedys tak robil. Edytowane 18 Lipca przez RTXnietylko4060tiUSER 1
Grolshek 1 272 Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca 24 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @Gret Kup sobie PTM od gelida, latwiej sie go naklada. Ja jak pierwszy raz montowalem PTM, to mialem ten sam problem. Dopiero za drugim podejsciem udalo mi sie zdjac folijke bez rozerwania pada. Mozna tez nalozyc bezposrednio na chlodzenie i pod wplywem docisku samo sie do rdzenia przyklei, @Lameismyname kiedys tak robil. Ja nakładałem wyłącznie Gelida. 1
Lameismyname 4 096 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 20 godzin temu, Grolshek napisał(a): Ja nakładałem wyłącznie Gelida. No ja też. Tak wyszło. Chociaż mam PTMa w szafce oryginalnego. Gelid ma fajnie bo ma dwie folijki - lepiej zerwać przezroczystą, nakleić i odklejać z białą. 1
HenioElektryk 18 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Odpaliłem sobie ostatnio NV-UV żeby sprawdzić czy uda mi się jeszcze podbić UV w moim RTX 4080 Super ale mam problem z Afterburnerem mieszającym mi w mojej krzywej. Co bym nie zrobił to po naciśnięciu "Apply" Afterburner uparcie podbija mi całą krzywą o kilkadziesiąt dobrych MHz. Próbowałem to zrobić od razu po odpaleniu PC, póki karta zimna, podczas stress testu jak temperatury były powyżej 60°C, po dłuższym czasie w Idle ale gnojek uparcie spierda*a mi cała krzywą po swojemu. Czytałem że ma to związek z trybem boost zależnym od temperatury karty ale jak wspomniałem próbowałem przy wyższej, niższej temperaturze i nic. Kiedyś jak bawiłem się ręcznie w cały proces UV to jakoś mi się to udało ale teraz ni ch*ja. Jest jakiś patent na to? Szukałem po sieci i redditach ale patenty w stylu tworzenia plików .BAT wymuszających stałe taktowanie itp. nie pomagają. W NV-UV wyszło mi że mogę jeszcze zbić napięcie o kilkanaście mV ale Afterburner mi nie pozwala nawet tego przetestować
Kadajo 9 968 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Używając NV-UV nie grzeb już w profilu który on stworzy i zapisze do AB. Pamietaj tylko aby NV-UV odpalał się razem z systemem i monitorował karte. 1
Reddzik 3 899 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) U mnie ustawił 0.9mv przy 2520mhz ale tak jak wyżej w profilu AB zapisuje jako 2595mhz, więc samemu zjechałem na 2520mhz i wszystko działa. Nv-uv nie mam odpalonego w tle. Nie myślałem że musi nadal siedzieć w tle, miał tylko sprawdzić UV . Mój profil to był 0.935mv 2580mhz z reddit, znalazłem jakieś nastawy. Chciałem sprawdzić jak działa ten nv-uv, i wybrałem ten jeden profil ale musiałem ręcznie ustawić, bo jak napisałem ustawił za wysoko. Spadło o kolejne Waty względem mojego wcześniejszego 0.935mv. W czasie testów FPS spadł z 184 na na ok 174fps mając taki preset/profil, ok 4fps mniej względem 2580mhz na 0.935mv. Edytowane 25 Lipca przez Reddzik 1
HenioElektryk 18 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) Mi ustawił 2650MHz przy 900mV to potem podczas testowania napięcie się nie zmieniło, ale uparcie podbijał się zegar do 2685MHz co przy takim napięciu wywalało już mi sterownik. Ciekawe bo nawet gdy robiłem UV tylko przez nv-uv i potem nie ruszałem nic w afterburnerze tak jak zasugerował @Kadajo to efekt dalej ten sam. Dopiero kompletny reset wszystkich ustawień afterburnera i instalacja na czysto najnowszych sterowników do karty pomogła. Ostatecznie i tak musiałem sam się jeszcze pobawić bo to co mi ustawił nv-uv nie było do końca stabilne. Narazie doszedłem do 2640MHz i 910mV i po paru h w Gothic Remake jest dobrze. Także programik fajny - potem jeszcze spróbuję potestować te gotowe presety. Edytowane 25 Lipca przez HenioElektryk
Grolshek 1 272 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) U mnie ustawił 950mV na 2775 włączyłem Q2RTX i sukcesywnie raportował crashe aż ustabilizował za pomocą opcji replay na 950mV/2670MHz. Teraz idealnie. Edytowane 25 Lipca przez Grolshek 1
Doamdor 2 947 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca https://videocardz.com/newz/gigabyte-rtx-4060-boards-may-burn-due-to-faulty-vrm-design
Gret 1 023 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Gelid ptm robi robotę. 20C mniej na HotSpocie i z 900rpm mniej Mój staruszek 4090 dostał drugą młodość 4
Doamdor 2 947 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia @Gret Jest nadzieja, że dociągnie do premiery RTX 60xx. 1
DyndaS 99 Opublikowano Piątek o 22:52 Opublikowano Piątek o 22:52 Zmieniłem pastę po 3,5 roku użytkowania PNY 4070 Ti XLR8. Właściwie ta pasta, a szczególnie pady nie wyglądają źle, ale... Właściwie to zastosowałem 3 letnią noctua NT-H2 i tu mnie zastanawia... Pasta była dobrze zakręcona, ale czy mogła stracić swoje właściwości? Spodziewałem się znacznie większej różnicy. Tutaj wyniki przed i po, grzane OCCT. Testowane na świeżo po nałożeniu. Kolejny krok to PTM oraz thermal putty.
Grolshek 1 272 Opublikowano wczoraj o 06:50 Opublikowano wczoraj o 06:50 @DyndaS Na PTM bezpośrednio po założeniu miałbyś 11 stopni pomiędzy czujnikami.
Kadajo 9 968 Opublikowano wczoraj o 07:57 Opublikowano wczoraj o 07:57 Niekoniecznie. Pasta zaraz po nałożeniu zazwyczaj daje lepsze wyniki niż PTM. Zaletą PTM jest długowieczność i brak pompout'u a nie superniskie temperatury. @DyndaS Różnice są tak małe, bo stara pasta nadal robiła robotę. Co dobrze świadczy w sumie o PNY. Chyba że nie katowałeś karty za bardzo Jeśli ci ten H2 nie wypompuje to będzie dobrze, U mnie H2 nie wytrzymała nawet 3 miesięcy. 1
wamak 372 Opublikowano wczoraj o 08:25 Opublikowano wczoraj o 08:25 Nie zawsze po nałożeniu PTM mamy np. tylko 11 stopni między czujnikami. Na 4070S przed nałożeniem PTM na 260W było 22 stopnie, po PTM 15 stopni. Na 3080TI po PTM było za to poniżej 10 stopni.
DyndaS 99 Opublikowano wczoraj o 12:52 Opublikowano wczoraj o 12:52 Macie jakiegoś sprawdzonego chińczyka od PTM'a?
sideband 3 101 Opublikowano wczoraj o 13:04 Opublikowano wczoraj o 13:04 Po co Ci chińczyk ode mnie kupisz sprawdzonego PTM-a 1
DyndaS 99 Opublikowano wczoraj o 13:35 Opublikowano wczoraj o 13:35 30 minut temu, sideband napisał(a): Po co Ci chińczyk ode mnie kupisz sprawdzonego PTM-a Za ile i dlaczego tak drogo? 1
sideband 3 101 Opublikowano wczoraj o 13:39 Opublikowano wczoraj o 13:39 (edytowane) https://allegro.pl/uzytkownik/Need4Sport?string=ptm Edytowane wczoraj o 17:20 przez sideband
DyndaS 99 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Zauważyłem, że przy PNY XLR8 mam 2 wtyczki od wentylatorów co też pozwala na oddzielne sterowanie. Przechodzi mi przez myśl zamontowanie 3 wentylatorów 120mm, bo widziałem takie mody na tym radiatorze. Chciałbym aby to było sterowane automatycznie z karty, tylko co mnie zastanawia... co jeśli nie będzie jedna z wtyczek wpięta. Czy czasem nie zacznie to głupieć waląc pozostałymi wentylatorami na pełnej.
janek25 395 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 minuty temu, DyndaS napisał(a): \zacznie to głupieć waląc pozostałymi wentylatorami na pełnej. raczej nie Tylko po co a pny ma wentylatory ok
Rekomendowane odpowiedzi