lukadd 301 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Gigusie domyślnie mają agresywny RPM, na biosach quiet lepiej, ale też dość agresywnie mimo niskich temperatur, tutaj podstawa własna krzywa pod wentyle. Dla mnie najważniejsze, aby gpu mogło po prostu zejść nisko na wentylach. Sam sobie ustawię wtedy jak mi pasuję na krzywej, a że dużo gram w mniej wymagające gierki czy po UV to jest mega wskazane aby GPU zdecydowanie schodziło poniżej 1000rpm. Aczkolwiek u mnie po 2 latach na gigusiu już niestety słychać, że te wentyle produkowane z przetworzonych kubków po kawie są głośniejsze niż premierowo Więc jak będzie tak jak się zapowiada bez szału z 5090 to nastawiam się na zmianę wentyli i wrzucę noctue na radiator 4090tki na kolejne 2 lata Na wodę jestem za leniwy i babranie się w tym temacie. Edytowane 2 godziny temu przez lukadd
Rico650 6 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, lukadd napisał(a): Mój Giguś windforce v1 może zejść stabilnie do 660rpm. Inne gigusie nie wiem, ogólnie temat rzeka. Niektóre modele zejdą poniżej 1k, a czasami czytałem na reddicie, że ludzie mieli problem z stabilnym zejściem poniżej 1000rpm. Dodatkowo w niektórych gigusiach co mają RGB na wentylach jego wyłączenie umożliwiało niższe zejście na RPM z tego co czytałem po netach TUF nie wiem na 100%, ale coś mi się obiło o uszy kiedyś, że 1000RPM na minimalnym. Ogólnie jest trochę nie łatwo o takie info bo recki niestety często pomijają ten temat i mało kto wspomina i testuje poszczególne modele pod kątem minimalnego RPM. A to jest jedna z najważniejszych kwestii Dla każdego kto lubi ciszę. PNY bodaj miało 1000RPM na minimalnym, a później pozmieniali biosy w nowszych rewizjach i dowalili 1300-1400rpm na minimalnym Sieczkarnia. Teraz wentylatory w kartach startują od 1000 rpm plus, przynajmniej w wyższych modelach, ale fakt faktem PNY przy swoich topowych chłodzeniach XLR8 poleciało grubo ustawiając 1450 rpm. Też wentyl wentylowi nierówny, jak jest "przyjemny" szum to spoko, gorzej jak słychać łożyska lub silniki jak w przypadku Palita. Co do PNY jeszcze to przypominają mi się stare czasy gdzie Gigabyte ustawiał 1500 rpm albo i nawet więcej przy GTX 970 . Miałem tą kartę i mimo tego wysokiego rpm dobrze ją wspominam. Należy też wziąć pod uwagę to, że teraz praktycznie wszystkie karty w idle mają wentylatory wyłączone, mnie nie przeszkadza jak podczas grania komputer będzie bardziej szumiał. Pod pulpitem ma być cisza, ale w grach może trochę bardziej być ten przepływ powietrza słychać, imo i tak te 1400-1500 jest przesadą.
Radio Tirana 40 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu Godzinę temu, lukadd napisał(a): Gigusie domyślnie mają agresywny RPM, na biosach quiet lepiej, ale też dość agresywnie mimo niskich temperatur, tutaj podstawa własna krzywa pod wentyle. Fabryczna krzywa wentylatorów Gigabajta to niezły przekręt jest. Pamiętam jak na 7900 GRE Gaming zjechałem z 2300 na 1600 RPM, a temperatury praktycznie się nie zmieniły.
lukadd 301 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu Mi przeszkadza bardzo bo wiele gram w mniej wymagające gierki co ciągną 150-200W czy 250W z GPU i wtedy wystarczy 700 czy 800 rpm w zupełności, aby utrzymać niskie temperatury i przy tym mieć ciszę. Ogólnie po prostu nie widzę sensu pałować rpm wentyli gdy nie ma realnej potrzeby, a gpu ledwie co temperatury łapie.
Zachy 102 Opublikowano 54 minuty temu Opublikowano 54 minuty temu (edytowane) Mialem Gigabyte RX 7900 XTX Gaming OC Teraz mam Gigabyte RTX 4090 Gaming OC Jedne co laczy te karty to jakies chore domyslne ustawienia wentylatorów. Ktos gluchy je tak zaprojektowal. Bez problemu mozna zjechac z rpm do 1600 pod mocnym obciazeniem i obie karty robia sie przyjemne w uzytkowaniu. Edytowane 54 minuty temu przez Zachy
IceMan 0 Opublikowano 53 minuty temu Opublikowano 53 minuty temu Panowie , czy w ostatnich sterownikach zaszły jakieś technologiczne zmiany ? Od premiery 4090 używam tego samego profilu UV, który do tej pory był stabilny 100%. Po instalacji ostatnich sterowników (Stalker 2 ) Stalker zaczął się bardzo szybko wywalać. Zejście o 30 MHz w dół raczej rozwiązało problem. Innych tytułów nie testowałem. Po wgraniu starych sterowników z września, Stalker 2 działa bez zająknięca na starym profilu UV.
Totek 64 Opublikowano 9 minut temu Opublikowano 9 minut temu https://ithardware.pl/aktualnosci/geforce_rtx_4090_ti_prototyp_znaleziony-36882.html Ciekawa sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi