Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jest cholerny problem. 

Pomijając fakt, że moim zdaniem wszystko poniżej FSR4 jest nie do używania, to i tak masz dwie różne sytuacje do rozważenia:

czy ta "natywna" faktycznie jest natywna? Czy jest używalna?

Bo jeśli gra jest z tych gówien, gdzie i tak musisz włączyć gówniane TAA, to w sumie i tak i tak upscaller typu DLSS4 lub FSR4 jest niejako jedyną drogą do jakości obrazu choćby w pobliżu akceptowalnej.

I wtedy nawet jak karta nie daje rady powyżej 1080p to i tak na 1440p wypadnie to wszystko lepiej. Chodzi mi o to, że wbrew pozorom, w sporym procencie (a będzie więcej!) gier lepiej mieć wyższą rozdziałkę na monitorze, bo upscaller i tak i tak będzie. 

A co do netu, to cóż.

24", 1080p. Siedzę.. nie wiem. Blisko dosyć Na pewno nie więcej niż metr. Nie mierzyłem :D

40-80cm pewnie, zależnie jak usiądę. :D

W każdym razie wieczorem a w zasadzie od popołudnia to używam go tak:

image.png.d90708cfbfb729dcc1431b18e5315089.png

a wcześniej to 110%. 

No z wyjątkami jak to forum. Tutaj nie ma jeszcze mody na kafle na pół metra + czcionkę wysokości 3 pikseli. :E

Bardzo polecam metodę popsutego wzroku. Dla mnie 27" 1440p będzie nieużywalne, więc nie mam problemu.

Jakby mogło być 6K na 32" to by było, bo przynajmniej więcej pikseli dla skalowania w przeglądarce :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Super. 2025 rok i chłop z wypasionym komputerem siedzi 50cm od monitora 1080p !!

Ja mam jakieś 2.30m 2160p i granie/pisanie jest cacy. Gęstość plamek jest znacznie lepsza przy 4K co najmniej 2 metry od matrycy, niż 50cm przy 1080p.  Wstyd grać na takim zabytku :P 

2.jpg

3.jpg

4.jpg

krajobraz-z-jeziorem-i-mgla.jpg

odbicie-drzew-w-jeziorze-pod-niesamowity

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano

Sprawdziłem na szybko DLSS 4.5 i na RTX 4080 Super koszt w wydajnosci jest spory w porownaniu do DLSS 4 - w AC Evo tak na szybko jest to 10% mniej FPS w porównaniu do DLSS 4 Transformer (używałem DLAA). Ale akurat w przypadku AC Evo zysk jakościowy jest spory. Przy widoku z wnętrza na nowym DLSS w końcu nie ma rozmazanych zegarów (najbardziej zauważalne przy cyfrowych zegarach)

Opublikowano

Warto zauważyć, że DLSS 4.5 pobiera więcej Wat.  Gram w D4 na blokadzie 140fps, bo nie chciałem by grafa ciągnęła grubo powyżej 200W- były miejsca gdzie miała z 210W, ale ogólnie dużo poniżej. 

D4, Stalker 2, Titan Quest 2 to co sprawdziłem jest bardzo duży pobór prądu przy DLSS 4.5 w porównaniu do tego samego, gdy używałem DLSS 4.

1440p Ultra + DLAA, normalnie w wersji DLSS 4 i presetu K jest 178W, skąd taki skok poboru prądu?

DiabloIV_2026_01_06_14_51_33_298.thumb.png.d0f4fdad312484df42889cd465cceabc.png

Tutaj DLSS jakość przy DLSS 4.5 i nagle 100W mniej.
DiabloIV_2026_01_06_14_52_09_992.thumb.png.ca4ed4a2a1951f66317400fb896cdf82.png

Opublikowano

Ja robiłem uv, by pobór nie dobijał do tych domyślnych 300W albo je przekraczał, w D4 mam blokadę na 140fps + DLAA i miałem mniej niż 200W, miejscami blisko 200W a miejscami dużo poniżej, a tu nagle ponad 50W mimo uv, to strach zostawić kartę bez uv do jakiego poboru podbije? Benchmark 3dmark pobierał nawet 320W+ bez undervoltingu. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja robiłem uv, by pobór nie dobijał do tych domyślnych 300W albo je przekraczał, w D4 mam blokadę na 140fps + DLAA i miałem mniej niż 200W, miejscami blisko 200W a miejscami dużo poniżej, a tu nagle ponad 50W mimo uv, to strach zostawić kartę bez uv do jakiego poboru podbije? Benchmark 3dmark pobierał nawet 320W+ bez undervoltingu. 

Dobije do max poboru i włączy sie limit no i mogą spaść zegary. Jak masz UV to jesli dobijesz mimo wszystko do limitu to będziesz miał większe zegary. Generalnie UV zawsze warto zrobić.

Tak jak pisałem, jest więcej obliczeń dla GPU wiec pobór rośnie. Jak widać na twoim przykładzie ten wzrost jest spory, no ale skoro tyle bierze to musi. Moze jakies aktualizacje trochę poprawią sytuacje, ale pewnie nieznacznie. Druga opcja to korzystać z DLSS 4 zamiast 4.5 😉

Obliczenia muszą byc wymagające skoro jest spadek wydajności. Zaobserwowałem ok. 10% w AC Evo i podobnie bylo w SpiderMan Miles Morales

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Jak masz UV to jesli dobijesz mimo wszystko do limitu to będziesz miał większe zegary. Generalnie UV zawsze warto zrobić.

Ja mam uv zrobione z obniżeniem zegara do 2580mhz przy 0.935mv, a pamięci stock, bo nie podkręcam. Normalnie mam ok 2790-2805mhz na karcie i te 300-310W w grach. UV to ok 5% gorszy fps ale ok 100W mniej, tylko przy DLSS 4.5 już to się zatrze i  uv będzie "kiepskie". Nie tylko w D4, ale grałem w inne gry i jest to samo, na necie(testy na yt) tego nie widać, bo lecą zazwyczaj na domyślnych i nie widzę po poborze prądu jakiejś wielkiej różnicy.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Jeśli celem UV u ciebie jest tylko obniżenie poboru prądu to OK, pod tym względem jest kiepskie. Ale biorąc pod uwagę całość to dzięki temu UV i biorąc pod uwagę większy pobór prądu przy DLSS 4.5 to UV pozwala utrzymać ci wyzsza wydajnosc. Bez UV mógłbyś bardziej stracić na wydajności po aktywacji DLSS 4.5. Jak chcesz ograniczyć pobór prądu to możesz dalej korzystać z DLSS 4. Wyższa jakosc obrazu w DLSS 4.5 jest kosztem wyższego poboru prądu. Nie ma cudów, coś kosztem czegoś. Nie mozna zjeść cukierka i mieć cukierka 😀 

• Like 1
Opublikowano

No to jestem po testach tego nowego cacuszka 4.5. Staram się podjąć najlepszą decyzję dla siebie, i być maksymalnie obiektywnym...

Na RTX4050 spadek wydajności na presecie M jest ogromny. Miało nie być spadku na RTX40 %-) K=66fps,  M=56fps. Różnica w jakości obrazu praktycznie zerowa!! Ciut ostrzej na M ale to można osiągnąć sharpening filtrem.

Zadaję sobie zajebiscie ważne pytanie. Czy tracę COKOLWIEK używając FSR4 z ML FG? Odpowiedź to nadal NIE. Nie będę szukał z lupą różnic w jakości obrazu. To jakaś paranoja się robi z tymi stwierdzeniami "znaczna poprawa jakości obrazu"... Ja wysiadam z tego pociągu xD W Hell of Us jest w pieron latających malutkich obiektów i zarówno preset K M i FSR4 radzą sobie z nimi świetnie. Poza tym że M zabija wydajność i lepiej użyć wyższego presetu K niż niższego M. To jest taki pic na wodę że mi się w pale nie mieści. Ja to teraz stawiam na równi ze złotymi kablami audio. Amen.

Opublikowano

Transformer v1 juz wyglada dobrze wiec wizualnie w statycznych obrazkach sa male roznicy badz zadne, za to w ruchu ghosting oraz takie efekty jak czasteczki itp to jest spora roznica wiec na pierwszy rzut oka roznice fakt moga byc male bo to nie zaden przelom tylko drobne poprawki i rozwiniecie ;) To nie jest zaden przelom jak to bylo z DLSS 1.0 na 2.0.

Opublikowano

Diabeł tkwi w szczegółach.

Od początku tak było.

To tylko kwestia kto kiedy te szczegóły przestaje widzieć.

Ludziom nie przeszkadza masywny spadek wydajności po włączeniu RT/PT gdzie różnice tez czasem nie widać a tutaj spadło parę FPS i drama na cały internet.

%-)