Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 20.06.2026 o 12:37, Wu70 napisał(a):

Ludzie hejtowali DLSS, (...)a potem brali wszystko z wywalonym jęzorem.

Ja hejtowałem DLSS przy pierwszych wersjach tego rozwiązania, bo jakościowo to było kiepskie, a w dodatku monitor miałem z niskim PPI (DLSS sprawdza się najlepiej w kombinacji z ekranem o wysokim PPI).

Jednak DLSS 4.0 (profil "K") i wyższe, w połączeniu z 4K, przy ustawieniu Quality, na 31,5" to inna para kaloszy.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

DLSS Enabler i możesz sobie x6 zrobić... 

Ale to na bazie FSR, czyli słabsza jakość, nie raz to testowałem przy x3/x4 i widać jak to fatalnie działa. Dlatego FG od nvidii FTW:pozdro:

Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

Ale to na bazie FSR, czyli słabsza jakość, nie raz to testowałem przy x3/x4 i widać jak to fatalnie działa. Dlatego FG od nvidii FTW:pozdro:

To płać kurteczce za nowe GPU i korzystaj, gdzie problem? Dla mnie X2 w zupełności wystarcza, a jak nie starcza to grafika w dół i starcza. Pieniędzy ode mnie prędko nie zobaczy NV. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

FSR poprawili to i FG poprawia poczekaj :D

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

To płać kurteczce za nowe GPU

Nie no, tego nawet nie biorę pod uwagę ;) Czasem widać jak miga UI itp., pamiętam jak testowałem w Crimsonie czy w Cronosie(choć tu z racji "ciemnej" gry tak się nie rzucało w oczy), to nie było grywalne jak dla mnie, a potrafię wiele znieść, nawet granie na konsoli w 60fps, a czasem 30-40. Dlatego wolę grać mimo tego przy FG x2, bo na prawdę póki co jest to wystarczające, na przykład jak miewam z 70-100fps to bywa, że odpalam FG, bo mając z 110-200fps daje lepsze uczucie nawet grając na padzie.

To działa na FSR 3, dlatego tak kiepsko to działa, to nie jest na FSR4. Sama idea jest dobra, myślę, że czasem da się to użyć i pograć.  

• Like 1
Opublikowano
Teraz, azgan napisał(a):

To FG od AMD działa też na RTX'ach 😉

Przecież wiem. Pisałem, że testowałem. Nie w każdej grze ale w Cronosie gdzie optymalizacja jest dosyć kiepska z RT, jak i Crimsonie i chyba gdzie jeszcze. Ogólnie póki co FG x2 daje wystarczająco FPS, dlatego ten DLSS Enabler przetestowałem z czystej ciekawości. Takie mody pomogą nam graczom w trudnych sytuacjach, a wielu graczy nie ma mocnego sprzętu. 

Opublikowano
16 godzin temu, Kadajo napisał(a):

FSR poprawili to i FG poprawia poczekaj :D

Juz jest poprawione, problem tylko polega na tym ze jeszcze musi byc tego implementacja lub podmiana przez sterownik co nie jest takie oczywiste. Niestety na nvidia latwiej podmienic pliki swaperem niz na amd.

Gram teraz w GOW i tam byl DLSS 2.0 gdzie podmieniam pliki =i mma janowszy preset, FSR jest 2.0 wiec ani nie podmienisz plikow, sterownik tez tego nie zrobi wiec pozostaje optiscaler jedynie a on tez nie ejst taki prosty jak swapper.

Wiedzmin 3 to samo, na nvidia podmieniac dlss i mma najnowszy, a w grze jest FSR 2.0 wiec kupa z czymkolwiek :D 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Juz jest poprawione, problem tylko polega na tym ze jeszcze musi byc tego implementacja lub podmiana przez sterownik co nie jest takie oczywiste. Niestety na nvidia latwiej podmienic pliki swaperem niz na amd.

Można też podmieniać bezpośrednio dll w grze. Także jakbyś do tego Coda wrzucił dll z 4.1, to by było 4.1. Ale poza singlem nie radziłbym grać z takim zestawem ;) Oczywiście biblioteki FG też się podmienia.

Opublikowano (edytowane)

W cod to nie zadziala bo wlaczy sie spojosc plikow i wroci do starego ;) 

Nie wiem jak sie nazywjaa bilbiotek FG AMD a jak ost z tym kombinowalem to nie bylo to takie oczywiste i spasowalem :D  nawet w swapper nie ma rubryki do podmiany FG AMD co by po prostu fajnie urposcilo podmiane :D 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W cod to nie zadziala bo wlaczy sie spojosc plikow i wroci do starego ;)

Na pewno? Nie wydaje mi się, żeby Battle.net był aż tak czuły, żeby na 1 plik zareagował. Aż sprawdzę u siebie %-)

Opublikowano

Gdyby ktoś miał problem z uruchomieniem gry "The Medium" z FSR 4.1.1 to należy w pliku konfiguracyjnym optiscalera ustawić "Fsr4Update = false" bo zainstalowałem najnowszą wersję Optiscaler_0.9.4-pre4 (20260701) i gra mi crashowała. Wcześniej miałem Optiscaler_0.9.0-pre12 (20260324) i działa z FSR 4.0.2 ok. Trochę się z tym męczyłem a może się komuś przyda ;)