Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Ktoś instalował najnowsze sterowniki? Te z fixem lub bez nich? Bo coś nie do końca mi się zgadza w Wukongu. Ale mam spaczone spojrzenie :E Chodzi mi o MFG x3/4 a nawet FG x2 jakby poprzednie moje wyniki coś nie współgrały na nowym sterowniku. Jakby było ciut mniej fps, i latency było dziwne, nic nie ruszałem, wszystkie dll takie same, streamline tak samo. Po zrobieniu shaderów restartowałem grę, zresetowałem też on off FGw samej grze, bo jednak po takim resecie było dużo lepiej, ale nadal coś mi nie pasi. Presety ustawione i działają. 

Albo mam zwidy albo cholera wie :P 

Mam 616.86, wcześniej miałem 616.56

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
7 minut temu, samsung70 napisał(a):

udało się w Tob Raider

Ile fps?

Ja właśnie w cyberpunku po mieście jeżdżę i te 130FPS trzyma z mfgx3. Laga nie ma a wygląda to bardzo dobrze. O ile samo prowadzenie samochodu to im nie wyszło, tak muzyka i wygląd świata sprawia, że jest fun z samej jazdy. Instaluje zaraz Batmana na testy

Opublikowano
2 minuty temu, jankooo napisał(a):

Ile fps?

Ja właśnie w cyberpunku po mieście jeżdżę i te 130FPS trzyma z mfgx3. Laga nie ma a wygląda to bardzo dobrze. O ile samo prowadzenie samochodu to im nie wyszło, tak muzyka i wygląd świata sprawia, że jest fun z samej jazdy. Instaluje zaraz Batmana na testy

w 4k spada z ponad 140 do 55 :) , 

w ogole to na video na YT to reshade jakos inaczej menu wygląda, bardziej przejrzyście można operować on off, a u mnie wygląda jakoś koślawo 

image.thumb.png.0b1c372539ebe2b62dc9d18d6f090f69.png

• Sad 1
Opublikowano

Witam. Ktoś testował to dlss 5 w Resident Evil Requiem, bo ja próbowałem i lipa. Najpierw ręcznie przez reshede to jak włączę Path Tracing to wywala, a przez tego RHI próbowałem teraz to chwila czarny obraz i też zamyka gre.

Opublikowano

@samsung70 87° to już nawet usłyszeć można:skrzypce:

2 godziny temu, Stefnh napisał(a):

Witam. Ktoś testował to dlss 5 w Resident Evil Requiem, bo ja próbowałem i lipa. Najpierw ręcznie przez reshede to jak włączę Path Tracing to wywala, a przez tego RHI próbowałem teraz to chwila czarny obraz i też zamyka gre.

A jakie opcje w reshade wstrzykujesz? Powinna być tylko pierwsza od góry aktywna.

Walczyłem ponad godzinę aby starego batmana z dx9 podrasować- odblokowałem limit klatek z 60 do 120 ale odpalić dlss5 nie dałem rady za pomocą RHI:kwasny: może jutro spróbuje z inną apką (widziałem coś na youtube) bo tu wydajności nie powinno brakować- lock jest na 120fps a karta dochodzi do około 30% obciążenia

Opublikowano
8 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

Ktoś używał tego z Nexusa? Ten DLSS 5 Feed, którego nie mam, jest konieczny?

Do gier bez DLSS lub FSR 2/XeSS (lub czegoś nowszego tej klasy) jest, do pozostałych nie jest (wręcz nie jest wskazany w takim przypadku).

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ja używam RHI, którym instaluję Reshade, wrzucam streamline- ma też obsługę plików dll od DLSS jak i presety, ma też DLSS5-czego nie używam, i ręcznie wrzucam z githuba MFG a dokładnie tego https://github.com/dashdogy/RTX40MFG-Unlock

Jako, że działa to z poziomu Reshade to działa RenoDX-HDR i zapewne zadziała DLSS5 jeśli jest instalowane z poziomu Reshade, a nie Optiscalera i wtedy mamy wszystko w jednym.

DLSS 5 dwa razy sprawdziłem i starczy, jakoś nie robi takie wrażenia jak na screenach, a po drugie za dużo będzie zjadać papu jak to zostało już powiedziane. :E

rozwiniesz pls?

myślałem, że streamline to  funkcjonalność zaimplementowana przez  NVIDIĘ, ew można użyć Optiscalera chyba?

czyli, żeby  użyć tego nowego RTX40MFG, gra musi posiadać przynajmniej zwykłe FG? czy  można jeszcze jakoś inaczej?

Opublikowano

Wlasnie przetestowalem w resonance

Installation 1. Download the latest DLSS5 Autopilot release from GitHub. 2. Close the game before running the installer. 3. Start DLSS5 Autopilot. 4. Select your GPU architecture filter, or choose Show Everything. 5. Find and select your game from the detected library. 6. If the game is missing, use Choose Folder and select its installation directory. 7. Confirm that Autopilot has selected the correct game executable. 8. Open the Route menu and select: Neural Upstream – the network before the upscaler, cheaper 9. Leave these settings on their automatic values unless you know they need changing:

ReShade loader: Auto

nvngx_dlssnr: Auto – match my GPU

HDR: Auto

10. Press INSTALL and wait for Autopilot to finish downloading and configuring the required components. 11. Start the game and enable its normal DLSS Super Resolution mode. 12. Press Home to open the ReShade overlay and configure Neural Upstream from its own panel. Neural Upstream runs DLSS 5 Neural Rendering at the game’s lower internal render resolution before DLSS Super Resolution upscales the image. The game’s own DLSS Quality, Balanced or Performance mode therefore still controls the internal resolution. Important Notes

Do not combine Neural Upstream with OptiScaler, the regular RenoDX DLSS 5 add-on, or another NGX hook in the same game folder.

Choose your resolution and DLSS quality mode before activating Neural Rendering. Changing them while it is running may cause a rebuild, freeze or crash.

Borderless fullscreen is recommended.

If you use DLSS Frame Generation and experience stuttering, set the Neural Upstream cadence to Quality in its ReShade panel.

Do not use ReShade add-ons in online games protected by anti-cheat.

To remove it, select the same game in Autopilot and use its uninstall option.

MAgia, mam AI slop i smiga ponad 80 FPS, tak mozna zyc8:E

resodll5h3.thumb.jpg.0a9f26eb7c86ae5fd7c35860abbcb64a.jpg

Ale wydaje sie mniej efektywny troche mam aureole %-)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bofff napisał(a):

użyć tego nowego RTX40MFG, gra musi posiadać przynajmniej zwykłe FG?

Tak gra musi posiadać FG- trzeba mieć RTX 40. Streamline jest potrzebny do użycia FG. Gry mają starsze wersje, w nowszej wersji zostało to wykryte- jak to zrozumiałem, dlatego ręcznie aktualizuję, można samemu przerzucać lub użyć RHI którym to robię.

Tak to wygląda w tym RHI
obraz.thumb.png.cc61fe9b086b3618598210cd5293fd2a.png

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1