Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, cichy45 napisał(a):

Patrząc po tym jak żałosny jest 5000 i że wzrost wydajności głównie bierze się ze wzrostu poboru to nic dziwnego że to zapychacz tymczasowy :E 

Niestety tak jest 5090 potrafi pokazać moc, ale by mieć wydajność z pudełka da się zejść tylko 100W w dół. Na niskich napięciach praktycznie cały boost znika i jest niewielka różnica na plus względem 4090. Ale są gry gdzie 5090 radzi sobie słabo i z pudełka wydajność na wat jest dużo gorsza od 4090 i dopiero po grubszymi UV wraca do normy ;)

Co do MFG zapomniałem dodać, że limiter klatek zarówno ze sterownika jak i AF nie działa poprawnie z MFG.

Opublikowano (edytowane)

Aha, czyli akwarium, albo rybki  :)  A jakościowo Waść Side sprawdził FG od strony sterownika w porównaniu do FG od FG Nvidii ?

FG od sterownika działa w każdej grze tak. FG Nvidii już nie, a to ma znaczenie dla słabych kart.

6 godzin temu, galakty napisał(a):

Kupno 5060Ti to w ogóle mija się z celem, nie wiem po co? Bo DLSS i MFG? Ta karta będzie tak słaba, że jakiekolwiek FG ją zajędzie prawdopodobnie, a 16GB VRAMu.... mogą dać i 48GB, nic to nie robi. 

A to ciekawe. Widziałem pozytywne strony FG np. przy 5070 :) Tylko mi proszę nie pisać, że 5070 12GB jest o niebo wydajniejsza od 5060 ti 16GB :)

EDIT: przecież FG żżera Vram tak ?

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Pobrałem aby ukończyć na 5080 Shadow of Tomb Raider. Grałem. Wieczorem odpaliłem peceta aby grać dalej i takie coś po wczytaniu gry

gwgvK8e.jpg

Gra działa jak @AndrzejTrg zalecił wyłączyć DX12 :E 

Edytowane przez ket_rab
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam, wyłączenie directX12 w ustawieniach gry rozwiązuje problem. Wczoraj na próbę włączyłem directx12 i ustawiłem RT na średnie, też zadziałało. W nvidia app mam też włączone nadpisanie dlss do najnowszego, bez dlss też bez problemu pograłbym na najwyższych ale włączyłem to na "jakość" w grze.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
W dniu 28.03.2025 o 23:40, ket_rab napisał(a):

Pobrałem aby ukończyć na 5080 Shadow of Tomb Raider. Grałem. Wieczorem odpaliłem peceta aby grać dalej i takie coś po wczytaniu gry

gwgvK8e.jpg

Gra działa jak @AndrzejTrg zalecił wyłączyć DX12 :E 

To może być coś związane, z nixxes, w sobotę przy odpalaniu tlou2 miałem dokładnie taki sam error na najnowszych sterownikach, na nieco starszych działa okej.. 

Opublikowano
15 minut temu, samsung70 napisał(a):

NVIDIA robi sie co raz bardziej zalosna, zalecaja wrocic do poprzednich sterownikow, ale jak chce uzyc DLSS4 to potrzebuje nowych sterownikow!

Trzeba czekac na aktualizacje, moze jak GN to troche naglosnil to poprawia :D 

Opublikowano
22 godziny temu, Karro napisał(a):

w3 ci nie działa powiadasz ? a u mnie dziala wszystko przez 10 lat,

do tej pory jedynie  z Rt wywala sie resident evil 4

Poza tym co to za problem jak nvidia raz w miesiacy wydaje stery.

Pokazujac jakiś przykład to mozna udowodnić ze hillary clinton ma dziecko z obcym

Na pewno nie pokazuje to całokształtu

btw zanajdz mi filmik GN z pozytywnym filmem nvidii czy intela

no a czytałeś materiał na videocardz? tam tez wiele ludzi raportuje te problemy, tak samo jak kilka osób tutaj, wiec nie rozumiem o co koledze chodzi 

u mnie nie działa ze 4 gry na nowych sterach , wiec zostales kochanką clinton :* buziak 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.03.2025 o 13:56, leven napisał(a):

Apka nie nazywa się profiler, tylko Nvidia Prolile Inspektor :)  Ale często, gęsto ludzie piszą profiler, za co zostałem zjeb..y :niegrzeczny:

https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/download/2.4.0.19/nvidiaProfileInspector.zip

Na fotce jest zaznaczona opcja FG i możliwość wyboru x2/x3/x4. Na końcu Aplly trzeba kliknąć i już.

Wieśiek 3 sam w sobie ma tylko FGx2. Wymuszenie w NPI x3/x4 kompletnie u mnie nie dało efektu wzrostu FPS. Więc pytanie testował ktoś czy jak gra nie wspiera wyższych mnożników to wymuszenie i tak nic nie da. Bo jak ktoś wyżej stwierdził ze jak DLLS4 działa to FG też powinien u mnie na przykładzie Wieśka nie sprawdza się.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Właśnie miałem wrzucać.

+ WRESZCIE Alex nie lekceważy posiadaczy monitorów radzących sobie z ruchem. To, że  w ogóle w materiale digital foundry padają sensowne zdania o backlight strobing czy OLEDach z wysokim fps, to już w samo sobie jest cudem. Nie ma szydery, nie ma gadania kompletnych bzdur i nie ma wyśmiewania osób, które chcą mieć w ruchu obraz powyżej jakości 480p na sprzęcie za dziesiątki tysięcy złotych. 

+ jest poprawny test obrazu w ruchu - poprawny typ gry i porównanie do MSAA a nie do gównianego TAA. Brawo! W końcu!

- jednak szkoda, że test obrazu w ruchu przeprowadzono przy ruchu bardzo wolnym lub średnim. A gdzie szybki i bardzo szybki? 

- mogli dorzucić jeszcze FSR4 do porównania

Model Transformer dla mnie osobiście to pierwszy upscaller, którego używania nie wykluczam. Teraz jeszcze trzymać kciuki, żeby obraz w ruchu w upscallerze w PS6 wypadał jeszcze lepiej, a może nie będzie tak źle :)

Informacja dla milicjantów: ton tego posta jest pozytywny i przedstawia punkt widzenia osoby, dla której jakość obrazu w ruchu jest priorytetem. Jeśli to kogoś mocno boli, to opinie na temat mojej opinii niech zamieści w odpowiednim dziale (ŚMIETNIK), a nie tutaj. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Hej. Sory za lamerkę, ale... mając 4090 tematy mocno bagatelizowałem i czekałem "aż się same wyklarują". ;)
Minął wiek dziecięcy serii 50xx i czas poukładać we łbie.

DLSS 4 - cudo serii 50xx dostępny jest też dla 40xx, ale rozumiem, że to "nie robi się samo"?
Ba! Nie robi się nawet "grami" (jaka gra sama implementuje u żywa DLSS 4.0?) ani sterownikami. 

Czyli po chłopsku - samo sie to nie dzieje?
I trzeba instalować jakieś "specjalne" softy do zarządzania DLSS?
No i? Czy to w ogóle ma sens?

Ktoś na 40xx używa DLSS 4.0? 
Daje coś? Odbiera?

Edytowane przez JeRRyF3D