Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze, przecież to nie ma wiele wspólnego z tym, czym miało być DLSS. Po drugie, Nvidia ma już w poważaniu graczy i karty dla nich (chyba, że widzą już spękania na bańce AI, bo ostatnio wstrzymali wiadra kasy, które mieli wylać na OpenAI). Po trzecie, okaże się, że ten filtr AI to owszem chodzi, ale na ich serwerach w chmurze, więc graj w "abonament"..

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przecież zawsze tak było.

Zobacz sobie jak było promowane PS2.

PS3 było promowane demem Nvidii :D

Tak i nie w sensie, że teraz to mam wrażenie, że tylko tym się gry prezentują premierą.

Będą jakieś wyjątki i może przesadzam ale chyba tylko taki Gothic Remake obecnie promowany jest niby żyjącym światem, klimatem i fabułą.

Edytowane przez Gothic
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przecież zawsze tak było.

Zobacz sobie jak było promowane PS2.

PS3 było promowane demem Nvidii Luna :D

Ja tylko przypomnę jak łykałeś ''promowanie'' B6 i te pół bańki w becie! Pisałem Ci wtedy, że poczekajmy po premierze jakie liczby będą...

Jak to się skończyło oboje wiemy. ;)

Jeden łyknie pelikana a drugi kaczkę i tak działa marketing. 

6 minut temu, Gothic napisał(a):

chyba tylko taki Gothic Remake obecnie promowany jest niby żyjącym światem, klimatem i fabułą.

Ty tak na poważnie? 

Opublikowano
7 minut temu, Ryszawy napisał(a):

Teraz wszystko będzie wyglądać jak te gówniane AI filmiki, to ja podziękował. Materiał DF już ma 25 tysięcy łapek w dół, tak to się wszystkim podoba.

Po pierwsze na filmie jest dwóch klientów, którzy wiedzą tyle co nic i tylko spuszczają nad wszystkim co pokaże NV :hihot:

Do tego ogólnikowy filmik w którym brutalnie podmieniają twarze to się nie dziw.

Zapewne na GDC było to przedstawione dokładniej ze szczegółami tylko na razie nie jest to publiczne.

Bo jak pisałem masz jedno ujęcie gdzie Grace i Leon są spoko podrasowani, a drugie gdzie Grace ma zupełnie inną twarz to ludzie panikują :E

Opublikowano

Jak dla mnie to bardzo ciekawa technologia.

Oczywiśce trzeba brać sporą poprawkę na marketing, ale też nie rozumiem skąd aż takie narzekania (no może poza faktem że ta technika nie powinna używać nazwy DLSS).

Po pierwsze i najważniejsze- nikt nikomu przecież pistoletu przy glowie nie będzie trzymał i kazał włączać tych nowych usprawnień.

Ot- kolejne opcjonalne narzędzie.

Po drugie- fakt że ta "poprawiona" staruszka z Hogwarts Legacy wygląda kiepsko, ale:

- DLSS na samym początku też był fatalny (gorszy niż zwykły podstawowy upscaling z niższych rozdzielczości)

- modele AI obecnie szybko się rozwijają- zanim ten DLSS 5 oficjalnie wyjdzie i się rozpowszechni to i jakość generowanych detali twarzy może ulec poprawie

Po trzecie- w sumie fajnie że coś się dzieje. :D

"Let them cook."

Jak już ten DLSS5 wyjdzie i będzie względnie działał na mojej 5070Ti to chętnie przetestuję go w Gothicu 2, Mass Effect'ach czy nawet Elden Ringu.

Nawet jeżeli okaże się kompletną porażką to przecież nic nie tracę.

• Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Ja tylko przypomnę jak łykałeś ''promowanie'' B6 i te pół bańki w becie! Pisałem Ci wtedy, że poczekajmy po premierze jakie liczby będą...

Jak to się skończyło oboje wiemy. ;)

Jeden łyknie pelikana a drugi kaczkę i tak działa marketing. 

Ty tak na poważnie? 

To jak będzie naprawdę w rzeczywistości to już inna sprawa:

1:27-2:12

Opublikowano
11 minut temu, Paw79 napisał(a):

Po drugie- fakt że ta "poprawiona" staruszka z Hogwarts Legacy wygląda kiepsko, ale:

- DLSS na samym początku też był fatalny (gorszy niż zwykły podstawowy upscaling z niższych rozdzielczości)

- modele AI obecnie szybko się rozwijają- zanim ten DLSS 5 oficjalnie wyjdzie i się rozpowszechni to i jakość generowanych detali twarzy może ulec poprawie

Nawet jeżeli będziesz mieć najlepiej wyglądające twarze w całej branży to dalej będzie kuleć bo reszta elementów grafiki składająca sie na calość nie będzie na równie wysokim poziomie łącznie z animacjami na czele. Można powiedzieć ze będzie podobnie jak z La Noire tylko że znacznie gorzej i mniej naturalnie.

Tu po prostu chodzi o spójność calej kompozycji i aby wszystko wyglądalo dość różnorodnie a nie na jedno kopyto i nudnie.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, DITMD napisał(a):

DLSS i FG też miały być opcjonalne, a teraz włączamy je praktycznie w każdej grze :lol2:

No jak się chce mieć Path Tracing w QHD/UHD i do tego +100fps "to nie ma wyjścia".

W zwykłym rastrze na mocnych kartach w nieskopanych optymalizacyjnie grach można się obyć bez tego.

Do tego zawsze pozostają suwaki.

17 minut temu, Frog67 napisał(a):

Nawet jeżeli będziesz mieć najlepiej wyglądające twarze w całej branży to dalej będzie kuleć bo reszta elementów grafiki składająca sie na calość nie będzie na równie wysokim poziomie łącznie z animacjami na czele. Można powiedzieć ze będzie podobnie jak z La Noire tylko że znacznie gorzej i mniej naturalnie.

Tu po prostu chodzi o spójność calej kompozycji i aby wszystko wyglądalo dość różnorodnie a nie na jedno kopyto i nudnie.

1. Zobaczymy jak już wyjdzie.

2. Na 100% w różnych grach będzie to się sprawowało raz lepiej, raz gorzej.

3. Wszystko i tak zapewne rozbije się o wymagania sprzętowe oraz indywidualne preferencje. 

Przykładowo w Minecrafta większość ludzi gra "na gołej podstawce", ale część preferuje włączone RT oraz wyszukane shadery.

Tu będzie podobnie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Mylisz Wasze polityczne Pierre Dol Nicki z legitnymi dyskusjami zgodnymi z tematyką forum. Za zasadne zgłoszenie w takich tematach na pewno żaden mod się do Ciebie nie przyczepi. A już na pewno nie tak, jak Ty do mnie insynuując, że "plusuję wyrzygi" (co nigdy nie miało miejsca).

Spoiler

Dobrze, więc nie zaplusowałeś tego obraźliwego i chamskiego, i nie powinienem pisać, że plusujesz wyrzyg.

Ale zaplusowałeś posta, w którym nie było treści na jakikolwiek temat - 100% treści posta to  tylko wywyższanie się przez nazwanie innych "smutnymi ludźmi, co tylko będą narzekać" co jest bezwartościowym spamem i zdecydowanie nie powinno być plusowane przez admina, bo pogarliwa opinia o userach (tutaj nie chodziło o mnie chyba, więc nie poczułem się osobiście urażony, jakbyś tak to chciał interpretować)

I nie. Nie masz racji apropo moderowania. Phoenixa raportowałem wiele razy o on się o polityce nie wypowiada. Moderacja 3x olała a raz wpadła z opierd(dzie)lem w moją stronę, więc już mi się odechciało. Dwóch moderatorów tutaj nawet lubię, więc to nie tak, że mam jakiegoś questa aby na moderację narzekać. Po prostu nie rozumiem, czemu gość z historią banów za dopierdolki, ma pozwolenie aby to robić nadal i powiem szerze - odrzucenie zgłoszeń jego toksycznych zaczepek (raportowem gdy się przyczepiał/obrażał kogoś innego niż ja, żeby mod nie myślał, że "wołam mamę bo się pokłóciłem w piaskownicy". I nic. Od tego czasu trochę mnie to drażni, nie ma co ukrywać.
A teraz EOT.
PS. Jak robimy offtop to zwijaj w spojler. Odpisując na spojler bez niego, zmuszasz mnie do odpisywania otwarcie, czym zaśmiecamy niepotrzebnie.
Następnej takiej dyskusji w tym roku nie przewiduję, ale na przyszłość myśle, że to racjonalna sugestia. A teraz już faktycznie EOT z moje strony.

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Jednego jestem pewien, do tego będzie potrzeba znacznie więcej vRAM niż ma większość kart :D

Się okaże ze tylko 4090 i 5090 z tym sobie poradzi :E

Do 60fps w 1080p z PT i tak nic poniżej 4090 i 5090 się nie nada (ostatnio Crimson Desert i całe 50fps na 5080 w 1080p (1080p->upscaller>4K) więc tutaj to raczej 6090 i 7090 ;)

39 minut temu, Paw79 napisał(a):

Jak już ten DLSS5 wyjdzie i będzie względnie działał na mojej 5070Ti to chętnie przetestuję go w Gothicu 2, Mass Effect'ach czy nawet Elden Ringu.

Taa. Będziesz miał sensowne 90fps (minimum do grania na PC myszką bez psucia jakości gameplayu) na 5070ti tak samo jak posiadacze 5070tki mają wydajność 4090tki ;)

Zapomnij. Potrzebowali dwóch 5090tek. Optymalizacja poprawiająca wydajność o 400% nie jest realna, moim zdaniem, choć istnieje mała szansa, że się mylę, bo tu nie chodzi o raster, tylko o AI, a z tym to różnie bywa i nie wiemy na jak bardzo wczesnym etapie to obecnie jest. 

W każdym razie na nic powyżej 540p+upscaller + DLSS5 = 50fps bym nie liczył na 5070ti. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Apropo posta wyżej o DF

Spoiler

E tam, odpadnie 1/3, a pozostała rzesza fanów, którzy by skoczyli do lawy jakby Łysy powiedział, że to im da "game changer" zostanie i będzie tak samo łykać.

Posty GNa :lol2:

Ale Johna L szkoda. :(

Ma jakieś poważne problemy w realnym życiu i skopany nastrój a mu się dostaje za to, co łysy robi (a robi szmatę z wiarygodności kanału DF, od lat)

Marzy mi się, żeby się pokłócili i John zaczął robić swój kanał. Jedyny gość, który często gada z sensem i nie zamyka się w swojej bańce. Nawet low persistence wychwalał ostatnio i mówił, że to ważniejsze w grach niż zalety OLEDa (w VR) a takiej wypowiedzi od Alexa, Łysego Ridża czy Olivera nie usłyszymy nigdy.

Do tego materiały Johna o retro pokazują, że jest prawdziwym graczem.

Nie zgadzam się i to drastycnie z jego gustem oprawy w grach, szczególnie w kwestii muzyki, ale nie wciska pierdół niczym marketingowiec Nvidii, jak to robi Łysy i brakuje mi jego testów wersji PC, jakie robili kiedyś. Sam narzekał, że pod władzą Infogamera musiał robić nie to, co chciał, tylko to co się klika. Ewidentnie nie bardzo pasuje mu bycie w takiej formie prowadzenia biznesu jaką wybrał Łysy.

Opublikowano (edytowane)

Najgorsze jest to, że ten durny materiał od DF, co już widzę, będzie teraz pożywką dla upośledzonych youtuberów, do generowania gówno-ai-filmików w stylu, patrzajcie ludziska, tak wygląda Starfield, RDR2 (wstaw tu dowolną grę) z DLSS 5

Edytowane przez Ryszawy