Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

To nie powinno się nazywać DLSS 5. DLSS to skrót od Deep Learning Super Sampling.

Pytanie czy po wlaczeniu tego odpala sie reszte innych technik jak upscaling itp ukrytych pod ta naza czy tylko to ? 

Pomijajac juz te twarze tam sie zmienia cale oswietlenie sceny, a nikt w sumie o tym nie mowi teraz tylko skupia sie na twarzach, mnie ciekawi cala reszta tez.

obraz.thumb.png.cbaa07d01f49c0da259f76758a9b8125.png

obraz.thumb.png.c5a5b1a7c3d696bae5b96bdc5ff05286.png

obraz.thumb.png.b69a5e1623875f11bea63d531c5e1e04.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
18 minut temu, VRman napisał(a):

Brawo moderacja i brawo dla Pana Tomasza, który te wyrzygi jeszcze plusuje, zamiast nagrodzić Bieszczadami na miesiąc, mimo że taka nagroda już dowiodła wcześniej swojej skuteczności - przyhamował się na kilka miesięcy. 

Po pierwsze, Ronsonku, od wlepiania ostrzeżeń i banów ja nie jestem. Po drugie, chcesz banować za "smutnych ludzi"? Pozdro :lol2:

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Pytanie czy po wlaczeniu tego odpala sie reszte innych technik jak upscaling itp ukrytych pod ta naza czy tylko to ? 

Pomijajac juz te twarze tam sie zmienia cale oswietlenie sceny, a nikt w sumie o tym nie mowi teraz tylko skupia sie na twarzach, mnie ciekawi cala reszta tez.

Używane są wektory ruchu tak samo jak przy DLSS to nie znaczy, że to trzeba wrzucać wszystko do jednej kupy.

Ludzie będą mieli polewkę na jakiś czas 

652348704-18453845101110620-229718211665

:E

• Haha 4
Opublikowano

Widzę ze nowy DLSS entuzjastycznie został przyjęty przez graczy xD

image.thumb.png.611e67de7295134defd0ef6e4cb79fc0.png

image.thumb.png.bfea91893fcddbc2e6cad678c1ada493.png

Ciesze się ze Nvidia znalazła sposób aby znowu nam sprzedawać, po dwie karty graficzne.

Niby finalny produkt ma chodzić tylko na jednej, ale dajcie spokój... co to za PCMR co nie będzie miał jednego 5090/6090 do renderowania grafiki a drugiego do renderowania na ta grafikę AI grafiki :hihot:

Jeszcze tylko dwa zasilacze i turbina wiatrowa żeby odprowadzić ciepło z budy i AI AI AI AI :pijaki:

• Upvote 3
Opublikowano
12 minut temu, sideband napisał(a):

Używane są wektory ruchu tak samo jak przy DLSS to nie znaczy, że to trzeba wrzucać wszystko do jednej kupy.

Mnie to tam rybka jak to sie nazywa, w sumie bardziej od tych twarzy mnie interesuje oswietlenie calej sceny i bardziej mnie ciekawi przyklad Asasyna gdzie to wlasnie pokazuja niz jakas tam poprawa twarzy ;) Jak odpale gre to nie bede sie gapil na twarz tylko to co widze dalej :D 

8 minut temu, Kadajo napisał(a):

miał jednego 5090/6090

Albo 2x rtx 5050 9gb :hihot:

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mnie to tam rybka jak to sie nazywa, w sumie bardziej od tych twarzy mnie interesuje oswietlenie calej sceny i bardziej mnie ciekawi przyklad Asasyna gdzie to wlasnie pokazuja niz jakas tam poprawa twarzy ;) Jak odpale gre to nie bede sie gapil na twarz tylko to co widze dalej :D 

To się na początku nazywało  RTX Character Rendering SDK tylko jak zwykle marketing wleciał ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, tomcug napisał(a):

Po pierwsze, Ronsonku, od wlepiania ostrzeżeń i banów ja nie jestem. Po drugie, chcesz banować za "smutnych ludzi"? Pozdro :lol2:

zwinę bo offtop

Spoiler

Po pierwsze Panie Tomaszku, to jesteś adminem, a to znaczy, że jak chcesz, to możesz. Chyba, że się mylę, ale takiego dokonałem założenia. 

Po drugie plusowanie tego nie powinno mieć miejsca, bo pochwalasz takie zachowanie jako admin, co daje jasny sygnał "wolno mi" i po prostu nie powineneś zachęcać do łamania regulaminu nagradzając takie śmieć-posty.

Po trzecie napisał trzy posty w ciągu chyba godziny, góra dwóch, w których 100% treści to było wyzywanie osób o innej opinii, co jest spamem i trolowaniem i już samo w sobie nie powinno być tolerowane. Znowu.

Gość sra żarem i psuje przyjacielską atmosferę, a dajecie mu na to przyzwolenie nie pierwszy raz mimo historii bo ma za pasem dłuższe Bieszczady, bo to po prostu jest toksyczny gość i on by pękł, jakby przez kilka dni kogoś nie obrażał.

I nie za "smutnych ludzi"

Cytat

Trzeba być naprawdę zakutym łbem

cała treść następnego posta:

Cytat

Smutni ludzie będą ciągle narzekać tylko 🤣

i cała treść następnego

Cytat

Nie słucham maruderów i nie oglądam materiałów gdzie się marudzi  

Cóż za przydatne wpisy na temat wątka. Wcale nie wysrane tylko po to, aby okazać swoją narcystyczną wyższość nad gorszymi od siebie. 

Tylko nie pisz "to zgłaszaj" bo pomagać forum zgłoszeniami mi się odechciało, jak potem mam wyczytywać żale i groźby pod moim adresem, bo jakiś mod odebrał to na opak np. jako "płatek śniegu się obraził za leciutki wyzwisko" albo "nie będziesz mówił mi, moderatorowi, co mam robić". 

Po raz kolejny apeluję o zmianę podejścia - posty zawierające tylko opinię o innym userze nie powinny być tolerowane (z wyjątkiem userów mających historię trolowania lub wielokrotnego wklejanie ruskich fake'ów).

To nie powinno być tolerowane nigdy i w żadnym kontekście, niezależnie od tego jak bardzo są (lub czy są) obraźliwe. To jest po prostu "sranie żarem" i tylko szkodzi forum. To chyba logiczne, że ludzie wolą pozytywną atmosferę, a nie ciągłe zaczepki i prowokowanie kłótni, czy ogólnie użeranie się z osobami mającymi jakieś potężne problemy ze swoim ego.

Ale memy widzę złoto :lol2:

To jest ogromna zaleta DLSS5, musimy być uczciwi i zauważyć zalety, jeśli się pojawiają. :D

W jeden wieczór wątek mnie rozbawił bardziej niż wszytkie wątki w dziale humor przez ostatni miesiąc :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

To się na początku nazywało  RTX Character Rendering SDK tylko jak zwykle marketing wleciał ;)

Ale Ty  sie skupiasz caly czas na modelu postaci, ktory mnie osobiscie najmniej interesuje z takiego powdu jak napisalem wyzej;) A o calej reszczie juz nikt nie pisze czyli oswietleniu sceny. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie, oni już to pokazywali ponad rok temu przy premierze Blackwell'a.

A Refelx 2 nadal nie działa :E

Widać AI nvidi nadal nie potrafi przewidzieć przyszłości :D

NV ma to do siebie, że pokazuje sporo wcześniej technologie, które nie do końca są gotowe ;)

Reflex 2 wali artami przy mniej ilości klatek dlatego nie nadaje się do użytku przynajmniej wstanie takim jakim pokazali przy premierze Blackwella.

Tak samo chwalili się Pulsarem na początku 2024, a a monitory pojawiły się 2 lata później ;)

Opublikowano
27 minut temu, Kadajo napisał(a):

Widzę ze nowy DLSS entuzjastycznie został przyjęty przez graczy xD

Jeszcze tylko dwa zasilacze i turbina wiatrowa żeby odprowadzić ciepło z budy i AI AI AI AI :pijaki:

I druga turbina, żeby latem wywiać ciepło z domu. 

Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Albo 2x rtx 5050 9gb :hihot:

Zastanów się czy to rzeczywiście DLSS 5 powinien się zajmować poprawianiem oświetlenia.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Zastanów się czy to rzeczywiście DLSS 5 powinien się zajmować poprawianiem oświetlenia.

RR tez laczy w sobie DLSS i poprawia jakosc obrazu. A to czy powinien czy nie to poki co nie wiadomo ile technik kryje sie za tym bo rownie dobrze moze sie wlaczac, DLSS/RR i bog wie co jeszcze.

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale Ty  sie skupiasz caly czas na modelu postaci, ktory mnie osobiscie najmniej interesuje z takiego powdu jak napisalem wyzej;) A o calej reszczie juz nikt nie pisze czyli oswietleniu sceny. 

Tego myku z oświetleniem nie biorę pod uwagę w ogóle w tym momencie bo to jest śmiechowe to co pokazali. 

• Upvote 2