Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem w starych grach w 4K większym problemem jest słaba geometria i tekstury niż aliasing :E

Co prawda tekstury można ratować jeszcze jakimiś modami na PC ale geometrie ciężko przeskoczyć.

Dlatego Nvidia Remix to w sumie fajna inicjatywa.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

Moim zdaniem w starych grach w 4K większym problemem jest słaba geometria i tekstury niż aliasing :E

Co prawda tekstury można ratować jeszcze jakimiś modami na PC ale geometrie ciężko przeskoczyć.

Dlatego Nvidia Remix to w sumie fajna inicjatywa.

Zgoda co do geometrii, ale RTX remix to przecież RT. Geometrię można poprawiać bez ray-tracingu. 

Blablabla apropo aliasingu

Spoiler

W stare gry się gra na CRT. Jak masz 120fps to robi się dodatkowy jakby "antyaliasing" ala temporal AA. Do tego w starych grach najczęściej można odpalić MSAA. Efekt? W 1600x1200 na CRT ograć można dziś wiele gier bez marudzenia na brak AA, nawet z MSAA wyłączonym. 

W CSGO grałem bez żadnego AA na LCDiku i nie przeszkadzało mi to wcale mimo 1080p. 

Zawsze odpowiednio wysoka rozdzielczość wystarczy, żeby od biedy dało się pograć, chyba że gra jest projektowana pod jakieś gówniane techniki wygładzające. Zaczęło się z FXAA i tym podobnymi rozmydlaczami. Nagle pojawiły się gry, w których bez AA już pikseloza naprawdę mocno wkurzała.

Ale potem weszła era TAA, gdzie bez AA nie tylko gra wygląda źle, co po prostu nie da się tak grać po prostu.

I fajnie, że można ohydne gówno TAA zastąpić w wielu grach DLSSem. Fajnie gdy sobie ten DLSS radzi, ale to jest niepojęte, żeby dawać ludziom presety najnowszego DLSSu z takimi problemami w ruchu. Na co ten cały postęp, development jak nadal trzeba się godzić na taką ohydną kaszanę. 

Wolę 720p + normalny obraz  w ruchu niż 4K z takimi artefaktami/ghostingiem/nie wiem jak to nazwać, ale chodzi o to co uchwyciłem na screenshocie. Po prostu sieczka z obrazu. 

Są różne presety i dobrze. Ja na przykład nie płaczę gdy trochę widać piksele i chętnie wybiorę mniejsze mydło i mniej skasowanych detali, nawet jeśli przez to np. roślinność trochę się rozpikseluje. Ale na miejscu tych co robią te DLSSy, na widok takiego problemu z ruchem, po prostu dany preset bym spuścił w kiblu, niezależnie od tego czy jest odrobinę lepszy w jakimś scenariuszu w obrazie statycznym. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Na crt aliasing tak samo jest widoczny. To że go ułomność ekranu czasem maskuje to tylko potwierdza że takich samych efektów maskowania można użyć na dzisiejszym sprzęcie. Reshade, dldsr czy nawet fxaa.

Opublikowano

Nawet specjalnie nie muszę szukać HL2 porównaj sobie MSAA vs SSAA vs SGSSAA ;) Dopiero co kończyłem ta grę po latach ;)

Mirror's Edge to nawet SGSSAAx8 nie radzi sobie w pełni z aliasingiem i przy okazji karta zamordowana. A def wygładzaniu z gry nawet AAx8 aliasing grubo kłuje w oczy.

Na aliasing(shimmering) związany z specular highlights SSAA praktycznie w ogóle nie działa i dopiero działa SGSSAA mordując sprzęt przy okazji.

Generalnie masa gier z ery DX9 po włączeniu SGSSAA to niebo, a ziemia ;) Dlatego masz całe tematy poświęcone wymuszaniu SGSSAA w grach z poziomu sterownika ;)

Opublikowano

A dobra. Teraz wiem już o jakie problemy chodzi. A jak połączyć aax8 z jakimś zmiękczeniem obrazu? No ja wiem że tracimy trochę na szczegółach ale coś za coś. Szkoda że DLSS nie da się wszczepić jak reshade. DLAA pewnie by robił cuda w takich starych grach.

Opublikowano (edytowane)

MSAA nie radzi z większością aliasingu i tu jest problem ;)

Tu nie chodzi o żadne zmiękczanie obrazu tylko o technikę, która realnie potrafi "kasować" aliasing, którego MSAA nie rusza.

Do MSAA musisz dorzucić TSAA lub SSAA żeby Ci usunęło aliasing z przezroczystych obiektów. To samo tyczy się chociażby shaderów w ogóle tego MSAA nie rusza ;)

DX9 to pal licho jeszcze można bawić się z SGSSAA, ale z grami na DX11 to już dupa zbita kombinacje z AA są ograniczone praktycznie do zera.

Wolfenstein New Order czy Old Blood(OpenGL) mają okrutny aliasing i niestety nie możliwości wymuszenia ze sterownika co sobie poradzi z aliasingiem w tych grach. Wbicie 4320p pomaga, ale niewiele ;)

Dopiero w Doom 2016 ogarnęli do tego silnika Temporal SSAA to już inna bajka.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

A za każdym razem powód jest ten sam: Zakładasz, że jestem albo głupi albo nic nie wiem.

Nie Ronson, nie uważam, że jesteś głupi i nic nie wiesz. To Ty cały czas powtarzasz ten argument, żebym wyszedł na tego złego i żeby mnie zdyskredytować, że nawet nie próbuję zachować obiektywizmu względem Twojej twórczości. A jest zupełnie inaczej, bo uważam Cię za gościa, który patrzy na to, co było kiedyś, przez różowe okulary, jednocześnie krytykując wszystko, co jest obecnie (a nie za idiotę). Problem jest w tym, że Twoja wizja rzeczywistości nie pokrywa się z samą rzeczywistością. Doskonale pamiętam, jakie postrzępione krawędzie były w grach bez AA lata temu, jak jeszcze o takich rzeczach jak TAA nikt nawet nie słyszał. Doskonale pamiętam też, że MSAA wcale nie działał tak dobrze, jak kultyści z sekty "FuckTAA" próbują wciskać kit. I to nie są fałszywe wspomnienia, bo jak już pisałem, dość często zdarza się, że akurat pykam w jakiś stary tytuł.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

No patrz pan, nie da się. A ja w 1080p tak w nie gram i się da. Pisałem, że wolałbym już lekki (tak, lekki) aliasing niż takie maltretowanie obrazu ruchomego i tylko tyle.

W takim razie gratuluję selektywnej ślepoty, skoro jakakolwiek ułomność w ruchu nigdy nie umknie Twojej uwadze, a aliasing taki, że oczy bolą od patrzenia, jakoś Ci nie przeszkadza.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie Ronson, nie uważam, że jesteś głupi i nic nie wiesz. To Ty cały czas powtarzasz ten argument, żebym wyszedł na tego złego i żeby mnie zdyskredytować, że nawet nie próbuję zachować obiektywizmu względem Twojej twórczości.

"twórczości" - znowu ten ton.

Nie, nie piszę, żeby Cię zdyskredytować, tylko po prostu wyobrażasz coś sobie, potem to wyśmiewasz, a ja muszę tłumaczyć, że zarzucasz mi brak znajomości podstaw, wypisujesz mi banały, o których każdy wie. 

Jeśli to nie wynika z założenia, że jestem głupi lub mi brak podstawowej wiedzy na temat grafiki w grach, to nie potrafię wyobrazić sobie co może być powodem. Tak po prostu nic innego mi nie pasowało.

A jest zupełnie inaczej, bo uważam Cię za gościa, który patrzy na to, co było kiedyś, przez różowe okulary, jednocześnie krytykując wszystko, co jest obecnie.

O. Może tu popełniasz błąd, z którego wynika cała lawina nieporozumień później. 

Czy pomoże coś, jak poinformuję, że to wcale nie jest trafna obserwacja i ocena? Jest bardzo mocno nietrafna. Tak jak i wiele razy wcześniej tak i teraz, zupełnie nie zaistniało to jako powód czegokolwiek i nie miało jakiegokolwiek związku z tym co napisałem.

Problem jest w tym, że Twoja wizja rzeczywistości nie pokrywa się z samą rzeczywistością.

A moim zdaniem Twoja wizja tego co jest moją rzeczywistością, nie pokrywa się z moją rzeczywistością.

Doskonale pamiętam, jakie postrzępione krawędzie były w grach bez AA lata temu, jak jeszcze o takich rzeczach jak TAA nikt nawet nie słyszał.

No i? Co to ma do rzeczy? Przypomnę, że ten offtop zaczął się od kolejnego z kolei przyczepiania się do mnie byle tylko coś o MSAA popisać. Ja tylko napisałem, że ta kaszana w ruchu jest dla mnie nieakceptowalna i wolałbym już lekki aliasing. Dodałem do tego info, żeby nie mylić tego co mam na myśli z tą sieczką na ekranie jaka się pojawi w nowoczesnej grze bez żadnego AA, jeśli dev robił grę pod TAA, czyli np. na obszar 9x9 pikseli jest cały 1 piksel informacji, a to nie jest związane z rozdzielczością całej klatki obrazu, więc nic tego nie naprawi. Chciałem uniknąć zobaczenia "Tomcug znowu pisze mi kazanie o tym jak MSAA jest blablabla" 

Ironia losu, że wyszła większa dyskusja niż zazwyczaj o to :lol2:

Doskonale pamiętam też, że MSAA wcale nie działał tak dobrze, jak kultyści z sekty "FuckTAA" próbują wciskać kit.

Jacy znowu kultyści? Ta pogarda dla osób z odmienną opinią jest bez sensu. 

Oczywiście, że MSAA nie jest cudem na wszystko. Przecież pamiętamy artykuły i opracowania na temat nowości w HL2, gdy wchodziła wersja AA w HL2, która miała sobie radzić z siatką. Była cholernie, ale to cholernie ciężka dla sprzętu i powodowała niewspólmierny do efektów spadek wydajności. 

Oczywistością dla każdego w tym watku jest też to, że jeśli to tekstura ma aliasing to żadne AA tego nie naprawi. Wyżej masz posta Sidebanda wykładającego te banały nie wiem po co.  Przecież każdy tutaj o tym wie. 

Nie musisz mi wyjaśniać ograniczeń MSAA bo ja je znam. Dziś na MSAA dyskusję zepchnąłeś tylko Ty, bo lubisz się o to ze mną spierać.

I to nie są fałszywe wspomnienia, bo jak już pisałem, dość często zdarza się, że akurat pykam w jakiś stary tytuł.

Tak, wspomnienia mi przeszkadzają. Eh...

No widzisz. Mniej swoich psychanaliz i wyobrażeń, więcej trzymania się tego co faktycznie ktoś pisał/mówił. 

Wyżej masz posta o tym, że w HL2 się nie dało grać, bo aliasing. 

Przeszedłem prawie 2x tą grę. Na CRT w 2D i w 3D. Czy udało się nie zobaczyć ani jednego pikselka? Nie.

Ale nie psuło mi to odbioru całości prawie wcale. Po prostu nie jestem uczulony, żeby się rozpłakać jak tylko zobaczę pikselozę.

W MoH:Airborne naście lat temu trochę się wkurzyłem, że te odblaski na kaskach mają aliasing i nic na to nie poradzę. Ale wiesz co? Po prostu to olałem i przeszedłem tak grę.

CRT sporo pomagał na aliasing. Jest zresztą aliasing i aliasing. 

Może być taki, który prawie nie przeszkadza, a może być cholernie irytujący.

Do tego kwestia tego jak często go widać. W HL2 to było może z 5% czasu grania.

Ja po prostu nie jestem na piksele uczulony. Za to na zrobienie z obrazu w szybkim ruchu sieczki/mydła - owszem. Możemy dyskutować czy dane uczulenie jest mądrzejsze od drugiego, z czego może wynikać i blablabla - tylko nie wiem po co. Na FuckTAA nie ma żadnych kultystów. Są osoby z inną opinią. Po prostu. Oczywiście część z nich to idioci, część to laicy nie wiedzący o czym mowa, ale subreddit powstał bo takich ludzi jak ja - nie zgadzających się na tak okropny regres jaki przyniósł TAA, jest więcej niż 1. A że nie jest ich 100 milionów, nie jest argumentem aby się czuć od nich lepszym.

W takim razie gratuluję selektywnej ślepoty, skoro jakakolwiek ułomność w ruchu nigdy nie umknie Twojej uwadze, a aliasing taki, że oczy bolą od patrzenia, jakoś Ci nie przeszkadza.

Nic mnie nie boli od patrzenia. Po raz piąty to napiszę: LEKKI aliasing mi nie przeszkadza. 

Zależnie od projektu i podejścia deva, problem może być większy lub mniejszy.

A to jak bardzo wali po gałach, można minimalizować podejściem, o czym fajnie gadał John Carmack na jednym z kilkudziesięciu 1-3-godzinnych przemówień, które bardzo chętnie bym przytaczał, ale niestety większość pokasowano. 

Nie przekonamy się. Dla mnie zachwyt nad TAA wywołuje chęć poniżania i wytykania głupoty. Tak jak i Wy, ja czuję się mądrzejszy mając moją opinię o TAA. 

Ale przynajmniej się staram tego nie okazywać i nie pisać posta, który będzie tylko po to, aby tą swoją wyższość okazać. No chyba, że jakiś bardzo uparty i chamski user mnie obraża robiąc z siebie debila poprzez proszenie o dowody i argumenty, a potem napisanie "lalala, nie czytam, nie oglądam, bo mi się nie chce, bo wiem lepiej". Na szczęście to tylko jeden user, z którym od dawna nie gadałem na forum, więc mogę się pochwalić brakiem manifestacji "poczucia swojej wyższości" w moich wypowiedziach na temat AA na tym forum ;)

I na tym kończę, mając nadzieję, że już nigdy nie przeczytam pod swoim adresem żadnych bzdur o nostalgii czy czymś tam. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
W dniu 13.03.2026 o 14:43, VRman napisał(a):

O.

No proszę. AMD mnie pozytywnie zaskoczyło. Wyraźna poprawa bez spadku wydajności? Tego się nie spodziewałem. Fajnie :)

BTW Nadal w ruchu najnowszy DLSS potrafi zamienić obraz w gówno tam, gdzie FSR 4.1 aż takiej wtopy nie zalicza. 

lewa strona = FSR

prawa = DLSS

image.png.3f1f2799f79b3dc8712b2e40b81e5734.png

Ale tego typu różnice pojawiają się także pomiędzy presetami DLSSów, więc to nie tak, że AMD umie to robić lepiej.

I błagam, niech nikt nie wyskakuje z bzdurami, że w ruchu tego nie zobaczę, że jestem idiotą co będzie szukał wad na stop-klatce, bo nie mam dziś nastroju do litości i jak odpiszę, to dostanę bana za obrażanie idiotów ;)

DLSS 4.5 tak nie smuży, więc cały twój wywód na ten temat nie ma sensu. To, czemu na tym jego filmie, w tej jednej grze, w tym miejscu to tak wygląda to temat na osobną dyskusję.

• Upvote 1
Opublikowano

To napisz czemu smuży akurat tutaj w tej grze gdzie FSR 4.1 i sama gra natywnie wyraźnie tego nie robi więc to jest wina DLSS.

Piszesz ze tak nie smuży i przytaczasz przykład który pokazuje ze jednak smuży.

Przydałoby się więc wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i dlaczego FSR nie ma z tym problemu.

Nie widzę lepszego tematu niż ten do tej dyskusji.

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, SebastianFM napisał(a):

DLSS 4.5 tak nie smuży, więc cały twój wywód na ten temat nie ma sensu. To, czemu na tym jego filmie, w tej jednej grze, w tym miejscu to tak wygląda to temat na osobną dyskusję.

No i wywołałem wilka z lasu. Jest i on. 

Pan NIE MASZ RACJI BO JA TAK MÓWIĘ, A JAK FAKTY TEMU PRZECZĄ, TYM GORZEJ DLA FAKTÓW!

PS. Przecież każdy wie, że to jakie wady wylezą, zależy od kombinacji gry i presetu, nawet o tym pisałem, że jest "raz tak raz ta", a tu pan mędrzec wpadł nas oświecać. :lol2:

@Kadajo

Poleć jakiś kurs dla dyplomatów, bo widać ten, na którym byłeś, był świetny. Też chcę umieć tak pisać. :)

Opublikowano

Napisał w sposób który sugeruje, że wie, dlaczego DLSS 4.5 smuży w ten sposób w tym konkretnym przykładzie i dodatkowo sugeruje, że jest to chyba błąd, skoro DLSS 4.5 tak nie smuży a tym przykładzie wyraźnie to robi to musi to być błąd działania DLSS.

Co też mi się wydaje, z jakiegoś powodu DLSS źle rozpoznaje co znajduje się na ekranie i źle to przetwarza.

Ciekawe czy DLSS 4.0 z presetem K tez by smużył w tym momencie a może z presetem J byłby inaczej, czy preset M z 4.5 tez by smużył.

Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

To napisz czemu smuży akurat tutaj w tej grze gdzie FSR 4.1 i sama gra natywnie wyraźnie tego nie robi więc to jest wina DLSS.

Piszesz ze tak nie smuży i przytaczasz przykład który pokazuje ze jednak smuży.

Przydałoby się więc wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i dlaczego FSR nie ma z tym problemu.

Nie widzę lepszego tematu niż ten do tej dyskusji.

Ja nie mam Mafia: The Old Country więc ci tego nie wyjaśnię.

Sprawdziłem natomiast DLSS 4.5 v310.5.2, Performance, Preset L w Cyberpunk 2077, Wiedźmin 3, Shadow of the Tomb Raider, Horizon Forbidden West i nie udało mi się w żadnej z tych gier uzyskać takiego smużenia. Sprawdzałem podczas szybkiego ruchu w grze, przy ograniczonym FPS do 60, żeby różnice między klatkami były większe. Nagrywałem w jakości bezstratnej i oglądałem później klatka po klatce.

Dlaczego ty sam nie sprawdzisz, czy DLSS 4.5 smuży czy nie? ;)

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o formę, nie o to co napisałeś. 

I tak, duża szansa, że na innym presecie nie będzie tego problemu.

Co do przyczyn - a kogo to obchodzi. Może nie miało jak złapać wektorów ruchu albo coś innego. W każdym razie nie jest tak, że "włączę wszędzie 4.5 i będzie zawsze super" bo to nie jedyna gra, gdzie najnowszy DLSS ma problem.

Np. ZwormZ narzekał, że sporo artefaktów było w GTA V EE przy (wtedy nowym) DLSS4. 

Mnie jednak wkurza, że nie jest tak, że DLSS nigdy nie smuży i że nie można zdać się na jakiś automat, tylko trzeba się przy każdej grze zastanawiać który zadziała lepiej. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@SebastianFM

Ale to ty napasłeś ze DLSS 4.5 tak nie smuży i ze czemu się tak dzieje to można przedyskutować :D

Przecież wiadomo ze DLSS i same presety zachowują się różnie w każdej grze i ze w jednej czegoś nie ma nie oznacza ze w innej tego nie będzie i tu masz dosłownie tego przykład :D

Ja już sobie dałem spokój z testowaniem tych presetow właśnie z tego powodu.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo, bo nie smuży. Jak na razie to jest tylko jeden wyjątek, pewnie błąd gry, że nie renderuje prawidłowo wektorów ruchu dla roślinności.

Presety nie mają nic do tego, ponieważ w tym filmie jest podane, że był użyty Preset L i ja też sprawdzałem na Preset L.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

@sideband, to nie jest ułomność DLSS 4.5 tylko błąd gry a skoro taki pewny jesteś to wymień inne gry, w których to występuje.

@Kadajo, znalazłem coś takiego. Ciekawe czy autor filmu miał zaaktualizowaną wersję gry. :)

Mafia: The Old Country August 28 Patch Released & Detailed

"The August 28th Update makes the game look better and fixes some visual problems. For example, it removes ghosting issues in some cutscenes when using upscaling."

"Addressed reported ghosting issues during certain cinematics when using upscaling."

https://www.dsogaming.com/patches/mafia-the-old-country-august-28-patch-released-detailed/

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

https://youtu.be/4ZlwTtgbgVA?t=115

Tyle artefaktów za wolno przechodzącą postacią? Serio? To ma być DLSS 5?

Co do różnic - no OK, są. Tylko... przecież to zupełnie zmienia oświetlenie sceny, kompletnie zmieniając też jej odbiór. Czyli porównać by trzeba było jakby w obu przypadkach developer ustawił wszystko tak, żeby mieć to co sobie założył w wyobraźni. 

No sami spójrzcie na spokojnie:

image.png.46aae4577bc49e75b875a81d56149198.png

edit: przecież to kompletnie zmienia nawet stylistykę gry. Dalej widać Obliviona. Przecież to jak mod wygląda, a niektóre zmiany wcale nie są na lepsze.

Edytowane przez VRman